Podjetje Seaway bo v Puconcih zgradilo 30-milijonov evrov vredno delavnico, v kateri bo zaposlitev našlo do 150 Pomurcev.

Begunjsko podjetje Seaway, ki bo letos ustvarilo 27,1 milijona evrov prihodkov, preko širjenja na nove trge in z vlaganjem v krepitev blagovnih znamk želijo že prihodnje leto med prvih 20 igralcev v navtiki. Informacija je za Pomurje pomembna zato, ker bo Seaway v Puconcih prihodnje leto postavil 5000 kvadranih metrov veliko delavnico, kjer bodo v štirih letih zaposlili do 150 ljudi.

Proizvodnja bo zajemala tudi krila za vetrne elektrarne

Seaway je sicer nedavno obeležil izdelavo dvestote barke Greenline 33, ki so jo prodali že v 28-ih držav, stanejo pa od 100.000 do 150.000 evrov. Gre plovilo z novo hibridno tehnologijo in tehnologijo zelene kompozitne gradnje, ki so ga pričeli proizvajati v začetku lanskega leta. Puconska delavnica bo namenjena prav za Greenline in kompozitne elemente drugih linij. Prav tako naj bi v Prekmurju proizvajali krila za vetrne elektrarne. Delegacija puconske občine na čelu z županom Ludvikom Novakom je že obiskala sedež Seawaya v Begunjah.

Proizvodnja v Puconcih bo zagnana v drugi polovici 2012

V 5000 kvadratnih metrov veliki delavnici, ki bo stala 30 milijonov evrov, od tega bo 45 odstotkov investicije sofinancirane s strani Evropske unije, naj bi s proizvodnjo bodo pričeli v drugi polovici prihodnjega leta. Poleg neposrednih zaposlitev v delavnici, si puconska občina obeta tudi zaposlitve pri podizvajalcih.

Zemljišče v bivšem glinokopu kupili že pred štirimi leti

Seaway se je sicer v zadnjih letih investicijsko osredotočal na Italijo, kljub temu pa so po Sloveniji iskali primerne lokacije za gradnjo delavnice. Kot je povedal lastnik Seawaya Japec Jakopin so njihovi cilji ustvariti pogoje za dolgotrajno in stabilno rast podjetja v prihodnjih letih ter za rast delovnih mest in zaposlitev v Sloveniji. Pred štirimi leti so tako v Puconcih kupili zemljišče v bivšem glinokopu.

Delavnica v Puconcih pod okriljem novega podjetja

Puconska delavnica bo delovala pod okriljem novega podjetja Seaway Yachts. Sicer pa se trenutno število zaposlenih giblje pri številki 250. Zaposleni v Puconcih bodo tako v prihodnje predstavljali pretežni del zaposlenih v Seawayu.
 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
čevapčič na ražnje

.. tole sem lajku, ne bi mogel, da ne bi lajku, še psoebej barke same .. notranji interier je lušten, samo apple mašinerija manjka tam fajn na mizi in to je to .. :-)

hupkaš

Ta tovarna bo izdelovala laminirane izdelke, torej izdelki iz umetnih snovi (tudi ogljikovih vlaken)Tudi deli za vetrnice, ladje bodo verjetno izdelovali na drugem mestu in tam jih tudi že pridno izdelujejo, Tržič-Italija.Tu se bo nekaj delalo kaj pa pa še ni konkretno dorečeno, vendar ladij sigurno ne.

tzizek

pa dobro... što je to piso? Nej san pikolovski ali kda pa vidiš 3+ hude napake v enon kratkon članki mi je pa nej vseeno :)

hupkaš

Po nekaterih podatkih se je zgodba z Italijanskim podjetjem v Tržiču(Monfalcone) zaključila in na cesti bi naj bilo 200 delavcev,ker pa tehnologija izdelave ladij ni nikakor prijazna okolju čeprav bi naj bila ladja okolju prijazna si preberite v povezavi v tem članku, upam da so ljudje v Puconcih obvešćeni o tem kaj se jim ponuja z tem odprtjem tovarne.,,,,,,,,http://24ur.com/novice/slovenija/seaway-zastruplja-naprej.html

eko1

odlična novica za pomurje-150 novih delovnih mest.nikaj. Se vec podobnih projektov v pomurje.

matt

san znal ka se eden kak je hupkašn najde ka mi pritisk zdigne... NE SERI MI Z OKOLJEM! Sposedi se najdete eni ka te drek mejšali... ali so to plinski terminali, ali vetrne elektrarne, ali elektrarne na muri, ali JE krško, ali šoštanj, ali kakšno podjetje.... Spizdi nazaj v kameno dobo, pa tan ne nucaš nej energije, nej službe, nej penaz! Ka boš pa mel v Prekmurji? Narodni park?! Vej pa brodi malo ka pišeš, narod nema za gesti, ti boš pa tu sral ka ovin tan 12 metrov poleg malo plastika tu pa tan zasmrdi, san božične lučke nabavo pa smrdi po plastiki celo stanovanje, ka naj inšpekciji pišen, ka mi sosidov pes na kurac ide?

Narod v dreki smo in de trbelo marsikaj požreti, če te ščeli še naprej račun za internet plačuvati, ka te tu gor pametnjakoviče špilali... pa vrvli ka če bi to podjetje škodovalo okolju bi v našoj državi nikdar nej paperov dobilo, ka prinas itak še čudež ka še sploh kakšno podjetje namerava kaj odpreti, kakšne standarde bi meli, kak če smo v triglavskon narodnon parki.

Kak ovi tan kda za lafarge protesterajo pa v lompaj pa čik vužgani... ka bi ga najrajši strafuno, ka k pameti pride...

Sobochanec

Če sta tak pravla renomejraniva Jakopijna, te de tou držalo. Bole vörvlen Japeci, ka ma fejst prijlično imej.

Končno mo po dugon časi znouva začnoli ladje delati na presušenon Panonskon morji. Se pravi 150 panonski mornarov de doubilo slujžbo, prvi hajouv de pa splovo po našon morskon nadomestki, po Bakovskoj Kamešnici.

Škoda, ka so ešče nej začnoli, pa ešče nej niti enoga čuna napravli. Bi lejko Štihec glisejro pa šlepo Kolmanijča na smučaj, za njin bi pa na banani ešče vlejko Žerjava, Kousa, Đoreka pa otale ase.

Peredajs

Da seliš proizvodnjo par 100 km daleč, mora biti nek vzrok. Mogoče je na Gorenjskem zmanjkalo delavcev, pa sta izvedela, da je v Prekmurju teh viška. Kakšne pa bi lahko bile plače naših delavcev? Kaj pravite bolj obveščeni?

hupkaš

[email protected] nič nemam proti tem ki so se odločili da bodo postavili to tovarno niti nisem proti temu da se zaposli toliko delavcev, pa vendar ni vse skupaj malo smešno če že ne čudno, se morda spomniš ko so v Radencih tudi začeli graditi ladje, ja bilo je tudi tam, še spomnim se kako so jo peljali po naših ljubih cestah na MORJE,pa res misliš da je ta proizvodnja z temi kemikalijami tak dišeča in prijazna za to okolje da se tudi finančno to splača, ja lastniku se bo ker je našel dobro mesto kjer se ljudje ne bunijo, nezaposlenih je na pretek, suvencije za nezaposlene ,itak, zemljišče skoraj zastonj, smrdi pa v Puconcaj že itak seveda od smetišča torej vse skupaj je res primerno za to okolje kjer itak vse smrdi, pa potem še naj to da bo mera polna, za koliko časa?

KLIPAN

Matt,
najprej okolje, potem vse ostalo.
Kaj pa nam pomagajo službe pa denar, če nede čiste vode pa zraka. Nič.

VLAJ

Zaj pa eno morje skopamo pa se lejko idemo nobel turizem :D

Vipko
Wizeman

Malo Püconski potok razširiti, pa do se lejko ladjice po voudi do mordja vozile....

dani04

ja te de pa Mursko Soboško GASILSKO DRUŠTVO kupilo nov čun samo se še ne vej ali z razpisom ali pa kak tak....

Lejko do se pa soboški gasilci prijavili kak testno moštvo za Seaway, pa do pravili ka majo "kondicijsko" vožnjo

samo te de trbelo papere urediti ka se tiče registracije,zavarovanja,papirologijo,motor šteri de predpisani nej močnejši...

v primeri ka se pa kaj zgodi na "kondicijski" vožnji pa policista s fotoaparatom tam ka de dokumenterano kak more bite ka nedo prevelki falat platna obesili na eliso...

pa ka nedo gda vmes na čarno šli sami testerat(brez vednosti Seawaya), ka de jih pa mogel nakladač od SGP pomgrada, pomagati vo potegnote VW kombija transporter(tisti rdeči)z prikolico na šteri je motorni čoln, kombi se je pa vkopal ka so nej izbrali dobro mesto za spust čolna v vodo(l.2003)

tak ka sobočanec se bojim, ka nede glij te Jakopin dal tu kar nekomi to na testeranje, župani do se pa resan najbrž pelali s ten eko plovilon...

samosim84

Bravo klipan.
Ali trenutno smo še vedno na točki, štero fajn opisuje činjenica ljudstva Cree: "Gda de posejkano zagnje drejvo, da de zastruplena zagnja reka in da de zgrablena zagnja riba, te mo ugotovili,ka pejnez nemremo gesti ...
Dokeč pa do najbole čedni lidje tipa matt, te pa smo zgolj na dobroj poti v fašizem. Se strinjan z N'tokojon, gda pravi, ka je bullshit govoričenje,ka se holokavst nemre ponoviti.
Matt malo se rajši zamisli ka maš tou za eno sliko v avatari. Čistak možno ka mijsliš, ka je tou kakši grb slovenskih plemičov ... Oz. glede na tvoje pijsanje, me ne bi presenečalo, či bi bil član npr. Hervardov, ali kakših njuvih sodobnikov ...
Kak smo lejko tak glupi, ka sen zdij še vedno tak logično, ka ta nas gospodarska rast pa hiter napredek rejšila. Ka smo rejsan telko slejpi, ka ne vijdimo, kama sta nas pripelala?!
Matt pijše, ka pomali nemo več meli pejnez, ka bi plačevali internet, ka bi te tü gori viseli pa pijsali bedarije. Kakša demagoška floskula!!!
Ges bi bil malo bole predrzen, pa bi pravo, ka mo pomali itak vničili svejt in sebe in te definitivno nemo mogli nej plačüvati računov, nej pijsati bedarij ...
Pred čason je namreč valalo: Brez dela, ni jela.
Gnes pa je bole tak: Brez oportunizma in egoizma, ni jela.

Zakoj sta Jakopina prišla v Pomurje?!
Zakoj je že Zidar odpro firmo v Prekmurji??? Pa še štoj drüjgi? Zatou ka je tü tak fajn? Ali zatou, ka mamo vsaj do 2015 davčno oazo? Pa zatou, ka mo mij Prekmurci še najbole vdano in ponižno sprejeli delovna mesta z najnižjimi plačami!?

Vej pa nikaj nej. Ovi Virant sočustvuje z vsejmi družinami, štere živejo z okoli 1.200 € na mejsec. Ampak vseeno je pa on po zakoni vlejko 65.000 € in ob tem še pravno/upravno svetoval za 95.000€.
Štiri lejta pa je delo kak magarec za premalo plačo (cca. 3.000 € neto).
Saj njemi tisti šteri se mantrate z minimalko (500-600) ne zamejriti!? Tisti šteri pa se mantramo tan z 229 pa šče menje, geli!? Takše moremo voliti! Ker so v 20 lejtaj pokazali, kak so solidarni, etični,humani, skupnostni in pošteni ... Kak npr. bougi Pahor, šteri z 3.000 € mesečno, kak san pravi, rejsan nemre preživeti! Zatou pa je Virant poleg enoletnoga nadomestila, mogo še svetovati.

Vsi do nan pomagali. Pomurji še najbole. Ge so pa te do zdaj bilij? Ge so bilij, da je izgino Blisk? Pa Pomurka? Pa Mura? Kda so že murinomi Mehi v soboti avto gor vužgali? In država je toga človeka postavila za direktora v holding slovenskih elektrarn!!!

In mij rajši eden drüjgoga obtožüvlemo in se jebemo v lgavou, kak pa ka bi zgrabili koleke, pa šli na ceste, pa eliti pokazali ka se tak več nejdemo! Zaj do so celotno družbeno premoženje spokradnoli ali pa doj zapravili, zaj do nan pamet solijli, kak si moremo pasove zategovati in s skupnimi močmi prebroditi krizo. Da so se pa frime lastninile 20 lejt, te pa je nikaj nej trbelo skupnih moči. Vse so tou oni sami zrihtali.
WAKE UP!!!

okroglazoga

najbaokše ka se nede več nikaj delalo, ka zastrupljamo okolje :D LOLEKI! vsi bi radi delovna mesta, ampak ne bi tovarn, kakša delovna mesta bi? škrabanje po rijti?? Škoda guča, ker ponavadi so takši eko zelejni največji onesnaževalci okolja... če ste vsi tak svejti, se vozte z biciciklinami, tudi pozimi, kurte na pijtaj boga kaj, ne gejte čista nikaj ker vse izvira z narave... Oh moji dragi, bole ste papeški od papeža... tak kak of negi pri nas najvekši eko bojevnik pa na dvori slaonitke zakopavo...

dexter

Odlično napijsano samosim84.... ali tan gledan ovi link od hupkaša.... tou crkneš od smeja. Krematorij za segrevanje kemikalij. :) Ge so tou najšli. Seeway uporablja pri izdelavi teh njihovih plovil večinoma karbon... in što zna kak se s ten dela se lejko fküper z menov smije. :) Tej peči se uporabljajo ka se segreje gotov izdelek iz karbona na določeno temperaturo in se njemi s ten povejča togost. Tou nema na okolje skoraj nikšoga večjoga vpliva. Najvekšo nevarnost za okolje, ali boukše povedano nevarnost za delavce predstavljajo delci karbona keri se pri rezanji in brušenje nahajajo v zraki in pri vdihavanji prijdejo v pljuča. Sam karbon, oziroma karbonska vlakna + epksi smola se gnesden uporablja skoraj že v sakši industrijski panogi in njegova izdelava je za okolje glih telko nevarna kak nekšo varjenje z argonon ali podobnimi plini keri so najbole nevarni za delavce na okolje pa majo pri upoštevanji vseh predpisov zelo mali vpliv. Pa če v fabriki upoštevajo vse varnostne predpise in delavci nosijo zaščitno opremo je vpliv na njihovo zdravje zanemarljiv. Problemi se pa seveda pojavijo, če takšna podjetja ignorejrajo predpise in jih zavezno kršijo. Tou je pa te drüjga zgodba.

Bruc002

meni se pa tou ka se dogaja v pomurje sploj ne dopade..... firme se po vsoj sile odperajo v pomurje zato, ker investitor dobij subvencije za vlaganje v nerazvito regijo, te pa zaposli lidij z minimalcon samo zato, ka on lejko ma 21 miljonov dobička..... to se nebi smelo dogajate!!! fse tej nove firme tan v nemčavcaj so takše ka to z pridon izkoriščajo!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice