Preverite, ali je voda v vašem vodovodu onesnažena s fekalijami.

S fekalijami onesnaženo vodo glede na analizo meritev kakovosti pitne vode pijejo tudi Pomurci. Zdravstvene posledice pitja takšne vode pa so lahko predvsem za otroke, nosečnice, starejše in kronične bolnike hude.

Zakaj še vedno pijemo onesnaženo vodo?

V Sloveniji je pravica do pitne vode ne samo zakonsko, temveč od leta 2016 tudi ustavno določena. Zato še vedno ni jasno, kako lahko v Pomurju, kjer naj bi imeli vzpostavljen pomurski vodovod, nekateri še vedno pijejo onesnaženo in zdravju škodljivo vodo? Razlog se verjetno skriva v tem, da se številni še vedno niso priklopili na novo zgrajene sisteme, čeprav bodimo odkriti, se tudi tam pojavljajo težave s kvaliteto vode. 

Ker je Slovenija bogata z vodnimi izviri, imamo po državi precej vodovodov, ki so jih pred leti zgradili uporabniki sami. To so vodovodi, ki vodo večinoma dovajajo brez vsakršne predpriprave, kot se strokovno reče dezinfekciji vode, zato se tudi v pri nas dogaja, da nekateri Pomurci še vedno pijejo onesnaženo vodo.

 V štirih vodovodih odkrita bakterija E. coli

V primeru nekaterih pomurskih vodovodov, nekateri upravljalci z njimi ravnajo neodgovorno. Predvsem upravljavci manjših vodovodov te slabo vzdržujejo. Po podatkih, ki jih razkriva portal Pod črto je bila med letoma 2013 in 2017 v štirih pomurskih vodovodih bakterija E. coli odkrita več kot enkrat. In sicer je bilo to v vodovodih Otovci - Horvat, Večeslavci - Ropoča, Krašči in Hrastje - Mota. 

S kršitvami se spopada zdravstvena inšpekcija, a ta ni vedno uspešna. Inšpekcija je vsem najdlje onesnaženim vodovodom – vseh deset se nahaja v zahodnem delu Slovenije, že pred leti izdala odločbe, v katerih je predpisala ukrepe za odpravo nepravilnosti, in kasneje, ko ukrepi niso bili upoštevani, tudi globe. A nobeden izmed njih, kljub konstantnemu finančnemu kaznovanju upravljavcev še danes ne deluje po zakonsko opredeljenih standardih.

Za koga je okužba nevarna?

Upravljavci morajo v pipe uporabnikov dovajati zdravstveno neoporečno pitno vodo. To določa pravilnik o pitni vodi, ki je za preverjanje dejanskega stanja vodovodne vode predpisal obvezno vzorčenje in preskušanje pitne vode, še poroča portal Pod črto. Po Podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je okužba z bakterijo E. coli, nalezljivo črevesno boleznijo, ki poteka z vodeno drisko in krči, za osebe z oslabljenim imunskim sistemom, kakršne so otroci in starejši, lahko nevarna. 

Kljub vsem naporom inšpekcije je bila še lani v prekmurskih vodovodih najdena bakterija E.coli, kar pomeni, da je vodo, onesnaženo s fekalijami še vedno pilo 314 Prekmurcev. 124 uporabnikov vodovoda Krašči v občini Cankova ter 190 uporabnikov vodovoda Horvat – Otovci v občini Puconci. 

Za zagotavljanje javne oskrbe s pitno vodo so po zakonu pristojne občine. Te morajo od Direkcije Republike Slovenije za vode (DRSV) pridobiti vodno dovoljenje, so za portal Pod črto pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor. 

O tem, ali lahko nek vodovod oskrbuje določeno območje, na koncu sicer odloči ministrstvo za okolje s podelitvijo vodnega dovoljenja. Tako je tudi ministrstvo soodgovorno za zagotavljanje neoporečne pitne vode povsod v državi. 

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

In potem bi kurbe rade vodo onesnaženo s fekalijami še tudi zaračunale kot pitno vodo,,,
Lahko jo zaračunajo samo kot gnojnico..

komunist Janez (nepreverjen)

Tako ni ...hik ,,,matersem se ga nažgal

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

barcelona (nepreverjen)

Onesnažene oziroma okužene vode je mnogo več, kot ste tukaj zapisali. Analize vode se ne opravljajo redno, saj občine analiz ne naročajo. Zakaj???

jaz78 (nepreverjen)

V odrancih pa pijemo vodo, ki lepo disi po klori.

Zavedni (nepreverjen)

Tud klor ni nedolžen..
Ko se voda paca 50 km po ceveh na pipi priteče. ??? Ti je mrtva voda kod v plastenkah.

Monopol nad vodo - zapret dobre občinske vrtine po goričkem in mursko g...

In reply to by jaz78 (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Imaš prav. Tako so brezvezniki zaprli vir odlične pitne vode v Prosenjakovcih (vrtina stara 10 let, globina 180 m) in pumpajo vodo iz Kroga. Razdalja 25 km, višinska razlika 100 metrov. To je možno samo v Butalah.

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

komunist Janez (nepreverjen)

Kaj bi rad da bi imela voda okus po šmarnici
Hik mater sem se ga nažgal,,hik,,hik

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

horgoš (nepreverjen)

Prvovrstne vrtine so zaprli tudi v G. Petrovcih, Stanjevcih, Prosenjakovcih, črpališče v Dobrovniku... Vse v imenu kapitala. Manj nadzora, več klora.

kanžor

Denar za Pomurski vodovod je odplaval funkcionarjem na TR .Isto tako je bilo z denarjem za odstavne pase ob izgradnji pomurske hitre ceste .In krivci ? ni jih

Zavedni (nepreverjen)

Potrebno je skup stopit in zahtevat svojo vodo.
Ni res da se ne da - dragi moji...
ZAKONI SE PIŠEJO KOD KAKI POLITIČNO TAJKUNJSKI MAFIJI PAŠE.
VODA JE OD NARODA NE JEVŠKOVE KORPORACIJE.

ZAKONI SE PIŠEJU NA TEMELJU MORALE IN PRAVIČNOSTI, IN TO JE JASNO., DA JE ZAKON O VODI NAPISAN NEKOMU NA KOŽO IN PROTI VOLJI LJUDSTVA.

In reply to by kanžor

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Si ti koga prijavil pristojnim organom, če vse to veš?

In reply to by kanžor

Janez Komunist (nepreverjen)

Tu pomaga samo revolucija,treba vse vodovode nacionalizirati in na položaje nastavit poštene ljudi,to golazen,ki pa zdaj upravlja s temi vodovodi pa na kandelabre.

kandelaber (nepreverjen)

Če ne veš, eni so precej "močni", tak, ka kandelaber "povejne"

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Tara12 (nepreverjen)

Tudi v Obcini Beltinci smrdi voda po kloru ..NI PITNA

Zavedni (nepreverjen)

Pri nas lažejo, da ni predpisov o zgornji količini klora v vodi.
Po nepotrebnem sipajo velike količine klora, da si zagotovijo neoporečno vodo, ne zavedajo se da tudi klor ŠKODI.

In reply to by Tara12 (nepreverjen)

gumijasta breskva (nepreverjen)

Počakaš minuto ali dve, da klor izhlapi in je voda užitna.

In reply to by Tara12 (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Vse drugo vam je krivo, samo tisti ne, ki te fekalije povzročajo. To so KMETJE. Ko zlijejo na tisoče in tisoče hektolitrov gnojšnice kamor si zmislijo, se to mora nekje poznati. Fekalije niso same prišle v vodo.

komunist Janez (nepreverjen)

Takoni
hik mater sem se ga nažgal ,,,hik hik

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Tudi to je res ..in ukrepat proti tem.
Vse se da le vstrajnost...
Vzet si za vzgled CIVILNO INIJICITIVO ~ PROTI LAPAŽU. CEMENTARNO- KURJENJE GUM ITD.

2 .. Kje črpajo ustekleničeno vodo...v gorskih krajih kjer ni onesnežavanja.

Mi pa goričkem dobre vrtine zapiramo in gremo vrtat, kjer se vse skup zliva vse priteče skup in zaradi peščene zemlje direkno v vrtino.

Ilovnata zemlja pa vodo prečisti preden steče v globine.
Pri nas se dela vse na glavo - samo kapital in nič za ljudi.
Kod je napisal zgoraj - REVOLUCIO - za svoje pravice je povsem na mestu, zase in svoje potomce.

bossman (nepreverjen)

Tou že dugo znamo

Čarni vrag (nepreverjen)

Ne čakajte, da se bo kaj popravilo.

smrkci (nepreverjen)

Glede pitne vode v Turnišču je katastrofalna,smrdi po črvih,žabah,po nafti pa še po nekšenem sranju,to so krivi tisti,ki so dovolili da se občina priključi na neko sranje iz lendave ali pitaj boga od kot,seveda tu je spet nekdo masno zaslužil v Renkovcih v gozdu imamo tri vrtin ki je ena najboljših vod v državi ampak jo koristi murska sobota z okolico,ma rad bi videl to budalo idiotsko ki je to dovlil pa damu stisne eno batino med rogove.

Rega rega kvak (nepreverjen)

TURNIŠČE - Zaradi "prisile" podpisati pogodbo z upravljalcem EKO Park Lendava so nam zvišali ceno vode s 1.7 za 55%, tako da zdaj moramo plačevati (poleg Varaša) še enega direktorja, pa njegovega pomočnika, pa vse polno ostalih kancelarijskih uslužbencev.
Zato so tudi šli na mesečno obračunavanje, da bo cifra na položnici videti manjša!

barcelona (nepreverjen)

Enako je tudi sistemu B. Poglejte "ELABORAT O FORMIRANJU CENE VODE V SISTEMU B". IN GORIČANCI SMO LEPO TIHO IN PRIDNO PLAČUJEMO POLOŽNICE.

In reply to by Rega rega kvak (nepreverjen)

klošar (nepreverjen)

Tudi voda v Murski soboti v podtalnici je nepitna zaradi prisotnosti fekaij in drugih zadev, sam sem dal 2 x testirati vodo v obdobju 3 let in so mi dvakrat zatrdili da je pogojno uporabna.Na žalost je tudi voda v soboški kamenšnici onesnažena pa vendarle se vse to da skriti !!

Bolinjih (nepreverjen)

Boli njih ce mamo mi pitno al nepitno al pogojno pitno vodo.. Glavno ka se kasejra. Dobre vrtine zaprejte, sobosko gnojsnico pa vsen napelate, pod pogojon ka placas. Na gorickon je puno pitne vode.. Ali nej, bole smiselno je z sobote vodovod vlejcte. Me zanima ce do kda izvedli kakso raziskavo med kakovostjo pitne vode pa obolenji....

Kontrast (nepreverjen)

(TURNISCE)
Priklopitev na pomurski vodovod, za*ebale na punoj crte, voda je nekda bijla tak kak trbej zdaj pa za eno velko s*****

Cuzek (nepreverjen)

Vsakdo ima pravico do pitne vode , baje zapisano v ustavi , samo Prekmurci ne , za nas je tak vse dobro , ker mi se nič ne bunimo , ampak samo sklanjamo glave.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice