Na dogodku, ki se je minuli konec tedna odvil v Gostilni Lečnik v Ravnah na Koroškem, so organizatorji za vinsko spremljavo izbrali vina iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije, ki so osvojila naziv Sommelierska selekcija 2018 za k določeni vrsti hrane. 

Spomnimo, da so v mesecu marcu sommelierji pod taktirko Zavoda SloVino v treh komisijah izbirali vina, ki se priporočajo k določeni vrsti hrane. 

Med vini, ki jih priporočajo k prleški gibanici in sladicam nasploh, sta bila z območja Jeruzalemskih goric izbrana tudi muškat ottonel Vinogradništva Krampač in šipon Vinogradništva Družina Kos. 

S skupnimi močmi do prepoznavnosti lokalne posebnosti

Med dvanajstimi vini, ki so na vabilo organizatorja razvajala brbončice gostov na izjemno zanimivem večeru v Ravnah na Koroškem, je bil tudi omenjeni Kosov šipon. 

Na pobudo Tjaše Kos iz Vinogradništva Družina Kos so kot prvo izmed dveh sladic ponudili prleško gibanico. Posebej za to priložnost sta jo zato spekli Majda Vrbnjak in Lidija Koroša. Za njeno predstavitev je bil zadolžen vinar Mitja Kos, ki je sicer predstavil polsladki šipon.

Borut Godec, pisec o enogastronomiji, je za ta dogodek za goste zapisal nekaj izbranih besed: »In ker je lepo druženje z vini in hrano skleniti s sladico, bosta večer zaokrožili še dve vini, ki bosta spremljali vsaka svojo sladico. Najprej nekaj, kar je novost letošnje sommelierske selekcije – vino, ki je idealno za druženje s prleško gibanico. Iz posebnega vzroka: projekt promocije prleške gibanice kot lokalne specialitete je v le nekaj letih uspel to sladico pripeljati iz anonimnosti v polje prepoznavne kulinarične specialitete. Ta projekt lahko vzamemo kot primer, kaj lahko storimo pri širši prepoznavnosti lokalne posebnosti, če združimo moči in najdemo voljo. Nekaj torej, kar na Koroškem na žalost še nismo uspeli storiti.«

Pestre promocijske aktivnosti 

Sicer pa se v teh tednih pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino vrstijo dodatne promocijske aktivnosti akcije Sommelier selection 2018.

Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljajo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.

FOTO: Miha Kolar, MKvisuals
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice