»Vlomil v gostinski lokal«, »Neznanci vlomili v športni objekt«, »Vlomilci prebili zid bencinske črpalke …« To je le nekaj naslovov, ki so polnili naslovnice našega medija v minulih tednih.

Zdi se, da so nepridipravi te dni nekoliko aktivnejši, z nastopom pomladi oziroma toplejšega vremena pa bi se njihova dejavnost lahko še dodatno okrepila. Zakaj?

Pomlad predramila tudi vlomilce

Na Policijski upravi Murska Sobota o razlogih za večjo pogostost vlomov težko govorijo, a kot pravijo, na to nedvomno vpliva sprememba letnega časa, prazniki in sezonski dopusti.

Rahlo povečanje števila vlomov namreč opažajo predvsem v začetku pomladi, ko ljudje začnejo pogosteje zračiti hiše in stanovanja v času, ko jih ni doma, v poletnem času, ko so  na dopustih, ter v začetku jesenskega časa, ko se prej zvečeri. Tem vzorcem kriminalisti in policisti PU Murska Sobota seveda prilagajajo svoje delo in preventivne aktivnosti.

Obenem pa ugotavljajo, da smo vse pogosteje tarča tujih storilcev.

»V zadnjih letih dejansko opažamo povečanje števila storilcev iz tujine oz. t. i. organiziranih mobilnih skupinah storilcev, ki izvršujejo kazniva dejanja v evropskih državah, vendar je delež domačih storilcev še vedno predvsem visok v primerjavi s tujimi,« pojasnjujejo na PU Murska Sobota.

Vlomilcem po robu

Izpostaviti je sicer treba, da število vlomov dolgoročno pri nas upada. O tem pričajo statistični podatki, pridobljeni iz Letnih poročil o delu Policijske uprave Murska Sobota. Če si ogledamo graf, na primer ugotovimo, da smo predlani zabeležili najnižje število vlomov v zadnjih nekaj letih.

Letno poročilo za leto 2017 je še v pripravi, toda policisti že zdaj ugotavljajo, da je skupno število vlomov tudi letos nižje kot v primerjalnem obdobju za lansko leto.

Medtem ko se je število vlomov na območju Policijske uprave Murska Sobota minuli mesec v primerjavi s februarjem dejansko povečalo, pa je še vedno nižje, kot je bilo januarja ali denimo marca lani, razlagajo na soboški policiji.

Vaša varnost je na prvem mestu

Preventivne nasvete policisti z javnostjo medtem delijo tudi na svoji uradni spletni strani, kjer opozarjajo, da lahko s pravimi potezami in zavarovanjem svoje lastnine že sami precej zmanjšamo tveganje za vlom.

Če ob prihodu domov vendarle opazite sledi vloma, ne vstopajte, saj se storilec še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju se ne izpostavljajte, zlasti, če je oseba fizično močnejša, oborožena oziroma jih je več.
Prav tako do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte, da ne bi poškodovali ali uničili sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice