Poletni meseci in šolske počitnice so čas za oddih od šole in zvezkov ter čas za počitek na soncu. Za tiste, ki pa si želijo zaslužiti kakšen dodaten evro, je to čas, ko je razpisanih največ prostih mest za študentska dela.

Po podatkih pomurskega študentskega servisa v Murski Soboti je presežek razpisanih del takoj po zaključku šolskega leta za dijake in študente. Dela, ki jih razpišejo različni delodajalci širom Pomurja, študentje in dijaki običajno hitro pograbijo, saj je po 1. juliju število prostih del zelo nizko in redko ostane še kakšno prosto mesto za zaposlitev. 

Na podlagi odredbe Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je 1. aprila 2018 zvišala minimalna bruto urna postavka za študentsko delo s trenutnih 4,61 evra/uro bruto na 4,73 evra/uro bruto.

Hitro in preprosto

Postopek za prijavo na študentsko delo poteka tako, da dijak ali študent na študentski servis prinese potrdilo o vpisu, da s tem potrdi svoj status šolanja. Potrdilo o tekočem šolskem letu velja do začetka naslednjega šolskega leta.

S tem se vpiše v servis ali pa svoj status tam le podaljša. Iskalci zaposlitve za čez poletje morajo biti pozorni, da se včlanijo v študentski servis, ki je v njihovem območju, saj ponudniki del sodelujejo z lokalnim študentskim servisom za lažje poslovanje.

»Za lažji pregled vam pri nas zagotovimo vstop v spletno e-poslovalnico, ki omogoča, da si prosto ogledate vsa ponujena dela in imate hkrati dostopne vse podatke delodajalca, da lahko takoj kontaktirate njih in ne servis,« nam je povedal Darko Kutoš iz Mladinskega servisa Murska Sobota.

Največ del v proizvodnji

Največ ponujenih del je pri nas v proizvodnjah širom Pomurja. V proizvodnjah iščejo tako moško kot tudi žensko delovno silo. V večini primerov niso potrebne predhodne izkušnje, je pa to vseeno zelo željen atribut. Ogromno ponudnikov dela išče dijake in študente iz določene stroke, saj si s tem poskušajo zagotoviti redne delavce, ko ti zaključijo šolanje. 

»Tako najlažje naredijo izbor med resnim delavcem in tistim, ki rabi samo dodaten poletni zaslužek. Splača se dokazati!«

Skromno zanimanje za strežbo

Ker delodajalci hočejo raznolikost, je dosti del razpisanih tudi v strežbi. Na servisu nam povejo, da je to skoraj najmanj iskana služba s strani študentk, te so namreč bolj zaželene, kot pa študentje. 

Delo je v večini primerov sicer plačano višje, kot je minimalno predpisano, a vseeno ni pokazano pretirano zanimanje zanj. Delodajalci pa vseeno vztrajajo pri iskanju, saj vsaka nova zaposlitev pomeni spremembo kadra, kar običajno ugaja tudi strankam, ki obiskujejo lokal. 

Po zaslužek v pisarne, marketing in turizem

Najbolj plačana dela so strokovna dela na določenih področjih. Tu zasledimo razna administrativna dela, dela v pisarnah, v marketingu in tudi v turistični panogi. 

Na teh razpisanih mestih iščejo izobražen kader za določeno stroko in jasno postavijo kriterije za možnost zaposlitve. Če izpolnjujejo kriterije, ima večina zaposlenih čez poletje v takih primerih prednost tudi pri redni zaposlitvi pri delodajalcu.

Martina Vuk

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Študentsko delo Ja ali Ne

Odvisno od situacije, poglejte v zdravstvu baje manjka na stotine medicinskih sester.
zakaj pa ne bi prišle v pomoč tem srednjim in višjim medicinskim sestram študentke,
Je mar tak težko najti kartoteko v kartotečni omarici, ali pa dvigovati telefon in naročati paciente,
Krvi jemat pa tak srednje medicinske sestre že dolgo ne smejo več., pa kakšno rano obvezat
Vse te punce imajo izpit iz prve pomoči za šoferski izpit in po tem takem to znajo
Ali pa še nekaj za fante
Recimo država jamra da ima premalo pravosodnih policistov,
Pa bi lahko šli fantje - študentje v pomoč v zapore in tam delali red,
Rešimo - ubijemo takoj dve muhi na en mah ,,rešimo kadrovski problem,, pa še študentarija bi prišla do denarja

Hmmmm (nepreverjen)

Pa ajde, prvo bi ti še ja pravo. Čeprav dosta študentov pa študent predvsem medicine poleti že neka poštenoga najde. Zaj za tiste z zdravstvene univerze neven. Ampak ti bi kar neke moške brez kompetenc pa brez opravlenoga izobraževanja, osnov prijemov, šteri se nucajo za tej poklic, davo v zapore?!?!'! Študentsko delo ABSOLUTNO NEJ! Saj indrik, recimo v Avstriji, študentskoga dela nega, pa se lejko študenti ger zaposlijo. Vedno se nucajo lidgej za različna delovna mesta. Če si študent, ok, če pa nej, pa tudi ok...

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kaj je tu problem , če bi študente poslali kot pomočnike pravosodnim policistom v zapore,,Tudi študentje so lahko močni kot biki,, šolani so itak dovolj, nekateri so trenirani z raznimi borilnimi veščinami, Pomeni ti študentje ,,,moćni šolani in tehnično dovolj usposobljeni, da lahko ukrotijo še takšno barabo,,, bi res lahko bili v pomoč pravosodnim policistom,,ali pa recimo kar pravim policistom in vojakom na meji,,En teden še usposabljanja za orožje , in imaš pravega specialca, ki lahko zmelje vsako barabo,, Razmislite malo koliko bi država prišparala, če bi uvedla študente z nazivom >pomočnik pravosodnega policista<<,,ali pa pomočnik policista,,,ali pa pomočnik vojaka

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

U2 (nepreverjen)

hahahahahha....tij že cejli život blesarije pijšeš....ali ta ti med najjačimi

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Eden pac (nepreverjen)

Za strezbo ka nucajo? In se to samo studentke..vaoo te pa prides na pijaco pa ova cela nafudnjena za sankom pa misli ka si samo zavolo nje priso...daj ne serite mi...s studentkami ste tak zavozili celo gostinstvo, celo tu v prekmurji..ka tak vec nega nikse cedne ostarije z dobrin vzdusjon

rdeča zvezda (nepreverjen)

Lahko bi študentke nosile reklamne lističe po nabiralnikih pred volitvami,, ali pa recimo bi pomagale pri raznih masažah,,, tam bi jih celo lahko imenovali masažne asistentke Pa še poslovne in delovne izkušnje bi si pridobile

In reply to by Eden pac (nepreverjen)

Šefica (nepreverjen)

To je pa čisto odvisno od študentke. Enin se direkt vidi ka je prišla delat samo zato ka tisti minimal potegne od države, edne pa delajo z veseljon pa so včasik boukše kak pa stare kelnarce v gostilni.. Ne sodite vsej, glede na vašo eno izkušnjo!!

In reply to by Eden pac (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)

Imeti staro kelnarco v gostilni je isto ko imeti stari traktor na kmetiji
Novitete morajo biti , treba je iti v korak s časom , treba je iti po poti komunizma --naprej naprej

In reply to by Šefica (nepreverjen)

Eden pac (nepreverjen)

Sefica, zgleda ka mate gostilno :) je dan saki gostilni priliko, povejte kera je vasa gostilna pa mo priso na kavo/pivo pan vudo ;)

In reply to by Šefica (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

glede študentskega dela in za študente,pazite se delodajalcev in s.p.,ker vas bodo izkoristili kot sužnje.Delodajalci in s.p in politika ne zavajajte mladih in jim ne kradite denarja,ki si ga pošteno zaslužijo,ker ste oropali njihove starše in jim vzeli delo in dostojno življenje.delodajalci in s.p in politiki ne bojte spet lažljivci,kradljivci,hinavci in veliki idijoti.

Gargamel (nepreverjen)

Ti si navadno tele...

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Studentthe (nepreverjen)

Studentsko delo je izkoriscavanje lidij. Ge koli san delo aan delo vse drujgo samo tau nej za ka se slujzba iskala. Med ten ka san v merkatori puno predale cejle baute, cepraf san bil zejti samo za pijaco so stari delavci v skladišči pilij pikve s potnikame. V gmtje san vozo pa lejto pa skladisce pa z avtojon po poslovalnicaj pa na blagajno pa strankan, stari delavci pa pa pri šefi smene pijvo pilij.

Ka se mate buniti nad studente brez nas bi mogle cilau kaj delati v slujzbe zaj pa smo deklice za vse ker ce nebos delo vse do pac drujgoga studenta nabavili. Diklina mi je delala v enoj veškoj gostilni. Kak se naj smigej pa je dobre volej kak ste zaj tu vsi cedni, kda njoj tan 4 spriceraši 6 vr na den sidijo pa ob sakoj priliki za rit prpbajo prijeti. Nemate pojma kak je studentsko delo v realnoste.

Zavedni (nepreverjen)

Kak vajenec _ kujar sem delo v gostilni en den 9 druge 14 ur, 6 dnij na kedan.
Lačni - glejdali smo če je kaj gost na krožneke pujsto.

Enkrat znana zdaj propadla gostilna.

Mladi pa itak skaus nastrada,

Fazan v šaule,
fazan v slujžbe,
fazan v vojske,
Tau je žau ciklus življenja,
če te starši pripravijo na vse tau ka te čaka ti je lažje, če nej je huje, a mimo tega ne ide.
Odvisno od kolektiva ldji.

In reply to by Studentthe (nepreverjen)

Studentthe (nepreverjen)

Meni neje tezko bilau napraviti. Nucan pejneze pa delan. Je pa smejšno cuj glejdati tej ka so 10+ let na firme kakšen odnos majo. Samo celi den gučijo kak fest delajo a drujgo ne delajo kak pijve cepajo a na konci man ge 3.80 na vro pa neman pautnih pa nej malice ka či tau kraj šten san tak na 3e na vro. Ove pa se hecajo pa napijajo pa tan 2 paleti v cejlon dnejvi razkladej pa 800 nesej. V mojoj firme toga nede pa če mo san delo.

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

Jala23 (nepreverjen)

Ti samo senjaj kaš firmo mel.

In reply to by Studentthe (nepreverjen)

leleelee (nepreverjen)

Točno tak kak je zgoraj napijso. Študenteraj smo pocejni delovna sila. Krpamo vse možne luknje, delamo vse ka trbej pa ka nej trbej pa ka že 30 lejt nišče neje napravo. Nazadnje san puco praj tan ge of v skladišče še pogledno not neje, še zaj neven zakoj san tau delo, vendar zatau ka ne bi 5 minut sedo, ali pa ka slučajno ne bi vido kak se v sobi za malico šnops kartajo pa špricere ribajo.

Te pa se idejo bunit ka so malo nad minimalcon. Bože moj, tau ka vijden po skladiščaj... vejpa tau ka na den napravijo neje vrejdo 100€ plače nej pa ka bi blo 900€. Katastrofa... Nej čuda ka čiduže več bosancof dela prinas. Na gradbišče kda san delo v avstriji, ka smo monetrali aukna so delali kak stroji. Kda je pauza bijla čik pa pijva kda se pa delalo pa so delali. Eh, sploj brez veze razpravlate. Študenti smo kao najslabše lidgej na svejti. Brez nas pa bi se vse tej stare koke v trgovinaj spretejgnile od dela. V maximuse sigdar kda iden mijmo prodajaln, študentke stogijo na lestvicaj, pucajo, odijo po baute ove ka so pa plačane 3x več pa sidijo za pulton. Škoda guča rejsan.

orhideja92

Jebeš delo če lejko doma kak breje pes ležijš

fergazer (nepreverjen)

Zaradi študija v MB in nizke štipendije, san se odločo za počitniško delo v eni od firm v MS 2 leti po 3-4 mesce, da si malo olajšan in razbremenin nadaljne študij. Minimalna plača za delo na liniji. In za ka se država odloči? Da mi že nizko štipendijo skoraj za polovico zniža ter staršem odbije pripadajoč dodatek, zaradi toga dela. Pa ges to malo računam, in bi stanje bilo ISTO, če bi namesto dela fajn doma ležal in dobival tisto osnovno štipendijo. Potlej pa probati preživete z 50€/mesec štipendije v Mariboru. Na konci pa sem našel štipenditora za kadravsko štipendijo, in zdaj se komaj vidi razlika.

Lju48 (nepreverjen)

Kaj pa zdaj rad, da ti država plačuje zabave po Mariboru ala ŠTUK?

In reply to by fergazer (nepreverjen)

fergazer (nepreverjen)

Zgrešo si bistvo komentara. Misliš ka je fajn bilo z tistimi parimi evrami v mb? Hvaležen san staršem , ka so mi plačevali študentski dom pa ka so mi posodili tu pa tam za kakše knjige, ampak drugo kak to san biu na samem. Zdaj pa fajn ge san odplačujem šd, fon, knjige, prevoz,... in ja ostane tude kaj za kakšo druženje.

In reply to by Lju48 (nepreverjen)

Lju48 (nepreverjen)

Če bi bil sposoben, bi imel denar.
V kapitalizmu imajo denar sposobni, ostali pa bolj kot ne životarijo.

In reply to by fergazer (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ponavljam: študenti naj študejrajo, delavci pa naj delajo!
Oča ali mati doma brezposelni, študent pa dela, ka si za "študij" (ŠTUK) zasluži!
Narobe svet.

pacijentiSTEvsi (nepreverjen)

Očitno nejsi nikdar študero. Mati pa oča sta mi na minimalci, sestra pa ge pa študerava. Dobijva sake 140€ od države. Od toga dan 20€ za karto ka prijden v Maribor pa 105€ za študentski dom. Torej? Mi ostane za gesti pa zvezke pa učbenike točno 15€. Skauz keden če iden 5x na bon gejst dan ta približno 10-15€ za gesti. Zajtrk pa večerjo pa si kujan pa sake keden njan v špare 10€. Tau ka si 3 mejsce med ten ka man "Počitnice" zaslujžen = okaule 1600€. Tau si lepo pa skrbno razporedin čez cejlo leto ka man za gesti pa pijačo pa ka neman glih razparanih kavbojk pa lač. Taka lepo prosen ne guče napamet. Vsen starši ne dajo sake keden 50€ pa plačajo privat stanovanja.

Lejko samo senjan o ton ka iden v štuk pa pistin 40€ na šanke za alkohol. Ne meči vse v iste koš, že kda idemo s kolegame na pijvo pa slučajno 2 spigen, man na drujge den za večerjo žemlo pa jogurt. Taka se umiri.

In reply to by butalec (nepreverjen)

Umirjeni (nepreverjen)

Potem pa študiraj ob delu, ne jokcaj po netu in se ne smili sam sebi. Ste pač finančno preslabi za dva študenta. Takšna je pač realnost. Praviš, da si alkohola ne moreš privoščiti, kar je dobro (ne boš postal alkoholik). Tudi ješ zdravo, kar pomeni, da nisi debel (ne boš imel težav z modernimi boleznimi današnjega časa). Če nimaš denarja za zabavo, imaš več časa za študij (pomeni, da boš doštudiral v roku). Kaj sploh hočeš?
TAKOJ UKINITI ŠTUDENTSKO DELO!!!

In reply to by pacijentiSTEvsi (nepreverjen)

pacijentiSTEvsi (nepreverjen)

Študentsko delo se nede ukinilo in nič ne jočen ker si zaslujžen vse ka nucan. Študij ob deli pa neje študij. Razni hobi faksi, ge maš za vikend 3 predavanja nejso faks. Razne dobe in alme in tak naprej. Taka nej napamet ker več kak očitno nemaš pojma.

In reply to by Umirjeni (nepreverjen)

Šrauf (nepreverjen)

Verjetno si na zelo zahtevni fakulteti, saj niti ločil ne veš uporabljati.
Jaz sem doštudiral in magistriral strojništvo pred dobrimi petindvajsetimi leti, vse ob delu.
Takrat o raznih študijih na daljavo (hobi faksi kot jih imenuješ), še nihče sanjal ni. Prekleto naporno je bilo hoditi v službo, ponoči študirati ob leto dni starem otroku. Pa mi je uspelo in ponosen sem na to. Nihče mi ni nič poklonil, enako število ur predavanj in vaj kot redni študentje sem imel, zato ne lapaj nekaj na pamet. In, prav ima tisti zgoraj. Kalimero si in smiliš se sam sebi!

In reply to by pacijentiSTEvsi (nepreverjen)

bb11 (nepreverjen)

Ne nakadaj ka ti nišče ne vrvle

In reply to by Šrauf (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)

Živeli komunisti

casino majster (nepreverjen)

kakša študentarija...cejle dneve bi delali pa nej študerali..te pa večer v spartakus pa po alkoholi pa po bejlon..pa z fake michael kors torbicami pa fake ck majcami...se bi vas stiro v delovne brigade ka se navčite držati kramp pa lopato!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice