Včeraj smo poročali, da naj bi ljutomerski župnik zaradi nadlegovanja otrok moral zapustiti župnijo. Zdaj je o zadevi spregovoril tudi soboški škof Peter Štumpf.

Župnik Andrej Zrim naj bi po dekretu škofa Petra Štumpfa odšel že minulo nedeljo. Vrnil naj bi se domov, do konca postopka pa naj ne bi bil premeščen v drugo župnijo. 

Po naših informacijah naj bi se namreč več staršev pritožilo, da župnik nadleguje njihove otroke. Za kakšne vrste nadlegovanje gre, zaenkrat sicer še ni znano.

Nedolžen, dokler ni dokazana krivda

Namesto Zrima naj bi obveznosti župnika opravljal kaplan Zoran Car, kar je zdaj uradno potrdil tudi soboški škof Peter Štumpf. Kot je povedal v objavi na spletni strani soboške škofije, se je moral Zrim umakniti po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab.

Ob tem je dodal, da umik iz župnije ne nakazuje dejanske krivde, saj bo resnico pokazal zakoniti postopek:

Dragi verniki, sestre in bratje v Kristusu!

Sporočam, da se je moral po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab, ki deluje pri Slovenski škofovski konferenci, dosedanji gospod župnik Andrej Zrim, zaradi suma kaznivega dejanja, umakniti iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. Umik iz župnije nikakor ne pomeni, da je osumljeni resnično kriv; to bo pokazal postopek, po pravnem načelu, da je obtoženi nedolžen, dokler se nasprotno ne dokaže.
Po cerkvenih navodilih bo upravo prevzel gospod Zoran Car, dosedanji kaplan župnije, ki ima tudi vsa pooblastila za pastoralno oskrbo župnije, zato ga z dnem 8. aprila 2018 imenujem za upravitelja župnije.
Vse lepo vabim in prosim, da se vzdržimo nepotrebnih komentarjev in veliko molimo v ta namen, da se bo izkazala resnica in bo prav poskrbljeno za duhovni blagor župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru.
Naj naša prizadevanja za rešitev tega vprašanja spremlja Božji blagoslov.
Pozdrav v Gospodu!

Murska Sobota, 8. aprila 2018                                             

Msgr. dr. Peter Štumpf
soboški škof

Iz Policijske uprave Murska Sobota so nam sicer sporočili, da zadeve ne preiskujejo.

Župnik Zrim je sicer še v času, ko je župnikoval v Gornji Radgoni, bil obsojen fizičnega napada na osebo, mlajšo od 14 let.

*Slika je simbolična

Preberite še

Starejše novice