Slovenske železnice naj bi preizkušale možnost vožnje hitrih vlakov po pomurskem železniškem kraku.

Mikloševo senje in odprtje drevoreda Martina Luthra je zasenčilo še en pomemben dogodek za mesto. Danes je skozi Mursko Soboto poskusno peljal hitri vlak ETR 460, bolj poznan pod imenom Pendolino. Gre za vlak, ki se v ovinkih nagiba ter lahko tako skozi ovinke pelje občutno hitrje, tudi do 35 %.

Od Hodoša do Murske Sobote v 10 minutah

Najvišja hitrost, ki jo lahko doseže vlak, znaša več kot 200 km/h, a je ta v Sloveniji zakonsko omejena na 160 km/h. Tolikšno hitrost je na pomurskem kraku železnice danes tudi dosegel Pendolino. Pot med Mursko Soboto in Hodošem, ki sicer brez postankov traja skoraj 20 minut, je prevozil v dobrih 10 minutah. Kot smo izvedeli neuradno je preizkusna vožnja med Ormožem in Hodošem potekala po načrtih.

Kdaj bo vozil ni znano

Kdaj točno bi hitri vlak lahko pričel voziti tudi v severovzhodni del države zaenkrat še ni znano. Slovenske železnice so sicer danes napovedale nov vozni red vlakov, ki vključuje nekaj sprememb, a po informacijah, ki so jih podali doslej, ni videti, da bi bila vožnja Pendolina predvidena že po 10. decembru. Takrat namreč začenja veljati nov vozni red, ki pa še ni objavljen. Vsekakor bi vožnja s hitrim nagibnim vlakom močno skrajšala trajanje poti od Murske Sobote do Ljubljane, povišalo pa bi se tudi udobje potnikov.

Naše železnice premorejo 3 hitre vlake tipa Pendolino ETR 460, pri nas znane kot ICS (Intercity Slovenia). ICS vozi na relaciji Maribor-Ljubljana od leta 2000. Kasneje tudi na relaciji Koper-Ljubljana-Maribor ter nekajkrat na teden, Maribor-Graz (Gradec). Vlaki imajo dva razreda: 2. razred in 1. razred. Vagoni so pri vsakem vlaku trije, prostora v njih pa je za okoli 160 potnikov. Največja dovoljena hitrost vlakov ICS je 200 km/h, a zaradi veljavne zakonodaje v Republiki Sloveniji je omejitev 160 km/h (Na relaciji Maribor-Pragersko). Rekordna hitrost, ki jo je vlak dosegel na slovenskih tirih sicer znaša 207 km/h, dosežena pa je bila na progi med Pragerskim in Mariborom (homologacija vozila).

Vir: Wikipedia

V nedeljo novi vozni red 

Novi vozni red Slovenskih železnic, ki bo začel veljati v nedeljo, 10. decembra, prinaša nekaj novosti tako v notranjem kot v mednarodnem potniškem prometu. Med drugim tudi nočni vlak, ki bo povezoval Koper do Budimpešto.

Hitreje med Ormožem, Ptujem in Mariborom

Določeni vlaki bodo na relaciji Ormož - Ptuj – Maribor vozili mimo Pragerskega, zato se bo potovanje med kraji skrajšalo za 15 minut. Potniki, ki bodo na omenjenih vlakih potovali proti Celju, pa bodo lahko namesto na Pragerskem prestopili na postaji Rače.

Nočni vlaki med Ljubljano, Celjem in Mariborom

Med Ljubljano, Celjem in Mariborom bodo od 17. decembra 2017 do 1. januarja 2018 ter od 10. junija do 23. septembra 2018 vozili nočni vlaki. Vlak iz Ljubljane proti Mariboru bo odpeljal ob 00:45, iz Celja pa ob 2:08. Iz Maribora bo nočni vlak proti Ljubljani odpeljal ob 1:15, iz Celja pa ob 2:14. 
Z nočnimi vlaki želijo tesneje povezali največji mesti in številnim obiskovalcem prireditev, ki jih ob koncu leta ter poleti pripravljajo v Mariboru in Ljubljani, omogočiti varno pot domov.

Madžarska

Poleg InterCity vlaka Citadella, ki vsak dan vozi med Ljubljano, Celjem, Mursko Soboto, Veszpremom in Budimpešto, bo prihodnje poletje med Koprom in Budimpešto vozil tudi nočni vlak.

Avstrija

V Avstrijo vsak dan vozi več vlakov, in sicer dvakrat na dan na relaciji Ljubljana - Maribor – Gradec – Dunaj. Vlaki imajo na Dunaju povezavo v Prago, Bratislavo in Varšavo, ter trikrat na dan na relaciji Ljubljana – Bled – Jesenice - Beljak – Salzburg, nočni vlak iz Ljubljane do Salzburga mimo Jesenic iz Ljubljane v Innsbruck in Feldkirch.

Na letališči Gradec in Dunaj

Z vlakom se lahko pripeljete do dunajskega letališča, pri čemer morate na Dunaju prestopiti. Med Mariborom in Gradcem pa vsak dan vozi tudi sedem parov vlakov, ki imajo povezavo do letališča Gradec.

Beograd

Poleg rednega vlaka, ki do Beograda vozi vsak dan, po novem voznem redu vozi od 10. decembra 2017 do 14. januarja 2018, ter od 24. junija do 17. septembra 2018 tudi nočni vlak z vagoni z ležalniki. V Beogradu so povezave z vlaki do Niša, Skopja, Soluna ter Podgorice, Bara in Sofije.

Zagreb

Med Ljubljano in Zagrebom vsak dan vozijo štirje direktni vlaki. Prav tako v Zagreb vozi tudi direktni vlak iz Maribora in Celja.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

potnik (nepreverjen)

ful verodostojen medij res - s spominom zlate ribice

lauraas (nepreverjen)

Saj pa mora, če je pa nafte zmanjkalo.

Gostja426 (nepreverjen)

Ne žalite zlatih ribic, ker imajo v resnici dober spomin. Za razliko od človeka.
Železnice, lepo, če načrtujete spremembe na bolje, vendar ste zelo počasni. Kot vaši vlaki. 160 na uro? Haha!

pijancek

Z avtom se samo 120 km na uro pelješ in prideš na cilj. Za vlak je to čisto dovolj. Nismo mi Kitajska, kjer so med mesti več 1000 km razdalje. Usedi se v ta vlak in se pelji. Vožnja z njim je užitek !

In reply to by Gostja426 (nepreverjen)

kanžor

Nikše nesnage politične in živine iz Ljubljane ni bilo na pendolinu ? Kak je z elektriko ka baje ko ljudje šrotajo lokomotiva več ne dobi elektrike

Starejše novice