Predstavniki nevladnih organizacij ministrstvoma očitajo, da jih poskušajo izločiti.

Polemike, ki jih je v javnosti sprožila načrtovana izgradnja hidroelektrarn na reki Muri, se še niso polegle. Kot smo poročali že junija lani, so nevladne organizacije na Ustavno sodišče vložile pobudo za razveljavitev Uredbe o koncesiji za izgradnjo hidroelektrarn na reki Muri, a pogovori so se nadaljevali. 

Razmere so se, kot kaže, pred kratkim še dodatno zaostrile, saj predstavniki nevladnih organizacij (NVO) Ministrstvu za okolje in prostor ter Ministrstvu za infrastrukturo sedaj očitajo izrazito delovanje v interes energetikov ter nizek nivo komunikacije. 

Zaobšli celovito presojo vplivov na okolje?

Spomnimo, da so v nevladnih organizacijah pobudo vložili, ker naj bi bila uredba o koncesiji za izgradnjo hidroelektrarn podeljena protizakonito in protiustavno ter v nasprotju z nacionalno in EU zakonodajo.

Prepričani so namreč, da bi bila pred sprejemom in podelitvijo koncesije potrebna študija celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) za vse predvidene hidroelektrarne. S pripravo Državnega prostorskega načrta le za hidroelektrarno Hrastje - Mota namesto za vseh osem hidroelektrarn skupaj naj bi torej odgovorni skušali prikriti skupne vplive vseh predvidenih posegov na Muri. 

Obenem Slovenija o morebitnih čezmejnih vplivih ni obvestila nobene od sosednjih držav oziroma jim ni omogočila seznanitve z načrtom, kot ji to narekuje konvencija ESPOO, sama koncesija pa je bila po besedah NVO podeljena brez javnega razpisa.

Počutijo se izključene

Pogovori so se nato kljub pozivu Ustavnemu sodišču nadaljevali, a predstavniki NVO sedaj opozarjajo, da so izključeni.

Kot je v svoji objavi na Facebooku zapisala Andreja Slameršek, predsednica društva za preučevanje rib Slovenije, naj bi Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za infrastrukturo vztrajno izključevala nevladne organizacije ter jim tako kršila pravice, ki jim pripadajo s statusom stranskega udeleženca

Predstavniki NVO si morajo zato menda kar sami izboriti udeležbo na sestankih, na katerih odgovorni ne želijo niti pisati zapisnikov.

S Pomurci bodo že pometli

Za precej problematično pa se je menda izkazala tudi nizka raven komunikacije.

Kot primer Slameršek navaja retoriko Cveta Kosca, zaposlenega na Ministrstvu za infrastrukturo, ki naj bi na enem od sestankov že pred meseci izjavil: »S Pomurci bo malo težje kot z lokalci na spodnji Savi, ampak bomo že pometli z njimi.«

Izgradnja hidroelektrarn na Muri gotovo dejstvo?

Do trenj je sicer prišlo tudi na nedavni predstavitvi okoljskega poročila HE Hrastje-Mota na Muri. Kot je zapisala predsednica društva za preučevanje rib Slovenije, so opozorila na nepravilnosti v dokumentaciji in pozivi k obveščanju o vseh aktivnostih, povezanih s postopkom, naleteli na gluha ušesa, predstavniki vlade pa naj bi o izgradnji HE na Muri govorili kot o gotovem dejstvu.

Razočarana tako zaključuje, da ministrstva, ki naj bi se zavzemala za javno dobro, zastopajo le interese energetikov.

S spleta

Komentarji (146)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
eden_z_Mure (nepreverjen)

Saj ne more biti drugače - Cveto Kosec je bil direktor HE na Dravi, na Srednji elektro šoli je imel predmet o hidroelektrarnah, etc... sedaj pa kao v vladi soodloča ali ja ali ne...pristranskost na kvadrat

Gost (nepreverjen)

Itak.... Pomurci smo za ostalo Slovenijo tretjerazredni lidje zatou pa nas tak vozijo se pa ta. Mi pa se jin pistijmo. Tak nan pa trbej, ka pa smo takši loleki.

Olosh (nepreverjen)

hehe, naj kar sanjajo :) V ton primeri de načik.

barcelona (nepreverjen)

Mnogokrat, ko gre za velike projekte imajo "okoljevarstveniki" tudi prav, vendar ne pa zmeraj, kot si mnogi domišljajo. Kar se tiče elektrarn, oziroma proizvajanja električne energije pa tole. Proti ste atomski energiji, proti ste termoelektrarnam, proti ste hidroelektrarnam, zgorevanje lesa tudi onesnažuje okolje. Ali naj se človeštvo vrne v kameno dobo?

Olosh (nepreverjen)

Noben ni proti Hidroeklektrarnam, v Sloveniji jih že imamo preveč in vsi vedo, kakšno razdejanje so naredile po naših rekah. Mura je še edina poleg Soče, ki je nekako ohranila svojo identiteto. V njej in okolici je na tisoče živalskih in rastlinskih vrst in smo res pripravljenin iti tako daleč, da tudi to uničimo, za tistih nekaj KW energije, ki jih bomo itak izvozili? Jaz mislim da ne. Enostavno se preveč gleda na profit in prcej malo na naravo, ki nam je dala vse! Ta HE pa tudi ne bo vplivala na zaposlenost v taki meri, da bi se iz tega vidika splačala. Jaz mislim, da je HE na Muri gromozanska napaka, posledice bodo pa čutili naši potomci.

Gost1 (nepreverjen)

Odnos javnih uslužbencev je v zadnjih letih postal dobesedno AROGANTEN zaničujejo stroko, ljudi. Pristojni inšpektorji niso za nič pristojni.Glavno da dobijo plačo in so po cele dneve v gostilnah.Vedno so kadrovsko podhranjeni imajo zastarelo računalniško opremo, programi ne delajo. Naj jim vlada kupi navadne stroje za tipkanje in štoparice, ki bodo merile dejanski delovni čas ki ga presedijo na stolcu.
Samo se delajo norce in uničujejo državo.

ja za hidroele… (nepreverjen)

naj že enkrat postavijo hidroelektrano na muri.. tej "okoljevarstveniki" tak drugo ne mislijo kak na svojo korist v ozadje, briga njih mura.

alkimist (nepreverjen)

Tej HE na Muri so totalna bedarija in v interesi peščice lidi. Verjetno do resno pometi z nami, ker se za naš biser bori par deset lidi, vsi ostali pa vojno bijemo prek tipkovnice. Vse je odvisno od nas, dejstvo je pa eno - teh par deset iz nevladnih organizacij de premalo proti tak močnomi lobiji.

Gost (nepreverjen)

ja za hidroelek... , kakšno osebno korist bi pa naj meo nekši okoljevarstvenik, če nede elektrarn na Muri?

Olosh (nepreverjen)

@ja za hidroelek... Čakaj malo, če ''okoljevarstveniki'' (neven niti zakoj so potrebne navednice) mislijo na svojo korist (tudi tu neven ka majo oni osebno od toga, ka HE nede zgrajena, kvečjemi profitera narava), ka pa te tej ka ščejo meti HE na Muri?:) hehehe...Kakši bumbar moreš biti ka daš takšo izjavo :)

ja za hidroele… (nepreverjen)

@Olosh... Ka se vozijo s čuname po mure pa kasejrajo.. to je njuva korist... če do HE pa toga nedo več mogle dete ;)

Gost (nepreverjen)

ja za hidroelek..., če majo dejavnost prijavljeno in plačujejo davke ne ven v kon je problem? Če bi tebi firmo zaprli v keri delaš bi verjetno tudi protestejro. Ali? Vej pa sakši dela zatou ka dobi plačano. Ka ti zaj tou v nous ide? Direkt kak je Olosh pravo.... reden bumbar si.

Olosh (nepreverjen)

@ja za hidroelek...Sori ampak ge si kupo pamet? Za šankon prve špricar oštarije?:)

Avio (nepreverjen)

In kaj imamo od Mure zdaj? Hitra nevarna reka, z hidroelektrarnam vsaj dobimo poplavno varnost, eletkriko, službe, namakanje, turizem,..Avstrijci pač vedo in znajo zato so jih pa zgradili cel kup. Mi bomo pa živel od trave!!

Gost (nepreverjen)

Avio, ja in te svizec zavije čokolado...

Tujec 2

Olosh, pojdi raje delat, ker ti si " težki " privatnik kot si zapisal v enem svojem komentarju. 2. januar ti je povzročil ogromno izgubo, te ure, ki jih zabiješ na portalu so ti pa plačane ali kako ? HE na Muri bodo ( in prav je tako ) pa če ti hočeš ali ne. Ne žali ljudi, ki ne mislijo tako kot ti ! In ti ljudje imajo prav.

torii (nepreverjen)

Majo nas za takše bedake, vi eni (npr. ja za hidroelek...) pa jin tou še bole dokazuvlite. Müra je eden glavnih simbolov Prekmurcof, vi bi ga pa dali v last eni sebični korporacije, kero briga samo profit. Namesto, ka bi Müjro sami izkoristili pa razvili turizem itd. Ovi ka se z čunami po njoj vozijo vsaj vidijo, kak je tou v resnici lejpa reka, ovi ka kasejrajo pa so se znajšli - drugin je fajn ka jih nešče pela, oni pa zaslužijo pa še uživajo poleg.

Avio (nepreverjen)

Gost! je veliko odvisno tudi od nas, ampak imaš en dober primer v Sloveniji to so hidroelektrarne na spodnji Savi. Prej je bilo ob Savi vse zaraščeno, zdaj pa so tam urejeni parki, kolesarske steze, sprehajalne poti, čolnarne, trase za ribiče, ob nasipih so zrasli številni sadovnjaki ki imajo namakanje, industrijske cone ki imajo poceni elektriko, itd..

Tujec 2

Lahko se okoljevarstveniki na zobe mečete, HE na Muri bodo in pika. Na Dravi je veliko HE pa se ljudje glih tak z čolni vozijo in živijo razne ptice in črvi tam. Pa tudi v Avstriji na reki Muri je tako. Zavirate vsak napredek. Glavno, da črvi in gosenice lazijo, ne zavedate se pa , da bodo ti črvi lazili tudi takrat, ko HE bodo. Na Dravi je veliko HE in je Drava veliko bolj bogata z ribami kot je Mura. Vi pa gonite svojo, nekako morate upravičiti denar, ki ga dobivate za popoln nesmisel. Vem, da bom dobil takoj veliko minusev, ker ste se na to temo zbrali okoljevarstveniki. Bogu kradete čas, ljudem pa zavirate napredek.

afta he (nepreverjen)

Elektrarne bi že davno mogle delovati, ne pa se začeti pogovarjati o gradnji.Sploh si ne predstavljate za koliko ljudi bi bilo dela za časa gradnje in še potem. Enako kakor z železnico. Če se nekaj zgradi se v naravi nekaj spremeni. A s tem še ni rečeno, da je narava uničena, le drugače zgleda. Po takih razlagah tudi cest ne bi rabili in bi še naprej imeli kolovoze in makadam.

1985 (nepreverjen)

MURA *žaljiva vsebina je bila odstranjena* OFF

bnhj (nepreverjen)

hidroelektrarna bi bilo dobro za prekmurje. še ribe bi se vrnile v to muro. Pa problem je edino ka namesto ka druge države če postavijo hidroelektrarno je včasi malo cenejša elektrika prinas de pa verjetno dražja

Olosh (nepreverjen)

@Tujac dva... če pa ti tak praviš ''HE na Muri bodo ( in prav je tako ) pa če ti hočeš ali ne.'' te pa moremo vsi tiho biti :) Ker očitno to drži, ti glavca ena :)

Stari pa ti se resno spoznaš na vse...Na ribe, drsališča, azilante, naravo, gradnjo, gospodarstvo, politiko....Mislin Alfa in Omega si stari :D neverjetno...

ALi ta izjava pa zmaga: ''Na Dravi je veliko HE pa se ljudje glih tak z čolni vozijo in živijo razne ptice in črvi tam.''

Hahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahaahhahahahahahahahahahahaha, pardon ali nemeren se enjati smijati :)

p.s. neven od kda je biti okoljevarstvenik slabo :) Hmmmm, mogoče v omejenih glavah lidij :)

desničar (nepreverjen)

AVSTRIJCI BODO ZAPRLI SVOJE IN ZGRADILI TE 6

Olosh (nepreverjen)

Aja pa še na to izjavo san pozabo: 'Bogu kradete čas, ljudem pa zavirate napredek.' :) Pa ka si ti nori, nemren vrvati :)

Ej okoljevarstveniki, bogeci kradnemo cajt, ste nej znali?:)

@aftahe, za koliko ljudi? Ajde obrazloži :D Mogoče do leto dni to zidali te pa čao...HE bi pa vzdrževalo max 5 lidij :) Jaka zaposlitvena bomba :)

TujčinaTujevska (nepreverjen)

Hahaha Tujec2 strikes again :)

Tujec 2

Olosh, bolj se boš oglašal, bolj se bo videlo kakšen bedak si. Si kdaj slišal za Bresternico. Sem prepričan, da v svoji nevednosti nisi. Blizu HE in je turistični raj za veslače, ribiče, kopalce. Tak, da se ti smej svoji nevednosti in budalaščini ! In, če se za gradnjo HE zaposli vsako leto veliko ljudi ( ker HE bo več ) in, če bodo nekateri naši proizvajalci lahko svoje proizvode izdelovali za te HE, je za tebe to ničvredno v tem času nezaposlenosti ? In, da bo v eni HE delalo največ pet ljudi ? S takšnim pisanjem samo dokazuješ, kakšen bedak si ! Verjetno si direktor društva " Zaščita črvov in gosenic pred nevarnostjo HE " . Tam rabijo takšne bedake kot si ti. V Prekmurju bi se marsikaj lahko zgradilo, a vse zavirate " pametni " okoljevarstveniki in se sploh ne zavedate, kakšno škodo delate ljudem. Glavno, da se pobrigate za črva Mureka in gosenico Metuljčico. Res škoda besed za takšne " pametnjakoviče " kot si ti in tebi podobni.

Vipko
Wizeman

Kelko ge znan, je ¨Möra že zaj veslaški pa turistični raj, ne ven, zakoj bi mogli fse žijvo okouli vničiti za tou. Zaj mi pa tij povej, šteri naš proizvajalec de lejko kaj delo za HE? Pavlinjek plastične turbine? Cimrman Kerčmar lisene zapornice? Vej pa ne bluzi, te projekt de iz toga okolja (pa tomi oklolji) samo gemau, dau pa nede nikaj, razen ráztura. Tou, čemi tij praviš napredek, je v bistvi zabit. Neokrnjena narava je takši biser pa turistični potencial, ka se tebi sploj ne senja. Pogledni francusko Provanso, ali pa taljansko Toskano. Tou mamo mij vse eti, pa se toga sramüvlemo - tou priča o našoj majhnosti - namesto, ka bi bilij ponosni. Nej, mi mo napredni, pa mo teško industrijo pa elektrarne delali, ka mo te razviti, pomembni, napredni pa cenjeni. Kapa ka ne bi. Ali ešče itak mo zabačenci v glavaj. Zacugnjeni je tisti, šteri mijsli za bodočnost, ali tisti, šteri lače sliče pa se naprej nagne, samo, ka bi büo napreden....?

In reply to by Tujec 2

Olosh (nepreverjen)

Hehehe, pa ka si ti nori :) You're killing me Tujec2, prosin enjaj, ker san ponuco zaloge smeha :D Kakšen lolek, neverjetno :)

Olosh (nepreverjen)

Mislin pa ka vsi znajo što je bedak na ton portali :D Brez skrbi boj :)

afta he (nepreverjen)

Olosh pitaj tiste, ki se z gradbeništvom ukvarjajo koliko ljudi je potrebno za gradnjo ene elektrarne in za dovoz materialov, pa boš znal koliko ljudi, vem pa da veliko. Če pa bi postavili verigo elektrarn pa še toliko bolje, saj bi se delalo daljši čas. In če bi bil ti tisti eden od petih, bi lahko bil srečen. Ampak takrat, boš imel že verjetno pogoje za penzijo.

Vipko
Wizeman

Naivčina. Ka mijsliš, ka de tou zijdalo Zidarstvo Smej z Odranec? Takše projekte zijdajo specijalizejrane firme, seveda iz tujine. Te pa s sebof prpelajo vsakši kaijon pa fsakše telige. Najverjetneje tüdi šouder z Austrije. Edijno, ka mo mij meli, de kamijonski promet, pa vničene ceste....

