“Nadškof Zore je zame maksimalni poštenjak, tako v moralnem kot tudi duhovnem pogledu,” pravi murskosoboški škof Peter Štumpf.

V Civilni iniciativi Dovolj.je opozarjajo, da v Cerkvi na Slovenskem prihaja "do sistemskega prikrivanja spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo". Zato so k odstopu pozvali ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe - lazaristi Tomaža Mavriča.

Na poziv k odstopu se je odzval tudi murskosoboški škof Peter Štumpf, ki so ga sicer v Zavodu Iskreni izpostavili kot edinega, ki se je do zdaj problematike lotil z vso resnostjo.

Štumpf pravi, da če bo odstopil nadškof Zore, odstopi tudi sam. Saj je po njegovem nadškof Zore maksimalni poštenjak, tako v moralnem kot tudi duhovnem pogledu.

Celoten zapis škofa Štumpfa si preberite v nadaljevanju.

Če odstopi nadškof Zore, odstopi tudi škof Štumpf

Nadškofa Stanislava Zoreta poznam kot velikega poštenjaka in popolnoma podpiram izjavo Slovenske škofovske konference (SŠK), da ima pri zaščiti otrok in mladoletnih prav on velike zasluge za sedanje zadnje smernice o zaščiti mladoletnih. Nadškof Zore je zame maksimalni poštenjak, tako v moralnem kot tudi duhovnem pogledu. Je izvrsten pastir, pravi sobrat škofom in duhovnikom ter vernikom. Nekateri bi radi, da bi škofje delali čudeže, delamo po najboljši volji, znanju in močeh. Zato izražam sobratu Stanislavu svojo solidarnost.

V Škofiji Murska Sobota se soočam s problemom spolnih zlorab, izvajam ničelno toleranco do vseh anomalij, jih odpravljam in formiram duhovnike po določilih kanonskega prava, smernicah papeža Frančiška in navodilih Slovenske škofovske konference. Pri izvajanju ničelne tolerance mi pomagajo strokovne in pravne službe. Pri tem podpiram dobronamerno in konstruktivno delo civilnih iniciativ, strokovnih služb in tudi posameznikov, ki mi pri tem pomagajo z informacijami in strokovnim svetovanjem. Še naprej bom sodeloval tako s civilnimi iniciativami kot z Ekspertno skupino za reševanje spolnih zlorab pri SŠK in vsemi, ki se iskreno trudijo za zaščito otrok in mladoletnih.

Hudo mi je za vse žrtve, ki zaradi tega trpijo, kakor tudi za tiste duhovnike, kolikor so bili krivo ovadeni in so postali žrtve negativnih namer posameznikov ali civilnih iniciativ. Iz lastnih izkušenj vem, da ti postopki trajajo zelo dolgo in je pri tem potrebno upoštevati strokovne službe. Zato je popolnoma razumljivo, da se tudi v ljubljanski nadškofiji ne morejo rešiti vsi primeri kar čez noč.

Vsak škof je pri svojem delu in odločanju svoboden, zato ne more biti suženj vseh mogočih mnenj in zahtev, tudi če so predstavljene kot še tako »svete« ali »pravične«; vsak škof je omejen s svojim zdravjem, časom, svojimi močnimi in šibkimi točkami. Ker je samo človek, ne more delati čudežev. Tako nadškof Zore kot vsi škofje, sem prepričan, da delamo po svoji najboljših močeh in z najboljšim namenom.

Če bo moral odstopiti nadškof Stanislav Zore, bom odstopil tudi jaz. Molim za njega in vso slovensko Cerkev v upanju, da vse te zadeve dobijo takšen epilog, ki bo govoril o Božji pravičnosti in usmiljenju.

dr. Peter Štumpf SDB
soboški škof ordinarij

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čedno čedno (nepreverjen)

pa ka me (nas) briga če odstopi - itak je grešnik vred z nami.

Domacin (nepreverjen)

Štrunf odstopi pa podegni se ostale pedofile pa spolno bolane duhovnime ja Ledavskega župnika nepozabi vsabo vzet ker ni izjema

Bki66 (nepreverjen)

Šteunfek ne lajaj pedofilija van dobro gre bolše kod ko mate maše.

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si očitno v štali gor zraso, ka takšne motaš. Starši so te nej navčili kak se moraš obnašati med civiliziranimi ljudmi?

In reply to by Bki66 (nepreverjen)

Domacin (nepreverjen)

Kak se naj ob naša saj ni nič narobe napisal ščitiš pedofile in fektare negda so ljudje in otroci sami od sebe šli v cerkev zdaj pa jih silijo in terozirirajo če ne to če ne ono

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

jezušček. (nepreverjen)

Tudi jezus je v štali gor zraso.... še celou naroudo se je v štali.... če vrvleš.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Laaarifarii (nepreverjen)

Dobrodosli homiči

In reply to by Bki66 (nepreverjen)

Laaarifarii (nepreverjen)

Velika laz . Skof zivi od polozaja na katerem je, nej pa ka.bi odstopo. Vse to jemi je prevec pomembno.

gost1 (nepreverjen)

Mogoče je pa to še najboljša rešitev...

Domacin (nepreverjen)

Štruf naj odstopi isti je ma sfoj krog ritolizcev. Naj odide iz prekmurja. Mamo sposobne prekmurske duhovnike ki lahko ga nadomestijo prav tako pedofilske zupnike in nasilneze odstranit

brezbožcieni (nepreverjen)

vij lajači....kelko vas sploh hodim v cerkev, ka udrihate po škofi.....za svojega rdečega boga se brigajte, hijene ene!

Omg (nepreverjen)

Tij s tvojo poboznostjo in strpnostjo pa garant v nebesa prides

In reply to by brezbožcieni (nepreverjen)

Pošteni (nepreverjen)

Vsi smo krvavi pod kožo!!! Tudi tisti kako verni ste Nika nej boukši vsak den pa nedelo v cerkvi poslušate božjo besedo pa pridige pa vseeno ste pred Bogom isti grejšniki! Eni še celoti dosta večji in pa žalostno se niti sami ne zavedate kda in ge in kak grešijte!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice