Na III. Culinary & Wine symposium, ki je minulo sredo potekal v murskosoboškem Expanu, so udeleženci spoznavali bogato vinsko kulinarično dediščino Pomurja in praznovali Terra Madre - dan zemlje svetovnega gibanja Slow food.

Po ogledu interaktivne predstavitve Pomurja v objektu Expano so se udeleženci poglobili v kulinarično izročilo Pomurja. Pokušnja je zajemala dobrote in vina z obeh strani reke Mure.

Jedilnik je zajemal ocvirke, tlačenko z bučnim oljem, sir, bučna semena, sončnično olje s kisom, obložene kruhke, bučno juho s popečeno slanino, bograč, vampe, kašnice, krvavice, prosenice, bujto repo, dodole, cigansko pečenko v semenih ocvrtega piščanca, prekmursko gibanico, prleško gibanico in tradicionalni zavitek. Izjemno okusne jedi je pripravila ekipa Expano Food & Drink pod vodstvom Ivana Dobaja.

Prleško gibanico so za to priložnost spekli v društvu Kelih, njegova predsednica Tjaša Kos pa je predstavila postopke in aktivnosti, ki jih izvajajo za dvig njene prepoznavnost. Poskušala so se vina iz kleti Marof in iz vinogradništva družina Kos ter penine iz kleti Radgonske gorice in kleti Frangež. Sledila je vodena pokušnja destilatov St. Stefan iz Lovenjakovega dvora, ki jo je vodil Štefan Pavlinjek.

Culinary & Wine Simposyum organizira Zavod za razvoji in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. Pri izvedbi sodelujejo Slow Food Štajerska, Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Slow Food Primorska, Center za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem ter SloVino Sommelier Club. Symposium je zasnovan kot  pojedina, pri kateri udeleženci razpravljajo o pomembnih zadevah, in tokratna tema kulinarika Pomurja je navdušila goste od blizu in daleč.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dead three (nepreverjen)

In koliko novih obiskovalcev je ta dogodek pritegnil v Expano?

Starejše novice