Na poslano vabilo ministrstva za okolje in prostor, naj izrazijo morebiten interes za postavitev objekta za termično obdelavo odpadkov na svojih tleh, se je vsaj potencialno pozitivno odzvalo šest občin.

Na poslano vabilo o interesu postavitve objekta za termično obdelavo odpadkov je odgovorilo trinajst občin, so za STA povedali na ministrstvu za okolje. 

»Odzivi občin so zelo različni - od splošne podpore za izgradnjo takega objekta nekje na območju Slovenije preko primernih lokacij v posameznih občinskih prostorskih načrtih do informacije, da občine takega objekta na njihovem območju ne načrtujejo,« so pojasnili. V večini primerov so občine zaprosile za dodatne informacije.

Zanimanje za tak objekt je nakazalo šest občin; to so mestne občine Maribor, Ljubljana in Ptuj ter občine Jesenice, Kočevje in Šalovci.

Mestna občina Maribor je izkazala zanimanje za postavitev objekta termične obdelave odpadkov in vključitev v sistem daljinskega ogrevanja. Ljubljansko mestno občino zanima objekt na dveh potencialnih lokacijah, ki sta usklajeni z občinskim prostorskim načrtom. Mestna občina Ptuj je energetski objekt za termično obdelavo opredelila v izvedbenem delu prostorskega načrta.

Občini Jesenice in Kočevje projektu nista nenaklonjeni, vendar pa sta zaprosili za dodatne informacije. Občina Šalovci pa je izrazila zanimanje, vendar se interes občine križa z interesom občine Razkrižje - ta je namreč okoljskemu ministrstvu kmalu zatem sporočila, da postavitvi takega objekta nasprotuje za celotno področje Pomurja, so povedali na ministrstvu.

Ministrstvo se bo z zainteresiranimi občinami sestalo v začetku novembra.

V Sloveniji je že nekaj časa živahna razprava o tem, ali država potrebuje svoj objekt za termično obdelavo oziroma sežigalnico odpadkov. Potreba po tem se je znova pokazala, potem ko je ministrstvo ta teden opozorilo na potrebo po pravočasnem zapiranju neustreznih in potencialno nevarnih odlagališč odpadkov po državi. 

Slovenija je v smislu končne obdelave odpadkov trenutno močno odvisna od tujine, s tem pa tudi od tam postavljenih cen.

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zvc (nepreverjen)

Pravilno. Avstrijci pa Nemci ze en lep cas s ten manjsajo kolicino odpadkov, plus proizvajajo elektriko. Edino prinas so problem perovni lidgej, steri monitoringe prikrojijo pa kazejo kak je vse OK. Prvo trbej tej spucati!

096543 (nepreverjen)

Ja te si pa doma napravi sezigalnico, majnun...rajsi naj v vozijo pa se placa kak pa ka bi to prinas sezigale.

In reply to by Zvc (nepreverjen)

šülinci (nepreverjen)

Šolovčarge in okoliške vasij to ne dopustite .Ne more odločati nekaj ljudi,ki so zraven pri jaslih .Ne rabimo še večjega onesneževanja zraka . Naj gradijo tam v Ptuju . Še bolj bodo pisali ,da smo rakavi in kaj še vse .

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

V KRAJINSKI PARK GORIČKO , kjer naj bi varovali neokrnjeno naravo in biotsko raznovrstnost , naj bi postavili sežigalnico odpadkov, to je narobe svet.
Če glih sem bil jaz proti temu krajiskemu parku , ker zavira gospodarski razvoj tega že tako zaostalega dela Slovenije(GORIČKO).
ZDAJ PA ČE ŽE MAMO TEJ KRAJINSKI PARK, bi se morale občine ki so del tega parka bolj usmeriti v to kako to neokrnjeno naravo čimbolj tržiti preko , klasičnega turizma, doživljajskega turizma, kulinaričnega turizma, duhovnega turizma ( duhovni center benedikt), lovskega turizma ...itd vse skupaj pa povezati s termami ki jih imamo nekaj v Pomurju in seveda kmetijstvom , ki je še vedno glavna panoga v Pomurju.

Ali mislite , da bi iz drugih krajev Slovenije pustili , kak posel oz. biznis v Prekmurje , če bi ta prinašal velike dobičke in ne bi onesneževal okolja. Še terme bi odnesli iz Pomurja če bi lahko- se popravljam terme so na nek način odnesli , saj so jih prevzeli in odnašajo dobiček iz prekmurja, delavci( Prekmurci ) pa so postali Slovenski kitajci oz. POCENI DELOVNA SILA, KI DELA ZA BUREK.

khmmm (nepreverjen)

Nej ka bi v Šalovcaj bili za. Nisce je se niti z besedo nej omeno ka je taksen plan. Zupan tak kak vse drugo tudi to dobro skriva..

odesluzba (nepreverjen)

Če de to župan naredo de zgubo stolcek. Vsi s kerimi san gucal so pravili ka ga vec v zivljenji nedo volili. Tak ka ode stolček Fartek te pa bos lejko dale posto preklado ce do te na Posti se sploj meli.

vogeen (nepreverjen)

fartek bo derektor sežigalnice, pošto pa ukinejo, ka nej jasno, šalofčaron pa velke rente .....volk sit, koza cela!

In reply to by odesluzba (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Predlagam, da odpadke nekaj časa vozijo Ivanušiču na dvorišče.
Mogoče bo takrat začel razmišljati s to pobarvano glavo?

Vipko
buldog

Hahahaha... kak slovensko. Odpadke "proizvajamo" vsi, sežigalnice ne bi imel nihče. Podobno, kot z elektriko. Nucamo jo vsi, elektrarn (karkršnikolih) ne bi imel nihče. Odlagališča jedrskih odpadkov ne bi imel nihče, avtoceste (na Koroškem) se vsi branijo, vozili bi se vsi. In še milijon stvari. To je vse v redu, samo zanima me, kaj bomo z odpadki. Edino pravilno bi bilo, da bi jih nehali odvažati. Najlažje se jih je znebiti, potem pa niso več naša briga. Problem je samo, da jih nihče noče, še Azijci ne več. Aja, takole v razmislek: avstrijska sežigalnica je od Šalovec oddaljena 15 km. Ali resno kdo misli, da iz doline Rabe svinjarijo ne nosi k nam?

tocnotak (nepreverjen)

dokler je nej v blizine tvoje kuce je super nej? :) ka preselimo k tebi? krematorij? toga tudi se nega v prekmurji

In reply to by buldog

1379 (nepreverjen)

Tij mejsas japoke in hruske. To enostavno nejde, ce san si jaz nej smeu napravite kuce kak san sceu, zaradi krajinskoga parka goricko, te nemrejo zaj dovolite ka do delali sezigalnico. Ali kak si tij in tebi podobnin tau predstavlate? Eni lejko drujgo nej?

In reply to by buldog

Roxi (nepreverjen)

Točno tako; razlika je le v tem, ka avstrijci to dobijo ZELO dobro plačano! Tak mimogrede so sežigalnice bistveno manj škodljive od odlagališč: to že cejli svejt zna samo MI slovenčki nej!! Odpadke je in bo v prihodnje potrebno energetsko /termično izrabiti: kda de tujina (avstrija) rekla STOP, tak kak je Kitajska, me zanima kama bomo potem vozili vse tej odpadke...

In reply to by buldog

08642 (nepreverjen)

K tebi domau, pa jih lejko gejs ci ti tak mase.

In reply to by Roxi (nepreverjen)

smiselparka (nepreverjen)

Ce krajinski park Goricko to dovoli naj enostavno ukinejo Krajinski park Goricko. Ka te vec nega smisla in potrebe... Ale je te park pac zbog fore ka majo lidje sluzbe? Tak kak Salovski zupan zdaj rikta to zazigalnico ka svoji deci pa necakan zrikta solidne sluzbe??

gorickoo (nepreverjen)

zvolimo poštaša keri de zdaj vničo goričko! Fartek na volitve se sploj ne spravlaj vec ka nemas sans. Nisce te vec nede volo ka delas proti svojin lidan

nekdo79 (nepreverjen)

ja vepa rodbina nuca službe pa evre...vepa enoga je za svetnika napravo...mankenka pa čistilka gratala..zdaj še deco more not spravete prle kak vse mine

In reply to by gorickoo (nepreverjen)

Roxi (nepreverjen)

Vidin ka vas maute, če de sežigalnica v Šolovcaj, posledično temu (to se itak ne bo zgodilo) bi mela cela občina in s tem prebivalci le te sigurno veliko (€) korist..
Ne maute pa vas, ka je 15 km od šalovec sežigalnica ( v avstrije) pa nema nej občina, niti prebivalci nič od tega...
San tudi z goričkoga, sicer nej iz tistiga konca, mi pa je glede na komentare jasno zakaj je GORIČKO manj razvito od ostalega dela Slovenije...
Pa brez zamere ampak mlatite prazno slamo / glavno ka ste praute brez pravih argumentov!

omggo (nepreverjen)

aha ker je ena v radiji 15km zdaj pa se drugo trbej ce je ze ena tak poleg? naj jo majo na Ptuji ali pa v centri MS pri knjiznici. Salovski zupan pa je lelek od leleka. Edini pajac ka se ponuja, drugi keri pa gledajo na svoje obcane pa zadeve ne dregajo niti s palico. pa tak je praf, zupan more delati za svoje lidi nej proti njin

In reply to by Roxi (nepreverjen)

08642 (nepreverjen)

Mlatis tij v prazno in to redno. Vejpa ne boj tak naiven/na pa ne vrvli strokovnjakon keri pravijo ka nic ne skode pa ka so filtre pa neven ka se vse nej. Pa kakse filtre, vejpa plijne pa podobne pizdarije nekan morejo ite ali ka ti je tu nej jasno? Ka mijsles ka jih zgrabijo v vrecke pa zamrznejo?
Se pa da pejneze tuj drugace v regijo spravite. Pa goricko je preci razvito, samo mores malo v na zrak pa poglednote.

In reply to by Roxi (nepreverjen)

grbanj (nepreverjen)

mislim ka bi od te sežigalnice goričanci več haska meli kak d Krajinskoga parka mamo

In reply to by Roxi (nepreverjen)

šalovčar (nepreverjen)

Roxi (nepreverjen) 11 minut nazaj .....TE SE PA TI PRIJAVI IN TVOJA OBČINA PA SI KURITE IN SEGREVLITE RITI IZ TE SEŽIGALNICE, KAKŠNO KORIST BOMO IMELI ŠALOVČARI OD TEGA, ITAK BO ZAPOSLIL SAMO RODBINO in KOLEGE. Krajinski park je pa samo zato napravleni, ker so določeni ljudje dobili službe. Upam da bo tudi hodoški župan ORBAN proti, ker je to tudi njemu nedaleč od hiše vstran. Sem 500 m vstran od lokacije, kjer naj bi bila sežigalnica. SEVEDA IZTOK FARTEK SE POTEGUJE ZA TO, KER MU POTEM DRŽAVA ODPIŠE VES DOLG ŠALOVSKE OBČINE.....ITAK SMO ZADUŽENI DO GRLA IN ŠE VIŠE GLAVE.

gede (nepreverjen)

ge pa bi naj tocno bila? verjetno dalec od zupanove kuce? :)

In reply to by šalovčar (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Lidge boži, pa vij sploj znate, kakše so gnes den sodobne sežigalnice?
S pol Slovenije plastiko bi lejko skurili, pa se ne bi z rora telko kadijlo, kak da moj sousid svojo centralno peč na drva gor zakuri!!!!! Nameče notri vse, od plastike do stari cot pa nemo pijso ka še vse, te se pa kadij, kak či bi deset gorički marišk na dvor prifudalo. Boug mi je priča, ka šalovska sežigalnica ne bi telko nesnajge delala, kak ta ena sousidova peč!!!!
Tak ka enjajte modruvati!

08642 (nepreverjen)

Kak san ze napijso zgoraj, ne boj naiven, nesnaga more nekan ite in tej super filtre pa napredne sezigalnice je metanje pejska v ocij.

In reply to by butalec (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Sežigalnice, če že naj obstajajo, spadajo v industrijske cone mest, nej pa v naravo. Občina Šalovci - če mislite, ka vohate pejneze, se motite - vohali te samo smrad. Rajši slüžite pejneze na pošteni način, s turizmon, gostinstvon, priložnosti za tou mate dosti, samo jih ne vejte vidite.

Čista narava (nepreverjen)

Svetniki občine Šalovci ne vedo kaj delajo....

Sezig (nepreverjen)

Vsi keri ste tak ZA sezigalnico, te gda de se to napravilo najbole prote pa te pa pluvali po ljubljane pa po vladi pa po neven kon se vse, ali trenutno vas sploj nisce ne sijle ka bi to v prekmurje bilo, sami si nesnago scete v naravo pripelate. Neven kak ste lejko taksi idiote. Pa rajsi placuvlen za odvoz smetij v tujino...mislen budale od budal, vrvlete vse ka van ”strokovnjake“ povejo. Pa kakse filtre vij senjate, vejpa gnes den se da vse tak napravite ka ustreza neksin normatijvon, isto kak pri avtojaj gda so norile z izpusnimi plijne.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice