Za vas smo zbrali nekatere najbolj zanimive zakonske spremembe, ki jih uveljavlja leto 2019. Kaj pomenijo za vas?

Z novim letom je v veljavo stopilo kar nekaj novosti na različnih področjih. Po 1. januarju so tako prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke, turistični ponudniki bodo zaračunavali promocijsko takso, cestnina skozi Karavanke pa bo višja. Toda gremo lepo po vrsti.

Dvig minimalne plače

Novela zakona minimalno plačo s sedanjih okoli 638 evrov neto zvišuje na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Tudi večina javnih uslužbencev bo pridobila najmanj en plačni razred, najvišje povišanje plače pa naj bi bilo tudi za štiri plačilne razrede. 

Prav tako bodo v javnem sektorju višji dodatki za nedeljsko, nočno in praznično delo in za deljen delovni čas.

Nič več plastičnih vrečk

Kot smo poročali že včeraj, so s prvim januarjem na blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke. Slovenija želi do konca leta 2019 zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo, do konca leta 2025 pa naj bi poraba padla pod 40 vrečk na posameznika. 

Prvi korak v smeri doseganja tega cilja je ravno prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk, ne glede na njihovo debelino, na vseh prodajnih mestih blaga in izdelkov.

Porodniško nadomestilo bo ponovno stoodstotno

Porodniško nadomestilo, ki je bilo zadnjih šest let 90-odstotno bo z novim letom ponovno stoodstotno. Nova odločba od 1. januarja prinaša nadomestilu v višini 100 odstotkov osnove brez zgornje omejitve pri materinskem nadomestilu in z zgornjo omejitvijo 2,5-kratnika povprečne plače pri očetovskem in starševskem nadomestilu. 

Po novem ne bo več cenzusa pri dodatku za veliko družino. Do državne štipendije bodo tako upravičeni dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 evra neto povprečno na člana.

Novela zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva

Z današnjim dnem se začne uporabljati novela zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ki bo omogočila vodenje registrov presejalnih programov zgodnjega odkrivanja raka. Prav tako bo omogočil vzpostavitev registra endoprotetike, torej umetnih sklepov za spremljanje kakovosti vsadkov.

Omogočila bo tudi natančnejše vnašanje podatkov kakovosti diagnostike in zdravljenja onkoloških bolnikov v okviru kliničnih registrov in se bo lahko izvajala ustrezna registracija testiranih oseb iz družin, obremenjenih z dednim rakom, piše STA.

Plačevanje promocijske takse

S sprejetjem novega Zakona o spodbujanju razvoja turizma se bo poleg turistične takse plačevalo še dodatno promocijsko takso. Promocijska taksa se bo turistom zaračunavala hkrati s plačilom turistične takse in sicer v višini 25 odstotkov od obračunane takse. 

Kaj to pomeni v praksi? Najvišji turistična taksa, ki v Ljubljani znaša 2,50 evra bo promocijska taksa znašala 0,625 evra. Gost bo za obe taksi skupaj plača 3,125 oziroma 3,13 evra.

Spremembe pri upokojitvi

Za starostno upokojitev v letu 2019 morajo biti tako moški kot ženske stari 60 let in imeti 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Za izračun pokojninske osnove se bodo podobno kot lani upoštevale osnove iz katerih koli najugodnejših zaporednih 24 let zavarovanja od leta 1970.

Tako moški kot ženske se bodo lahko upokojili tudi s 65 leti starosti in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, ženske pa tudi s starostjo 64 let in šest mesecev ter z najmanj 20 leti pokojninske dobe. Pravico do starostne pokojnine je v določenih primerih mogoče pridobiti tudi pri nižji starosti, denimo če je zavarovanec skrbel za otroka, služil obvezni vojaški rok oz. vstopil v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 18. letom starosti, piše STA.

Manjše spremembe pri DDV

S prvim januarjem se je začela uporabljati novela zakona o davku na dodano vrednost, ki v skladu z evropsko direktivo prinaša novosti pri plačevanju DDV za storitve v drugi državi članici ter pri obravnavi kuponov. Ti bodo enonamenski in večnamenski.

Enonamenski kupon je tisti kupon, za katerega so že ob izdaji znani podatki o dobavi blaga ali opravljanja storitev, na katere se nanaša. Za tak kupon je treba obračunati DDV že ob njegovi prodaji, to pa pomeni, da izročitev blaga ali storitve, ki se plača z njim, ni predmet obračuna DDV.

Trije zakoni, ki bodo olajšali življenje

Z novim letom so se začeli uporabljati trije zakoni, ki bodo pomembno olajšali življenje nekaterim odraslim in predšolskim otrokom s posebnimi potrebami. Gre za zakon o osebni asistenci, zakon o socialnem vključevanju invalidov in zakon o zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami.

Višja cestnina skozi predor Karavanke

Novo leto prinaša tudi višjo cestnino za voznike osebnih vozil skozi predor Karavanke. Ta je doslej znašal 7,20 evra, novo leto pa je prineslo podražitev za dvajset centov, cestnina zdaj tako znaša 7,40 evra.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost 5 (nepreverjen)

Super, javnemu sektorju so dvignili plače. Zdaj pa jih je potrebno pol odpustiti, tu ne mislim medicinske sestre in ostalo osebje, ki dela in ga je premalo, tu mislim predvsem razne fikuse po ministerstvih in raznih zavodih, pa učitelje, socialne delavce, ..., lepo postaviti normative, da naj delajo 8h, če nima zadosti dela pa na zavod. Birokracijo poenostaviti, birokrate pa ne cesto.

ka te briga (nepreverjen)

glede vrečk: ja res je , nega jih več na blagajnah. zato stare mamice idejo do sadja/zelenjave, si jih tan zemejo 10 pa nazaj na blagajno.

Starejše novice