Prejšnji teden se je iztekel rok do katerega bi morala Občina Velika Polana zagotoviti spoštovanje vseh pogodbenih obveznosti v projektu Pomurski vodovodov. Sicer jim grozi vračanje 24 milijonov in pol.

Zadnji septembrski dan so se občine vključene v vodovodni sistem A sestale na kriznem sestanku zaradi opozorila ministrstva v zvezi s projektom "Oskrba s pitno vodo Pomurja - Sistem A".

Sestali so se tako predstavniki občin Črenšovci, Lendava, Dobrovnik, Kobilje, Odranci, Turnišče in Velika Polana ter predstavniki Eko – Parka Lendava, ker občina Velika Polana naj ne bi spoštovala zavez, ki jih je dala pred gradnjo vodovodnega sistema. 

Polanska občina molči

Na sestanku so sklenili, da mora občina Velika Polana do 15. oktobra skleniti upravljavsko pogodbo s podjetjem Eko – Park Lendava ter se do navedenega datuma tudi funkcijsko povezati v sistem A pomurskega vodovoda. Rok se je iztekel, ampak Občina Velika Polana tega, kot kaže, ni storila. 

"S strani Občine Velika Polana nismo prejeli nobenih informacij. Mi smo rok dali 15.10 in čeprav se niso s tem strinjali, sem vseeno pričakovala, da bo z njihove strani prišel kakšen odziv." nam je zaupala županja Občine Črenšovci, Vera Markoja.

Za odziv smo poklicali tudi župana Občine Velika Polana Damijana Jaklina, ki pa zadeve ni želel komentirati in je bil v svojem odgovoru kratek: "Vse sem že povedal na to temo." 

Ostale občine storile vse, kar je v njihovi moči

Markojeva pravi, da so preostale občine svoje naredile in pojasnila njihove naslednje korake: 

"Mi bomo okoljskemu ministrstvu podali odgovor in posredovali vse zahtevane dokumente s katerimi razpolagamo. Ker od Občine Velika Polana nismo ničesar prejeli, bomo priložili še zapisnik sestanka, ki smo ga imeli na to temo in to je to."

Ministrstvo v fazi pridobivanja informacij in dokazil

Za komentar smo se obrnili tudi na Ministrstvo za okolje in prostor, ki pa v svojem odgovoru ni konkretno: 

"Posredniški organ MOP preučuje okoliščine po zaključku projekta »Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem A«. Trenutno smo v fazi pridobivanja informacij in dokazil; nekatera dokazila so bila dodatno posredovana, nekatera še pričakujemo. V eni od občin upravičenk je bil sklican tudi sestanek na katerem so bile predstavljene relevantne okoliščine oskrbe s pitno vodo na term projektu. Po razjasnitvi odprtih vprašanj in pridobitvi dodatne dokumentacije bo posredniški organ MOP izvedel preverjanje na kraju samem ter o zaključnih ugotovitvah le-tega obvestil upravičence.".

Ali bo občinam v sistemu A izstavljen račun za več kot 24 milijonov evrov, ki jih je sofinanciralo ministrstvo, tako zdaj še ni znano.
 

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pucki (nepreverjen)

Ne bo se nič zgodilo, vam garantiram, to so samo strašenja ovih z žabarije !
Ne daj se, župan Jaklin !

Vipko
buldog

Kakšna naivnost... pa še kako se bo zgodilo. To so evropska sredstva in se hitro "zgodi". Saj nič strašnega, le 25 milijončkov bodo praskali skupaj, da bodo vračali. To pomeni bankrot polovice od teh občin. Tale Jaklin bi to moral vedeti! Aja, naj vpraša vodstvo Splošne bolnišnice M. Sobota, ki je, če se prav spomnim, moralo vrniti 2 milijončka... In ne nabijajte, ker to ni šala.

In reply to by Pucki (nepreverjen)

MiskoKranjec9 (nepreverjen)

Jaz se strinjam. Jaklin je dobro poskrbo zase, do dobro znamo v Polani. Nam pa ostane dug pa kazen ker se on zajebava

Eden je dobro napisal, 2 mandata je dobro vo napravo, te pa si naj najde drugo službo. Če nemreš pa idi po potaj Pršeka.

In reply to by buldog

sobočanec 75 (nepreverjen)

Spoštovani.
Sam sem župana z zanimanjem spremljal, kako je vas spreminjal v prepoznavno naselje v PREKMURSKI ravnici doma in izven meja.
Glede na njegove zdajšnje poteze, ki so vzporednica z otokom v peskovniku, ki se dere na ves glas, nerazumne. Obnaša se kot, da je vas njegova, kar je tudi problem pri vseh županih, ki so na tej funkcije že več zaporednih mandatov.

Zato sem tudi za spremembo volilnega zakona, kjer bi lahko bil župan v določeni občini največ dva mandata skupaj.

rile (nepreverjen)

pametno,kje lahko koga prisiliš?? Polančani ,pravilno ste se odločili in čim dlje stran od EKO Parka,saj zaračunavajo še tudi neporabljeno vodo...

Poštenjak (nepreverjen)

V občini Črenšovci nujno rabimo podžupana, ker županja ni sposobna. Svetniki, med vami je oseba, katera lahko opravlja funkcijo dveh podžupanov, samo dogovoriti se je potrebno.

Jurij (nepreverjen)

Zakaj bi se moral priključiti smrtno nevarni klorirani vodi,poleti vroča da imajo gostinci probleme z inšpekcijami,pozimi pa mrzla da najsodobnejši pralni stroji ne delajo(pod 5 stopinj ).Naj vračajo tisti ki so imeli velike koristi,ne pa zaj iščejo krivca.Vsi so bili enotni in vzdignili roke za izvajalca in projektanta.Raje vi dali projekt vode tistim ki nujno potrebujejo,tistim odločnim krajem kjer jim vozijo s cisternami,če že svojega ne smejo imeti.

Geadec (nepreverjen)

Tako je. Problem je v kvaliteti vode, ki jo dobavlja Eko Park. Lendavski del vodovoda je primer kako se vodovod ne dela in kako uničiti ali zmanjšati kvaliteto vode z šlampasto narejenim omrežjem.
Zaradi tega podpiram župana Jaklina in pogrešam malo več hrbtenice ostalih županov ( Odranci, Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje), kjer pijemo to pretoplo in preklorirano vodo. Navsezadnje je to pogodbo nekdo v imenu nas uporabnikov podpisal. In to so bilo župani. In tudi oni nosijo svoj del odgovornosti za zgrajeno omrežje.

In reply to by Jurij (nepreverjen)

Tisti (nepreverjen)

Mislin ka je župan jaklin dosta pokazo pa napravo za svojo občino. Glede tega vodnega sistema pa san se še nika dobroga nej čül.

Jaklin napravo (nepreverjen)

Najbole smejšno je, kda začne šteri razlagati ka so župani napravili. Pa oni delajo z našimi pejnezami. Kak je oni Hrvat pravo: kda političar kaj napravi pa njemi ploskajo je kak da bi bančnome avtomati plosko, ka ti je penjneze dal.
Če pa de kriv ka do rejsan pejnaze nazaj davali pa ga oseno tožiti pa celo polansko občino pa jih za 50 lejt poslati v stečaj. Kak Petrovce ge njin rubijo računalnike na občini pa cejla Slovenija se znjih smije.

Varash (nepreverjen)

V TURNIŠČU se je zaradi tega sistema v zadnjem letu dni voda podražila za 55 % in omrežnina za 30 % ....nove podražitve pa nam že napovedujejo !
Tako bodo kmalu položnice za en mesec enako visoke, kot smo nedolgo nazaj plačevali za 3 mesece skupaj !

Putin (nepreverjen)

Pa ljudi moji, ove ekoparkovce takoj na sodisce, pa ovi nas kradejo vsak dan, to so Lopovi kateri kradejo pol prekmurcov...!

In reply to by Varash (nepreverjen)

šülinci (nepreverjen)

Vračali bodo ljudje oziroma delavci ki si niso napolnili žepov glavni akterji ne bodo nič krivi

stari keks (nepreverjen)

Če je rok iztekel, je pač treba plačati. Brez veze se jočete, to ne bo pomagalo.

Vsi so vedeli, kakšni so zakoni igre.

grinch (nepreverjen)

Problem je po moje prvi ta, da je izvedba vodovoda katastrofalna in tukaj bi moral delovati nadzor, projektanti in izvajalci ter vsi vpleteni, da bi se pred začetkom gradnje projekt zastavil kot je treba. Ampak ne takrat je bilo glavno, da se dela, da se župani slikajo. Pred začetkom bi se morala zbrati vsa soglasja in vse pristopne izjave in če jih ne bi bilo se v tisti občini ne bi delal vodovod.
Prav tako bi se morali postaviti finančni okvirji cene vode.
Ne pa sedaj, ko je vse končano, se ugotavlja kaj vse ni v redu in določeni župani bi sedaj bili pametni. Če je bil pogoj za denar priključitev in tega ni he pač treba denar vrniti.

MaliMarko (nepreverjen)

Občina Polana bi morala podpisati, da se ne bi vračala evropska sredstva. Nato pa takoj s tožbo nad izvajalce, projetante, nadzorne,... se pravi za odgovorne za slabo izvedbo sistema. Pa saj nekdo mora biti odgovoren in ta naj nosi korekcijske ukrepe.

Putin (nepreverjen)

Zaj vemo zakaj je v lendavi balazek odstopil od vseh funkcij, zna ka bo koncal v čuzi z eko-parkom vred!

markow83 (nepreverjen)

Teh 45. mio v par letaj not prinesejo če ceno vode malo zdignejo. Zdaj je kubik pri nas ene 2 eur, če be bil 3 nega nekše krize pri položnicaj. Samo prvo nucajo izpravne vodovod.

Putin (nepreverjen)

E to neces vidjet, ropali pa nas ne bojo, ze dovolj so pokradli prekmurce!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice