Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevala glavna obravnava na sojenju zaradi domnevnega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve Andreju Šišku in Mateju Lesjaku. Šiškovi privrženci včerajšnji šov označili za pokop pusta.

Andrej Šiško je svoj maratonski zagovor, ki je včeraj potekal skoraj 10 ur, končal šele danes, ko je v dveh urah skušal povedati bistvo svojega zagovora. Pred sodiščem danes ni bilo Šiškovih podpornikov, ki so včeraj pred sodiščem uprizorili pravi šov. 

Vodja Štajerske varde je v spis dal knjigo Mir, svoboda, zmaga in med drugim poudaril, da ga žali primerjava z Adolfom Hitlerjem, ki jo vidi, ko ga mediji nazivajo kot vodjo Gibanja Zedinjena Slovenija in ne kot izvoljenega predsednika. »Vodja je 'Führer' prevedeno v nemščino,« je dejal Šiško.

»Ne rušim ustavnosti, ampak jo branim. Vedno jo bom branil,« je poudaril in med drugim med zagovorom izjavil, da se po njegovem mnenju nad slovenskim narodom načrtno izvaja genocid.

Postroja Štajerske varde pred sodiščem danes ni bilo.

Dežela Štajerska politična satira? »Da in ne«

»Hotel sem doseči, da bi ljudje spoznali, da živimo v državi, kjer ne deluje nič. Provokacijo sem naredil, da pridem v javnost,« je odgovoril na eno izmed vprašanj zagovornice, medtem ko na vprašanja tožilstva ni želel odgovarjati.

Povedal je še, da je bila Štajerska varda omenjena v programu stranke, ki ga je med drugim potrdilo tudi Ministrstvo za notranje zadeve.

Na vprašanje sodnice, ali je bil zanj ustanovitev dežele Štajerske politična satira je Šiško odgovoril z »da in ne«. Povedal je, da ni postavil meje, zapornic ali zaprl območja pred policijo. Tako kot včeraj je poudaril, da orožje ni bilo pravo, ampak je šlo za airsoft replike.

Lesjak prvine zbiranja Štajerske varde primerjal pevskemu zboru

Za Šiškom je svoj zagovor prebral še Matej Lesjak. V njem je poudaril, da so urednika portala Politikis Aleša Ernecla na zborovanje v Apačah povabili z namenom medijske podpore.

»Šiško je povedal le dve iztočnici: 'Mirno!' in 'Prosto!'. Tukaj ni prvin postroja,« je v svojem zagovoru povedal Lesjak in dodal, da so prvine njihovega zbiranja podobne pevskemu zboru. Varda naj bi bila tako le provokacija za razkritje varnostnih težav Slovenije. Lesjak je sicer v elektronski pošti Erneclu zapisal, da so bili člani Štajerske varde oboroženi s kalašnikovkami in sekirami, ne replikami orožja.

Matej Lesjak je na sodišču prebral svoj zagovor.

Bolfek o včerajšnjem postroju pred sodiščem: »Pokopali smo pusta«

Pred sodnico so danes stopile prve priče. Prva je bila zaslišana sopredsednica Gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar, ki na snemanju Štajerske varde ni bila prisotna. Pričal je tudi Ivan Bolfek, ki je eden izmed generalov Štajerske varde in je včeraj vodil postroj pred sodiščem. Na vprašanje tožilstva, kaj so počeli včeraj pred sodiščem je Bolfek odgovoril, da so le »pokopali pusta«. Med pričanjem je povedal, da bo dežela Štajerska delovala kot samostojna.

Šiškova zagovornica je sicer izrekla željo, da do izreka sodbe ostane v priporu, saj se Šiško boji, da bi mu podtaknili obdolžilne dokaze.

Pričal je tudi višji svečenik v deželi Štajerski Marko Rupnik, ki opravlja obrede kot duhovnik. Po njegovih besedah se pogovarja z ljudmi, vse nastalo na posnetkih pa naj bi bil performans. Sam sicer pravi, da ga na postroju Štajerske varde ni bilo. Rupnik, sicer doktor tibetanske medicine brez službe, je poudari, da svoje poslanstvo kot visoki svečenik opravlja zelo resno.

Pred sodišče je kot priča stopil tudi Aleš Ernecl, urednik portala Politikis. Povedal je, da je za dogodek izvedel od Lesjaka in da se mu je zdel zabaven dogodek, ki naj bi bil namenjen temu, da ljudje zanj izvedo. Šiška je med pričanjem označil za zabavno medijsko pojavo, sam pa ne ve, ali je šlo za golo zabavo ali za medijsko provokacijo, a je v vsakem primeru po njegovih besedah šlo za farso.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ferdopijše (nepreverjen)

ka sodišče se nemre ukvarjati z resnejšimi zadevami kak pa s tem cirkus(ant)om?!

Podpornik (nepreverjen)

Toti je kvečjemu nevaren sam sebi drugim pa ne!

nagicigan (nepreverjen)

TA NAŠA SODIŠČA SE BOJIJO NEKEGA ŠIŠKA OJOJ........NAJ SE RAJŠI UKVARJAJO Z TAJKUNI IN JIM ZAPLENIJO VSO IMETJE VSE DO STRICOV IN TET, KER JE ITAK VSE PREPISANO NA DRUGO RODBINO. KOGA JE NAŠE SODIŠČE OBTOŽILO IN IZTOŽILO ZA TISTE MILIJARDE EVROV, KI SI JIH TAJKUNI PRENESLI V TUJINO??????????

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Meni pa se ta šiško vedno bolj dopade

afta he (nepreverjen)

V razmislek vsem ki se ukvarjate s Šiškom. Meni je bolj problematično to, da slovenska vojska ni dovolj usposobljena in opremljena, saj je dobila negativne ocena, da brani suverenost države. Ta zadeva mi kažejo na rušitev ustavne ureditve, ne pa dejanja štajerske varde in Šiška.

čarni vrag (nepreverjen)

Namesto Šiška bi tu morali sedeti vladni kalibri. Recimo Židan, dolgoletni minister za uničevanje slovenskega kmetijstva.

Starejše novice