In reply to by afta he (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Žalostno je pa to, ka vsi gledate samo na zaposlitve, keš, kak do vsi kao dobili delo, a na konci se pa na naravo pozabi. Saj že dobivlemo po obrokaj nazaj in z leti de se to še stopnjevalo. Žalostno, je to, ka je človek inteligetno bitje in ka njemi je tak vseeno za prostor ge živij. Najbole žalostno je pa to, ka so v ozadji korporacije, kere vidijo samo $$$$$ za vse ostalo njin pa dol visij :) Ampak eni se s ten očitno zadovoljijo. Saj praf je ka nas čaka usoda pogube, negi se pač more poznati.

Alternativa HE so pa komot lejko polja sončnih elektrarn, predvsem v Prekmurju, ampak ajd raje vničimo Naturo 3000 in razna mokrišča, prehranjevalne verige živali itd. :) Samo ka do razni podizvajalci meli delo, pa ka de na letni ravni 15 lidij več melo delo :D hahahaha, tudi izjava leta :)

Olosh (nepreverjen)

@aftahe...vejpa elekrarno postavijo hitro in to je zoglj delo za kratek čas. Itak pa ma od toga profit samo izvajalec, delavci do isti in isto plačani. Ge neven o kakšni novih službaj gučiš?:) npr. Pomgrad že zdaj dobro stoji brez teh HE :) Delavci keri to delajo so pa itak v večini nej SLovenci...

Ojej (nepreverjen)

Tujec2 pa ti si legenda! Mater ej vse znaš...nudiš kakšne inštrukcije?:)

Poliglot (nepreverjen)

Blesave prekmurce, sploj si ne zaslužite ka koli, nej Mure, nej hidroelektrarne, nič.

Vipko
Wizeman

Nemre ti človik drüjgo praviti kak : Mrššš.

In reply to by Poliglot (nepreverjen)

gradbenik (nepreverjen)

vij se zavedate ka tuj či de se zijdala hidroelektrarna, kera je glede na tok mure keri je itak kak če bi stalo mogla meti tudi jezero tau lejko traja 5+ lejt. Glede na tau ka je tau slovenija pa Murska Sobota pa me ne bi čudilo či še duže.

afta he (nepreverjen)

Olosh, za tebe se ena elektrarna napravi v enem dnevu, to je hitro. Prvi višji vodostaj pa vse odnese na Hrvaško. Praviš, da npr. Pomgrad dobro stoji. To pomeni, da ima delavce s katerimi razpolaga že zasedene. Torej so potrebni novi, da lahko HE gradijo, enako je potrebno izkopati več gramozom, prevozi, utrjevanje nasipov,betonom in sploh z samo opremo elektrarne. Turbina in generator, to se tudi napravi v enem dnevu.

Tujec 2

Olosh, in zdaj boš ti začel ljudi deliti na Slovence in neSlovence ? Mater, kak bi ti z veselljem stisno eno okoli uh, da bi ti večno cinkalo po uhah.

pimpek (nepreverjen)

"Tujec 2 2 uri nazaj #27
Olosh, bolj se boš oglašal, bolj se bo videlo kakšen bedak si."

Za tejbe se je znalo ka si totalen bedak že gda si se prvič oglaso. Od te dale pa samo potrjuješ svoje mentalno stanje.

Olosh (nepreverjen)

Ej Tujec2 komot se dobiva :) Daj naslov pa priden do tebej, pa mi daš lejko eno okoli uh! :) In nej Albanec keri dela za Pomgrad je nej Slovenec. Wtf?:)

@alfa he, daj prosin te ne nakladaj :) Ja vse se napravi v enon dnevi, očitno tudi tvoja in Tujčeva pamet ;)

rek (nepreverjen)

za Tujca 2:
"Bolje, da si tiho in te imajo za norega, kot pa da odpreš usta in o tem ni več dvoma." (M. Twain)
- ampak on je že odprl usta.....!

afta he (nepreverjen)

Olosh, mojo pamet pusti na miru, verjetno se tebe hitro napravili, pa jim je kaj sfalilo.

Gost (nepreverjen)

afta he, itak.... rejsan bole ka pistij tvojo pamet na mejri ka se slučajno ne vznemiri glede na tou ka je že navajena ka je sigdar na mejri.

Tujec 2

Olosh, naslova ti ne bom dajal. Pridi danes zvečer ob 21. uri k Zvezdi v MS( dvoriščna stran ) pa boš dobil eno okoli svoje nore kepe, da boš pomnil celo življenje. Samo povej olosh, da bom vedel, da si ta pravi. mene boš takoj spoznal, ker sem malo višji in močnejši od ostalih. Pa črve, gosenice, žabe, ptiče doma pusti. In, resno to mislim, da bom videl, da imaš jajca in ne samo gobec. Nekdo te mora kaznovati za te bedarije, ki jih pišeš na portalu in žaljenje drugih ljudi.

Gost (nepreverjen)

OLOSH si že dolgo pri SDS?

alkimist (nepreverjen)

@Tujec2, ge več sploj ne najden besed ka bi opisale kak čuden, nenormalen, zaostali, nerazgledani tip osebe si. Ge si iz komentara v komentar gučin ka za ten vzdevkon sidi nešče s puno časa in se dela norca z nas.
Daj povej mi, kak ti lejko pomagan? Si vni na ulici, nucaš strokovno pomoč, pejneze..? Resno se mi smiliš, pa resno mislin to. Bogi si

Slovenc (nepreverjen)

Nismo tretjorazredni lidje tak smo zaostali ka ne razumemo kaj teče mimo nas in ne vemo izkoristiti tega. Avstrici jih majo kar nekaj pri nas pa je preveč lolekov posebno v Prekmurju. Bog daj dosti elektrarn na Muri da nemo večno odganjali komare. Malo pojte proti SEVNICI pa bopste videli kako lepo stojijo ELEKTRARNE pa noben ni proti. Aja neveste kje to je.

Vipko
Wizeman

Tij marsikaj ne razmiš. Kak prvo tou nej, ka je Möra v Austriji gorska reka, prinas pa nižinska - ravninska. Bistvena razlika. Eno maš praf: Möre ne vejmo izkoristiti. Möra se da izjemno izkoristiti na miljon načijnof, od toga je HE najslabši možen način..... Sakšo stvar lejko samo idnouk vničiš....

In reply to by Slovenc (nepreverjen)

Tujec 2

alkimist, kaj tebi ni jasno ? Olosh me vabi na dvoboj in jaz mu že danes to omogočam. In kaj je zdaj tu tako čudnega, če bom barabo, ki se izdaja za velikega privatnika, v resnici pa to ni, naučil kozjih molitvic. Če beseda ne pomaga, bo pomagala batina. Ja, imam veliko časa. Sigurno 9, 11 ali 13 ur več od tebe, odvisno od tega, koliko časa moraš delati. Ker ti " moraš " delati, meni pa to ni potrebno. Ti veš, kaj pomeni 9 ali 13 ur vsak dan ? Pravo, nenadomestljivo bogastvo ? In ti prideš z dela domov izmučen, jaz sem pa ves dan spočit. Pa še kakšno kolegico obiščem v tem času, ko njen mož dela in švica. Viš, življenje za bogove. Ti se meni smiliš ! Pa me da bi kdaj prehitro prišel domov z dela in bi te doma na rit vrglo, ko bi videl kaj takega, o čemer še sanjal nisi. Danes je vse mogoče. Ne sekiraj se, ne boš edini, ki se mu je to zgodilo.

Natasa B. (nepreverjen)

Tujec 2, Avio in ostali pametnjakovici, naj van nekej razjasnin.. vidin, ka kmecke pameti vec nega, zato bon probala biti enostavna.
1: ce ste tak pametni, pa dajmo karte na mizo, napisite se s svojim pravim imenom, pa se bomo te dale menili. kak nej vemo, ka neste podkupleni od elektrasov in takse gluposti tu kvasite?
2: kar se tice turizma.. HALO!? kdo pa de sa na raft na muro, pa gledat beton? trenutno je 90 km mure v sloveniji se totalno potencialen za razvoj turizma. na ten se nekej dela, ce bi bili lidje malo bole slozni (in ne FAUS, kak ste), bi skuper delovali ze zdaj in bi vsi meli profit.
3: kakse sluzbe neki?! kej se hecate? tu bota maksimalno 2 zaposlena (za vseh 8 el!), vse je avtomatizirano, ka ne gucin o ten, ka bodo med samo gradnjo tan zaposleni "juznjaki", ki so cenejsi od "domacinov"! ne recte, ka to prvic cujete?
4: kaksna protipoplavna varnost? si sploh predstavljate, kaj se zgodi z vodo, ko je spelana v ravnem toku? kam pa mislite da bo sla voda, ko je bo prevec? ce bi poglejali sirso sliko, bi se zavedali, ka moremo muri dati se plac v zaledju, ka se morejo poplavni gozdovi in travniki bohotiti...le tu se voda zadrzuje, cisti in se ohranja za susna obdobja ter kopici med poplavami... tudi, ce bi HE zadrzale visek vode med poplavami, bi to spustili dalje po reki in bi nastradali ljudi dolvodno...ampak itak...boli nas K* za ove tan doli, ne? pa, ce jin vse hise odnese..
5: energetskega izkoristka de tu blazno malo (0,5% porabe energije...to so racuni, ki so jih delale dravske el.!!). ka ne omenjamo, ka slovenija izvaza elektriko z vekin minuson! ce mislite, ka bote tu dobili kaksi penez, se prekleto motite. ce o ten ne vete nic, bote tiho. ce cete znati, pitejte folk, ki je ob drugih vnicenih rekah v sloveniji bedno nastradal. nobenega profita za nas! pozabite na to.
6: najbolj pomembno je pa ohranjanje biodiverzitete. ne razmin, kak van neje jasno, ka ko bomo vnicili vse, kaj je, bomo ostali tudi brez zraka, brez pitne vode. takrat bote se isti bunili, KJE smo bli "naravovarstveniki" (super, ka ste to dali v narekovaje, sen prav ponosna, ka nesen "obicni nevednez"). si bote vi kupuvali tote stvari? poglednite malo ekosistemske storitve (najbrz tudi tega ne poznate...preberite si kej tu pa tan, ne pa samo poslusate, kaj van ljudje z lastno koristjo in skodozeljnostjo do drugih recejo in se te celi pametni na to obesate), kar je sicer grozno, ker se narave NE BI smelo obravnavati z vidika denarja, ampak za primer...le poglejte malo. bote vidli, ka so cene dalec od tega, kaj si lehko privoscimo... kak ne razmite, ka nisce v sloveniji neje brez elektrike? ajde, so taki primeri tudi, ampak nic na racun tega, ka bi elektrike blo premalo. tu je samo interes pescice ljudi, ki se jim zivo jeb* za nas!! in vas! in zalostno mi je, ka se tega ne zavedate... jaz hocen piti vodo, jaz cen meti cisto podtalnico, dihati zrak, uzivati v naravi. namesto smradu, hrupa. najbrz neste se nikoli sli do mure, ce mate taki odnos do nje..pa ne samo mure, do celotne okolice. sram vas je lahko, evo. mene je sram za vas.
ce bi se pa radi s pestmi vun metali, zakej se ne spravite na takse, ki bi vas vse prodali za svoj zasluzek, vas pa pustili, ka ste dale zafrustrirani ljudje, ki jim nikoli nic ni prav?
ne nasedajte lazni propagandi! malo premislite, kej si v resnici zelite in ne pustite, ka drugi manipulirajo z vami in vam govorijo, da mislite, kar oni hocejo, da mislite! drzava je ze tak slaba, nega povezanosti med ljudmi, za kar krivin tiste tan gori na stolckih in ne nas, ljudi. ampak ajde no... negi se pa treba postaviti za sebe in svoje! in verjemite ali ne...veliko nas je!

alkimist (nepreverjen)

@Tujec2, nemo se spuščo na tvoj nivo, niti ne mislin komentejrati o ton što je kaj v življenji dosegno. Lipo san te pijto, če nucaš kakšno pomoč, ker se mi zdiš kak človek ka bi jo nuco - od finančne do strokovne na področji psihiatrije. In še idnouk - resno mislin. Smili se mi tvoja družina, tvoji sodelavci, v bistvi se mi smilijo vsi ka so te mogli spoznati in se soočiti s takšnin človekon, fuj.
@Slovenc, rade volej se s teuf ali ken koli spistin v debato na temo energije, ampak s ten ka zagovarjaš gradnjo HE na Muri v leti 2017, se mi zdi ka ti ta tematika ni jasna. Kda mi boš vsaj z enin stavkon dokazo ka si sposoben oz. z znanjon podkovani na to področji, se rade volej lotin tej debate.

Gost (nepreverjen)

Nataša B, ne na pamet, da smo mi podkupljeni od nekih lobijev. Zgleda, da imaš dobro plačano službo in ti za nova delovna mesta ni mar. Koliko so ti plačali za ta zmazek, ki si ga napisala ? Najboljša je pa tista, da bosta za 8 elektrarn zaposlena dva delavca ! Tu pa človek res več ne ve, če se naj smeji ali joče.

Vipko
Wizeman

Zakoj odgovarjaš na post, šteroga si nej prešto? Ge tij tü vijdiš kakšna delovna mesta?

In reply to by Gost (nepreverjen)

Tujec 2

alkimist, najprej si v svoji hiši red napravi, potem pa drugim ponujaj pomoč ! Si vesel, da ti drugi .......... ?

Natasa B. (nepreverjen)

Dragi gost, za razliko od tebe jaz 9 let delam PROSTOVOLJNO in dobro za ljudi...na zalost tudi take, kot si ti..

torii (nepreverjen)

bravo Natasa B.! Ena ka dejansko neka zna o ton! Gost, pogledni pa razišči dejstva! Premalo (ali pa NIČ!) ljudstvo ne profitejra! Samo korporacije se okoristijo, ne vidiš ka nas majo za idiotske kmete? Tak kak je napisano, ka si o prekmurcaj gučijo kak o drugorazrednih prebivalcih. Sran te je lejko! Nej ti trbej vedno vsemi nasprotovati, ge mislin, ka to že mate eni iz inata takšo obnašanje, samo ka bi dosadni bili.

torii (nepreverjen)

Pardon "Gost", to je blo namenjeno tudi vsen ostalin ka kvasijo eti bedarije, tebe san izpostavo zatou ka mi tvoj komentar v oči spadno. lp

torii (nepreverjen)

Pardon "Gost", to je blo namenjeno tudi vsen ostalin ka kvasijo eti bedarije, tebe san izpostavo zatou ka mi tvoj komentar v oči spadno. lp

Tujec 2

Nataša, od česa pa živiš ? Od prostovoljnih prispevkov ? In ne bodi tak domišljava ! Za mene nisi storila še čisto nič in nikoli ne boš ! NIČ !

Gost (nepreverjen)

"Gost 15 minut nazaj #50
Nataša B.....Najboljša je pa tista, da bosta za 8 elektrarn zaposlena dva delavca ! Tu pa človek res več ne ve, če se naj smeji ali joče."

Joči se, ampak nej zaradi njenih trditev ampak zaradi svoje nerazgledanosti. Ti sploj znaš kakšne bi naj bile tej elektrarne na Muri? Pretočne! Znaš kakšne so tou elektrarne? Znaš kak tou izgleda? Znaš kak tou funkcijonejra? Znaš kakšo je krmiljenje teh elektrarn? Nej dva.... eden je zadosta ka upravlja vseh 8 elektrarn iz enega kontrolnega centra. Tak ka ja, joči se dečko, joči.

Vipko
Wizeman

He he he. Direkt.

In reply to by Gost (nepreverjen)

Tujec 2

torri, kaj pa delovna mesta in vse ostalo, ki ima proizvodnjo in delo pri graditvi HE ? Če bi vsi tako egoistično mislili, kot vas misli nekaj Prekmurcev, ki imate dobro plačana delovna mesta in ne veste kako bolj pametno porabiti prosti ali službeni čas, kot ga vi porabite, bi nikjer ne bilo tovarn, elektrarn, ................... Od česa le bi ljudje živeli ? Od regljanja žab ob Muri ? Dajte, no. Čas bo pokazal svoje, vi pa regljajte, kolikor hočete ?

Natasa B. (nepreverjen)

Tujec 2 domisljava? :D upan, ka mas praf glede tega. ampak najbrz nimas...
Stvar je v tem, ka stvari so skrite, se vedno pa ne tak, ka se jih ne bi dalo dobiti. Dravske elektrarne same sebi pluvajo v skledo s svojimi izsledki in racunicami. Sami so rekli, da tega ne bodo dali v javnost, ker jim lahko skodi. No, ce s tem niso povedali vsega, tudi ne vem. Lahko ste pametni izza racunalnika, pa teh rumenih strani, ki pisejo samo tako, da je mnozica zivcna in se razburja. Ce bi koga resno zanimalo, bi me vprasal, kak in zakaj to vem.. pa vam rade volje povem. Vsaki ma svoje mnenje, ampak eni ga nimajo, ker je to le mnenje parazitov, ki nas hocejo izcecati. Edino, s cimer se ne moremo kosati z njimi je to, da podkupujejo ljudi, se basejo v sole in delajo reklame ze v vrtcih (poglejte revijo Modri Jan, dokazali so jim, da so preko otrok prikrito propagirali elektrarne, preko otrok, si mislite?!)...materiala je na tone. Ce pa bi radi pristno izkusnjo, pa se obrnite na koga, ki zivi ob regulirani in zajezeni reki (in teh je v Slo res veliko).

dravske (nepreverjen)

Naj politika pove kolko sredstev so že počrpali iz dravskih elektrarn, zato je samoumevno, da bo projekt uspel, pa makar preko trupel. Kaj nam pa bo slovenija, bodočnosti itaq ni, elektriko pa naj izvažajo in si polnijo privat žepe, okolje pa uničijo.

(nepreverjen)

Gradili bojo oni iz sirije ali bosne, upravljali pa iz maribora, kaj bomo imeli koristi od tega?

Tujec 2

Gost, jako si pameten za sebe, za druge nisi. Ja, en človek bo delal 24 ur na dan, dneve za dnevom ? res ne veš, kaj pišeš zato se joči. Kaj pa vzdrževanje teh elektrarn in okolice teh elektrarn, remonti teh elektrarn, zamenjava delov, proizvodnja teh delov , .......... še in še ? Nekateri res mislite, kako ste pametni, v resnici pa nimate pameti niti za osnovnošolskega otroka ! S takimi je pa res brez veze debatirati, ko jim moraš vsako stvar razlagati. In takšni ljudje bodo mene učili integrale, ko niti seštevanja in odštevanja ne znajo ??!! Dajte, no !

Natasa B. (nepreverjen)

dravske: tocno tak! podkupljeno je ze in prodano! mimo nas je slo, nihce nas ni nic vprasal, ker pa so vidli, da so kmetje, ki majo njive ob muri proti HE, so sli preko politikov...evo, to ja nasa krasna dezela slovenska.

Olosh (nepreverjen)

65. let staroga dementnoga dedeka punoga samoga sebe in skodozeljnoga mo pa ja lado :) Hehehe, mislin ka brez problema :) Ti je Natasa lepo obrazlozila, teslo nerazgledano. Na tvojon mesti bi me krepko sran bilo, ce bi bil taksi clovek kak si ti!!! Fajn ti je alkimist pravo :)

Natasa B. (nepreverjen)

tujec 2, oprosti, ampak res si omejen. zaradi takih kot si ti, se pri nas ne spravimo skupaj in kaj pametnega naredimo. mura je v sloveniji dolga 90 km. tu je potencial! tu lahko lokalci najvec pridobimo, samo izkoristiti moramo. poglej si, kam hodijo ljudje - v naravo. kolesarske poti so, zakaj ne bi dodali se kulinarike, ki je v pomurju res ne primanjkuje. prav tako vina, zganice domace.. delavnice za sole, tereni, druzenja, tabori... VSE se lahko tu naredi in so delovna mesta za dosti vec ljudi, kot jih bo kadarkoli delalo ZA in V hidroelektrarnah... ampak eni pac ne vidite sirse slike, niti ne razumete, kako narava deluje...celoten ekosistem. kaj pa mislis, da si ti? si zgrajen iz zeleza? glede na tvoje obnasanje si v resnici ne zasluzis, ampak tudi ti krvavo potrebujes to okolje, hoces noces.
kot sen rekla: prvo preberi nekej (pa ne en naslov v slovenskih novicah), prestudiraj, dodaj zdravega razuma in potem se o tem pogovarjaj (ne pa neke glupe groznje, s ten si res ne delas usluge). ce nimas argumentov, poslusaj tiste, ki jih imajo. in ti jih nimas.

Tujski (nepreverjen)

Daj tujec spokaj ze enkrat s toga portala, ker drugo ne delas kak siris slabo vero, negativizem, sam sebe povzdigujes druge pa dol gledas in te bos ti nan guco ka smo pa sto smo? Vejpa pogledni svoje gnilo obnasanje tip. Sran te je lejko v rit!

Poleg toga pa se hvalis s taksimi stvarmi ka se mi v zelodci obraca, spoznas se pa itak na vse.

Tujec 2

Nataša, daj že enkrat napiši kaj delaš, da si tako pametna in vse veš ! Vse to, kar si ti naštela lahko imaš tudi ob HE. Zakaj sem vprašal za Bresternico ( pri Mariboru ) ? Pojdi enkrat poleti tja in presenečena boš, kaj se da vse storiti tik blizu elektrarne in kakšni turisti tja prihajajo.No, povej kaj delaš ! Živiš od prostovoljstva ?

Tujec 2

Olosh, pridi zvečer ob devetih in občutil boš kaj ti lahko dementni starček naredi.

Olosh (nepreverjen)

Natasa skoda casa, s ten teslon nikdar ne prides do konca :) On "zna" vse :)

Natasa B. (nepreverjen)

Sicer te ne briga, ampak ja, sem pametna in ja, vem stvari! Ce te tak blazno zanima, kaksna je moja zaposlitev in ne, zakaj nekaj delam, ti res ne mislim pisati. Sem se edina od vseh vas tu podpisala s pravim imenom. To ti ne pove zadosti?
Kak ti ne razumes, da je zadnja stvar, ki jo pomurci rabimo, HE? Jaz poleg tega, da omenjas Bresternico, sploh nisem zasledila, da bi kaj konkretnega komentiral (in tudi to je tak-tak). Ven se meces s macizmom in to je to.
Ce bi rad primere dobre prakse, si poglej v sosednje drzave. Vsi, ki so zasrali velike vodotoke, to zdaj z davkoplacevalskim denarjem "obnavljajo", "revitalizirajo" (poglej v slovar besede), ljudje pa veselo placujejo, najprej ZA gradnje (da ne omenjamo, koliko cest se bo unicilo, po (njihovih!) racunih preko 500.000 vozenj proda za izgradnjo he, ki bodo sla cez nase vasi in mesta, kdo mislis, bo to placal? da onesnazenja ne omenjam!), potem pa se za ponovno renaturacijo. seveda pa, ko enkrat posezes v nekaj, kar se je tak dolgo ustvarjalo, nikoli ne dobis vec istega nazaj. pa ne gre se za metuljcke pa crveke, v prvi vrsti se gre za nas. zalostno, da se mi tak borimo in izpostavljamo, da bo tudi vam vsem omogoceno (malo bolj) zdravo zivljenje.
Mene ne zanima, kaj ti delas in kdo si, vidim pa, kako razmisljas in to mi pove zadosti o tem, kaj si.

Natasa B. (nepreverjen)

Ce pa te zanima, kaj delam.. berem. razmisljam. pogovarjam se z ljudmi.
probej, ful je fajn ;)

Olosh (nepreverjen)

@Natasa B. Super napisano! Vec taksih nucamo.

Gost23 (nepreverjen)

Bravo Natasa!!! Tak se guci!

Tujec 2

Nataša, Nataš B. je v Prekmurju veliko, tako, da s tem nisi nič povedala. Od tega, kar si napisala, ne moreš živeti. Jaz sev že zdavnaj napisal, da sem upokojenec in kaj sem delal. Ti pa skrivaš svoj poklic in mutiš. Zakaj ? Človek, ki nima kaj skrivati, vedno pove svoj poklic. Ti se pa tega bojiš. Verjetno ima tvoj poklic povezavo s tvojim pisanjem na to tematiko, zato si ga ne upaš povedati. Ne podcenjuj pameti drugih in ne misli, da imaš vedno prav ti ! Že po tistih tvojih naštetih točkah vidim, da nisi najbolj brihtna. Kakšna naravoslovna ali filozofska fakulteta ?

Tujec 2

Olosh, koliko vzdevkov zopet imaš ? Ne pozabi na deveto uro ! Starčka pa že boš, ali ne

Olosh (nepreverjen)

Hehehehheehhee, legenda :) Mi se spitavlemo kelko jih mas tij, pa kak zaboga dobivles telko plusov :)

butalec (nepreverjen)

Dragi moji, kak dugo te še krmili ego siromačeka dementnoga tujoga starčeka?
Drugo nika več nemre, kak provocerati; te pa vas provocira, vi pa skačete po njegovoj dementnoj muziki. Ne vidite, da ima eno par nickov in si sam s sabo dopisuje, samo, ka vas kurbla. Vej pa za božo volo se njemi ne dajte več nategavati (dobro, znan, sprocejra te bedak, a vjej se v jezik oz. prst, pa ne tipkaj).
Kriza identitete, večplastni ego, demenca, ...... puno diagnoz, a se mi več ne da.

Natasa B. (nepreverjen)

Skoda, da nisi prisel na predavanje v MS o Muri. Bi marsikatero polemiko razresili.
Upam, da se bomo kdaj v zivo videli. Rade volje se takrat pomeniva, ne pa preko racunalnikov.
To niso moji izsledki, pac pa rezultati studij samih dravskih elektrarn. In oprosti, ampak ne berem prastarih postov ljudi, samo da bi se lahko spuscala na osebno raven in v njih iskala kahlce, na katere se je treba obesiti.
Lahko dvomis, ampak od tega se LAHKO zivi.. ce se vcakas, bos videl.

Sveta nismo po… (nepreverjen)

uf... kakšna brezplodna razprava. Najbolj glasni so ljudje, na žalost Pomurci, torej po mnenju uradnika 'smeti', ki nimajo osnovnega biološkega znanja o procesih, zaradi katerih je ta pomurska zemlja rodovitna in jo je ustvarila Mura z naplaviinami. Taisti tudi ne vejo, da ko odprejo pipo, pijejo podtalnico, ki jo napaja Mura. Potem jim visi dol za naravno bogastvo, ki nam ga zavidajo ugledne zahodne države in ki znajo ustvariti z naravo povezana zelena delovna mesta - berite: ekoturizem, ekološko kmetijstvo, trajnostno gozdarstvo, ekstenzivno ribištvo, zaposlovanje ranljivih skupin skozi nišne produkte. Te službe zaposlujejo konkretne ljudi in prinašajo konkretne denarje v državne in regionalne proračune. Seveda je lepo biti neveden in naiven, sovražiti naravovarstvenike, vegane, vegetarijance, intelektulace, človekoljube, ljubitelje lepega, umetnosti, ptic in črvov... haha! Kot da smo krivi za bedo te države. Kot da se zadnjih 1000 let niste mogli razvijati zaradi nas, haha! Razvoj imaš - poglej, kaj ti je prinesel v Prekmurju: od druge svetovne vojne naprej ste do skrajnosti razvili intenzivno kmetijstvo, ki je največji onesnaževalec okolja; dobili ste bioplinarne, s katerimi si na škodo okolja ustvarjate eno, dve delovni mesti, ostali delajo na črno, haha! kako krasno, da ni bilo opozicije, mar ne? super ste! imate nove daljnovode - spet, delo naravovarstvenikov, mar ne? imate največ nakupovalnih centrov na št. prebivalcev v Evropi - vsa čast, super! En kup firm in firmic (najmanj v državi glede na regijo - ja, zelo ste podjetni!), devedestet procentov jih je zakredititranih, v dolgovih, številne z blokado TRR ali v stečaju, za kar so sigurno krivi naravovarstveniki. Ljubim vas! Nove pozidane kmetijske površine... ah, pičkin dim! Nove ceste (do vsake oštarije asfalt, če ne je revolt!), avtocesto, posodobljeno železnico... krasni novi svet; zaradi močnih naravovarstvenikov, kajne? Ker ste najbolj pametni in ker vam naravovarstveniki ne sežejo do gležnjev, si po gredah škropite rakotvorni boom efekt in trosite pelete za pobijanje podgan, pložev, ker seveda... saj če je strup za en oragnizem, ni strup za vas... haha! Imate tudi nove namakalne sisteme na panvitinih poljih, kar vam spet znižuje podtalnico in počasi si boste v kamešnici lahko namakali jajca. Imate moderne avte na cestah, nove privat cerkve, vrtce, šole... uuuuuuuuuu.... kaj vse so vam odžrli naravovarstveniki. Pa še ilegalne pasje boje imate - tudi tu ste prvi. Aja, pa da ste največji reveži po zaslugi naravo in živaljubcev pričajo številni najmoderneši traktorji, en vreden več ko bajta, v kateri plesniviš in ti je edino veselje v tem, da si ga mečeš na roke s tem, ko pljuvaš po ljudeh, ki se borijo za boljši svet. Seveda, tebe ni v njem... ti si srečen v nesrečni službi, v jamranju, da so drugi krivi za tvojo nesrečo, da se zaradi drugih nikakor ne moreš razviti in zabavati... ja, pa vzemi življenje v svoje roke, najdi si ljubico, poišči si službo, ki te veseli, druži se s fajn ljudmi. Ker me po tem, ko oddam ta zapis ne bo več nazaj, si daj duška... ne bom pri volji niti da berem, niti da komurkoli odgovorjam. Naj vam pride, ker naravovarstveniki smo vaš orgazem! In si občasno privoščimo zabavo z branjem takih forumov, kakršen je ta. Vsaj vidimo, da so okoli nas res uboge duše, ki jim nihče nič dobrega v življenju ni privoščil, zato pa so tako hudobni. Pa hitro v nedeljo k maši!

Vipko
Wizeman

Odlično napisano. Ampak žal predolgo. Tisti, ki jim je to namenjeno, ne zmorejo prebrati toliko teksta naenkrat......

In reply to by Sveta nismo po… (nepreverjen)

djfrjrgrk (nepreverjen)

Delala de se lejko samo ena elektrarna ali pa dve.Do radgone avstrijec ne bo pustil delat nič,ker je reka tam mejna,od babičevega mlina naprej pa ne zaradi nature,v naturi bi se lahko tudi delalo toda se ne splača,ker bo evropa zaradi nature zahtevale velike vložke v okolje.Elektrarne bodo avtomatizirane,delo bo dobil kakšen inženir,večinoma pa se bo upravljala iz Maribora. Delo bodo dobili vzdrževalci okolja in struge,bodo pa to pogodbeniki.Ker bodo elektrarne nove,vzdrževanja in remontov ne bo še leta po začetku obratovanja. Elektrarne bi morale imet obvezno ribjo pot za prehod rib ter za prehod čolnov.Temperature vode se bo povišala,ker bo voda bolj stoječa,določene ribe bodo izginile,bodo pa prišle druge ribe.Struga se bo poglobila,ker reka od elektrarn naprej več ne bo nosila gramoza.Vprašanje kako se bo uredilo poplavno območje,vprašanje je vpliv na podtalnico.Elektrarn na Muri ne bodo zidali vsaj še ne 10 let,ker je HSE zaradi projekta Teš6 finančno na kolenih.Upam da se vteh letih naredi vpliv na okolje in če se bo gradilo da so to naredi tako kot treba,kar pa je v Sloveniji prej izjema kot pravilo.

Natasa B. (nepreverjen)

Sveta nismo pod... hvala! <3

Tujec 2

Nataša, hvala, da si povedala. Čeprav se ti s svojimi predavanju vun mečeš in misliš, da si nekaj več, svojega poklica pa vseeno nočeš izdati, ti bom jaz napisal tvoj poklic : MEŠAČKA MEGLE ZA NAIVNE LJUDI. Zdaj te prosim samo to, da s svojim mešanjem megle daš mir na tem portalu. Pojdi predavat tja, kjer te bodo ljudje hoteli poslušati, plačali pa tisti, ki so proti elektrarnam. Na tem portalu mešanje megle ne rabimo. Aja, sem pozabil, ti že 9 let prostovoljno predavaš in pri tem mastno zaslužiš ? Kaj ti misliš, da smo mi v otroškem vrtcu ?

Vipko
Wizeman

Či je štoj tü naiven, si tou na žalost tij. Samo tij vijdiš tü nikši zlati rudnik pa zaposlijtveno bombo.....

In reply to by Tujec 2

(nepreverjen)

Prekmurski vodovod gradili srbi, ker mi nismo dovolj pametni.(se vidi še danes) Lahko bomo pa kosili travo okoli elektrarne.

Olosh (nepreverjen)

Natasa ne sekeraj se to je tipicenprimitive odgovor Tujca :) Pac je malo omejeni v razmisljanji :) Cas ga je pa tak povozo :)

Gost (nepreverjen)

Tujec, eni jo želimo poslušati in je tudi prav ka se tej stvari napišejo. Nej pa samo bluzenje iz tvoje strani.

čarni vrag (nepreverjen)

Iz meni nerazumljivih razlogov so Slovenci pred skoraj tremi leti izvolili Cerarja in njegovo stranko, ki je obstajala tri mesece. S tem so Slovenci pokazali, da so lahkomiselni fičfiriči in da nameravajo svojo državi, ki so jo dobili po srečnem naključju čimprej zapraviti. Vse drugo izhaja iz tega enostavnega dejstva. Slovenec svoje domovine ne ljubi, vseeno mu je za njena naravna bogastva. Za dobro podkupnino bi prodal še lastno mater. Mura mu ne pomeni nič. Turizem je za njega dobro žretje in pitje. Spoštuje in voli lopove in prevarante, pošteni ljudje so mu sumljivi. Bojim se da je Mura izgubljena.

el. inženir (nepreverjen)

nikoli ni bilo in ne bo ekonomske računice za HE na Muri...

Vipko
Wizeman

, niti koristi za namakanje, niti za varstvo pred poplavami, niti za dvig podtalnice..

In reply to by el. inženir (nepreverjen)

Tujec 2

Olosh, zakaj nisi prišel ? Pol ure sem te čakal, tebe ni. Enega starčka si se zbal ? Kakšen moški si ti ? Imaš ti sploh kaj med nogami ? Ja, imaš polovženke ! Kako te ni sram ? Močan si samo na gobcu, ko je potrebno pokazat moškost pa spizdiš. Seronjo jedan !

Olosh (nepreverjen)

Oprosti zosago san se dementnoga starčka :( Resno neman nika med nogami, bojo san se ka boš ves ta negativizem, škodoželjnost, narcisoidnost, prevarantnost na mene stroso...maš praf zosago san se.

Ka pomeni ka san močan samo na gobcu? Ka man velki gobec? Praf fizično velki gobec ali kak misliš točno? In ka pomeni seronjo jedan? Ne razmin? TO je nej SLovenščina nej?

Aja pa še neka...Polovženke?!?!?!?!? Hmmmm, a so to mogoče gnila jajca? Daj prosin obrazloži mi, ker enostavno težko čitan tvoje šifrerane komentare in nucan razlago.

Lolek :D Pitaš me kako me ni sram? :) Česa? POvej mi česa ti t*slo! Pitaj se raje, kak je tebe nej sran, kljub temi, ka smo samo na tipkovnici? Kak je tebe nej sran? In ti boš drugin očito obnašanje, a tvoje je pa nej niti za med štiri stene, kda si sam! Katastrofa od človeka. Tipičen špricer debater, saj takših je pri Zvezdi malo morje, sami sebi ''prodajate meglo'' in tak lažete in si zmišlavlete ka dejansko sami sebi vrvlvete. In te boš ti drugin tanače davo? Ma daj spokaj san ti pravo, prepotentnež. Zaradi takših kak si ti, smo tan ge smo, samo bla bla bla bla bla je čuti iz tvojih prepotentnih ust.

Tujec 2

Olosh, sam si se ponujal, da prideš k meni domov, da ti dam eno okoli uh. Jaz sem ti hotel skrajšati pot, a ti nimaš jajc. Škoda besed za takšno budalo, ki misli, da se 8 HE zgradi v enem dnevu in da 8 HE upravlja in vzdržuje en človek. Vidi se, kakšno podstrešje ima tak človek, ki to misli. Si že dolgo član SDS ?

Gost (nepreverjen)

Uboga družina tega Tujca. Verjetno komaj čakajo dan, ko se ga bodo osvobodili.

Tujec 2

Ti prekleti gnoj od Gosta, povej kaj v mojem zgornjem zapisu ne drži !

Gost (nepreverjen)

No, no, saj pravim, nam je lahko, tega norca na portalu enostavno ignoriraš. Ampak ljudje okoli njega v resničnem življenju, ti pa zagotovo preživljajo tragedijo v sobivanju z njim.

Olosh (nepreverjen)

Klasičen odgovor, as usual :D hehehehehe, samo smijen se lejko tvojin primitivnin komentaron :) Ka te potolažin, nej san nej lejvi in nej desni in ne podpiran toga političnoga usmerjanja.

B*dalo si pa kvečjemi ti :) In ja resno, boga tvoja familija, verjetno v vaši kuči še gnes den vela strogi režim in moški je vse, ostali so pa podložniki :D 8 HE se ne zgradi v enon dnevi, se jo pa komot v enon leti, eno pa sigurno lejko upravljajo max 3 lidje :) Sicer pa ti je Nataša B. lepo obrazložila, ampak kak vedno, poslušaš samo sebe, argumenti, keri pa majo rep in glavo, so pa za tebe ničvredni in vedno nekšna megla.

Takšomi človeki kak si ti, se ne mislin približati niti na 500m. Fuj.

Olosh (nepreverjen)

@Gost pusti ga, glavno ka mi on da eno okoli uh :) Vidiš ka je že čista na konci z živcami :D

Tujec 2

Olosh, 8 HE zgraditi v enem letu in to bodo upravljali in vzdrževali HE in okolico teh HE trije ljudje ??? Ti si mojster gradbeništva in vzdrževanja. Kje je to mogoče ? V Noriškem kraljestvu ??? Ko je šlo za 2. januar kot dela prost dan, si bil odločen SDS - ovec. Kaj ti svoja politična stališča vsak mesec spreminjaš ? Koliko je vreden takšen človek, ki je včeraj bil levičar, danes je desničar, jutri bo nevtralen ??? Za mene je to gnoj ! Kot je rekel Ivan Kramberger : Bojte se tistih ljudi, ki so danes zagreti komunisti, jutri pa bodo cerkveni ! Kot bo veter pihal, vse za svojo korist ! Te to kaj spominja na Janezeka čelavega ??? In ti si njegova ovca.

pimpek (nepreverjen)

Tujec, obstajajo ene takše plave tablete za tvoj problem. Pa tudi mali pimpeki se gnes dajo že umetno povejčati ka de tvoja žena končno neka začnola čutiti. S tvojo velko penzijo si sigurno lejko vse tou privoščiš. Vrag je to gda maš maloga pa ti več ne stoji.

Tujec 2

pimpek, olosh, ......... vidiš, tu je vaš problem, članov SDS, ko človek zapiše resnico, ga žaliti, žaliti, žaliti. In potem se čudite, da ne morete zmagati na volitvah in, da vas ljudje ne marajo. Sami si to delate. Sicer , glede na vašo izobrazbo, to niti ni čudno.

pimpek (nepreverjen)

Tak ka je te tou istina ka maš maloga pa ti več ne stoji?

Olosh (nepreverjen)

Kak ti znaš kakšo izobrazbo man ge?:) Ka na pamet gučiš teslo eno. Nas ljudje ne marajo? vejpa pogledni sebej lolek en. Vačik te pa trollan s tejmi elektrarnami, ti pa nasedaš na vsako provokacijo kak malo dejte kda ne dobij sladice!

Zakaj bi bil odločen SDSovec ko je šlo za 2. januar? To je pač bilo moje mnenje, take it or leave it. Zakoj mnenja povezuješ s politiko bumbar en? Ravno zaradi toga smo lidje razvodjeni, ker vse povezujete s politiko...Dol mi visi za SDS, pa SMC pa bilokero drugo stranko!

'' In potem se čudite, da ne morete zmagati na volitvah in, da vas ljudje ne marajo.'' Pa stari pa ka tebi se je resno poslabšalo? Ti pa si posebna sorta človeka, nemaš kaj...Sploj neven kama bi te uvrsto oziroma v kero ustanovo bi te človik posado.

Ge san Tujec2 … (nepreverjen)

Ivana Krambergera citera, hahahahahahahahaha :D Pa ka si ti nore...Ajdi Tujec2 še še še, ajdi šeeeeeeeeee, ka nan popestriš tej delno oblačen den :D

Tujec 2

Olosh, tvoja izobrazba se vidi iz tvojega pisanja. Da o tvoji pameti in dojemanja resnice ne bom pisal. Te boli resnica, da sem te prečital kot odprto knjigo ? Preberi si svoj zadnji komentar. Počasi, da boš razumel tisto, kar si zapisal. Tipično pisanje fana SDS !

Tujec 2

Zanima me zakaj se naš Truplo nič ne oglasi. Samo tri možnosti so: 1. človek je resno zbolel, 2. k njemu je prišla nova ženska in nima časa za pisanje, 3. piše pod drugimi vzdevki. Vrag bi znal, štera možnost je prava. Če je kriva nova ženska, vsa čast mu, kapo dol !

ajaj (nepreverjen)

Truplo pameten....nešče se več štükati s somaron. Bravo!

resnica boli (nepreverjen)

Tujec 2, znaš kak si ges tebej predstavljam? Zavaljenoga prašičeka z mikro penisom, navzven mogoče celo dobrohotnega, doma te pa ne trpijo. Ženo verjetno res pelješ okoli vsake toliko časa, samo za fasado, ka maš povedati, kak si dober. Drugače se ji gabiš. Dejansko pa moraš oditi prostitutkam, kak si se že hvalil (+ljubice, hahahaha, pa tou te srat stisne. Katera dobra riba išče staroga, zavaljenoga deda??????)

Lejko pa sklepam s tvojoga obnašanja pri vseh temah, ka neke dobrote v tebi enostavno ni. Mislim, da se s tem strinja kar večina normalnih ljudi.

Tujec 2

resnica boli, hvala, trufil si ! Z ženo greva na kosilo. Da ne boste ugibali: hotel Habakuk. Da vidiva zasneženo Pohorje, uživava v dobri hrani in švicava v savni. Samo enkrat se živi !

pimpek (nepreverjen)

Boli boli, najbole pa boli tou ka maš maloga pa ti več ne stane. Pa ženo pozdravi.

resnica boli (nepreverjen)

Ja, vsi ti zavidamo... Nemrem se pomiriti, ka si tij v Habakuki, ges pa morem delati, hahahaha

Vau, Habakuk, vuhuu... Cejli cajt si na forumi, drek letij s tebe v več temah, kda prijdeš domov, pa se boš hvalil, kak si ženo razvajal...

Ja, resnica boli, 100% pravilno san zapiso, kak si te predstavljam

Gost (nepreverjen)

Truplo se lahko ogne temu.... na portalu, ampak njegova žena in ostali bližnji, kaj pa naj ti naredijo, ti ga morajo prenašati v živo.

Olosh (nepreverjen)

ahhahahahahaha prečital me je kot odprto knjigo :D Pa ka si ti nori, pa to je betežnik....PRavin van, znaki bipolarne motnje ali pa šizofrenije...Tan en više ti je pomoč ponujo, ge bi ga na tvojon mesti kontaktero :D

On ide v Habakuk. Si predstavljate, kak naduti more biti na recepciji? ''Super gost'' :D

Gost (nepreverjen)

Temu Koscu ja jebem mater deco in ženo .Rad bi ga vido nekje in bi ga vprašal kak bo on pometel z nami .Pes prokleti pritepeni .Daj takoj crkno za rakon

Stewen (nepreverjen)

HOČEMO ELEKTRARNO - Pozabljamo ali pa ne vemo,oziroma se delamo "nore", kako bi bilo, bo povsod, kjer so reke, slapovi... bili proti izkoriščanju voda za gradnjo elektrarn, recimo savskih. Eden izmed možnih odgovorov: ne bi imeli elektrike. Pomurci, ki si prisvajamo Muro, imamo torej moralno dolžnost tudi do ljudi s porečja drugih rek, ki se niso upirali zajezitvi oziroma izgradnji elektrarn. Zaradi jezov (in ne jeze!) se bo verjetno tudi dvignila podtalnica, ki se je sicer že močno znižala in v klasičnem dvoriščnem studencu ni mogoče natočiti vode.

Gost (nepreverjen)

Zakaj bi gradili na Muri hidroelektrarne,ki bi dale neko najgico energije,imamo dovolj prostora,da postavimo v našem koncu eno JE,pa bomo lahko elektriko izvažali in zraven masto služli.

Tujec 2

Olosh, ne moreš si zamisliti, kako sva včeraj uživala z ženo. Okolje, prijaznost osebja, hrana, pijača, razpoloženje. Vrhunsko. Imaš ti družino ? Jo kdaj kam pelješ ? Oprosti, sem pozabil, ti moraš ves čas delati, ker si velik privatnik. In zdaj imaš izgubo, ker 2. januarja niste delali pa moraš to pokriti. Te razumem.

pepino (nepreverjen)

Tujec2, ovadi mi, ka tij gemleš.
Ges bi tuj!

Tujec 2

pepino, ljubezen, razumevanje na podlagi 42 let dela. Čisto enostavno, a uspešno.

Gost (nepreverjen)

Dragi tujec, zdaj pa ze delas sramoto samemu sebi... Prosim odnehaj.

Gost (nepreverjen)

Tujec 2 , tebi falij samo IQ nej pa nekša ljubezen, razumevanje.... samo in edino IQ. Tou je pri tebi problem. Za ostalo itak obstajajo tablete.... umetna inteligenca pa je na žalost trenutno samo še v filmih.

Olosh (nepreverjen)

Tip je pravo ljubezen in razumevanje :D hahahahahahaha, pa ka si ti nore :) Itak ka njemi IQ falij, verjetno je na ravni trenutne sibirske temperature. :D

Olosh (nepreverjen)

Ah daj stewen prosin te lepo, tej zgodbice guci komi drugoni :)

Tujec 2

Olosh, kako je biti direktor Sončne uprave ? Se dobro počutiš na tem delovnem mestu ? In kakšna je plača ?

pimpek (nepreverjen)

Tujec, ka pa je včeraj po večerji pravla žena gda jo s svojim malin impotentnin pimpekon nejsi mogo zadovoljiti?

Tujec 2

Imava v rezervi umetnega. Pa nega nevole.

pimpek (nepreverjen)

Tak ka je te istina ka maš maloga pa ka ti več ne stoji.

Tujec 2

Zelo je " mali ". Samo 22 cm meri. Tvoj je sigurno večji.

gonza (nepreverjen)

Te Kosec de dobil po tikvači samo ko se pojavi v Pomurji .J***m mu d**o in f*****jo

butalec (nepreverjen)

Dajte, enjajte krmiti njegov ego. Znan, provocira, pa si nemrete pomagati.
Samo..... to je voda na njegov mlin.
Človik naraji šnofa cimprese, pa se njemi spelavle...

nekši (nepreverjen)

ne da se mi se komentare šteti, ka vidin ka ste FB pa spletni borci na deli s puno paro :). Rajši koleke zemite, pa da pridejo tej modriajni za HE po njih pa de rešeno

Olosh (nepreverjen)

Debil od debila, takšomi nemreš do živoga :)

Tujec 2

Olosh, če bi ti jajca imel, bi lahko v sredo zvečer do mene prišel in kaj pokazal. Tak pa ti nemaš jajc in si tam kjer si. Samo na gobcu in na tipkovnici si močan in junak, v resnici si pa mevža in siromak. Kaj češ, tudi takšni, kot si ti, morajo živeti. Gledaj skozi okno, kako lepo sneži, Boš videl, kak to blagodejno vpliva na živce.

Olosh (nepreverjen)

Mislin ka maš sreco ka me nej blo ;) Sicer pa kak san pravo, tak smrdljivomi in podlomi, ter cloveki brez IQja, se ne namerava priblizati niti na 500m. Fuj. Prav zdigne se mi kda pomislin kaksi kotes se biti v realnon zivljenji.

Tujec 2

Olosh, kaj bi ti 150 cm visoki palček proti meni ? 50 cm višji in 100 kil težji sem od tebe. Samo pihnil bi in bi te odneslo. Rok in nog sploh ne bi rabil. Glavno, da maš gobec, pameti tak nimaš.

butalec (nepreverjen)

demenca, holesterol, prostata, pritisk, .....

Tujec 2

butalec, če te vse to muči, moraš nujno k zdravniku. Upam, da pride kak tvoj sorodnik čimprej na obisk, da te bo odpeljal k zdravniku.

Nedamo (nepreverjen)

MURE NEDAMO!

Goubec

Najboukše vse zabetonejrati, tou ti je napredek. Te pa k doktori pa tablete žrejti.
Takšin nemre niti boug pumagati.

Goubec

Či što pozna Cveta Kosca, njemi naj sporouči, ka va prvo plavala, kak de pometo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice