V vstopnih točkah prihaja do primerov, ko ljudje prihajajo na odvzem brisa, brez da bi bili tja napoteni. Problem je predvsem pri tujcih, ki potrebujejo dokazilo o negativnem testu na okužbo s koronavirusom za vstop v drugo državo.

Kot smo že poročali, soboški zdravstveni dom, v okviru katerega deluje vstopna točka za odvzem brisa v Pomurju, je pozval, da naj ljudje ne prihajajo, brez da bi bili napoteni s strani osebnega zdravnika. Poziv je, kot kaže, posledica dogajanja s tujimi državljani, ki so želeli pridobiti potrdilo, da niso okuženi.

Bodo lahko zapustili Slovenijo?

Po poročanju RTV Slovenija naj bi danes zgodaj zjutraj 15 Romunov, ki so bili na poti iz Italije in Madžarsko, do tovrstnega potrdila želelo priti v soboški bolnišnici, kjer pa so jih zavrnili, saj da takšnih potrdil ne izdajajo. Nato so poskusili na vstopni točki v okviru Zdravstvenega doma Murska Sobota, kjer so naleteli na isti odgovor. Kot so že sporočili, v vstopni točki ne testirajo zdravih ljudi, ki nimajo sumov na okužbo s koronavirusom.

Zaradi tovrstnih primerov so se v soboškem zdravstvenem domu že posvetovali z epidemiologom, smernice za ukrepanje pa še čakajo od Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so še poročali na RTV Slovenija.  Problem je povezan s poostrenimi nadzori na mejah, saj vključno z nami, tudi vse sosednje države izvajajo strog režim pri potnikih, ki prihajajo iz rizičnih območij, predvsem iz Italije. Brez dokazila o negativnem testu na prisotnost okužbe s koronavirusom namreč ne morejo vstopiti v državo.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Poli78 (nepreverjen)

No in to je zdaj fer da niso dobili potrdilo.

No... (nepreverjen)

In zdaj se sprehajajo med ljudmi ne da bi vedeli če so okuženi... katastrofa 😱

Gg (nepreverjen)

Naj bi jih preglednoli pa skaserali, zaj do te sirmake ka scejo domov zajebavali, tou je tak kak v tiston filmi z tomom hanksom v glavni vlogi ki je ostal na letaliscu v ameriki ker je jugoslavija razpadla, dokumenti neveljavni, v slovenijo po nove pa ni mogel, ker pac ni imel veljavnega pasporta

Gg (nepreverjen)
Jaka Racman (nepreverjen)

Ja kak so pa te prišli do M.Sobote iz Italije ... po luftu ali kaj?
Kdo jih je spustil v Zlovenijo in zakaj ?

afta he (nepreverjen)

Iz opisanega primera je razvidno, da sistem ne deluje oz. ima debele luknje. Vsi čakajo na neka dodatna navodila. Tujci lazijo po bolnišnici in zdravstvenem domu prišli pa so iz Italije. A toliko stane en bogi varnostnik, da bi jim pred vhodom razložil, da to ne gre. Mogoče okuženi pa se sprehajajo po naših zdravstvenih ustanovah. Pa potem se ni za čuditi, da se virus širi.

Vipko
Truplo

Točno tako! Ne slepimo se, za določen čas bo veliko držav postalo policijskih. Čakali mi, kakor je v naši navadi, huje bo! Seveda bodo spet zagnali vik in krik predvsem mlajši predstavniki levih opcij, bi rekel Levice in raznih nevladnih organizacij. Kar slutim, da bodo imeli vse mogoče pobude, le skoraj nič pametnega ne. Pa se sedaj res ne bi smeli deliti... in kakor pravim, postati moramo za trideset dni, za dva meseca... predvsem policijska država. Da se ljudem točno pove, kaj smejo in kaj ne ipd... Ne pa kot ravnokar prikazan kader RTV Slovenija izpred nekega mariborskega urada, kjer ljudje enostavno ne spoštujejo 1,5 m razdalje. To se v neki vrsti da, v trgovini, kjer bezljamo levo in desno pa ravno ne.
Imamo raznorazne organizacije zaščit, pa gasilce, policijo, vojsko, nenazadnje lahko prestavniki vard sodelujejo kot pomožno osebje pri policiji in potrebno jih je uporabiti. Morda tudi zdrave prostovoljce, seveda brez orožja in nekih večjih pooblastil. Samo, da opozorijo kakšnega neprevidnega na razdaljo, da mu kje preprečijo vstop ipd... Da pazijo tudi na take dogodke, da petnajst Romunov ne hodi levo in desno po bolnišnici.
Še enkrat, nam všeč ali ne, potrebno je silovito "zaoštiriti" red in disciplino med državljankami in državljani! Lep primer (če ni vse zlagano) je lahko Kitajska, kjer izgleda sodeč po vesteh, bolezen upada. Vemo pa, kakšno karanteno so uvedli... ne tako, kakor Italijani in ne tako, h kakršni smo se mi sami sposobni spraviti... Če bomo v državi, Evropi, po svetu pametni... infektologi, drugi strokovnjaki pravijo, da se epidemija da zajeziti. In morda dobimo tudi zanesljivo cepivo? Celi svet ima ogromno ekonomske škode in ne mi kontra pisati, da je to spet neka kitajska, ameriška... zarota!

In reply to by afta he (nepreverjen)

Mitokel (nepreverjen)

San Jih srečal gnes zajtra ob 530, kolona 6-7 vozil z italijanskimi/romunskimi tablicami , verjetno glih na poti iz ZD.

Gorički pojep (nepreverjen)

Čistak enostavno kak je Gg napiso... Takše primere naj testirajo proti plačili.

zdravakmečkapamet (nepreverjen)

Nejso pravli, ka samo tiste potnike, keri majo potrdilo staro največ 3 dni pistijo naprej?! Se pravi, ka je ta mejna kontrola čistak brez veze!

Jo (nepreverjen)

Najboukše je tou, ka so prišli iz Italije. Pa dati jin to potrdilo samo da idejo vö, zaj do pa širili tü viorozo. Lepo je nešče zbiksal to, zaj do se te tu zbirali, kak so sploj prišli v Slo, če je meja z Italijo zaprejta?

;bbb (nepreverjen)

Ma pitaj boga kak dugo je teh par romunov ze prinas. Mislite ka so gnes prisli? Ne ven....

Rosenkrantz (nepreverjen)

EU nima enotnih smernic glede tega. Ce so drzavljani EU bi moralo biti to urejeno tudi ce se nahajas kje drugje. Tudi Slovenci delajo v tujini.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice