Letošnjemu velikemu skoku so se blizu broda na Muri med Trnovim ob Muri in Sladkim Vrhom pridružili tudi Avstrijci in Slovenci.

Tako so se natanko ob 15.00 pridružili tisočim Evropejcem, ki so skočili v vse večje reke in jezera in s tem opozorili na njihova bogastva.

Veliki skok je tokrat že drugič potekal na tem mestu in je signal Evropi, ki nas opominja na potrebo po zaščiti naših voda, hkrati pa opozarja na čiste reke. Obenem pa je bil še en poziv, da mora Mura na tem delu in v celotni Sloveniji teče brez ovir. Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je ob tem povedal:

“Tudi danes je tukaj očitno, da reke ne damo. Reka je del življenja, ljudje so se preselili k reki, jo znova vzljubili, tako kot je bilo to nekoč blizu njihovih življenj in tako življenje si predstavljamo tudi v prihodnje tako ob mejni reki kot vzdolž celotne reke v Sloveniji”.

Predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš pa je ob današnjem dogodku dejal: 

“Tako kot smo pripravljeni skočiti v mrzlo reko, tako smo se zanjo pripravljeni tudi boriti. To je še en poziv, da oblast Muro izbriše iz načrtov za uničenje, kar bi pomenila gradnja elektrarn na njej. To dokazujejo študije in negativno okoljsko poročilo, to dokazujejo dejstva, saj imamo zadnjo prosto tekočo reko v Sloveniji, ki skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot 1000 kilometrov prosto tekočih rečnih žil, zato to območje imenujemo evropska Amazonka in je mednarodnega pomena. Zato še enkrat: Pustite Muro pri miru”. 

Veliki skok želi navdihniti ljudi, da se spomnijo naše povezanosti s sladkovodnimi ekosistemi, in jih spodbuditi, da se pridružijo borbi za njihovo reševanje. Mnoge reke, jezera, mokrišča so v dobrem stanju, a še vedno potrebujejo zaščito, saj nekatere ogrožajo načrtovani jezovi in ​​druga infrastruktura. S povezanostjo ljudi z rekami in jezeri Veliki skok podpira prizadevanja za zaščito in obnovo evropskih sladkovodnih sistemov, kar je cilj vodilne svetovne okvirne direktive o vodah.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hrošč (nepreverjen)

Prava stvar v poplavi kiča .

Gost9 (nepreverjen)

Te skakali dokeč se pa tragedija ne zgodi. Mura ni hec.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Nekaj luzerjev, novinarji pa vse slinavi.

Kroški brodar (nepreverjen)

Vüpan ka šteri nej mimo vodej skočo,... Kak se včasih samozvani aktivisti zmantrani doj vozijo,... ka komaj čun trufijo!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Alko napravi svoje !

In reply to by Kroški brodar (nepreverjen)

Starejše novice