Skupina fantom streljanje s karbidom dvigujejo na nov nivo. Velik poudarek dajejo varnosti.

Po stari ljudski navadi se je vse do današnjih dni na Slovenskem in tudi v deželi ob Muri v času velikonočnih praznikov ohranilo pokanje s karbidom. Nekoč so se na jasah ali travnikih zbirali mladi fantje, zakurili ogenj in s posebnimi lesenimi ali kovinskimi možnarji pokali. 

Varnost je na prvem mestu

Druščina Odrančarjev, ki še vedno ohranja ta stari ljudski verski običaj se je poimenovala Carbid Team Odranci. Člani društva so streljanje s karbidom nadgradili predvsem na področju varnosti.

Zaradi večje varnosti, so sodi, s katerimi streljajo, zakopani v zemljo. Luknje so skopali s pomočjo bagra, vanje pa vstavili plastične sode ter jih opremili z vžigalno svečko ter električno napeljavo do kontrolnega mesta. Tam imajo posebej narejeno nadzorno ploščo, s katero lahko sprožijo eksplozijo v vsakem sodu posebej. 

Najprej se sklene kontakt na akumulatorju, ki služi kot vir električne energije. V drugem koraku aktivirajo sireno, ki vse prisotne opozori, da se bo pričelo streljati in se je potrebno umakniti od ograjenega prostora. Nato aktivirajo stikalo kontrolne plošče. Vsak sod ima svoje priključno mesto, ki ga je za aktivacijo soda potrebno povezati v tokokrog. Ko je sod povezan, pritisnejo na sprožilec in šele ob izpustitvi sprožilca preskoči iskra, ki povzroči močno eksplozijo.

Pri delu so inovativni

Priprave na vsako streljanje trajajo približno dvajset minut. V vsakega izmed sodov dajo dva kilograma karbida, ki ga prelijejo z decilotrom vode. Vse skupaj prekrijejo s slamo, sod pa zapečatijo s folijo in elastiko. Fantje so si delo olajšali s posebnim pripomočkom, ki so ga razvili in izdelali sami. Ta jim omogoča, da karbid enostavno spustijo v sod, po eksploziji pa ostanke karbida enostavno potegnejo iz soda, brez napora, ki je sicer potreben za čiščenje soda med posameznimi streli. Ko je sod zapečaten, je potrebno počakati 15 minut, da se v sodu razvije dovolj plina, saj v nasprotnem primeru eksplozija ni tako močna. Zvok eksplozije je tako močan, da se ga sliši celo v Prlekijo.

Sicer pa naj velja opozorilo, da je nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči telesne poškodbe poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nepremišljenost, objestnost, nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci, opozarjajo možje v modrem.

Pokanje s karbidom le pogojno dovoljeno

Uporaba karbida in drugih plinskih zmesi je med velikonočnimi prazniki dovoljena ob upoštevanju varnostnih navodil. S pokanjem ni dovoljeno vznemirjanje ali povzročanje občutka ogroženosti, kazen za omenjeni prekršek pa znaša 104,33 evrov. 

Ravno tako ni dovoljeno pokanje v nočnem času, med 22. in 6. uro, ko bi s pokanjem lahko motili mir ali počitek ljudi. V primeru, da se boste kljub temu odločili pokati sredi noči, vam grozi kazen v višini 83,46 evrov.

Uporaba pirotehničnih izdelkov prepovedana

Kljub temu, da je v času velikonočnih praznikov dovoljeno pokanje, pa to ne pomeni, da je dovoljena tudi uporaba petard in podobnih pirotehničnih izdelkov. Zakonodaja namreč predvideva, da je uporaba pirotehničnih izdelkov, razreda 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le v času od 19. do 31. decembra. Policisti bodo v primeru uporabe prej omenjenih pirotehničnih izdelkov dosledno izrekali globe, ki pa se gibljejo med 400 in 1200 evrov.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (36)

Starejše novice