Bralci Sobotainfo ste jasno izrazili svoje mnenje.

Želja soboškega škofa Petra Štumpfa, ki želi ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v eno od soboških krožišč postaviti kip svetega Nikolaja razdvaja javnost. Kakšno je mnenje bralcev Sobotainfo?

Zavetnik Murske Sobote ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom prihaja v soboško krožišče, napoveduje škof. Na družbenem omrežju Facebook je namreč delil vizualizacijo kipa, h katerega postaviti je pozval leta 2017, in pripisal, da je soboška občina obljubila finančno pomoč pri njegovi postavitvi. Toda na občini, kot kaže, ostajajo neodločeni.

Tako ste glasovali vi!

Na našem Facebooku profilu smo vas vprašali, ali podpirate idejo škofa Štumpfa, da se v krožišču postavi kip sv. Nikolaja? Kar 1600 vas je jasno izrazilo svoje mnenje.

Kot je razvidno iz rezultatov ankete, vas 69 odstotkov ne podpira ideje škofa Štumpfa o postavitvi kipa, 31 odstotkov pa vas je njegovi ideji naklonjenih.

O kipu tudi v Župnijskem listu

Se je pa med drugim o kipu, ki naj bi stal v krožišču v Murski Soboti v današnjem Župnijskem listu – oznanilu stolne župnije sv. Nikolaja v Murski Soboti razpisal tudi kaplan Aljaž. Kaplan je v svojem razmišljanju zapisal Kljub vsemu, je lepo biti duhovnik ... V nadaljevanju preberite izsek iz zapisa kaplana, ki se nanaša na postavitev kipa svetega Nikolaja.

»... ko javno mnenje ljudi in režimski mediji načrtno uničujejo ter napadajo Cerkev, papeža, škofe, duhovnike, vernike ... ko te ljudje kot duhovnika zasramujejo in napadajo tudi po ulicah našega mesta, na pokopališču ... ko se Prekmurci sramujemo, da imajo največji zaslug za združitev Prekmurja z matičnim narodom ravno katoliški duhovniki ... ko Prekmurce moti kip svetega Nikolaja (Miklavž) v krožnem prometu v Murski Soboti, ne moti pa jih trg zmage v središču mesta, trg Martina Luthra, ne moti jih zlorabljanje praznika svetega Nikolaja (Miklavža), ko se na »Mikloševem senju« sprehajajo po ulicah Murske Sobote, jedo, pijejo in se veselijo ... 

S spleta

Komentarji (40)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prvi (nepreverjen)

komentar

Drugi (nepreverjen)

komentar

000 (nepreverjen)

Ajdi ka v krožišče postavimo velik pano z napisom SOBOTAINFO.
kdo se strinja......

Pokalni prvak (nepreverjen)

Gospod župnik... Zakaj bi nas pa naj motilo vse vaše zgoraj našteto... Raje se vprasajte zakaj moti večino... Mogoče zato ker župnik drži roke k sebi?! V tem je globlji pomen...

razpis (nepreverjen)

ali podpirate ukinitev MIKLOŠEVEGA SENJA? Če podpirate ukinitev dajte minus, če ne podpirate dajte plus. Če podpirate ukinitev ste proti kipu miklavža v krožišču, če ne podpirate ukinitve mikloševega senja podpirate kip v krožišču.

SOBOČANCI - MIKLAVŽ JE SOBOTA

vodka (nepreverjen)

Čüj ka pa, če bi eno Trezo postavili v krožišče nej Miklovža? Trezino senje tüdi mamo se pravi ka naj stoji Treza ali pa oba z roko v roki kak lepi par.

In reply to by razpis (nepreverjen)

lepec (nepreverjen)

Čreda ovac rabi vsaj kanček oziroma ščepec pameti!!!!!!!!!!!!!1

F (nepreverjen)

pravi ka je katolištvo vplivalo na priključ..Prekm.. k matici SHS...ka pa ka je sodelovalo med 2.sv.vojno z okupatorom..(nekateri kot izdajalci) Madžari in Nemci???!!!!...to se ne pozabi!!!

icterus (nepreverjen)

Prosin no...
Če ne bi bilo takrat teh lidi in duhovnikov, bi gnes gučali madžarsko,- to je desjtvo!
Jožef Klekl, Anton Korošec, Joško Godina, Ivan Jerič, Mihael Kuhar so zaslužni ka sploj gučimo slovensko. Kelko smo se včili, so uni sploj opomnili lidi, ka obstaja v ton deli Slovenije pokrajina, ge gučijo slovensko.
Ne nosi pa ne enači mi raznih "izdajalcov" z temi v prekmurji, ge rednih spopadov sploh bilo neje.
V prekmurji je bila samo gromozanska "prekmurska četa" kera je štela vse skup cca. 20 lidi in neje brez ruske vojske mogla narediti nič.
Katoliški duhovniki po novon izdajalci v prekmurji? Malo ste šli predaleč no... mogoče za 100 lejt, kda te znova "pisali zgodovino"

In reply to by F (nepreverjen)

icterus (nepreverjen)

Prosin no...
Če ne bi bilo takrat teh lidi in duhovnikov, bi gnes gučali madžarsko,- to je desjtvo!
Jožef Klekl, Anton Korošec, Joško Godina, Ivan Jerič, Mihael Kuhar so zaslužni ka sploj gučimo slovensko. Kelko smo se včili, so uni sploj opomnili lidi, ka obstaja v ton deli Slovenije pokrajina, ge gučijo slovensko.
Ne nosi pa ne enači mi raznih "izdajalcov" z temi v prekmurji, ge rednih spopadov sploh bilo neje.
V prekmurji je bila samo gromozanska "prekmurska četa" kera je štela vse skup cca. 20 lidi in neje brez ruske vojske mogla narediti nič.
Katoliški duhovniki po novon izdajalci v prekmurji? Malo ste šli predaleč no... mogoče za 100 lejt, kda te znova "pisali zgodovino"

In reply to by F (nepreverjen)

lepec (nepreverjen)

Predlagam da postavite kip svetega Rodeta na občino!!!!!!!!!!!!!!!

Bindi (nepreverjen)

Proti. Imamo vec ver, zakaj bi dajali prednost eni. Proti tudi zaradi tega, ker verski simboli ne spadajo v javni prostor, kip je tudi neestetski.

butalec (nepreverjen)

Naj si ga postavijo na ploščad pred cerkvijo; tam ne bo nikogar motil, še najhujših nevernikov ne!
Pa bo koza cela, pa volk sit.... pa amen!

F (nepreverjen)

točno. namesto staroga grdoga grmovja ka so ven skopali

In reply to by butalec (nepreverjen)

Tito3 (nepreverjen)

Naj postavijo kip Vilmoš Tkalca..
On je po mojem najbolj zaznamoval zgodovino Prekmurja in nas osvobodil od Madzarov..
Kip Nikolaja na javnem mestu je brez potrebe,če ga zeli imeti naj si ga postavi doma.
Da gre za izkoriscanje svetega Nikolaja za praznik ko je rajanje v ms.je mimo usekano.
Saj najvec koristi od tega ima obcina ki kasira plac..
Tako da bi lahko slo tudi za kateri koli drugi dan v letu ki bi privabil ljudi..

čarni vrag (nepreverjen)

Vilmoš Tkalec je bil morilec in ropar. Tako je s svojo bando v Črenšovcih obesil Martina Vuka, ker je streljal na gostilničarjeve kokoši. Nato je skupaj s Kiralyem iz Lendave šel v Medžimurje kjer sta skupaj z madžarskimi žandarji umorila 280 Međimurcev. Ko je bil zastopnik vlade v M. Soboti se je ukvarjal s tihotapstvom in drugimi lopovščinami. Šele ko je eden od njegovih pobegnil na Madžarsko in prijavil njegove rabote, je ustanovil takoimenovano Mursko republiko. Ta republika je v nekaj dneh propadla, sam pa je pobegnil v Avstrijo. Pozneje je do svoje smrti živel na Madžarskem. Res si zasluži kip v M. Soboti.

In reply to by Tito3 (nepreverjen)

F (nepreverjen)

če mo vido takši kip de me vedno spomno na pedofilijo v katolištvu...

Aaa1 (nepreverjen)

Ne moti nas niti "Noč čarovnic" ko ste duhovniki v preteklosti dali sežigati ženske na grmadah!!!

lipa (nepreverjen)

prekmurski duhovniki pač nej...
Ene moti to, ne moti vas pa kelko lidi so spoklali pa ustrahovali po vojni komunisti v prekmurji, ne moti vas to ka vas še vedno majo za norca eni pa isti lidje, ne moti vas ka je center sobote mrtev...
glavno ka so kurili čarovnice pa posiljavali deco na irskon...

In reply to by Aaa1 (nepreverjen)

sere keš (nepreverjen)

Smrdljivi komunajzer puklasti miha bi bil ta pravi za rondo,,pored njega pa še krumpasti vanč ,,jeden pored drugega kak si ga pušita

436 (nepreverjen)

Vaša anketa o tun je nej vrejdna, ka bi v njoj sodeloval pošteni Katoličan...prav ste gnusni na tun sobotainfo...služite peščici...

Butalec (nepreverjen)

Nič ni javnost razdvojena!Velika večina je proti.In če je občina pametna bo to upoštevala....

goosttg (nepreverjen)

V kolikor sta država in cerkev po USTAVI ločena, se naj ukvarja vsak s sabo, vsak na svojem !!
Očitno se le to pri nas ne izvaja.

In reply to by Butalec (nepreverjen)

12345677889 (nepreverjen)

Prokleti cerkveni pedofili. Postaviti jin en kip kak zlorabljajo deco tau jin bole paše.

administrator (nepreverjen)

Smrdljivi komunajzer puklasti miha bi bil ta pravi za rondo,,pored njega pa še krumpasti vanč ,,jeden pored drugega kak si ga pušita

In reply to by 12345677889 (nepreverjen)

bejba--- (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Še 10 meterski križ trbe cuj k kipi postaviti!!

Putin (nepreverjen)

NE, Za Bozjo voljo neeeee!
Pedofilske skulpture ne sodijo na ceste!!!

F (nepreverjen)

ka je kje postavljen podoben (katoliški) kip v SLO.MESTU?

FAKIN OD FAKINA (nepreverjen)

Še nemate zadosti širjenja nestrpnosti in sovraštva na sobotainfo DA VAS NI SRAM. Sprašujem se kako to zraven gledajo organi pregona.

administrator (nepreverjen)

Smrdljivi komunajzer puklasti miha bi bil ta pravi za rondo,,pored njega pa še krumpasti vanč ,,jeden pored drugega kak si ga pušita -- to bi bil kip za zaljubljene in komunajzerji bi kar okrog vozili po krožišču i njuji gledali kako se imaju radi

In reply to by FAKIN OD FAKINA (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Kot je že nekdo omenil. Skinite Mikloševo senje, skinite Trezino senje. Ne ven zakoj se še organizira Martinovanje v centri sobote? Kumi na cajt je senje na prvi pondelek? Ma skinite ga. Vse nekako izhaja iz krščanskega okolja.
Ker se Sobota razvija je dovolj pomladni sejem, sočna vilica (ge te na vsakon koraki poslikajo kak se bašeš). To je za Soboto dovolj.
In v vsej tej parodiji mi neje jasno, zakoj največji komunisti organizirajo 100 obletnico priključitve, za katero so vsaj nekaj desetletij prehitro (pred komunisti) "krivi" kleriki. Zakoj? Mogoče zaradi čiste hinavščine in prikrojevanja zgodovine'? Dopuščamo, da nam lažejo in potvarjamo zgodovino? Ja!
In če se že gremo za čiste namene okoli obeležite stotke, in je odprta zgodba z vsebino rondoja, bi bilo pošteno, da se v ta namen, v ta rondo postavi obeležje, morebiti tudi kipi ljudi-klerikov, ki so dejansko pripomogli k priključitvi k matičnemu narodu in posledično tudi k razvoju mestnega središča. Zaradi svojih dejanj je to vsaj to, kar si zaslužijo in je čas, da postanejo tudi del naše zgodovine, ki jo nekdo vztrajno zavrača, prikriva in vsiljuje svojo različico.
Vse ostalo, kar je v mestnem središču je namreč nastalo dosti, dosti pozneje.

kasparov

Super, velka večina je prouti kipi. Ipak smo Sobočanci nej tak norčasti.
Bravo.

kuna (nepreverjen)

Nej, nejste tak norčasti.
Žal, še malo bole.

In reply to by kasparov

gost 56 (nepreverjen)

Ka si tij mogouče kaplan v soboškoj cerkvi ali celou župnik ali bougnedaj sam presvetli püšpek, ka se tak gor prosiš za tej blesavi kip ?

In reply to by kuna (nepreverjen)

sere keš (nepreverjen)

predlagam da v rondo postavijo kakšnega smrdljivega komunajzerja,,npr tovariša tita,, boste videli ga boste morali vsak teden popravljati ker ga bodo poštenjaki fentali

Trubar VS Nikolaj (nepreverjen)

Luteranski kip (samo glava) Primoža Trubara (pa je začetnik slovenščine) je skrit v parku..zokoj bi zaj en 2m katoliški kip narcisoidno stal vsem na očeh pa še v rondoju...če bi tou Jezus vido bi ga spotro na makfalate, nej?

cicamica (nepreverjen)

cerkev pa nas parlament.. najvejksa mafija v sloveniji.. najvejksi mafijozoji na srmakaj sluzijo.. prasci gnili

Lol lol (nepreverjen)

RAZDVAJATE VI KLOŠARJI KOMUNISTIČNI NA PORTALU SOBOTAINFO !

Verostenna

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top
**************
Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

SOBOTAINFO - KONTRA ALI
TU JE RESNICA O KIPU IN KDO STOJI ZA NJO.
Slab teden nazaj je soboški škof dr.Peter Štumpf na facebook profilu (https://www.facebook.com/pg/svetinikolajkrozisce/posts/) objavil nekaj fotografij o možni umestitvi kipa svetega Nikolaja, zavetnika Murske Sobote, na krožišču v bližini stolne cerkve sv. Nikolaja.
Sledila je seveda "reakcija" RDEČIH medijev, lojalnih soboški rdeči oblasti, Polanič/Haklovem Vestniku in spletnem portalu Sobota info. V "nos" naj bi jim šel gabarit kipa sv. Nikolaja, cena njegove izdelave in pa ali je in zakaj ni, soboška škofija objavila javni natečaj za njegovo izdelavo. Sobota info je pri tem šel še dlje in objavil provokativno anketo med svojimi bralci ali podpirajo oziroma zavračajo pobudo soboškega škofa po postavitvi kipa soboškega zavetnika sv. Nikolaja na stolnici bližnjem krožišču. In vsul se je plaz "komentarjev," v katerih so avtorji zlivali gnojnico po škofu Štumpfu, škofiji in slovenski RKC. Seveda se pod "gnojnične" prispevke nihče ni podpisal s polnim imenom in priimkom! Zato pa se je v odgovoru za medijski linč, ki se vse bolj krepi s prihajajočo 100 letnico združitve Prekmurja z matico.
Ti nekateri imajo ime in priimek, sedijo tudi v samooklicanem pripravljalnem odboru 100 letnice, v katerem sta ključni osebi nekdanji šef slovenske partije in prvi predsednik Slovenije, četudi mu njena samostojnost in neodvisnost ni bila intimna opcija, Milan Kučan in njegov pribočnik Marjan Šiftar. Zakaj jih Vestnik in Sobota info ne pobarata, kako je z upoštevanjem zakona o javnih naročilih pri porabi 250 tisoč evrov proračunskega denarja, s katerim razpolaga samooklicani odbor. Komu bo od te pogače kapnilo kaj v "žep," na to vprašanje že več kot dva tedna čakamo zaman na odgovor iz županstva Aleksandra Jevška, vidnega člana, po novem pa tudi kandidata za evropskega poslanca na listi židanove SD. Člani odbora naj bi na zadnji seji razrez porabe dobili le na vpogled, kot da gre za največjo skrivnost. Soboški škofiji so namenili le 7000 evrov in to za pripravo simpozija o 100 letnici. Zakaj se Vestnik in Sobota info ne vprašata, kako je mogoče, da je v razpisni komisiji Jankovičeve MOL za javni natečaj za likovne rešitve za postavitev spomenika ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Ljubljani, kot predstavnica strokovne javnosti dr. Ana Kučan, hčerka Milana Kučana?! Spomenik naj bi sicer stal na nastajajočem Prekmurskem trgu ob Poljanski cesti in ob Ambroževem trgu. Zakaj se Vestnik in Sobota info ne vprašata o ozadjih diskriminatornega odnosa soboške rdeče oblasti do soboške škofije in škofa Petra Štumpfa!?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice