Nič več plačevanja za bele zalivke – vsaj za nekatere skupine ljudi.

Članice Evropske unije so od 1. julija naprej zavezane Evropski uredbi, ki določa, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta starosti, nosečnicah in doječih materah, ne smejo več uporabljati amalgamskih zalivk, temveč le bele zalivke

Doslej je bila ta storitev samoplačniška, od zdaj naprej pa jo bo za to določeno skupino ljudi v celoti pokrila zdravstvena blagajna. 

Marjan Sušelj, generalni direktor ZZZS je povedal, da bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslal navodila o novostih uporabe belih zalivk. 

Ni dražji material, večji je strošek dela

"Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela," besede prvega moža zdravstvene blagajne navaja STA. Trdi tudi, da bodo to storitev zagotovili v okviru obstoječih sredstev ZZZS.

Od zdravstvene blagajne ZZZS lahko otrok do 15. leta, nosečnica ali doječa mati terjajo povračilo sredstev za plačilo bele zalivke, če se je to zgodilo po 1. juliju.

Kot še piše STA, pa je možno tudi, da bodo izvajalci ZZZS zaračunali storitve izdelave belih zalivk tem skupinam za dva meseca. 

Pomanjkljivosti v uredbi

ZZZS sicer še nima urejenih vseh podatkov in odgovorov na vsa vprašanja, ki se pojavljajo. Samo kot primer nimajo v sistemu navedenega podatka, kdo je doječa mati. Takšne zadeve bodo morali v kratkem operativno in izvedbeno proučiti.

Načrt za postopno ukinjanje amalgamskih zalivk je ena izmed nalog, ki jih določa zgoraj omenjena evropska uredba. Urejena naj bi bila do 1. julija 2019, Sušelj pa poudarja, da je nosilec tega ministrstvo za zdravje.

Vlada sprejela pobudo ZZZS

Vlada je na pobudo ZZZS sprejela povečan obseg programa za zobozdravstvo odraslih in mladine za kar pet odstotkov. Direktor sektorja za informiranje v ZZZS, Damjan Kos pravi, da bo ta program veljal za celotno letošnje leto.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
micka1 (nepreverjen)

Ostali pa ne rabimo zob. Država že ve, kaj nam pripada in kaj je luksuz.

jhjhjhj (nepreverjen)

ok razmen deca do 15... Al zakoj točno dobi nosečnica zašenke plombo? He?

Mestni redar (nepreverjen)

Jao ti si pa nej med najbole brihtnime v razrede, gelibar?

In reply to by jhjhjhj (nepreverjen)

Starejše novice