Dobri ljudje Slovenije pišejo še eno zgodbo s srečnim koncem. Huda stiska družine Vasle, na katero smo opozorili decembra, je na pragu rešitve. Nov dom za družino, ki je živela v razpadajoči in vlažni 200 let stari hiški, bo začel rasti v ponedeljek.

Vse, kar je ostalo od 200 let stare hiše, je nedokončana slika morja na steni stare Vidove sobice. Za oblake je staršema zmanjkalo barve. A družini Vasle o lepših časih ni več treba zgolj sanjati. Na tem mestu že raste nova hiška.

»Nisem si niti predstavljal, nikoli si nisem predstavljal, da bomo kaj takega zmogli,« vidno ganjen pravi oče Maksimiljan Vasle.

S pomočjo dobrih ljudi iz vse Slovenije se je na računu lenarškega Rdečega križa doslej zbralo okoli 34.000 evrov. Že skoraj dovolj za novo hišo na ključ, ki jo bo podjetje Pergola s podizvajalci zgradilo za polovico cene - 38.000 evrov. Veselje družine je nepopisno.

Mama Suzana je najbolj vesela kuhinje, ki so jo darovali dobri ljudje iz gorenjskega konca. Najprej bo skuhala kavo, nam zaupa. Tudi za kopalnico je že poskrbljeno, otroško sobo za 6-letnega Vida, ki je doslej spal v hladni sobici, pa so darovali njegovi sošolci. Zelo je bil vesel še ene malenkosti. Lego kock, ki si jih je zaželel za božič.

Spomnimo. Družina Vasle je bila pred letošnjo zimo postavljena pred boleče dejstvo. Obilno sneženje bi jim lahko porušilo streho in vzalo dom. A obstoječi zidovi ne bi vzdržali niti teže novega ostrešja, hiša pa je bila stara več kot 200 let, vlažna in neprimerna za bivanje. 

Te dni so jo porušili s skupnimi močmi vestnih krajanov in drugih dobrih ljudi. Brez solza, čeprav se je hiška že sesedala sama vase, ni šlo. »Od malega sem rasel v njej, ni mi bilo vseeno, da se je porušila. Smo veseli, da gremo v novo hišo,« priznava Maksimiljan.

Projekt, ki je zorel dve leti, vodi soseda in prijateljica družine Petra Krepek Cafnik, predsednica Krajevne skupnosti Lenart: »Upam, da nam uspe. Seveda, so še dobrodošla kakršna koli pomoč finačna, bodisi tudi v obliki kakršne koli pomoči pri dobavi notranjega pohištva.« 

Manjka še pohištvo za spalnico in dnevno sobo, a družina ostaja skromna: »Vse, kar narediva, narediva za otroka, za Vida. Da bo imel sobico. Že komaj čakamo, da bomo na toplem. To nam veliko pomeni.« Če bo vse po načrtih, bodo že maja lahko zaživeli v novi hiški, ki bo kljubovala tudi najbolj hudemu vetru. 

Še nekaj tisočakov je potrebnih za pokritje vseh stroškov. Družini lahko še vedno pomagate z nakazili na račun:

Območnega združenja Rdečega križa Lenart,

SI56 0410 2000 0252 769,

sklic: 99,

namen: DRUŽINA VASLE.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Y ji (nepreverjen)

Kda de štoj meni kučo zido?

zoro05

Prav imaš. Nimam nič proti pomoči. A ni ceneje jim ponudit solidarno stanovanje? Ne kar novo hišo. Jaz bi jo tudi, a bi moral prosit, da bi živel v svoji hiši. Živim namreč v bloku. Vsi taki bi prosili za svojo hišo. Ponudit jim dostojna stanovanja in na tak način bi na cenejši način lahko rešili več problemov.

In reply to by Y ji (nepreverjen)

nivečsramu (nepreverjen)

Glej zoro, malo pojamraš, če maš želodec, da se daš v javnost, dobiš kučo, ka nede tvoje dejte na mrzlon spalo. Na to si pa nej mislo, kda si ga delo!!
Sploh ni treba na loteriji zadeti.
To je pri nas že šlo čez vse meje!
Pa šteri Slovenec ne bi mel svoje kuče? Ker pa nemre vsaki, je nema vsaki.
Čisto ti dam prav!!
Zdaj me pa popljuvajte kak vam je vola,
v drugi polovici noči pa začnite trezno premišlavati!
Vi ne bi ......

In reply to by zoro05

df (nepreverjen)

Realni DF što ti je pa kriv ka živeš v bloki. Spravi se že enkrat delat nej ka si socialni problem v toj državi. Aja preveč si manjasti ka bi kaj delau rajši cejle dneve glupe komentare pijšeš.

In reply to by zoro05

nivečsramu (nepreverjen)

Opaaaaaaa, zdaj si se pa na napačnega spravo;
nej san DF, pa tudi v bloki ne živen,
ampak v lastnoj kuči, štero san si sam spravo s svojimi rokami in glavo!

In reply to by df (nepreverjen)

Starejše novice