Zaradi številnih podrtih električnih drogov je bilo včeraj okoli poldneva na vzhodu države brez električne energije več kot 10.000 odjemalcev. Uslužbenci Elektra Maribor so imeli polne roke dela. V kakšnem stanju so električni drogovi?

Silovit veter, ki je včeraj preglavice povzročal predvsem na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurje, je odkrival strehe, podiral drevesa in tudi številne električne drogove. Na območju, ki ga pokriva Elektro Maribor, je bilo brez elektrike 10.000 odjemalcev

»Na območju Elektra Maribor je prihaja do poškodb elektrodistribucijskega omrežja zaradi zelo močnega vetra z intenzivnimi sunki,« so zapisali. 

Številni domačini so ob tem tudi na družbenih omrežjih opozorili na očitno rano elektrodistribucijskega omrežja - dotrajane električne drogove, ki jih lahko prevrne že najmanjši piš. 

Eden izmed domačinov iz občine Benedikt je na družbenem omrežju Facebook potarnal, da dotrajan električni drog ob njegovi hiši, ki naj bi se že večkrat nevarno nagnil, Elektro Maribor še ni zamenjal, čeprav naj bi že od septembra lani opozarjal, da je vprašanje časa, kdaj se bo prevrnil.

Omenjeni električni drog - oziroma celotna linija - naj bi bila postavljena leta 2006, da »še stoji so zaslužne še samo žice, ki jih povezujejo,« dodaja.

Tudi ta, več kot očitno dotrajan električni drog v bližini Frama ni vzdržal moči vetra ...

Prizorišče podrtega električnega droga v bližini Frama je sicer danes že sanirano, stoji nov električni drog.

Bralci so nas opozorili tudi na ta primer na zanimiv način podprtega droga ulične razsvetljave v naselju Gomilci v občini Destrnik. 

Elektro Maribor: Za podrte drogove je kriv veter

Za odziv na stanje električnih drogov smo se obrnili na Elektro Maribor, kjer odgovarjajo, da omrežje Elektra Maribor zagotavlja varno in zanesljivo oskrbo naših uporabnikov z električno energijo: »V vremenskih razmerah kot so bile pretekle dni, ob zelo močnem vetru s sunki, za katere je bil razglašen rdeči alarm, prihaja do poškodb omrežja.«

Kot odgovarjajo, drogove vzdržujejo v skladu za navodili za vzdrževanje distribucijskega elektroenergetskega omrežja, ki jih predpiše sistemski operater distribucijskega omrežja.

»Drogovi se zamenjujejo na podlagi izvedenih pregledov v skladu z omenjenimi navodili in v skladu s smernicami pri gradnji in zamenjavi dotrajanih lesenih drogov distribucijskega nadzemnega omrežja Elektro Maribor,« so v Elektru Maribor precej splošni v odgovoru. Dodajajo, da drogove zamenjajo na podlagi pregledov za to pooblaščenih oseb.

Na vprašanje, kdaj je potrebno električni drog zamenjati z novim, na Elektru Maribor takole: »Drog je potrebno zamenjati po poteku amortizacijske dobe, oziroma prej, če je zaznana dotrajanost.« Kako zaznajo dotrajanost, ne razkrivajo.

Življenjska doba lesenega droga je po njihovih besedah odvisna od vrste lesa, iz katerega je drog narejen, letnega časa sečnje lesa, načina montaže droga, vrste zemljine, v katero je drog postavljen: »Povprečno pa jo ocenjujemo na 33 let

Koliko denarja Elektro Maribor vloži v električne drogove? 

Elektro Maribor smo povprašali še, koliko sredstev na letni ravni namenjajo za zamenjavo električnih drogov. Kot pravijo, potrebe prebivalstva in gospodarstva ter opredelitev za trajnostni razvoj narekujejo izgradnjo bolj močnih, robustnih in naprednih elektrodistribucijskih omrežij, ki omogočajo prehod v nizkoogljično družbo.

»Tako bomo v Elektru Maribor samo v povečanje robustnosti omrežja v letu 2020 vložili 17 milijonov evrov. Izvedli bomo rekonstrukcije več kot 100 kilometrov srednjenapetostnih nadzemnih vodov, novogradnje več kot 40 kilometrov srednjenapetostnih podzemnih vodov, rekonstrukcije več kot 10 kilometrov srednjenapetostnih podzemnih vodov. Rekonstrukcije več kot 40 kilometrov nizkonapetostnih nadzemnih vodov, novogradnje več kot 20 kilometrov podzemnih nizkonapetostnih vodov, rekonstrukcije skoraj 50 kilometrov nizkonapetostnih podzemnih vodov. Izgradnjo 34 novih transformatorskih postaj in rekonstrukcijo 52 transformatorskih postaj,« odgovarjajo. 

Samo za sanacijo nadzemnih srednjenapetostnih in nizkonapetostnih vodov napovedujejo, da v letu 2020 namenili 5,7 milijona evrov, v letu 2019 so za slednje namenili 5,5 milijna evro, v letu 2018 pa 6,5 milijona evrov.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
narod (nepreverjen)

Ja vejpa mislen ka je vsen jasno. Prvo kak prvo je 90% slovenije še vedno z elektriko nej pod zemlov. Vsi ka pa so 10km kraj od centra večjoga mesta pa itak majo elektriko napelano prek starih hlodov ka bi samo še kujro lejko z njimi. Saj pa dan rokau kraj ka je razen okolice ms vse elektrika spelana po starih hlodaj. Po možnosti niti nej postavleni v A ampak tak en navaden sprejnjeni hlod.

Je pa vendar potrebno par močneh milinov ka bi se cejla električna infrastruktura vrejd zejla pa betonske soje oz. pod zemlo spelalo.

sm (nepreverjen)

prinas tuj gledan en drog ka se luga zgoraj tri metre se pa ta, pa vsi ga samo glejdamo, ka so pravli, če se v poderej te pridemo popravit...

NADZORA NI (nepreverjen)

Zato pa plačujemo tako velike prispevke k računu za elektriko. Ne nosi drog žice, ampak je obratno , žice gor držijo drog. Moralo bo priti do kake tragedije pa bodo takrat vsi pametni.

KJOB (nepreverjen)

Že pa se tij najbole pameten delaš pa vö mečeš?

In reply to by NADZORA NI (nepreverjen)

lovrenčec (nepreverjen)

Glavno je njim ,da elektriko dražijo in talajo velke božičnice ter dobijo veliko plačo .

dfg (nepreverjen)

Bok daj tvoji reči hasek :)

In reply to by lovrenčec (nepreverjen)

Box babi (nepreverjen)

Zadeva pri GVO ista ,ali pa hujša-prijaviš napako po nekem času dobiš odgovor da je napaka odpravljena pa niti niso prišli pogledat

Fonzer (nepreverjen)

Silovit veter v Murski Soboti je tudi zlomil od maribora elektroja njihovo oznako logotip na njihovi zgradbi in zdaj svetijo njihove luči preveč belo ponoči, ker ni več zakrito. Me zanima, kdaj bodo to popravili. Sigurno koga moti ta svetloba ponoči.

svetlobnik (nepreverjen)

Ka ti spiš tan na pločniki pred elektrojon ka te njihova svetloba mouti? Bougpomagaj, s ken se vse eni ne obremenjujete.

In reply to by Fonzer (nepreverjen)

Joužek22 (nepreverjen)

Jim je moral veter to pokazati?

Starejše novice