Prebivalci Slovenije imamo 55.520 različnih imen in 118.491 različnih priimkov. Med imeni je 70 odstotkov unikatnih, med priimki pa je takih 58 odstotkov.

Na začetku letošnjega leta smo med prebivalci Slovenije našteli 55.520 različnih imen (26.497 moških in 29.023 ženskih). Seznam različnih imen se vsako leto podaljša, v zadnjem letu pa se je podaljšal za 875 novih imen.

Najdaljše enojno ime ima trinajst črk, najkrajša pa imajo po dve črki. Nekatera imena so hkrati tako moška kot tudi ženska.

Pestrost imen prebivalcev Slovenije se kaže tudi v številu unikatnih imen, kar pomeni, da je poimenovana le ena oseba. Takih je bilo na začetku leta 38.725.

Franc in Marija še vedno prevladujeta

19 moških in 8 ženskih imen se med prebivalci Slovenije pojavi več kot 10.000-krat. Gre za najpogostejša imena in ta so med moškimi še vedno Franc, Janez, Ivan, Anton in Marko med ženskimi pa Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca.  

Z imenom Marija je poimenovanih 55.190 prebivalk Slovenije ali povprečno vsaka devetnajsta, z imenom Ana pa vsaka enainštirideseta. Francev pa je med prebivalci Slovenije 23.554 ali povprečno vsak štiriinštirideseti.

Štiri nova imena med najpogostejših 200

Na lestvico 200 najpogostejših moških imen so se v zadnjem letu uvrstila štiri nova, ki so Liam, Svit, Nace in Dalibor, imena Ignac, Bruno, Adolf in Amir pa so z omenjenega seznama izginila. 

Z lestvice najpogostejših 200 ženskih imen sta izginili Manja in Liljana, na novo pa sta se na njej pojavili Tara in Zarja.

V zadnjem letu se je med ženskami najbolj zmanjšalo število Marij, An, Jožef in Frančišk med moškimi pa število Francev, Jožefov ter Antonov. Povečalo pa se je najbolj število prebivalk z imeni Zala, Ema in Eva ter prebivalcev z imeni Luka, Mark in Filip. Ta imena je dobilo največ otrok, ki so bili rojeni v letu 2017.

Različni priimki

Na lestvici desetih najpogostejših priimkov v zadnjem letu ni bilo sprememb. Prvi med temi in edini, ki se pojavlja s frekvenco več kot 10.000 je priimek Novak, sledijo priimki Horvat, Kovačič, Krajnc, Zupančič. 

Priimkov v Sloveniji je enkrat več kot imen. Več kot polovica priimkov pa določa samo eno osebo, kar pomeni, da so unikatni izdelki. Večinoma gre za kombinacije dveh priimkov, ki jih imajo v glavnem poročene ženske.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice