Tetoviranje. Umetnost, ki za platno uporablja kožo. Sega daleč v zgodovino, ko so tetovaže označevali identiteto, status, poklic ali celo lastništvo. Kot vsaka umetnost zahteva ogromno truda, odrekanj in stalno iskanje novih izzivov.

Šestindvajsetletni Daniel Černi je pred dobrim letom rodne Renkovce zamenjal za norveško mesto Kristiansand, kjer sta s prijateljem po nekaj mesecih sodelovanja odprla svoj studio:

»Sprva nisem niti vedel, da grem na Norveško. Vendar je želja po ustvarjanju in širjenju tetovatorskega znanja bila močnejša od nizkih norveških temperatur. In tako se je počasi začelo. Videl sem priložnost v tem, kar delam in posledično na Norveškem ostal. Mraz pa nekako skušam odmisliti.«

Sami sebi poskusni zajček

Daniel razlaga, da odkar pomni ljubi risanje in umetnost. Pri petnajstih je želel prvo tetovažo, a so ga zavrnili:

»Takrat sem si rekel, zakaj si ga enostavno ne bi naredil sam? Pa sem naročil čisto navaden začetniški kit in začel. Mislil sem si, da je podobno risanju, a sem se krepko zmotil. Tetoviranje je čisto drugi način. Vseeno sem bil navdušen nad prvo tetovažo. No, mama malo manj,« se v smehu spominja.

Zakladnica z nagradami se počasi polni

Prekmurec se rad udeležuje različnih konvencij in tekmovanj, saj s tem širi svoja obzorja in se vedno nauči nekaj novega. Je pa pobral tudi že nekaj nagrad.

»Ni jih veliko, ampak jih počasi začenjam zbirati. Tako sem v Beogradu osvojil tretje mesto, prav tako v Kristiansandu. Na Nizozemskem v Arnhemu pa sem se najbolje izkazal, dvakrat sem namreč osvojil zlato,« našteva Černi.

V letih tetoviranja je doživel že precej vzponov in padcev, nekajkrat ga je celo prešinila misel, da bi popolnoma odnehal. A vseeno ni. In zdaj ve, da se s tetoviranjem želi ukvarjati, dokler mu bodo oči in roke to dovoljevale. 

Rad se vrača v Prekmurje

»Norveška je zelo zanimiva in razgibana pokrajina s številnimi fjordi. A vseeno se ne more primerjati s Prekmurjem. Tü je mer, tü smo mij doma, tou je naše,« zaključuje Černi.

Zato se še vedno rad vrača domov za mesec ali dva.

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BG1991 (nepreverjen)

Dani vsa čast, samo uspešno naprej.

3dva (nepreverjen)

Černi vsaka ti čast!!! Iskreno vupan ka ti uspe z studion! Tvoje risarske/tetovatorske sposobnosti so resno nadrealne.

smrkci (nepreverjen)

Dani ti si mojster,svaka ti čast kapo dol in še veliko uspehov ti želim.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kako nor moraš biti, da pustiš, da se "umetnik" izživlja na tvojem telesu.

elita ms (nepreverjen)

kak nor moreš bite, ka take debilne izjave pišeš...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gostja (nepreverjen)

Ga poznam že kar nekaj let, ko je še bil v fazi razvoja. Odličen tetover, predvsem pa nadvse prijazen, korekten 'dečkec'. Žal mi je, da Slovenija ni to kar je Norveška, saj bi se z veseljem še šla tetovirat k njemu.

Landini

Če si želiš tetovažo nekega vrhunskega tetoverja, te tudi cena ne more zanimati. Torej tistih 300€ za povratno letalsko tudi ni konj. Pa sem pogledal samo za naslednji teden. Če poiščeš za leto vnaprej, so tudi karte cenejše.

In reply to by Gostja (nepreverjen)

pijancek

Koliko ena takšna umetnina stane ?

In reply to by Landini

F (nepreverjen)

Ne bi se prej obrila? Da ne bi imela težav na meji.

smrkci (nepreverjen)

Vsi vi ki kritizirate tattoo in mojstra ki je v prekmurju najboljši,ker si on ne kupuje priznanj kot nekateri v prekmurju.Mi ki nosimo tattoo ne uničujemo ta svet,svet uničujejo tisti,ki nosijo kravate.

pijancek

Bog ti pomagaj !

In reply to by smrkci (nepreverjen)

pijancek

Vse, ki kaj proti temu " mojstru " in tetovažam napišemo, smo brisani !!!!!!! CENZURA !

Ur (nepreverjen)

Zelo sem zadovoljen z tvojim odgovorom. Se pravi da sem zadel. Kot pravijo, ko macki stopis na rep... Seveda pa se ne mislim spuscati v debato s tabo.

pijancek

Ne bova debatirala. Samo te bom vprašal, kaj misliš o ženskah, ji imajo pod popkom tetoviranega kakega zmaja, hudiča, kačo, .......... Bi imel lušte do takšne ženske ? ADMIN, ne briši me, ker to ni žalitev in sem sam to videl na ženskah !

In reply to by Ur (nepreverjen)

Gostjja (nepreverjen)

Tudi mene so izbrisali. Očitno ostanejo samo tisti komentarji, ki so adminu všeč. Še enkrat v malo skrajšani verziji, ker se mi ne da ponovno pisati, za pijančka: NA SVETU NISEM ZATO, DA BI UGAJALA DRUGIM. ŠE NAJMANJ TEBI, ki te sploh ne poznam. Sploh pa ne moškim! Komu tetovaže na ženskah niso všeč se naj obrne in naj ne gleda! Jaz živim zase, samo enkrat in, če si ne bi privoščila kar si želim...nima smisla potemtakem sploh živeti! Lp!

pijancek

Točno tako, živiš zase. Privošči si vse, kar ti paše, in uživaj v tem ! A tudi drugim pusti, da živijo tako kot sami hočejo. Eni s tetovažami, drugi brez njih. A oboji smo ljudje s pozitivnimi in z negativnimi lastnostmi.

In reply to by Gostjja (nepreverjen)

Gostjja (nepreverjen)

Sem slucajno skritizirala tiste, ki se ne tetovirajo?! Kakor komu pase! Meni so vsec tetovaze, nekaterim niso. Enim so vsec pirsingi, enim niso. Pa kaj?? Kdo smo, da bi obsojali nekoga po izgledu??? Naj vsakdo dela s svojim telesom kar mu pase! Danes je lahko tu, jutri ga vec ni. Pa zakaj hudica si ne bi privoscili??

In reply to by pijancek

pijancek

Saj, .......... mislim, da imaš prav.

In reply to by Gostjja (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Te slike dajo na sebe samo psihično neuravnovešene osebe.

—- (nepreverjen)

Ocala si gor deni. Te slike je decko narisal na paper nej pa na kožo! Ene resno prsti prehitevlejo na tipkovnice jao boze

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To so muštre kere misli "ovekovečiti" na takšnih kak si ti.

Božajsvojomalo… (nepreverjen)

Pobožaj svojo rajši, ti jako uravnovešena psihično stabilna oseba :D hahaha

Dani tebi pa vse dobro se naprej ,bravo !!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice