Društvo prve medicinske pomoči Rogašovci sestavlja enajst fantov, ki prostovoljno rešujejo življenja. Njihovo dobro delo je med drugim nagradil tudi sam predsednik Danilo Türk.

Fantje, ki sestavljajo društvo DPMP, so zdravstveni tehniki in reševalci, ki poleg redne službe opravljajo tudi prostovoljno dejavnost. So v nenehni pripravljenosti, da pomagajo ljudem v najhujših nesrečah in drugih nezgodah. Njihovo "dežurstvo" sicer traja 24 ur na dan. Pred tremi leti so za svoja prizadevanja prejeli naziv Naj prostovoljski projekt 2008, ki jim ga je podelil predsednik države, DaniloTürk.

Hitro posredovanje je ključnega pomena

Prostovoljno društvo je bilo ustanovljeno leta 2007, in sicer z namenom, da se čim hitreje in učinkoviteje pomaga ljudem v občini Rogašovci. Pomoč prostovoljcev v najhujših primerih je toliko bolj dobrodošla, ker reševalno vozilo iz Murske Sobote do Goričkega potrebuje slabih 25 minut, medtem ko fantje iz DPMP do vsake hiše v občini pridejo v roku treh do petih minut. Do prihoda reševalnega vozila tako že poskrbijo za ponesrečenca in velikokrat preprečijo najhujše.

Svojcem dajejo občutek varnosti

Ker gre pri hujših poškodbah dostikrat za zelo dragocene minute ali celo sekunde, je hitra pomoč vsekakor pomembna. Dostikrat se namreč zgodi, da ljudje po telefonu ne vedo točno razložiti situacije v kateri so se znašli in tako so prostovoljci tisti, ki posredujejo uporabne napotke reševalni ekipi. Poleg tega s svojim posredovanjem pomirijo svojce in jim dajejo občutek varnosti, ki je nadvse pomemben. Omeniti velja, da so v zadnjih treh letih tako pomagali rešiti okoli 70 življenj.

Potrebovali dva, zbrali dvanajst tisoč evrov

Reševalci iz DPMP "so odgovorni" za približno 1500 gospodinjstev v občini Rogašovci. Ena izmed zanimivosti je ta, da se je pred leti pojavila potreba po novem defibrilatorju, cena katerega je znašala dva tisoč evrov. Z dobrodelnim koncertom jim je kasneje uspelo zbrati kar 12 tisoč evrov, ki so jih porabili za nabavo dveh defibrilatorjev in opremo prve pomoči. Prostovoljci so se v začetku svojega delovanja prevažali z lastnim prevozom, kasneje pa so s pomočjo občine in gasilske zveze nabavili avto in profesionalno opremo.

Glede na to, da je društvo prostovoljno, za svoje delo ne dobiva plačila. Občina in gasilska zveza sta tisti, ki skrbita za vzdrževanje vozila in poskrbita za poln rezervoar le-tega, nekaj denarja pa pride tudi s strani donatorjev. V ta namen Društvo prve medicinske pomoči danes organizira dobrodelni koncert, ki bo od štirinajste ure naprej potekal v telovadnici Ekonomske šole v Murski Soboti. Več o dogodku si preberite tukaj.

Vir: Vestnik

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spy

So bili dečki pred nekaj časa tudi v oddaji Tehnik.
Link (od 18:15 naprej): http://tvslo.si/#ava2.96872933;;

Ge bi pa pravo samo to: Vsaka jim čast za to plemenito početje! Občudovanja vredno!

Vipko
tinka78

Jaz sem tudi gledala ta prispevek v Tedniku. Res, vsaka jim čast, da so prostovoljno pripravljeni dežurati dan in noč in pomagati ljudem.
Če se ne motim ravno oni danes organizirajo ta koncert na ekonomski šoli. Upam, da bodo vsaj z izkupičkom prodanih kart pokrili kakšen del stroškov.

qbase.

svaka čast! rejsan svaka van čast!

nindreindre

zahvaljujem se tej ekipi, ki dela 24ur za goričko.

P.S.
druge obćine. ki niste vključene v ta projekt.

Pouk vsem, kako se dela.

Starejše novice