Danes obeležujemo svetovni dan televizije.

Decembra pred 22 leti je Generalna skupščina ZN 21. november razglasila za svetovni dan televizije z namenom opozarjanja na ogrožanje miru in varnosti v svetu in postavlja v središče pomembna gospodarska in socialna vprašanja. 

Se sploh zavedamo vpliva televizije?

Dan pa je posvečen tudi komuniciranju in globalizaciji po svetu, saj opravlja televizija funkcijo globalnega in lokalnega povezovanja. Danes se spominjamo torej njenega vpliva in vloge v družbi in ne televizije v fizični obliki.

Mediji kot četrta veja oblasti in posledično televizija imata velik vpliv na javno mnenje, posredno ali neposredno pa tudi na privatno življenje. V današnji družbi, kjer se brez informiranosti le težko živi, brez medijev praktično ne gre. Ta močni in naraščajoči vpliv so prepoznali že leta 1996, ko je Generalna skupščina na ta dan izvedla prvi svetovni forum o televiziji.

Statistični urad RS je na zadnje statistiko s področja delovanja televizije meril leta 2015 

»Leta 1991 so bile v Sloveniji 3 televizijske organizacije, zato je tisto leto komaj primerljivo z letom 2015, na katero se nanašajo zadnji podatki, ki so nam na voljo, in v katerem smo imeli blizu 60 televizijskih organizacij,« navaja Statistični urad RS.

Še bolj se razlikujejo podatki o urah predvajanega programa: televizijske organizacije so po njihovih podatkih predvajale v letu 1991 okrog 14.000 ur programa (lastna produkcija in prenosi), v letu 2015 pa več kot 370.000 ur programa.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice