Po dveh letih pozebe so lani sicer sadjarji pridelali več jabolk, a so zaradi tega za kilogram pridelka dobili zelo malo, in sicer tudi le po deset ali petnajst centov.

Tudi letos je marsikje ponovno udarila pozeba, cene pa so nizke zaradi poljskih, hrvaških in srbskih jabolk na naših trgovskih policah. Zaskrbljujoče pa je naslednje dejstvo. Kar tretjina sadovnjakov pri nas naj bi bila zapuščenih in brez pridelka. Razlog zato je zelo preprost, enostavno se ne izplača.

Namesto načrtovanih 200 ton jabolk so letos v sadovnjakih družine Letina zaradi spomladanske pozebe pridelali petkrat manj, torej le 40 ton jabolk. 

"Časi se spreminjajo in na žalost je v sadjarstvu postalo tako, da  enostavno ni načrtovanega pridelka. To je postala že stalnica. Na to v veliki meri seveda vplivajo pozebe, v preteklosti pa tudi sušna obdobja," nam je povedala Doris Letina.

Kilogram jabolk prodajajo tudi za 20 centov

Ne le zaradi slabih letin, ampak tudi zaradi konkurence iz tujine, je tako pridelava jabolk za marsikaterega slovenskega sadjarja postala slab posel.

"Pritisk jabolk iz Evrope, torej iz Poljske, Hrvaške in Srbije je velik in nekateri sadjarji sčasoma ugotovijo, da se jim ne splača. Ko namreč na koncu potegnejo črto, so bolj kot ne v izgubi," pravi Miran Torič, sicer svetovalec za sadjarstvo KGZS.

Kilogram jabolk so namreč pogosto prisiljeni prodati tudi le za 20 centov, saj trgovci nizke cene na policah zagotavljajo na račun pridelovalcev.

"Žalostno je, da te akcije nekako trajajo celo leto. To v bistvu pomeni, da ni več neke sezone in potem se cene jabolk povsem razvrednotijo," še pove Letina.

Kljub temu, da uradna statistika sicer ne beleži večjega upada površin sadovnjakov, marsikateri zaradi slabega zaslužka ostaja neobdelan in ne zagotavlja samooskrbe s slovenskimi jabolki. V KGZS ocenjujejo, da je teh sadovnjakov več kot tretjina. Tako, da nekateri ta posel počasi opuščajo, spet drugi se preusmerjajo.

Povpraševanje se povečuje, a bo za marsikoga prepozno

Med tistimi, ki še vedno vztrajajo v tej branži so v Sadjarstvu Ficko. Sami so namreč že pred petnajstimi leti zasadili edini večji nasad nešpelj pri nas.

"Nasajenih imamo nekje 170 dreves in trenutno so v polni rodnosti. Seveda čakajo na trgatev, ampak to se bo zgodili šele čez dober mesec dni," pravi Brigita Ficko.

Iz nešpelj, kutin in aronije pridelujejo marmelado, žganje, likerje in sokove. Največ izdelkov prodajo v domači trgovini, sejmih in tržnicah. Kot pravi, se ljudje še vedno zanimajo za domače produkte, saj potem tudi gledajo in spremljajo kaj je v teh produktih. 

V zadnjem času je sicer opaziti tudi povečanje povpraševanja po slovenskih jabolkah, a za marsikaterega sadjarja še vedno prepočasi za preživetje.

S spleta

Komentarji (40)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
oblekaš (nepreverjen)

V bouti pa odavajo po en evro. Samo tej boute fejst služijo, pa davkarija

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakaj se sekirate. Saj je na radgonskem sejmu kmetijska ministrica napovedala digitalizacijo kmetijstva. Jabolk, prascev in pšenice sicer ne bo, saj se ne izplača, imeli pa bomo digitalne pridelke.

df (nepreverjen)

Pa dobro DF tij si totalno prizadeti. Očitno tij z lufta živeš. Majmun prizadeti.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Dr. (nepreverjen)

Žal, to so pravila prostega trga in mi smo trg. Mogoče do drugo leto pa 15 centov či de ponudba velka, če pa je nede te ste pa sadjarje na kunje.
Hrana je itak prepoceni napram drugim dobrinam, sploh tistim ki jih v bistvu ne rabimo, so pa in, moderne, najnovejše,...

čarni vrag (nepreverjen)

Ti izgleda še vedno verjameš pravljicam o prostem trgu. Tega "prostega trga" v kmetijstvu sploh ni. Države subvencionirajo svoje proizvajalce in jih ščitijo na razne načine. Seveda nobena država nima za predsednika vlade tretjerazrednega komedijanta, ki o vodenju gospodarske politike nima pojma.

In reply to by Dr. (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Ja jbg,to ti dela kapitalizem, mali tezko uspevajo, veliki zmagajo
In prav je tako, cim vecja je konkurenca tem boljse je za potrosnika

čarni vrag (nepreverjen)

Res je super, ko se delavci iz propadlega kmetijstva znajdejo na socialni podpori bodo težko kupovali te "poceni" izdelke. Trgovci bodo kupovali in poceni prodajali recimo meso, ki se je "izgubilo" na poti v kafilerijo, jabolka škropljena z nevarnimi škropivi in jih poceni prodajali potrošnikom.

In reply to by Putin (nepreverjen)

df (nepreverjen)

DF gnoj prekleti vej pa tij si največji socialni problem. Tele zabito prekleto mudrijasto.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

Pa če je glih socialni problem ni treba uporabljati tako nizkotnih besed sebi nastavi ogledalo in se pogledaj, vse kar si zapisal se bo lepo videlo v ogledalu?

In reply to by df (nepreverjen)

Landini

Aronija je samo en navaden nateg. Drugače pa dragi sadjarji, kmetje itd. Začnite se povezovati. Ustanovite obrate za predelavo in zadrugo z lastnim kapitalom nekaj 10000 EUR, pa bo lažje konkurirat Poljaku in ostalim. Vsak ima svojo mehanizacijo, čeprav je v večini primerov ne bi rabili. Pozabljate, da smo na skupnem evropskem trgu. In če se splača povezovanje francoskim in nemškim kmetom, ki so malo večji od naši, ne vem zakaj se ne splača našim. Kmetija je biznis in začnite delati z njo na tak način.

proizvodnja (nepreverjen)

Žal je lažje pisati in fantazirati tu gor z mano vred. Realnost je malo drugačna, kot si jo predstavljamo. Slovenski pridelovalci ne morejo konkurirati tem kmetom, ki jih naštevaš. V kolikor bi bil tak biznis bi se ga ti tudi lotil!

In reply to by Landini

Putin (nepreverjen)

Tou bi bilo fajn, sam kaj ces, slovenec ne rad deli in tu je problem.

In reply to by Landini

zoro05

Bravo! Edini pravi komentar do zdaj, vsaj en pameten na Sobpotai.

In reply to by Landini

micikaaa (nepreverjen)

jabolka kupujem na goričkem...stara sorta po 1.20€ morate biti hitri.ker vse pokupijo mariborčani pa ljubljančani....

.......1199 (nepreverjen)

subvencioniranje velikih kmetov, in kmetijskih obratov s strani posameznih držav, uniči prosti trg.

KJE SO TE TA JABOLKA (nepreverjen)

Tu pišete koliko je jabolk, po ceni 20 centov za kg, sam iščem 4 malo večje zaboje jabolk za ozimnico, pa jih enostavno na področju Pomurja ne dobim. Če kdo res ve, da kje in kdo to prodaja mi naj napiše kontakt.

jabukaš (nepreverjen)

Ges že več let ne kupujen jabuk v trgovini, ampak iden direkt do naših lokalnih pridelovalcov jabuk in kupin po gajbico na enkrat. Velke jabuke dobim dostrikrat zastonj polek, ka mi pridelovalec pravo ka obstaja nekša direktiva oziroma standard velikosti jabuk, kakšne se lejko prodajajo v trgovini. Jabuke prave velikosti prodajajo, tiste prevelke pa stisnejo v sok ali pa podarijo. Rajši plačan evro več za gajbico direkt domačomi pridelovalci, kak pa evro menje v trgovini ge prodajajo tuje jabuke. Podpejrajmo domače!

In reply to by KJE SO TE TA JABOLKA (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

Verjetno maš srečo z pridelovalcem, mnogi jih raje pustijo na drevesu in zgnijejo kotbi pa dali po 20 centov v večini so cene iste kot v trgovini ali pa kakšen cent majn.

In reply to by jabukaš (nepreverjen)

Zgodovinski (nepreverjen)

V naslovi navajate 20 centov, v podnaslovi 15 oz 10 centov. V članki spet 20 centov. Ka je zdaj 20 ali 10?

Plpl (nepreverjen)

Jaz bi tudi kupila jabolka od pridelovalcev, naših. Prosim naj nehce malo nasteje sadjarje pri nas. Ka mo znale kje kupovati.

KJE SO JABOLKA… (nepreverjen)

Pišete in zavajate bralce da je cena jabolk 20 centov/kg NI RES vzel sem si malo časa in poklical kar nekaj sadjarjev v naši okolici in jabolka izpod 80 centov/kg pri kmetu nikjer ne dobiš. Kje so torej jabolka po 20 centov ? Take norije ne pišite več prvo preverite cene. Da bi pa moral odšteti 80 centov za kilogram pri kmetu, tako nor pa spet nisem. Naj jim zgnijejo, potem pa se bodo spet jokali de ne morejo prodati.

? (nepreverjen)

kje so jabolka!
Veš vsaka palica ima dva konca in upam, da bo ta drugi konec tudi tebe enkrat dosegel! Sicer to redko komu želim ampak ti si drugega ne zaslužiš! Ko kupiš v trgovini ta ista jabolka za 1,2€ ali celo več so pa vredna toliko? Kmetu pa ne bi dal 80 centov...

In reply to by KJE SO JABOLKA… (nepreverjen)

JABOLK NI (nepreverjen)

Da te ni sram, zakaj pa groziš ? zato ker sem napisal, da je zapisano čista laž in zavajanje ljudi ker jabolk nihče od kmetov po tej ceni ne prodaje razen v velikih količinah trgovcem, ki potem pri 1 kg jabolk zaslužijo 1 evro jaz bi kmetu še kako dal 80 centov, ti bedak pa kupuj v trgovini po 1.20 evra.

In reply to by ? (nepreverjen)

? (nepreverjen)

jabolk ni!
Za pol pismene še vedno obstajajo večerne šole! Malo osveži znanje in se potem zopet javi na portalu!

In reply to by JABOLK NI (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

ja spitavo si pa za eno gajbo, pitaj za 20 ton te boš jih daubou za takšno ceno

In reply to by KJE SO JABOLKA… (nepreverjen)

pakazaj

Te jabolke so vse tak skroplene ka van je lejko samo v uslugo ce jih ne dobite.
Priporocam vse doma/domace!

.tomace3.. (nepreverjen)

poznamo mi to domače, imaš doma 2 jablani in prodaja 10 ton domačih jabolk, vse doma pridelano, tako kot tisti ljutomerski česen. Vse domače. uvoz laufa na polno, pod blagovno znamko domače.
Kupim samo od kmeta, ki ga poznam, da res doma prideluje in vem koliko pridela na tistih površinah.

In reply to by pakazaj

Tinka13 (nepreverjen)

Kmet kot kmet! Vedno le jamra, jamra ,nikoli ni nič dobro: ne vreme, ne cene,ne pridelek, ne odkup!! Kdo vas bo razumel?!
Bi malo manj parovni bili pri nas malih kupcih, pa ne bi bilo problema z odkupom z nobenim pridelkom

? (nepreverjen)

tinka13!
Ti kaj delaš v življenju ali si na socialni podpori?

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Če bi bila na socialni podpori, bi jokala kot tile kmetje, ki bi še svoj dr.. vnovčili,če bi ga lahko ,za vse krivila druge in samo zahtevala .
Mimogrede: skoraj vse kar ne morem pridelat na vrtu kupujem pri lokalnih kmetih, pa nikoli ne jamrajo ne meni in ne na raznih portalih,ker vedo, da so njihovi produkti cenjeni toliko, kolikor so kakovostni!

In reply to by ? (nepreverjen)

Mirko Papirko (nepreverjen)

Prodajalci naj jih pripeljejo v Soboto po 75 - 80 centov za kilogram. Zlahka jih bojo prodali, mi pa jih
z veseljem kupili, lehko že jutri v soboto. Napišejo naj le kontaktno številko, če ne pa ...

Selo (nepreverjen)

Vsi, ki hočete kvalitetna jabolka, ite v Selo, tisti dve kmetiji nad rotundo. Prvovrstna roba, cena 60 centov; neje 20 centov, neje pa 1,20 evra za poljsko sr.nje.

Gledalecc (nepreverjen)

Ides na trznico in te kmeti ka jamrajo prodajajo svoj proizvod po drazji cejni kak v trgovini.
Ides k njin kipuvat in po drazji cejni kupis kak v trgovini.
Ka scen povedati, jabolke v trgovini ali privat enakega kmeta dobavitelja se v cejni ne razlikujejo.
Edino ge do te nategnoli, ka ce jabolke direkt od kmeta kupis do ti lagali ka so bole bio kak v trgovini enake jabolje;)

Se pa malo pozanimlite kaksno mehanizacijo luksos te najbole glasni kmeti tirajo...

čarni vrag (nepreverjen)

Na soboški tržnici kraljujejo Šiptari in to že iz časov pokojne SFRJ. Roba pa od bogve kje. Če se pojavi kakšen domači kmet, ga preženejo. Zdaj so s parami neznanega porekla pokupili že pol Sobote.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Pridelovalci jabolk bi se mogli združiti vsi skupaj v Sloveniji ,ki je že tako mala in ne ko so cene višje svaštari vsak po svoje , ko pa so nizke kot letos pa kukajo. Združeni pod skupno blagovno znamko bi se lažje borili na trgu in se tudi lažje pogajali pri pomoči države in denarja iz EU.
Druga zadeva pa je tudi prehrana v šolah ,zavodih itd, kjer bi morali prirediti razpise tako , da bi domači proizvajalci sadja in zelenjave bili v boljšem položaju, napram uvozu iz egipta ,hrvaške , izraela itd, kjer bi glaven povdarek bil na domači pridelani hrani in ne samo na najnižji dobavni ceni.
Takšne male goljufije počno vse države v korist svojih pridelovalcev hrane, zakaj ne bi še mi v Sloveniji.
Saj kot je že eden poudaril vsaka država na ta ali on način ščiti svoje pridelovalce hrane , tako da ni povsem liberalni pretok živilskih proizvodov.

niksoon (nepreverjen)

ge pa pise ka so nase jabuke baukse od tistih z novezelandije,...favorizirati se more tisto sadje kero je cenejse in kakovostnejse. Vse ostalo je propaganda..

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

teta pehta (nepreverjen)

Pa s koga se vi to norca delate? Danes sem se peljal in ob cesti je stal kombi z jabolkami. Domače štajerske je povedal. V gajbici. Cena 0,80 EUR / kg !!! Povedal je, da posel dobro laufa. Koga ima sedaj kdo za norca?

d.d.mura (nepreverjen)

pa ka mo se v puconc vozo in dal za benzin več kak če kupim v ms mercator lidl hofer,nej?

? (nepreverjen)

Še enkrat za vse nepismene (žal) na tem portalu!
Govori se o ceni za prodajo na veliko. Verjetno ti kmetje-sadjarji nimajo prostora, da bi skladiščili jabolka in čakali vas modrijaše, ki bi potem hodili celo zimo k njim po 10 jabolk vsakič za 20 centov.
Lepo vam je nekdo napisal, imejte svoj sadovnjak in probajte če to gre.
Ste pa dežurni modrijaši na tem portalu sigurno zelo dragi, ko želite prodati kaj svojega! Takšni ste najhujši.
Takšen problem je smo v Prekmurju med primitivnimi ljudmi, pojdite v LJ na tržnico, boste videli kako ljudje-kupci cenijo domačo robo.

teta pehta (nepreverjen)

Pa saj je jasno, da je cena drugačna, če se prodaja na veliko. Tako je pri vsakem blagu. Tudi jabolka niso izjema. Trg regulira cene. Če kdo ne zmore pač ne dela več tega in počne nekaj drugega. Eni bi pa imeli nekaj jablan in celo leto s tega živeli. Kot kmetje z nekaj hektarji zemlje. Danse šteje količina, da nekaj zaslužiš. Kakšno lto nazaj sem bral novico o pridelovalcu iz Španije, ki goji mandarine za veliko trgovsko verigo. Oče in sin imata 600 hektarjev mandarin. Tako lahko potem preživiš. Če bi delovali po načino razmišljanja naših kmetov in ne po tržni logiki bi potem v trgovini lepa oprana zapakirana 4 jabolka v škatlici stala 5 EUR in nihče tega ne bi kupil. Eni še pač niso dojeli, da smo v sistemu, kjer velja zakon TRGA !!!! TRG določa cene. In prav je tako. Nekoč smo že videli plansko gospodarstvo brez konkurence. Zgodila se je super inflacija in na koncu je vse propadlo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice