Foto: Facebook - Motoklub Veterani Murska Sobota
Sedem Prekmurcev, strastnih 'oldtimer' motoristov se jutri odpravlja na motoristično turo skozi države nekdanje Jugoslavije. Zaupali so nam, kdaj začnejo s turo in kje so etape.

Janko FaričJože Varga, Andrej Cipot, Koloman Balajc, Simon KojekMilan Horvat in Marjan Jurhar so Prekmurci, katerih največja strast so starodobni motorji.

Že več let so člani Motokluba Veterani Murska Sobota, udeležujejo pa se tudi najrazličnejših motorističnih tur. 

S starodobnimi motorji po državah bivše Jugoslavije

Ena izmed takšnih tur se pripravlja tudi jutri, ko se bodo našteti 'oldtimer' motoristi s svojimi več kot 70 let starimi motorji odpravili na večdnevno motoristično popotovanje po cestah skozi vse republike bivše Jugoslavije.

Potovanje so označili za 'epsko', poimenovali pa so ga 'Jugo Nostalgija Oldtimer Tura 2023'. Zanj so si izdelali celo posebne registrske tablice z imeni in oznakami držav, ki jih bodo prevozili.

»To goreče ljubiteljstvo (lahko bi že rekli fanatizem) do starih vozil in bencinske sage bomo združili v epsko popotovanje skozi vse nekdanje republike bivše skupne domovine Jugoslavije. Ne le, da bo to popotovanje epsko, bo tudi enkratno in nepozabno doživetje, ki si ga boš zapomnil do konca svojih dni in o katerem bodo še dolgo govorili tvoji potomci tudi takrat, ko jih boš nekoč opazoval nekje daleč izza mavrice,« so strastni motoristi opisali svojo turo.

Tura se bo odvijala v osmih etapah

Balkanska motoristična tura se bo začela jutri, 27. aprila, ko bodo prekmurski motoristi skupaj s spremljevalnim vozilom že v zgodnjih jutranjih urah zagnali svoje konjičke in se odpravili iz naselja Tešanovci vse do Dolge vasi in naposled do Slavonskega Broda.

Motoristično popotovanje se bo nato odvijalo v osmih etapah, vsak dan nameravajo prevoziti eno etapo, kar pomeni, da bo celotna tura trajala osem dni oziroma do 4. maja.

Skupno nameravajo prevoziti približno 2.300 kilometrov

Kot so nam pojasnili, nameravajo dnevno z 'oldtimerji' prevoziti približno 300 kilometrov, celotna pot pa bo skupno znesla nekje 2300 kilometrov.

»Prvi dan imamo v planu priti do Slavonskega Broda, tam bomo prespali. Potem drugi dan je plan da gremo preko Aranđelovca do Kragujevca, to je v Srbiji. Tretji dan je Kragujevac in Bujanovac, torej makedonska meja. Potem od Bujanovca do Skopja in Prištine na Kosovem.

Nato iz Kosova v Črno goro ter v Podgorico. Potem Podgorica in preko Trebnja, Bosne do Dubrovnika oziroma v Metković in dolino Neretve. Na koncu pa potem iz Metkovića po magistrali ob morju do Baške Vode in Crikvenice ter preko Kočevja in Novega mesta domov do Murske Sobote.

Dnevno bomo torej naredili etape po približno 300 kilometrov,« je za Sobotainfo pojasnil Andrej Cipot, eden izmed motoristov Jugo ture. 

Ideja o Jugo turi zorela že deset let

Strastne 'oldtimer' motoriste smo povprašali še, kako so prišli do ideje o večdnevni Jugo turi. Pojasnili so, da je v njihovih krogih že dlje časa zorela ideja o tem podvigu, a so jo skozi leta večkrat prestavili.  

Ker postajajo čedalje starejši in s tem posledično tudi čedalje manj fizično sposobni »za kaj takega«, pa so se v preteklih nekaj tednih vendarle dokončno odločili, da izpeljejo to turo še letos. 

»Ideja je že dlje časa zorela, dobrih deset let. Vsako leto gremo s temi motorji na eno daljšo turo, približno od 300 do 500 kilometrov. Recimo dol na Pag smo hodili, potem Vukovar, Dubrovnik ali pa na Balaton se radi zapeljemo in tako smo se odločili, da prevozimo kar celo bivšo Jugoslavijo,« je še pojasnil Cipot.  

»Na tako dolgo pot z vozilom, ki je staro 50, 60, 70 let ali več, ni mačji kašelj«

Dodal je, da se vsi v skupini 'Jugo Nostalgije Oldtimer Ture 2023' zavedajo, da s tako starimi motorji ni tako zlahka iti na tako dolgo pot, zato jim tura predstavlja velik izziv.

»Seveda se vsi zavedamo, da se odpraviti na tako dolgo pot z vozilom, ki je staro 50, 60, 70 let ali več, ni mačji kašelj. V zakup je treba vzeti vse morebitne zaplete, ki lahko nastanejo na tako dolgi poti.

Prav tako se moramo zavedati kulturnih raznolikosti posameznih republik, skozi katere nas bo vodila naša pot,« je izpostavil.

Kljub težkemu izzivu pa so na pot dobro pripravljeni, za vsak slučaj bodo imeli ob sebi še spremljevalno vozilo s prikolico, da bodo tudi v primeru okvare lahko situacijo hitro rešili in s turo nadaljevali, je še dodal Cipot.

Komentarji (10)

anton77 (ni preverjeno)

Bravo dečki... Pa čedno!

Saaš23 (ni preverjeno)

Na Vojvodino ste pozabili. Je še najbole podobna Prekmurji.

...k....d... (ni preverjeno)

Naslednjič pa po Ukrajini po poteh uničenih slovenskih tankov in oklepnikov.

.. (ni preverjeno)

Pa ka mejšaš Ukrajino brez veze.

In reply to by ...k....d... (ni preverjeno)

Oleander (ni preverjeno)

Aj suti prkno

In reply to by ...k....d... (ni preverjeno)

Vaša vest (ni preverjeno)

Bravo fantje!
Srečno pot, pa dobro pridite domov!

vodka (ni preverjeno)

Srečno pot brez nezgod in okvar.

Lolek123 (ni preverjeno)

Bravo za pogum in voljo. Srečno pot!

okoljevarstvenik (ni preverjeno)

Take zadeve bi morali prepovedati, saj onesnažujejo okolje, CO₂-izpust je pri teh starih motorjih katastrofa itn.

Ampak dobro, večini Balkancem ne bo škodilo, saj pušijo kot Turek, pa večina živi v onesnažnenem okolju ... Sretan put!

Dillinka (ni preverjeno)

Strašno.....opasno

Starejše novice