V sindikatu poštnih delavcev pravijo, da naj bi država ponovno pozabila na njih, saj jih ni vključila med kritično infrastrukturo, kar pomeni, da ne spadajo med prednostne skupine pri cepljenju. Prav tako zanje ni poskrbljeno, ko je govor o varstvu otrok. Na facebooku so objavili zapis, da si morajo vse izboriti sami in da se jih uporablja za nabiranje političnih točk. 

Delavci Pošte Slovenije so bili med tistimi, ki so bili v času epidemije zagotovo izpostavljeni nevarnosti, saj so delali v izrednih razmerah. Po mnenju mnogih so bili nato v drugem valu med tistimi, ki so tvorili povezovalni člen med gospodarstvom in prebivalci. 

V sindikatu poštnih delavcev so v javnem zapisu poudarili, da so njihovo požrtvovalnost opazile stranke in mediji, ki smo poročali o preobremenjenosti. Obžalujejo, da so nanje pozabili tisti, ki odločajo.

»Prezrli so nas le lastniki, od katerih v vsem tem času nismo dobili ničesar. Na nas se je pozabilo tudi pri določitvi kritične infrastrukture. Zahtevalo se je samo to, da delamo. V odlokih nismo bili nikoli deležni nobene spodbude za naša prizadevanja, omenjeni smo bili le kot tisti, ki morajo delati ne glede na zaprtje. Številne okužbe med našimi sodelavci pričajo o tem, da v epidemiji nismo bili nič manj izpostavljeni tveganju okužbe od vseh poklicev, ki so jim pripadli vsi dodatki,« so zapisali.

Sindikat: V vojni imamo žrtve, vojne dobičkarje in nas, ki smo prepuščeni sami sebi

Pravijo, da so si morali sami izboriti nadomestilo za okužene sodelavce v višini sto odstotkov, ki znatno zmanjšuje pritisk na delavce, da kljub simptomom hodijo na delo, zaradi strahu pred izpadom dohodka. 

»Sami smo si morali izboriti tudi dodatek za poslovno uspešnost in dodatek za povečan obseg dela po dveh mesecih z izrazitim povečanjem obsega dela. To pomeni, da smo se poleg delovnih obremenitev morali ukvarjati tudi z našimi pravicami. Tistimi, ki so jih nekateri poklici, zlasti v politiki, prejeli skorajda kot samoumevne. V tem letu smo velikokrat slišali tudi da smo v vojni, kjer naj bi bili vsi enaki pred virusom. A tako kot v vsaki vojni imamo žrtve, imamo vojne dobičkarje in imamo ljudi ki so prepuščeni samim sebi. Med njimi smo delavci Pošte. Prepuščeni samim sebi, da se sami dogovorimo s svojim delodajalcem«.

Družba posebnega pomena

Dodajajo, da je vedno, ko je govora o nujnih dejavnostih, ki so potrebne za delovanje države, omenjena tudi Pošta Slovenije. Tudi pri stavki so obravnavani, kot družba posebnega pomena, kjer ni mogoče v celoti prekiniti delovnega procesa. 

»V času finančne krize, smo tudi delili usodo varčevalnih ukrepov z javnim sektorjem. Danes v epidemiji pa glede pravic delavcev nismo del kritične infrastrukture, temveč običajna gospodarska družba. Dodatkov ni, v tretjem zaprtju pa morajo naši sodelavci tudi sami urejati varstvo vrtčevskih otrok, ali pa pristati na nižji prihodek iz naslova višje sile. Sprejemamo tudi ta izziv in znova bomo poskrbeli sami zase. Zato smo tudi naslovili zahteve na upravo, ki se nanašajo na ustreznost razmerja med našimi delovnimi obveznostmi in pravicami. Ne moremo pristati na to, da bomo samo poslušali o naših obveznostih in za to ne dobili ustreznega plačila in ureditev pogojev, kar je za nekatere v epidemiji samoumevno«.

Boj ne bi bil potreben, če bi prepoznali poseben položaj Pošte Slovenije

Kot pravijo, njihov boj ne bi bil potreben, če bi politika v zadnjem desetletju svoje besede tudi uresničevala in prepoznala poseben položaj Pošte Slovenije, zaradi katerega je nujno potrebna sprememba zakonodaje, ki ureja delo Pošte Slovenije. 

»Uprava Pošte je že desetletje zaman pozivala politiko k upoštevanju, da Pošta Slovenije s svojim poslanstvom ni in ne more biti običajna pridobitna gospodarska družba. Dobili so veliko obljub. Nenazadnje tudi obljubo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je aprila leta 2016 obljubil ureditev zakonodaje. A ostalo je le pri praznih obljubah«.

Na kaj vse še opozarjajo, pa preverite v spodnji objavi, kjer so med drugim izpostavili tudi to, da so nekaterim služili zgolj za promocijo.

Kakšen je odziv Pošte Slovenije?

V zvezi z odprtim pismom Sindikata poštnih delavcev, ki ga je naslovil na odločevalce v RS in v katerem predstavlja svoj pogled na sistemske in zakonodajne rešitve delovanja Pošte Slovenije kot izvajalke univerzalne poštne storitve in njenih zaposlenih, Pošta Slovenije pojasnjuje stališče do aktualnih tem, ki jih je v pismu izpostavil sindikat. V nadaljevanju lahko preberete njihovo izjavo za javnost.

»Pošta Slovenije ves čas epidemije covida-19 vlaga vse napore, da zagotovi prenos poštnih pošiljk na kakovosten in varen način za zaposlene in uporabnike ter nenehno uvaja dodatne ukrepe za čim bolj tekoče odvijanje poštnega prometa v vseh fazah prenosa pošiljk, dopolnjuje dodatne kadrovske kapacitete, omogoča alternativne možnosti izročanja pošiljk ipd. Prav tako skrbno spremlja razmere ter sprejema ukrepe ter rešitve, ki so primerljive z evropskimi praksami in ki pripomorejo k izboljšanju pogojev dela in k nadaljnji rasti ter razvoju družbe, in sicer z ustreznimi sistemskimi rešitvami tako v času epidemije covida-19 kot tudi sicer.

Pošta Slovenije poudarja, da nenehno vodi aktiven socialni dialog z obema reprezentativnima sindikatoma v družbi, tako s Sindikatom poštnih delavcev kot s Sindikatom delavcev prometa in zvez. Ob tem se odziva na pripombe socialnih partnerjev ter spoštuje vse sklenjene dogovore z obema reprezentativnima sindikatoma. V letih 2017-2020 je tako Pošta Slovenije za izboljšanje pogojev dela in materialnih ter socialnih pravic zaposlenih namenila skupaj dodatnih 37,7 mio. EUR.

Pošta Slovenije si ob spremenjenih razmerah na trgu in hitro padajočih količinah pisemskih pošiljk ter hkratni zavezi po vzdrževanju visoke gostote poštnega omrežja in minimalno petkrat tedenski dostavi z visokimi standardi kakovosti na vse naslove v državi, kar zanjo  predstavljata vedno večje breme, tudi sama prizadeva za nujno potrebne spremembe Zakona o poštnih storitvah.  Skladno z dobro prakso EU v poštnem sektorju si bo kot izvajalka univerzalne poštne storitve, ki jo izvaja  v javnem interesu, še naprej prizadevala za spremembe na tem področju, tudi v smislu prilagoditve univerzalne poštne storitve  dejanskemu obsegu in potrebam prebivalcev.

V zvezi z navedbami Sindikata poštnih delavcev glede najemanja pogodbenih izvajalcev, je Pošta Slovenije že večkrat poudarila, da najem pogodbenih izvajalcev ne pomeni zmanjševanja redno zaposlenih sodelavcev. Pošta Slovenije bo število redno zaposlenih sodelavcev povečevala tudi v letu 2021.

Pošta Slovenije ob  koncu dodaja, da so se v začetku meseca marca 2021 začela pogajanja za novo Kolektivno pogodbo Pošte Slovenije, ki prav tako naslavljajo nekatere aktualne teme  v družbi. Cilj je doseči dogovor o novi Kolektivni pogodbi Pošte Slovenije z veljavnostjo od leta 2022 naprej.  Vsekakor pa bo Pošta Slovenije, tako kot leta doslej, tudi v naprej vodila socialni dialog s socialnimi partnerji, saj lahko le s skupnim sodelovanjem zagotavlja uspešno poslovanje in zadovoljstvo zaposlenih«.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JanezMonke (nepreverjen)

Poštni delavci bi že zdavnaj mogli stavkat! Kakšne pogoje pa tej majo za tisto malo plačo...jesoš, jesoš. More power to you!

rotschild (nepreverjen)

Pozabljeni, my As!
Če je nekdo bil pozabljen so to trgovci, kateri imajo enkrat manjše plače od postarjev in so najbolj izpostavljeni tem virusom in bakterijam, tak ka ne zavajajte nas Slovence s takimi podmuklimi zgodbicami, prvo raziskujte kako trgovke in trgovci lahko preživljajo v mesec na mesec.., Ne pozabite da v toj bolanoj fazi kaj se tiče zdravja, zaščite in financ, je država najbole uničila in iuskoriščala trgovke in trgovce!!!

In reply to by JanezMonke (nepreverjen)

JanezMonke (nepreverjen)

1. Ka san napiso, ka so poštni delavci najbole zapostavljeni pa izkoriščeni? Mislin, ka nej.
2. Tudi trgovci bi mogli skup stopiti, ja, se strinjan.
3. Ka uporabljaš drugo osebo množine za mene?o.O
4.Neka si spij/skadi/pogutni, ka si nej gli pri sebi.

In reply to by rotschild (nepreverjen)

nescefali (nepreverjen)

Naj ide en trgovec en den delat k nekšnome zidari, k nekšnome mehanike, v nekšno fabriko itd. pa de TRGOVEC vido ka pomeni delati, ka pomeni švicati, ka pomeni biti na mrazi pa na vročini za minimalca. Nej ka prestavlajo debele riti od police do police pod klimo, na toplon pozimi, nej na vetri, nej v smradi, nej v zamazaniji. Ale pa smeti skup poberat, pri minus 15 pa pri +30!!! Pa te naj te trgovci gučijo o mukaj pa kak trpijo. Vse bautaše k zidaran pa naj tan jebejo m* za minimalca, ka do vidli ka je TEŽKO delo. Jebe** več nišče nika nebi delo, pa vsi ste žrtve. Bi se fčili pa nekaj iz sebe naredili kda je bil tome čas pa nebi trbelo "se mantrati"

In reply to by rotschild (nepreverjen)

Jokvkul (nepreverjen)

Glavno ka duhovniki dobijo 700 eu dodatka pa politike 500-700 za tolalen bluz in nedelo in laži gnoji smrdejče ka vas nej sran!

rotschild (nepreverjen)

Ne se bat, še malce bojmo strpni in bote vidli ka teh duhovnikov več nede, tudi crkva nede kakor tudi kršcanstva nede.. Verjemite mi, vse to nede več!

In reply to by Jokvkul (nepreverjen)

Mecina (nepreverjen)

Glavno ka Vesel dobi 250.000 tisoč letno od Fife na 5000 tisoč mesečno podlage. To je drobiž, bolj se sekirjte, če kdo dobi 500 eur.

In reply to by Jokvkul (nepreverjen)

Iubenica900 (nepreverjen)

Zdaj mi se povej, ka volis kapitalisticne desne stranke pri ten ka se zgrazas nad kapitalizmon, pa te dobis stempiljko za najvecjo tele na sip.

In reply to by Mecina (nepreverjen)

ohjoj (nepreverjen)

Ce bi virus obstajal bi ze davno vsi imeli nove postarje, saj bi oni naj prvi nastradali!

administrator (nepreverjen)

če bo korona se dolgo trajala bomo mi gayi ponoreli

In reply to by ohjoj (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Obvezen dodatek poštarjem predvsem na vaseh, ker še opravljajo dodtno delo torej obveščanje sosedov kakšne priporoke oz sodna pisma so vročili.

Karl Marx (nepreverjen)

Rejsan je. Neoliberalna slovenska politika je v zanjih 25 letih odkar janšisti vodijo pošto, degradirala poštne delavce na nivo sužnjev. Spomnimo se, slovensko Pošto je leta 1998 Marjan Podobnik (podpredsednik vlade) in zdaj Kokot. Vsi člani bodisi SLS ali SDS.

Karl Marx (nepreverjen)

Rejsan je. Neoliberalna slovenska politika je v zanjih 25 letih odkar janšisti vodijo pošto, degradirala poštne delavce na nivo sužnjev. Spomnimo se, slovensko Pošto je leta 1998 Marjan Podobnik, takratni podpredsednik vlade, preselil v Maribor in jo naredil za kadrovski fevd stranke SLS in SDS. Od takrat Pošto Slovenije vodijo izključno desničarji; najprej Podgporelec (SLS), nato Hauc (SLS), za njim Novak (SDS) in zdaj Kokot (SDS). Potem se pa čudite, da je na Pošti vse narobe. Nesposobna banda desničarska.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice