Z avtocestno policijo ministrstvo za notranje zadeve cilja na večjo varnost na avtocestah in hitrih cestah.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič in direktor Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji Valentin Hajdinjak so danes podpisali sporazum o medsebojnem sodelovanju za izboljšanje varnosti na avtocestah in hitrih cestah v Sloveniji.

Kot je v izjavi za javnost po podpisu sporazuma povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bo avtocestna policija predvidoma vzpostavljena v prvih mesecih naslednjega leta.

Sedež avtocestne policije bo v Postojni, v prvi fazi bodo posamezne enote na petih lokacijah. S posameznimi enotami, v katerih bo od deset do petnajst policistov, bodo pokrili celoten avtocestni križ.

Podpisniki sporazuma so minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič in predsednik uprave Dars Valentin Hajdinjak (foto: MNZ).

»V prvi fazi bo avtocestna policija prevzemala naloge, povezane z nadzorom prometa, v skladu z dolgoročnim razvojem policije pa tudi tiste elemente, ki jih imajo druge enote, torej preiskavo kaznivih dejanj in vse ostalo, kar spada v dejavnost policije na lokalni oziroma regionalni ravni,« je dejal Hojs. 

Ustanovitev avtocestne policije bo po načrtih ministrstva za notranje zadeve prispevala k dvema bistvenima ciljema: »Prvi je prometna varnost - na slovenskih avtocestah bo več reda, manj nesreč in mrtvih. Glede na to, da se povečuje tudi število kaznivih dejanj na avtocestah, bo to pripomoglo k boljšemu raziskovanju in pregonu storilcev.« Kot je še povedal Hojs, bo projekt končan v nekaj letih in takrat bo enota štela več 100 ljudi.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič in predsednik uprave DARS Valentin Hajdinjak podpisujejo sporazum (foto: MNZ).

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič je dodal, da se bo povečala varnost in učinkovitost dela policije na avtocestah in hitrih cestah. »Zaradi avtocestne policije bo nadzor učinkovitejši, stalnejši in trajnejši. V končni fazi bo tudi preprečevala kazniva dejanja, iskala storilce kaznivih dejanj, preprečevala ilegalne migracije …«

Glede kadrov je Jurič povedal, da bo na začetku šlo za prerazporeditve, v nadaljevanju pa tudi za nove zaposlitve: »Pričakujemo, da bo čez dve leti približno 170 policistov na voljo tudi za avtocestno policijo.«

Za vzpostavljanje reda na avtocestah in hitrih cestah

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je poudaril, da bodo »vzpostavili učinkovit sistem za vzpostavljanje reda na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. To je pomembno tudi v luči novih ukrepov, in sicer prepovedi prehitevanja za tovorna vozila nad 7,5 tone na avtocesti od Šentilja do Kopra. Že zdaj so določene omejitve pri prehitevanju za tovorna vozila, a vozniki teh omejitev ne spoštujejo. Avtocestna policija bo tako pripomogla k temu, da bodo vozniki tovornih vozil spoštovali predpise in s tem se bosta tudi izboljšali pretočnost in varnost.«

Predsednik uprave DARS Valentin Hajdinjak pa je dodal, da je naslednji korak k večji varnosti in pretočnosti slovenskih avtocest uvedba t. i. tretjega voznega pasu iz smeri Domžal in Vrhnike proti Ljubljani. S tem bodo v prometnih konicah odpravili nepotrebne zastoje.

»Avtocestna policija bo predvsem prej na mestih prometnih nesreč in kaznivih dejanj, zagotovo pa bo k varnosti in pretočnosti prispevalo tudi delo policije pri odkrivanju pretežkih tovornjakov,« meni Hajdinjak.

S policijo se intenzivno pogovarjajo o sofinanciranju prevoznih sredstev in o prostorih, ki jih lahko ponudijo policistom na avtocestnih bazah in nekdanjih cestninskih postajah.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hmmmmmm (nepreverjen)

Kda jočeš, ker nega policajov za na mejo in more tan biti obvezno vojska (druge opcije nega), te pa ustanoviš avtocestno policajo s 5 enotami in skupno 70 policajami...

lumpen proletarc (nepreverjen)

jaz ko vidim vojaka na meji s kalašnikovim
se userem
ko pa vidim policaja s pištol pa se mi ne zdi nič narobe
Ali je z mano kaj narobe

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

albert berto (nepreverjen)

naša vojska ima kalašnikove z tik-tak bomboni polnjene in ne z metki

In reply to by lumpen proletarc (nepreverjen)

.yuki. (nepreverjen)

Boljše večje kazni in manj policajof. Teh 200 dodatnih policajof de hitro napunilo janezovo vrečo.

Starejše novice