Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško je ta teden prejel poziv sodišča za prestajanje osemmesečne zaporne kazni zaradi marca letos izrečene obsodbe za ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Kot je za STA pojasnil Andrej Šiško, bi se včeraj moral zglasiti v zaporu, a je v sredo oddal prošnjo za preložitev prestajanja kazni.

Mariborsko sodišče je Šiška marca obsodilo na osem mesecev zapora, pri čemer pa je večino kazni odslužil že s priporom, iz katerega ga je sodišče do pravnomočnosti sodbe izpustilo ob izreku sodbe. Tako Šiško kot njegova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj sta bila takrat prepričana, da mu preostanka kazni ne bo treba odslužiti.

Mariborsko višje sodišče je jeseni kljub Šiškovi pritožbi potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo. Ob njem je sodni senat pod vodstvom sodnice Vanje Verdel Kokol na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta obsodil še soobtoženega Mateja Lesjaka.

Tožilstvo je Šišku očitalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi z oboroženim uporom in pozivanje k strmoglavljenju najvišjih državnih organov, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. Že prvostopenjsko sodišče je v obrazložitvi sodbe izpostavilo, da je Šiško s svojimi ravnanji šel predaleč. Kot je takrat dejala sodnica, se lahko iz zgodovine naučimo, da takšnih dejanj ni za podcenjevati, poroča STA.

Kaj točno dopušča Ustava?

Obdolžena sta ves čas procesa zatrjevala, da je šlo pri postroju v Apačah za provokacijo oziroma predstavo za javnost. Ob tem je Šiško trdil, da ima po ustavi pravico do ustanovitve dežele in Štajerske varde, a ga je sodnica opozorila, da je to po ustavi mogoče le z zakonitimi sredstvi.
 

Preložitev prestajanja kazni

Šiško meni, da mu je bil poziv na prestajanje kazni vročen prepozno in napačno, vseeno pa je oddal prošnjo za preložitev prestajanja kazni.

Ob tem je še spomnil, da je že v priporu prestal več kot 80 odstotkov kazni, zato se je obrnil tudi na komisijo za pogojni odpust, kjer so mu odgovorili, da o tem ne morejo odločati dokler ni v zaporu.

Skupine civilistov še vedno zelo aktivne

Skupine civilistov pod vodstvom Štajerske varde in Andreja Šiška sicer tudi letos izvajajo vojaška urjenja v štajerskih gozdovih. Na policiji spremljajo morebitna tveganja, ki bi bila povezana z odklonskimi ravnanji, vlada pa je poslancem v sprejem že predlagala noveli o nadzoru državne meje in o varstvu javnega reda in miru, ki naj bi omogočila pregon oziroma omejitev delovanja tako imenovanih vard ali vaških straž.

Pred dvema tednoma so policisti med nadzorom meje v Planini v Podbočju opazili oboroženo skupino oseb, oblečenih v maskirna oblačila. Za 41 oseb so preverili istovetnost, sedmim pa tudi zasegli orožje oziroma predmete, podobne orožju.

Slovito paravojaško civilno gibanje Štajerska varda pa ima ta konec tedna tabor, kjer naj bi bili prisotni tudi pripadniki Prekmurske varde.

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Janez Komunist (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Barabo zapret,pa ključ odvreč v Müro.

Gostitelj123 (nepreverjen)

Se pravi ka si za kučana

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Itak,za koga pa si misla da sem,mogoče za Jajeglavca,ki preko Orbana verjetno pomaga financirat to Šiškovo gamad.

In reply to by Gostitelj123 (nepreverjen)

komandant markk (nepreverjen)

čuj ti smrdljivi komunajzar
General Šiško bo izrekel zgodovinske besede
Ne priznavam to sodišče,
meni lahko sodi samo pošten slovenski narod
in te besede bodo natisnjene v vseh osnovno šolskih čitankah
jeli si kapiral budalo smrdjivo komunajzersko

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Butl. ?

In reply to by komandant markk (nepreverjen)

za JANEZA KOMUNISTA (nepreverjen)

Komunisti zdaj da vam je Orban zaprl izvoz dreka, zaradi vaših velikih gobcev, bi bilo dobro da vam ta drek komunistom zvozijo na dvorišče. A vidiš kako ste kratke pameti. Sicer pa ne boste dolgo, vlada ki je cela posrana od strahu pred VARDO, kaj so pa bili partizani in teritorialna obramba popolnoma isto kot je sedaj varda. Tak kak ste komunisti z revolucijo dosegli oblast na isti način vas bo varda nagnala z oblasti, zadosti vas mamo.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Še en bedak smrdljivi. ?

In reply to by za JANEZA KOMUNISTA (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

smrdljiva ti je mama
ki hodi po partkir placih in nastavlja za drobiž
tako da imaš ti za internet

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

ORBANOVEC (nepreverjen)

Reva ena Žlidanovska, zabit si kot vsi tvoji!! Vse žališ poprek, ne da bi najprej pometel pred svojim pragom. Še kako boš jokal za VARDO, ko bo vas v kratkem cela horda poteptala in posrala pred tvojim vrtom. Pol boš tudi ti smrdel, kot mi. Kaj je tebi ORBAN naredil!?

bumbari (nepreverjen)

Torej ste vsi tisti ka ste ali v toj vardi ali za to vardo samo navadna provokacija in predstava za javnost. Tak vas od zdaj naprej prosim ka se henjate preseravati pa zgučavati na nekše migrante pa kak te vi branili Slovenijo, če je pa sam Šiško priznal na sodišču ka ste en navade cirkus. Navadni majmuni ste vsi po vrsti s ten vašin bebčekon Šiškojon na čeli.

nevenneven (nepreverjen)

Bravo Prekmurci itak moramo pomagati Štejercem, ne pa kot vlada, ki nam uvaža te smrdljive migrante. Še bo slovenski narod jokal za vardo samo bo potem že prepozno...... ajde navalite z minusi.

čarni vrag (nepreverjen)

Tožilstvo je Šišku očitalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi z oboroženim uporom in pozivanje k strmoglavljenju najvišjih državnih organov, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju.

V državi, ki jo vodi komedijant, so tudi ostali organi temu primerni. Ustavna ureditev se po mnenju sodnikov zruši tako, da se zborovanje zarotnikov javno objavi na internetu. Če je res tak, lejko takšna države spadne zavolo močnoga vetra.

kuna (nepreverjen)

Varda gor ali dol. Tukaj je.
Ustanovitev je pokazatelj stanja življenja in duha v državi: ljudje več ne zaupajo dejanjem državnih organov (politika, sodstvo, policija, ...) in to nezaupanje je bolj zaskrbljujoče, kot ustanovitev same Varde.
Najslabše pa je to, kar je vlada lahko naredila in prepovedala "gibanje" ali karkoli že to je. Za vsako "najmanjše sranje" se naredi analiza, tu pa se gre čez palec in se zadevo prepove. In takšna reakcija je samo odraz, da v vladi nimajo pojma kaj se dogaja in kako se s težavo spoprijeti. Najlažja za njih je represija, ampak ta problema ne bo rešila, prej poglobila. Kam to pelje je pa spet druga zgodba. Se bojim, da ni več daleč čas, ko denarne kazni več ne bodo zalegle in se bomo vrnili v čase političnih zapornikov. In dokaz tega je prvi komentar Janeza Komunista.

Czd (nepreverjen)

Jaz sem ga v Diani Vido... Verjetno bo še prej naredo red tam...

micikaaa (nepreverjen)

sodba proti vardam se bo glasila....OBSOJENI STE V IMENU LJUDSTVA...in tovariš JANEZ bo ponosen da bo ključ vrgel v muro.......

Putin (nepreverjen)

Janezek to nede dozivo, on de vec zakopan!

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

Mama mia (nepreverjen)

Ne vem, zakaj bi moral gospod Šiško v zapor,a je koga ubil? Pa kaj se gre ta vlada v Sloveniji, katera niti slučajno ni bila izvoljena z strani slovenskega ljudstva. Moje mnejje je,da dokler se naročnik umora gospoda Ivana Krambergerja lepo sprehaja po raznih prireditvah in ni v priporu, se tudi tudi takim stvarem kot jih izvaja gospod Šiško ne sme groziti z zaporom. On samo opozarja,kako v tej državi že od osamosvojitve smrdi.Se pravi,če je kdo,ki bi moral sedeti v zaporu je to zgoraj nevedeni primer pa to bi morali čimprej narediti,ker ni več dosti časa,ker je ta oseba že kar v letih.Dragi poslanci sodniki in tako naprej,ko se bo to zgodilo,da bo nekdo odgovarjal za svoje zločine in dejanja in šel v pripor, takrat lahko govorimo o pravni državi.Zaenkrat smo pa daleč od tega.

BRAVO mama mia (nepreverjen)

Popolnoma imaš prav, ko bo obsojen naročnik umora Krambergerja, za katerega vsi vemo kdo je, potem bomo šele mi pravna država. Umorili so človeka, popolnoma nič krivega samo da so lahko prišli na oblast banda komunistična. Zakaj pa bi sedaj obsodili Šiška, niti je koga ubil ali poskušal ubiti, nikoli ni kradel ali smo tako nizko padli v Sloveniji, da je vzrok za zapor če si rodoljub ? Prej ali slej bo zadeva Šiško prišla do Evropskega sodišča in bomo spet doživeli sramoto. Ker to kar delajo Šišku je kratenje osnovnih človekovih pravic: nihče ne more nobenemu Slovencu določiti kako se naj oblači, niti mu ne more preprečiti gibanja v naravi ker kolikor vem okolica meje ni prepovedano območje, še man mu določiti kas me in kaj ne pošeti v naravi. Tako bomo popušili na EVropskem sodišču in takrat bo za to moral nekdo odgovarjati.

In reply to by Mama mia (nepreverjen)

markow83 (nepreverjen)

Nemreš Krambergera pa Šiškoja primerjate. Kramberger je bil ekonomske migrant, kere je prišo nazaj v domovino in je ščel pomagate ljuden. Šiško je pa navadna zguba ka živi pri staršaj pa cirkus zganja.

In reply to by Mama mia (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

kucana, pahorja, židana, erjavca, brgleza in vse te kumrovacke partijske lopove nagnati iz drzave Slovenije, da že enkrat državljani lohk zadihamo...!

In reply to by Mama mia (nepreverjen)

jajček. (nepreverjen)

Janša de pa kolovodja tej komunajzarske procesije. Ma izkušnje.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

On je za vas seronje
GENERAL ŠIŠKO
na tak način je nastal
tudi general Majster
na tak način je nastal tudi Maršal TITO
s tem da je GENERAL ŠIŠKO
najbolj brihten od vseh

HUDA JAMA (nepreverjen)

Dokeč nemo sodnike zeli na red , pa jin tudi sodili či je trbej, tak dugo nede nika.!! Obnašajo se kak ŠERIFI, zato pa podpiram gos. Mahniča in popolnoma ima prav, ka je tou ena velka mafija. Zna se dobrošto je njihov vodja.

BRAVO - HUDA JAMA (nepreverjen)

DAM TI PRAV, KATERE TAJKUNE SO TI NAŠI ŠERIFI (sodniki) OBSODILI IN JIM ODVZELI PREMOŽENJE ?????????

In reply to by HUDA JAMA (nepreverjen)

jajček. (nepreverjen)

Janša? On je edini keri se javno pajdaši z mafijo pa od njih dobiva kredite.

In reply to by HUDA JAMA (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Janez Komunist.
Kako kaj zdravje? Kako kaj sovražni govor? Nestrpnost?
Ali pa si ju začel brzdati?
Zanimivo je, da v takšnem primeru komunikacije ta portal ne odreagira.
Sicer je pa brez veze...policija, sodstvo,...

S... (nepreverjen)

Šiško je totalen bedak, tisti ka pa v ton obsojenon kriminalci in morilci vidite neksoga resitela ste pa se vecji bedaki.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice