S tradicionalnim spustom gregorjevih ladjic obeležili konec teme.

Minuli ponedeljek, na predvečer gregorjevega, je bilo v Pristavi pri Ljutomeru nadvse veselo, kajti Turistično društvo Mak Pristava je pripravilo stari ljudski običaj spust gregorjevih ladjic po reki Ščavnici. Dogodek organizirajo že 15 let in tudi letos so ob prazniku sv. Gregorja poskrbeli za prijetno, nepozabno doživetje.

Na Ščavnici zasvetilo več kot dvesto luči

Ko se je stemnilo, se je na obrežju reke Ščavnice pri Pristavi zbralo veliko članov društva in ostalih vaščanov – predvsem so prišli najmlajši s svojimi starši.

Otroci so ladjice skupaj s starši, dedki in babicami izdelovali doma, in sicer iz različnega naravnega materiala, v sredo pa so namestili lučke. Zvečer so po vodi spustili 160 jajčnih lupin in okoli 70 različnih ladjic, izdelanih iz razgradljivega materiala; lesa, papirja ali kartona.
 

Tok vode je lučke nesel po reki Ščavnici, vse do reke Mure. Enega od doma narejenih gregorčkov je Turistično društvo Mak Pristava letos poslalo tudi v muzej v Tržič, za ohranjanje starih ljudskih običajev pa so prejeli tudi zahvalo. Po besedah predsednice Turističnega društva Mak Pristava Tanje Zanjkovič sta lična gregorčka naredila lep vtis.

Simbolično zaznamovali konec teme

Gre sicer za cehovski običaj, saj se je ob prazniku sv. Gregorja začeli daljši dnevi, kar je pomenilo, da so mojstri svojo obrt lahko opravljali pri belem dnevu, brez luči. Na gregorjevo je torej bilo konec teme in spust gregorčkov je ponazarjal svetlobo.

Ljudsko izročilo pa seveda pravi, da se na gregorjevo »ženijo ptički«. Ob tej priložnosti so gospodinje iz Pristave spekle pogačice, ki so jih ob koncu spusta ladjic razdelile med obiskovalci. 

J.Ž.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mura je večna (nepreverjen)

To ni nič 200 ladjic
Mi smo po reki Muri poslali 200 000 ladjic z lučkami in nekatere so priplule prav do Beograda in še lučke so gorele
Ko bi leiko videli kakoko je bilo to lep za pogledat 200 000 ladjic ki so bile osvetljene kot titanic

Svetlana Maka… (nepreverjen)

in potem si se zbudil
teliček mamin

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Popay (nepreverjen)

Maš tij probleme san s seuf. Reden prepih maš v glavi.

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Pikanogavička (nepreverjen)

Še en način za onesnaževanje. Razmišlja kdo, kje končajo te smeti?

gostja 426 (nepreverjen)

Glij tou san ščela napisati. Istina.

In reply to by Pikanogavička (nepreverjen)

Starejše novice