Szomijevi novo mobilno hiško dobili v zadnjem trenutku, zgodba bi se lahko končala tudi s tragedijo.

Strahovi družine iz Radmožancev, ki se je znašla v hudi stiski, so se uresničili. Približno mesec pred načrtovano selitvijo v nove prostore, se je podrtija, v kateri so trepetali za življenje, vdala. Zrušila se je streha nad hlevom in kuhinjo, a k sreči nihče ni bil poškodovan.

V nenehnem strahu za življenje

Spomnimo: Albert in Jolanda Szomi sta s trdim delom na majhni kmetiji od nekdaj skrbela, da doma pridelane hrane ni manjkalo – tudi ko je udarila bolezen. So se pa v tem času naglo slabšale bivanjske razmere, pri čemer denarja za obnovo hiše ob skromnih 320 evrih kmečke pokojnine in socialni pomoči sina, ki s staršema živi na kmetiji, nikoli ni bilo dovolj. 

Hiša, zgrajena okoli leta 1905, se je začela pogrezati in propadati. Notranji prostori so bili v obupnem stanju, še posebej problematična pa je bila streha, ki je že desetletja puščala in grozila, da se bo vsak trenutek družini zrušila na glavo. Hkrati je ob precejšnjem zatekanju nevarnost predstavljala še električna napeljava.

Podrtiji ni bilo več pomoči; obrtniki, ki so si nedavno ogledali stanje, so ugotovili, da bi se stene pod težo nove strehe preprosto vdale. Trajno rešitev pa je bilo treba najti še pred septembrom in začetkom jesenskega deževja. 

S pomočjo dobrih ljudi do varne nastanitve

Da bi družini zagotovili vsaj varno streho nad glavo, je stekla akcija zbiranja sredstev, pri kateri ste sodelovali tudi bralci Sobotainfo. Lendavska izpostava Rdečega križa je ob pomoči medijskih objav in države v minulih tednih uspela priskrbeti še neuporabljeno mobilno hiško, ki na skoraj 24 kvadratih ponuja vse, kar družina potrebuje za človeku dostojno življenje. 

Ob ležiščih, kopalnici s straniščem in kuhinji se v objektu nahaja še klimatska naprava, s katero je seveda mogoče tudi ogrevanje. Prav tako ima hiša možnost priključitve na kanalizacijo in telekomunikacijske priključke. 

Rešitev v zadnjem trenutku

In kot kaže, so Albert, Jolanda in sin pomoč dočakali še zadnji hip. Minuli torek, nedolgo zatem, ko smo poročali o nakupu mobilne hiške in bližnji selitvi družine v nove prostore, se je namreč zrušil dotrajan dimnik propadajoče hiše ter za seboj povlekel še velik del ostrešja.

Odkrita sta ostala hlev in kuhinja, preostali del strehe je najverjetneje v zadnjih vzdihljajih. Stanje si je minuli četrtek ogledal tudi podžupan Občine Lendava Mihael Kasaš.

Novo hišico, ki je doslej čakala pri sosedih, so že prenesli na dvorišče družine Szomi, a njeni temelji bodo, če bo šlo vse po načrtih, nared šele sredi avgusta. 

Urediti pa bo sicer treba še gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt, ki ga bo UE Lendava izdala predvidoma do sredine avgusta. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ToneB (nepreverjen)

Ja to je moje mnenje....če si revež, boš tudi revež umrl....revežev nišče nima rad....(vem po svoji revčini) vsi so mi pokazali hrbet, a kaj ko pa vseeno moram živeti....Jezus, je dejal....vi boste gledali Božje zveličanje, vas ki zaničujejo ali grdo govorijo o vas.....vsaj ta tolažba mi ostaja, pa če prav ni lahko....

Roza cvet (nepreverjen)

Radmožance zelo dobro poznam, ni mi pa znana ta družina in njihov način življenja. Se pa vprašam, kot morda
marsikdo: Kaj za vražjo mater so počeli tekom svojega dolgega življenja ti ljudje, da si niso bili v stanju postaviti
vsaj 2 - 3 skromne bivanjske prostore in strehe nad glavo? Nekateri smo morali zanjo trdo garati, se odrekati
vsemu, da smo si vsaj to priborili. Moli in delaj!

gvgh (nepreverjen)

niti cena!

gostonj (nepreverjen)

Kdor koli so in kakšna koli družina verjetno niso nikoli imeli dovolj denarja za sprotna popravila hiše . Sloveniji ni drugo briga kje in kako čim bolj komfortno namestiti begunce,kateri prihajajo v Evropo delat nered in klat ter posiljevat..Zdaj pa šibajte z minusami vedno povem in napišem ,kar mislim

Starejše novice