Črenšovski gasilci ponosno prevzeli gasilsko lopo, defibrilator in gasilsko prikolico.

V dolgoletni zgodovini Gasilskega društva Črenšovci se je zvrstilo nemalo pomembnih mejnikov. Osrednje društvo v Gasilski zvezi Črenšovci se je z marljivimi in prizadevnimi člani v zadnjem obdobju delovanja še posebej izkazalo z nakupom voznega parka, izobraževanji in različnimi usposabljanji.

Potem, ko so lansko leto, po 95 letih obstoja dobili parkirišče in 85 novih delovnih uniform, so minulo nedeljo ob odprtju vrat vaško-gasilskega doma slovesno namenu predali še gasilsko lopo, defibrilator in gasilsko prikolico. 

Novosti s simboličnim prerezom traku predali namenu

Gasilskega prevzema novih pridobitev, ki so sad trdega dela članov, donatorjev in sponzorjev, so se ob gasilcih Gasilske zveze Črenšovci in PGD Odranci udeležili številni domačini. Med gosti so bili tudi županja občine Črenšovci Vera Markoja, vodja izpostave za zaščito in reševanje Murska Sobota Martin Smodiš, Ernest Pleh poveljnik rodovskega bataljona 72. brigade iz vojašnice Murska Sobota in svetniki občinskega sveta črenšovske občine. 

Zbranim je nekaj besed namenil predsednik PGD Črenšovci Dušan Utroša, ki je poudaril, da je društvo ob različnih posodobitvah tehnike in infrastrukture vseskozi vlagalo predvsem v ljudi. Rezultat tega je tudi povečanje operativnega članstva in uspešno posredovanje na dosedanjih intervencijah v občini. Županja občine Črenšovci je medtem gasilcem izrekla čestitke in se jim zahvalila za njihovo požrtvovalno delo.

Markoja, Utroša in poveljnik PGD Črenšovci Janez Zadravec so simbolično prerezali trak in nove pridobitve predala namenu.

Ob ogledu novih gasilskih pridobitev so nato sledili praktični prikazi uporabe defibrilatorja, da bi zagotovili varno in zanesljivo rabo novih pridobitev, pa so jih tudi blagoslovili. Verski obred sta opravila upravitelj župnije Črenšovci Zoran Car, navzoč je bil tudi vojaški duhovnik Vito Muhič.

Aleksu Šerneku in Lidiji Horvat bronasto medaljo za hrabrost 

Društvo se je s podelitvijo steklenih plaket in medenim srcem PGD Črenšovci v sodelovanju z medičarstvom Jožice Celec in promocijsko kapo PGD Črenšovci zahvalilo še podjetjem in posameznikom, ki so prispevali k uresničevanju njihovih projektov. 

Obenem so svojima članoma Aleksu Šerneku in Lidiji Horvat podelili bronasti medalji.

Omenjena sta namreč 24. maja letos, ko sta se po svojih obveznostih okoli 15. ure vračala iz Murske Sobote, v jarku ob kolesarski stezi na relaciji Rakičan-Lipovci opazila človeka, ki je med vožnjo s kolesom doživel epileptični napad.

Ustavila sta vsak svoje vozilo, zavarovala kraj dogodka, začela z nudenjem prve pomoči  in poklicala NMP na telefonsko številko 112. Z znanjem in veščinami, ki sta jih pridobila na gasilskih izobraževanjih oziroma usposabljanjih sta ponesrečenca uspela rešiti in njegovo stanje stabilizirati do prihoda reševalcev. Oba sta torej s hitrim ukrepanjem potrdila gasilsko poslanstvo v praksi in postala junaka gasilskega društva Črenšovci. 

Medalji sta prejemnikoma podelila predsednik PGD Črenšovci Dušan Utroša in poveljnik društva Janez Zadravec. 

Gasilcem v prihodnje pomoč tudi dron

Sicer pa bodo v društvu že prihodnje leto znova zavihali rokave, saj se bodo skupaj z občino Črenšovci lotili sanacije kletnega prostora v skupnem vaško-gasilskem domu, dogradili bodo dom za potrebe operative in kupili brezpilotno letalo oziroma dron za pomoč gasilcem na intervencijah. 


 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice