Kot kaže se lepo in sončno vreme, ki nas je bolj ali manj razvajalo v zadnjih dveh tednih, počasi poslavlja. Ohladilo se bo, v prihodnjih dneh pa gre pričakovati tudi močnejši veter.

Veter je posledica razlik v zračnem tlaku, pri čemer v splošnem velja, da veter piha od visokega proti nizkemu zračnemu tlaku. Zaradi vrtenja Zemlje, trenja in drugih vplivov, pa lahko veter piha vzporedno z izolinijami zračnega tlaka. 

"V meteorologiji podajamo smer in hitrost ter najmočnejše sunke vetra in njihovo smer. Merimo ga na višini deset metrov nad tlemi, čim dlje od visokih ovir," so zapisali pri ARSO.

Kakšni so vetrovi pri nas?

Smer vetra predstavlja smer iz katere veter piha, sunki pa so trisekundna povprečja najvišjih hitrosti v določenem terminu. 

Najbolj značilni splošni vetrovi v naših krajih so burja torej vzhodni ali severovzhodni veter, karavanški fen ali severnik, jugo oziroma južni ali jugovzhodni veter.

Seveda veter, oziroma bolje rečeno vetrna energija predstavlja velik potencialni vir obnovljive energije.

"Vetrne elektrarne za svoje rentabilno delovanje potrebujejo hitrosti vetra med 5 in 25 m/s. Zaradi naše lokacije v zavetrju Alp je pri nas v primerjavi z drugimi evropskimi državami manj vetrovno. Največji veterni potencial pri nas imajo izpostavljene lege Primorske," piše ARSO.

Kakšen veter pa imamo v Pomurju? V Murski Soboti je skorajda enakomerna porazdelitev vetra po smeri.
 

Foto: ARSO
Foto: ARSO
Številke po obodu kroga označujejo relativno frekvenco vetrov iz posameznih smeri in njihovo povprečno hitrost. Barve označujejo kumulativno relativno frekvenco vetrov v posameznem hitrostnem razredu. Višji hitrostni razredi so lahko tako redki, da na sliki niso opazni. Brezvetrje je definirano kot veter s hitrostjo manjšo ali enako 0.3 m/s.

 

 

Bliža se vetroven teden

V prihodnjih dneh bodo nad Evropo velike zračne razlike, zaradi česar bodo pogosto pihali močnejši vetrovi. V sredo bodo nad nami pihali močni severni vetrovi, ki bodo še bolj izraziti pri naših severnih sosedih. 

"Tudi pri nas bodo lahko ponekod v severni Sloveniji v sredo popoldne močnejši sunki karavanškega fena. Od petka pa nas kot trenutno kaže čaka nekaj dni okrepljenega jugozahodnega vetra, ki bo lahko prinesel prvo jesensko deževje".

Na spodnji sliki pa si lahko ogledate nekatere rekordne vrednosti hitrosti vetra.

Foto: ARSO
Foto: ARSO

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tomo vinkovič (nepreverjen)

Če bi se združili zagrebška tovarna RIS in VENTILATOR bi dobili novo zagrebško firmo JEBIVETER

Starejše novice