Ali ste vedeli, da oddajo Male sive celice na RTV Slovenija sooblikuje tudi Prekmurka? Verjetno smo z omembo te stare, a vsem zelo znane oddaje komu obudili spomine na osnovnošolske dni.

Mogoče jo kdo znova gleda s svojimi potomci, in če jo ste verjetno ugotovili, da je oddaja dobila novo obliko. Posodobili so sceno in voditelje, ena izmed teh pa je Pomurka Jasna Merklin iz Motovilcev na Goričkem

Jasnina vloga pri oddaji je izvajanje poučnih eksperimentov in pripravljanje kratkih animiranih prispevkov, ki služijo kot odgovori na vprašanja v oddaji. Vodi pa tudi Instagram profil omenjene oddaje.

"Moja vloga pri kreiranju oddaje je prikaz eksperimentov. V vsaki oddaji imamo dve kemijski, fizikalni, biološki ali matematični vprašanji, ki jih potem razložimo v studiu. Poskušamo prikazovati eksperimente, ki so blizu otrokom, s snovmi iz njihovega okolja in razložiti pojave, s katerimi se srečujejo v vsak dan," pravi Merklinova. 

Mladim na enostaven način pokazati svet znanosti

Na ta način želijo svet znanosti že v mladosti brez zapletenih formul in neoprijemljivih pojmov predstaviti mladim. Svet znanosti tako lažje postane del njihovega življenja. Tako so v preteklih oddajah pokazali kako preveriti, če je jajce pokvarjeno, kako ugotoviti, če je baterija polna ali prazna, s čim odstraniti madež, kaj uporabiti za naravno barvilo in podobne uporabne stvari.

"V oddaji pa pripravljam tudi grafične in video inserte, ki sledijo po vprašanju in v katerih razložimo pravilen odgovor. Naredim idejno zasnovo in jo potem predam grafikom in montažerjem, preberem tekst in na koncu nastanejo kratki prispevki, za katere se trudimo, da so karseda poučni, točni in kdaj tudi zabavni".

Z otroškim in mladinskim uredništvom na Televiziji Slovenija sodeluje že več kot pet let, njena pot pa se je začela z avdicijo za oddajo Infodrom. Potem je kot novinarka in scenaristka sodelovala pri več oddajah kot sta "Osvežilna fronta" in "V svojem ritmu", zadnji dve leti pa intenzivno soustvarja Male sive celice, letos tudi v vlogi eksperimentatorke, kar ji predstavlja nov izziv in veselje.

Sodelovati je privilegij

Oddaja Male sive celice je poučen, zabaven in poglobljen kviz za vso družino, ne samo za osnovnošolce. Vodi jo Nik Škrlec, ki je med drugim državni prvak v pomnenju števila pi, odrecitiral je kar 3141 decimalk. 

"Vprašanja pripravljajo strokovnjaki iz vse Slovenije, razni doktorji znanosti, profesorji in učitelji, poleg tega pa sodelujemo tudi z Univerzo na Primorskem, so Sonjo Čotar Konrad in Mojco Kukanja Gabrijelčič, ki vsako oddajo pregledata, podata pomisleke, predloge za izboljšave ter vedno skrbita, da se kviz pripravi skozi otroške oči. Vse to pa ne bi delovalo, če ekipo ne bi vodila izjemna urednica Maruša Prelesnik Zdešar, ki s svojo pozitivno energijo, bogatim znanjem in veščim manevriranjem med mnogimi izzivi omogoča, da je sodelovati pri taki oddaji velik privilegij".

Monika Baša

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bridki (nepreverjen)

Jasna ste rojena za kamero. Samo naprej ste na dobri poti.

Starejše novice