Slovo od poletja je po zaslugi jesenskih dobrot vseeno nekoliko lažje, kot bi bilo sicer. Navduševali smo se že nad gobami in svoj izplen ponosno delili na družbenih omrežjih, znova pa nas je razvajala tudi bogata ponudba kostanjev. Zdaj smo preverili, kako se gibljejo cene v Murski Soboti in drugod v okolici.

Cena v mestu že pod tremi evri

Če prisegate na domačo kuhinjo in želite kostanje pripraviti sami, z lastnimi recepti, lahko med drugim zavijete na soboško tržnico.

Tamkajšnji prodajalci so sveže kostanje še pred tedni ponujali za 3,60 oziroma 3,50 evra na kilogram. V minulih dneh se je cena nekoliko spustila, na približno 3 evre, z iztekanjem sezone pa smo jih na Trezinon senji minuli ponedeljek lahko dobili že za 2,50 evra za kilogram oziroma 12 evrov za 5 kilogramov.

Seveda tudi za pečene kostanje nismo prikrajšani. Pred enim od nakupovalnih središč v mestu veliko merico že pripravljenih kostanjev lahko dobimo za 3,5 evra, majhno za 2,5 evra.

Kostanji ob meji kar pet evrov

Pokukali smo še na štajerski konec, kjer morajo za jesenske dobrote odšteti nekoliko več. 

Na Trgu svobode v Mariboru boste za četrt litra pečenega kostanja plačali 2,5 evra, za pol litra pa štiri evre. Na osrednji mariborski tržnici cena za kilogram kostanja znaša tri evre, le redko kdo ponuja kilogram kostanja zgolj za dva evra.

Tik ob meji boste za kilogram kostanjev medtem odšteli bistveno več. V Šentilju namreč prodajalec na eni izmed stojnic kilogram kostanja ponuja za celih pet evrov. A kupcev iz Avstrije kljub temu ne manjka.

Priboljšek mirne duše naberite sami

Tisti, ki kostanj nabirate sami, bodite previdni predvsem na to, kje in koliko ga nabirate. Dokler se boste držali nekaj preprostih pravil, je strah, da bi vas doletela kazen odveč.

Pravilnik o varstvu gozdov, ki je trenutno v uporabi, namreč določa, da imajo tudi rekreativni nabiralci pravico do gozdnega ploda, zelnatih rastlin in gob. 

Lastnik gozda torej naključnemu obiskovalcu gozda ne sme onemogočiti nabiranja gozdnih plodov na svoji parceli, dokler gre za nabiranje namenjeno lastni uporabi oziroma dokler teža nabranih plodov ne preseže dveh kilogramov.

Nabiranje kostanja lahko lastnik drugim prepreči le, če se odloči, da bo gozdne plodove, nabrane na svoji zemlji, prodajal. Na občini mora za to vložiti vlogo za prepoved nabiranja plodov na svoji parceli ter dotično območje jasno označiti. 

To vsekakor velja upoštevati, sicer vas lahko doleti tudi denarna kazen:

79. člen Zakona o gozdovih veleva:
(1) Z globo od 1.200 eurov do 42.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost ali samostojni podjetnik posameznik, ki: (…)
13.  kljub omejitvi ali prepovedi, ki jo določi pristojni organ, v gozdovih nabira živali, plodove, gobe ali rastline (25. člen); (…)
(3) Z globo od 400 eurov do 800 eurov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje tudi posameznik.

Zdravilna moč kostanja

Sicer pa – ste vedeli, da ima kostanj pozitivne in zdravilne učinke? Že pred vrsto let so ga na slovenskem uživali v vsakodnevni prehrani, za njegovo zdravilno moč pa so vedeli že narodi v 19. stoletju. Skorjo so denimo uporabljali pri vročičnih obolenjih, driskah, malariji in kožnih boleznih, cvetove pa za krepitev telesne odpornosti.

Kostanj je izredno hranilen in zdrav za organizem, saj ima visoko energetsko vrednost in je bogat s koristnimi mineralnimi snovmi. Vsebuje veliko ogljikovih hidratov, predvsem škroba (44 odstotkov), nekaj sladkorja in beljakovin ter le 2 odstotka maščobe. Zaradi bogate mineralne sestave in prehranske vrednosti je tako še posebej primeren za otroke, starejše in športno aktivne.

Kostanjev med pomaga proti nabranemu stresu, depresiji in agresivnemu razpoloženju, hkrati pa pospešuje tudi razstrupljanje telesa.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rafael (nepreverjen)

Ja lepo so jih nabrali v tujih zemlji pokradli pol pa pokradene kostanje prodajajo.

Gost 5 (nepreverjen)

To je Slovenija. Bomo lastniki ko bo prišla položnica za davek lepo rekli, da si naj denar poiščejo pri tistih, ki na naši zemlji pobirajo kostanje, gobe, kradejo drva, se po njej vozijo z avti, štirikolesniki, motorji, ...

In reply to by rafael (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

mura bo proti Rudarju izgubila 7:0

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Majstra, oba mata šanso iti v svojo goščo nabejrat kostanje pa gobe. Oba bi lehko nabrala dosta pa jih odavala. Aja, točno, lenoba je kruta zadeva. Boukše se je spravlati na nekoga, šteri si je vzel par vr časa pa odo po goščaj. Slovenija pač. Što se trudi pa neka napravi je takoj napadeni s strani nekoga, šteri je pač totalno nasprotje pa ga to tak boli. Ampak navzven toga nešče priznati. Obrambni mehanizmi pa to... Pač, zakonsko je dovoljeno nabejranje kostanjov v bilokateri gošči. Tak je. Sicer pa, če ti je tak velki problem meti goščo, pa jo odaj. Nišče te ne sili jo meti...

In reply to by rafael (nepreverjen)

Starejše novice