Fotografija je simbolična (FOTO: Bobo)
Tragedija v Gerečji vasi je dodobra pretresla celotno Slovenijo. Žal je veliko tragedij v preteklosti zaznamovalo tudi Pomurje. Zbrali smo nekaj najbolj odmevnih umorov v Pomurju v zadnjih nekaj letih.

Sveče na oknih po Gerečji vasi so zaznamovale lanski božič. Takrat je Silvo Drevenšek ubil svojo bivšo zunajzakonsko partnerico in njena starša. Sodil jim je z nožem, njenima staršema pa celo vpričo otroka, sina Drevenška in bivše partnerice.

»Velika stopnja brutalnosti« je pretehtala pri teži kazni. Sodnik je bral obtožnico približno petnajst minut, po prebrani obtožnici pa je sledil izrek. Dosmrtna kazen. Prva taka v Sloveniji. Drevenšek je le zaprl oči in jih nekaj časa ni odprl.

A zločini so pretresali naše okolje že mnogo prej. Tudi Pomurje so zaznamovali krvavi zločini in tragedije. Na enem mestu smo zbrali nekaj najodmevnejših umorov in drugih tragedij na območju Pomurja.

Umor in samomor na Tišini

V začetku oktobra leta 2018 je Pomurje, še posebej prebivalce Tišine, presenetila grozljiva vest o nasilni smrti 46-letnice in samomoru 59-letnika. Potrjeno je bilo, da je dejanje storil sosed, ki se je predhodno najavil na kavo. Policisti so ugotovili, da je žrtev štirikrat zabodel z nožem. Pokojna je umrla zaradi krvavitev.

Osumljeni je po storjenem zločinu odšel domov, kjer je na svojem podstrešju naredil samomor z obešanjem. Motiv za zločin bil ljubosumje.

Umor in samomor v Gornji Radgoni

Ljubosumje in težave med partnerjema lahko velikokrat pripeljejo do tragičnih dogodkov. Prebivalci Gornje Radgone zagotovo še pomnijo tragično leto 2011, ko je v gostilni Suzana v Kerenčičevi ulici prišlo do streljanja, v katerem je 39-letni Denis Pušnik najprej ustrelil 26-letno Barbaro Čurman iz Plitvičkega Vrha, nato pa sodil še sebi.

Pušnik naj bi namreč želel, da s Čurmanovo, s katero sta bila poročena in kasneje ločena, nadaljujeta skupno življenje, ona pa naj bi ga zavrnila. To ga je potisnilo čez rob in storil je nepredstavljivo.

Umor v naselju Grabe

Leta 2007 je prišlo do umora v naselju Grabe. Po prijavi so takrat na kraj dogodka odšli policisti in skupaj s sorodniki vstopili v hišo, kjer so v spalnici našli mrtvo 55-letno žensko. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja, ki ga je vodil preiskovalni sodnik v prisotnosti državnega tožilca, je bilo ugotovljeno, da je pokojna umrla nasilne smrti. 

Zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja je bila takrat 55-letnemu osumljencu odvzeta prostost.

Umor in samomor v Vratji vasi

Novembra 2005 je v Vratji vasi pri Gornji Radgoni prišlo do umora in samomora. 61-letni domačin iz Vratje vasi je 54-letno zunajzakonsko partnerico večkrat zabodel z nožem, nato pa storil samomor. Vzrok za tragedijo naj bi bil družinski spor.

Umor Velimirja Todoroviča

Elizabeta Todorovič, žena umorjenega je na dan storitve kaznivega dejanja po prepiru z možem z vodno tehtnico pokojnega večkrat udarila po glavi, po mnenju izvedencev je slednji udarce dobil tudi ko je ležal, sodeč po poškodbah na rokah pa je bilo očitno, da se je branil. 

Po storjenem sta s sinom v folijo zavitega že pokojnega Velimirja Todoroviča odpeljala na železniške tire v Bratoncih, kjer je truplo oskrunil vlak, zaradi slabega vremena pa sta z avtom obtičala v blatu, kar so po sledeh ugotovili tudi kriminalistični preiskovalci. Tožilec Bojan Misja je med postopkom dejal, da sta tako žena kot sin poskušala umor prekriti, da bi izgledal kot samomor. Primer se je zgodil leta 2004.

Umor Milana Baranje in Jožefa Müllerja v Černelavcih

V noči iz ponedeljka na torek tretjega maja 2004 sta v pretepu in streljanju med dvema skupinama Romov umrla dva človeka, trije so bili huje ranjeni, več deset pa lažje poškodovanih. Kot prvega je policija priprla Saška Cenerja, ki ga je obtožnica bremenila umora Milana Baranje, ki je umrl po enajstih vbodih z nožem v hrbet. 

Umor 19-letnega nečaka

Ervin Trost iz Drobtincev je leta 2001 svojemu 19-letnemu nečaku, ki je obiskoval policijsko šolo v Tacnu, z nožem prerezal vrat, policisti pa so ga zaradi nasilniškega vedenja obravnavali preko dvajsetkrat. Trost, ki boleha za kronično shizofrenijo, se pred sodiščem ni zagovarjal, sam pa je dejal, da se mu je v trenutku zločina zdelo, da je Bog in da zločin mora storiti. 

Trostu, ki se je pogosto nahajal v avstrijskem Cmureku, so avstrijski sodni organi prepovedali vstop v državo za deset let, ker naj bi predstavljal nevarnost za družbo, murskosoboško sodišče pa je bilo mnenja, da morilec ne predstavlja nevarnost za družbo.

Umor Janka Makoterja

Bojan Žalik prestaja 30-letno zaporno kazen na Dobu zaradi storjenih zločinov v zadevi Makoter, je bil spoznan za krivega umora in bombnega napada na policijsko postajo. Spomnimo se, v noči 26. septembra 1999 je bil Janko Makoter v spanju umorjen, pri čemer je tožilstvo podjetnico iz Cvena obtožilo naročila umora moža in svaka ter kasnejšega bombnega napada na ljutomersko policijsko postajo leta 2000. V nadaljevanju sojenja je slednja v priporu preživela kar 42 mesecev. 

Novembra 2007 je Vrhovno sodišče po maratonskem sodnem procesu Makoterjevo spoznalo za nedolžno, obsojeni Žalik pa še danes trdi, da je vse niti pri razvpitem primeru vlekla Makoterjeva, ter, da je obtoženim obljubila zelo visoko vsoto – pet milijonov mark, če jo rešijo na sodišču. Prav tako trdi, da je pravi morilec še danes na prostosti.

Umoril bivše dekle in njeno prijateljico

Nikoli ne bomo izvedeli, kaj je gnalo 26-letnega Roberta Rautarja, stalno prijavljenega v Dokležovju v občini Beltinci, da je z lovsko puško vrste winchester umoril svoje bivše dekle 18-letno Katjo Maroša in njeno leto dni starejšo prijateljico Adrijano Horvat. Ob tem je streljal tudi na Katjino mamo Ano in očeta Martina ter teto Štefanijo in jih ob tem ranil, kasneje pa se je predal policiji.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
anton77 (nepreverjen)

Tišinski umor pa samomor je ešče daleč nej tak jasen, kak predstavla policija, kam je gnalo Rautarja pa tudi znamo vsi, ka smo ga poznali, pohlepne pa pokvarjene markojce so ga mele za norca, partnerica ga je varala, ge je li mogla z njega pa vlejkla pejneze, te so se pa s kolegicami delale norca z njega.... Komi se pa ne bi odpelalo...?

looop (nepreverjen)

ostalin 99.99% prevaranin. to se zgodi vsakome 3 dedi pa nejde gli vsaki klat lidi

In reply to by anton77 (nepreverjen)

khmmmmw (nepreverjen)

Na Megy Jerebic ste pozabili. Tudi tisto je bil grozni zlocin, kerome je malo falilo ka bi se konco s smrtjo. Pa pedofila Subinskija, pa pedofila z Gorickoja ka je zlorabo mladoletno necakinjo. Taksni so nevarni, keri so se itak med nami, pa se jih skrivle kak najvecje zrtve

blablablabla (nepreverjen)

Tocno tak, v prekmurji je se pa se pedofilov, taksnih kerin je bil zlocin dokazani, pa taksnih keri so ze na prostosti. Njihova imena pa se skrivlejo… Zakoj? S kaksno pravico? Valda mamo pravico znati ce je nas sosid obsojeni pedofil a?

In reply to by khmmmmw (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Hmmm, kaj je čas "kislih kumaric" ?
A mimate kaj drugo pametnega za pisat v tem prelepem pred božičnem času ?
Ajajaj, in sedaj pogrevate te zločine in tragedije !!!

Terminator (nepreverjen)

Bližajo se prazniki tako,da bodo morali lastniki domačih živali popolnoma popaziti na njih pred nagnusnimi iztirjenimi posiljevalci domačih živali iz Ižakovec ter okolice.Tam se nahaja večje število te nagnusne nesnage katera posiljuje predvsem kokoši in pse.
Prepozna se jih v trenutku,ker imajo med sabo razpoznavni znak tako,da navirajo avtomobislske sirene kjer koli se vozijo čez ležeče policaje hahaha navadni prizadeti iztirjenci.
Pred to nagnusno nesnago se morajo vse živali zaščititi smrdljivce pa polomiti na majhne kose.
Vsak katerega bom dobil v roke bo obžaloval,da se je sploh skotil.

Starejše novice