Slika je simbolična.
Izbran je izvajalec del za prvo fazo rekonstrukcije Noršinske ulice.

O slabem stanju Noršinske ceste pišemo že leta. Dotrajana lokalna cesta že dolgo časa kliče po obnovi, za cesto v dolžini 2,5 kilometra do naselja Noršinci pa je odgovorna Mestna občina Murska Sobota.

Po več letih negodovanja naj bi se letos končno začela rekonstrukcija ceste, uvrščena je v proračun za leti 2024 in 2025.

Rekonstrukcija je načrtovana v treh fazah, in sicer:

  • 1. faza: od Srednje ekonomske šole do križišča Noršinci – Rakičan,
  • 2. faza: od križišča Noršinci – Rakičan do naselja Rakičan,
  • 3. faza: od križišča Noršinci – Rakičan do naselja Noršinci.

Projektna dokumentacija za izvedbo vseh treh faz je že bila izdelana v okviru druge proračunske postavke in bila sofinancirana skozi projekt tehnične pomoči »Elena« v konzorciju z več občinami.

Projekt Noršinska ulica 1. faza je bil decembra 2023 prijavljen na poziv Združenja mestnih občin Slovenije za sofinanciranje operacij trajnostne mobilnosti z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb.

Na javno naročilo prispelo šest ponudb, vrednosti najugodnejše ponudbe občina ni razkrila

Na Mestni občini Murska Sobota so za Sobotainfo danes pojasnili, da je bilo javno naročilo za projekt Noršinska ulica 1. faza objavljeno 14. februarja 2024.

Na javno naročilo se je odzvalo šest ponudnikov, 12. marca 2024 pa so izvedli še postopek pogajanj.

»Vrednosti najugodnejše ponudbe vam ne moremo razkriti, saj odločitev še ni javna,« so danes zjutraj odgovorili iz občine.

Na javno naročilo prispelo šest ponudb

Kljub temu da so na mestni upravi glede vrednosti posla redkobesedni in trdijo, da odločitev še ni javna, javno dostopni podatki govorijo drugače. Na Portalu javnih naročil je že objavljena informacija, da je izvajalec del za projekt Noršinske ulice 1. faza že izbran, navedena je tudi vrednost izbrane ponudbe.

Za Noršinsko ulico 1. faza se je na javno naročilo prijavilo šest gradbincev:

  • Pomgrad, gradbeno podjetje,
  • Nograd, gradbeno in trgovsko podjetje,
  • Teleg-M, telekomunikacijske storitve,
  • Legartis, gradbeno podjetje,
  • Asfalti Ptuj, podjetje za nizke gradnje,
  • GMW, gradbeništvo, mehanizacija.

Pomgrad je uvodoma oddal ponudbo v višini 1.775.629,80 evra, Nograd v višini 1.804.914,65 evra, Teleg-M v višini 1.589.146,78 evra, Legartis v višini 1.826.592,43 evra, Asfalti Ptuj v všini 1.680.586,37 evra, GMW pa v višini 1.871.563,36 evra z davkom na dodano vrednost.

Po pogajanjih je Pomgrad oddal ponudbo v višini 1.168.206,06 evra, Nograd v višini 1.207.893,15 evra, Teleg-M v višini 1.382.414,49 evra, Legartis v višini 1.500.251,21 evra, Asfalti Ptuj v višini 1.336.189,45 evra, GMW pa v višini 1.310.226,04 evra.

Kot zanimivost naj navedemo, da je podjetje Teleg-M najprej oddalo najugodnejšo ponudbo v višini 1.589.146,78 evra. Po pogajanjih so ceno spustili za dobrih 300 tisočakov. Pomgrad je ceno po pogajanjih spustil za več kot 600 tisočakov.

Noršinsko ulico bo začel prenavljati Pomgrad

Mestna občina Murska Sobota je za izvajalca del izbrala podjetje Pomgrad, je razvidno iz odločitve o oddaji javnega naročila.

Kot razlog za izbiro izvajalca je občina navedla, da je ponudba ocenjena kot dopustna in upoštevajoč merilo najnižja ponudbena cena najugodnejša glede na druge ponudbe.

Ponudbena vrednost po pogajanjih je 957.545,95 evra brez davka na dodano vrednost oziroma 1.168.206,06 evra z davkom na dodano vrednost.

Dela bi se lahko začela že pred poletjem 2024 in končala pred poletjem 2025.

Po zaključku 1. faze je predvidena izgradnja 2. faze, ki bo vzpostavila zvezno kolesarsko povezavo med Mursko Soboto in Rakičanom v skupni okvirni dolžini 1,6 kilometra.

Komentarji (50)

. (ni preverjeno)

Ka nede slučajno obnova kak kroška ulica.

pali (ni preverjeno)

Ne vem za koj ne delajo ovi ka so delali Kroško ?

jajajajaja (ni preverjeno)

Pomgrad?? Uh te pa to bo top narejeno. :) ze v starte za nic pa po 2 letaj zgledalo kak zdaj pa seveda nic ne bodo krivi kak vedno.....

mirmar (ni preverjeno)

600 tisoč znižali?? In še vedno jim ostane.

Samo kaže koliko mastnega profita služijo pomgrad in podobni že desetletja na račun občanov.

Župani pa samo lepo kimajo zraven.

Pufmutti (ni preverjeno)

Ti odis zasenki delat, ce sploj odis?

In reply to by mirmar (ni preverjeno)

mirmar (ni preverjeno)

Če so bili ceno pripravljeni spustiti za toliko, pomeni da je 600 tisoč € predstavljal dobiček ki si ga pobaše nekaj vodilnih v žep.

Se tebi zdi pošteno da tak dobiček predstavlja skoraj polovico cene? Cene ki jo plačamo z javnim denarjem

Medtem pa delavci na minimalcih

In reply to by Pufmutti (ni preverjeno)

trg zmage

Po svoje nekaj hudo smrdi, vsi so ceno znižali in res... vprašanje je, kam bi šel ta denar? Pa tudi, da tudi sedaj ne bodo delali pod ceno, seveda se bodo pojavili izviri "slatine, močvirnato podzemlje...", da bodo z aneksi spet zvišali ceno.
Pomembno pa bo, kakšno pogodbo bo podpisal odgovorni na občini na podlagi strokovne ugotovitve, najbolje do zadnjega trenutka neznanega človeka, ki mora biti delovno aktiven vsaj izven Pomurja.. Da se kar najbolj izognemu možnosti korupcije. Težka bo, mogoče pa se da?

In reply to by mirmar (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Tu nemre priti do nikšnih presenečenj saj de se delalo na obstoječi trasi.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Omenjeno je bilo napisano med narekovaji... Torej preprosto rečeno, da bodo že našli kakšen razlog za avans. Morda, da je že sedaj pod cesto, pa tega še ne vejo, "veliko voluharjevih rovov" in jih bo potrebno nekako zasuti?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

butci (ni preverjeno)

Daj ne srete s takšnimi plitvimi forami. Pa valda ka de vodilni oziroma lastnik doubo dobiček. Pa ka je z vami enimi? Lekar vsi še vedno mentalno v Jugoslaviji živite. Sakšomi se ide ka čim več zasluži.
Sicer pa, sakši ma šanso ka napravi firmo in se prijavlja na takšne razpise z minimalnin zaslužkon. Po ton takšon, in po vašoj logiki, bi te ti mogo na sakšon razpisi zmagati z polovico menšimi zneski. Pa te ti davli delavcon 3000€ plače, sebi pa nikšoga dobička.
Ges resno ne razmin ka ste vi za enih lidij s takšnin razmišljanjon???? Verjetno si nigdar nej nič čednoga v življenji napravo in si nesposoben, zdaj si pa čemeren na tiste ka znajo zaslužiti. Pa kakši javni denar? Što van je tou mantro odao? Ka neboš pravo še ka je tou tvoj denar? Prebivalci Slovenije vplačamo zanemarljivi znesek v proračun, pa še tisto ide večinoma za pokojnine pa socialne transfere. Keš za večje investicije pride iz EU razpisov, kreditov, vplačila davkov na dobiček velkih firm in ostalih transferov. Prosim nehajte s takšnimi bolanimi forami.

In reply to by mirmar (ni preverjeno)

Niko i ništa

Maš prav.

In reply to by butci (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti nemaš pojma kak je bilo v Jugoslaviji. Tudi te se je delalo in se je tudi bistveno več napravilo kak zdaj. Šole, bolnice, zdravstveni domovi stanovanjski bloki, hiše. Velika večina zgrajena v socializmu. Tudi cesta M. Sobota -Noršinci se je asfaltirala v socializmi, zdaj v kao kapitalizmi jo niti popraviti nemremo. Dva kilometre ceste, de se delalo v trej etapaj dve leti. Zaradi nizke cene de kvaliteta tudi temu primerna. Zdaj brez EU sredstev niti en most prek potoka nemremo napraviti.

In reply to by butci (ni preverjeno)

Delta Force (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno) pred 9 minut 35 sekund
točno tak bi samo še dodal tvojemu komentarju kar se je naredilo v socializmu stoji še danes brez napak takrat je bilo bratstvo i jedinstvo razmerje plač 1 proti 7 ok. Zdaj cesta raspada mesec dni po otvoritvi. Žalostno.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Niko i ništa

Ja pa malo primerjaj koliko prometa je šlo po cesti te pa zdaj. Bo šlo?

In reply to by Delta Force (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti primerjaš hruške in jabolke. Cesta se je asfaltirala nekje leta 1990 in je vzdržala 34 leta. Zdaj pa nucamo dve leti pa tri etape, ka jo popravimo. Mi smo uničili naše gradbeništvo, predore nam delajo Turki, za vekša dela nemamo referenc. Totalni idioti so uničili SCT, menda zaradi direktora Zidarja.

In reply to by Niko i ništa

meteršpricera (ni preverjeno)

Ne palamudi nekaj na pamet palik ka pojma nemaš kak pa zakoj se je šlo v Jugi pa kak se je te delalo.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

trg zmage

Pišeš, kot da smo vsi butci? Seveda mora izvajalec računati tudi na dobiček, kateri se prerazporedi v to in ono, nekaj kapne tudi v žep lastnika.
Zdaj pišeš tudi tako, kot da te ne bi brigalo, če bi 1 l mleka stal 5 eur in bi ti bilo vseeno, da bi nekdo nabiral enormne dobičke. Vse mora imeti mejo oz. povejmo tudi takole: ceno obnove mora določiti trg in če trg npr. Pomgradove ponudbe v višini 1,8 milj. evrov ne sprejme, se pač pogaja... Sedaj so pristali na 1,2 milj. in ostane vseeno vprašanje: zakaj so tako navili prvotno ceno? Morda so pa vedeli, da je 1,2 milj. čisto dovolj tudi za dobiček in so to ceno lahko dosegli le, da so prvotno nabili do plafona.
Ni pošteno oz. da bom bolj razumljiv s primerom: vsa ta enormna znižanja po trgovinah so lahko velik blef... prvotna cena se zelo nabije gor, nato pa nas krmijo z nekimi enormnimi popusti. Na koncu tiste majice, pa čevlje kupiš po realni ceni z vračunanim dobičkom, pa čeprav je 40% znižanje.
Vsi delamo, da nekaj zaslužimo, ampak vse mora meti meje! Pa tudi z oceno oz. trditvijo, da proračun večinoma polnijo evropska sredstva bo težko točen. Seveda marsikaj Evropa financira, je pa to daleč od tega, da bi od tega živeli.

In reply to by butci (ni preverjeno)

Niko i ništa

To kar ti je povedal so osnove ekonomije.
Tudi v srednji šoli se to naučiš.
Pa ceno določa trg.

In reply to by trg zmage

butci (ni preverjeno)

Ceno postavlja trg. Očitno nemaš pojma kak funkcionejrajo cene in zakoj so takšne kak so in što in na podlagi koga jih ozračuna. Na tebi je, če boš nekaj kujpo ali nej. Če ne misliš ka je nekaj nej telko vredno kelko košta pač ne kupiš. Ali se pa probaš zmeniti za nekši popust. Gnes den se že za sakšo stvar lidje cenkajo in đoučejo po trgovinah za popuste. Tak ka brez brige ka mleko nede nigdar koštalo 5€ ker je nihče nej tak nori ka de to delo. Gda ti odaš hektolitre mleka na leto ti je zadosta par procentna marža, ka na količini in daljše obdobje zaslužiš več. S 5€ za liter mleka bi dosta menje zaslužo zato ka bi se prodaja ustavila. Pri takšnih velkih projektih kak so gradbena dela je pa stvar drugačna. Dela trajajo dugo in celi tej čas je potrebno financejrati delavce, material, stroje, energente.... in plačilo pride samo enkrat, na konci. Celi čas trajanja projekta pa dejansko proizvajaš izgubo. Tak kak ti je ovi pravo, to so osnove ekonomije kere očitno ti glih ne obvladaš kaj dosta.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Pa ja mi ne govori, da dobi izvajalec vse plačano naenkrat in na koncu? Kje imaš podjetje, katero npr. financira celi čas gradnjo drugega tira? Tudi Turki niso tako bogati, da bi mislim da 1,2 mlrd vredno investicijo financirali tri, štiri leta in šele nato pokasirali za delo, za prevoze, malice, nastanitve... dobro, za pač opravljeno delo s stroški.
To, kar pišeš so seveda tudi osnove ekonomije, nisem neki strokovnjak, vseeno pa tudi moje trditve držijo. Le, da mogoče res nisem vedel, da res celotno, celotno investicijo plačajo na koncu?
Aja... v Sloveniji imamo neko podjetje (zadnjič na Tarči), katero gradi ali obnavlja bolnišnice. Trenutno Klinični center, vrednost del je mislim da 700 milijonov. Pred leti so zgradili ogromno, na oko čudovito bolnišnico v Beogradu (vrednost 3,5 mlrd evrov). Ne me... da imajo ali toliko denarja, da vse financirajo vnaprej in čakajo na plačilo na koncu, ali pa morajo vzeti kredit. In to je drag denar... komu potem računajo obresti? Kaj tu pravijo osnove ekonomije... se naročniku to splača ali je bolje, da mu plačuje sproti???

In reply to by butci (ni preverjeno)

trg zmage

Ooooooooooooooooooups: obnova Kliničnega cetra bo stala izgleda približno desetkrat manj, torej nekaj nad 70 milj. evrov. Za napako se opravičujem, vseeno pa je to dokaj velik denar za vsako podjetje, vsaj pri nas.

In reply to by trg zmage

čarni vrag (ni preverjeno)

Takšna dela se običajno plačujejo po situacijah. Vse to se določi v pogodbi. Običajno investitor na koncu zadrži kakih 5% kot garancijo, da se bodo morebitne pomanjkljivosti odpravile. Tu se bo verjetno plačevalo po fazah.

In reply to by trg zmage

bolek majolek (ni preverjeno)

Papek, mogoče ti ne plačaš dosti v proračun, ker nimaš pojma.
Če bi znal kaj več kot "s svojo glavo mislit", bi vedel, da je v slovenskem proračunu največji delež v vplačanem DDVju (cca tretina).
EU razpisi in sredstva so cca 10%, približno enako kot trošarine na nafto/tobak.
Pol imaš davek po pravnih oseb, dohodnino tudi pred EU sredstvi.

Pametn kao

Odpri sp ali doo, pa da te vidimo

In reply to by butci (ni preverjeno)

Truplek (ni preverjeno)

“ Pomgrad je ceno po pogajanjih spustil za več kot 600 tisočakov.”
Banda!

Actros mp4 (ni preverjeno)

Sej do z aneksi zaslužili te 600 tisoč pa še malo zraven.

Actrose (ni preverjeno)

To majster tu san te čako. Na konce de tou 1 milijon več koštalo. Izgovor de pa ka so cejne pač šle gor. Stare finte.

In reply to by Actros mp4 (ni preverjeno)

Sobočanec 75 (ni preverjeno)

Eno pitanje
de se pre ekonomskoj delo rondo kak je predvideno z obvoznico ale pa napravejo nauve asfalt, pa do za dvej lete pa taou gor rezale?
Predlagan ka se pre ekonoskoj naprave že zdaj rondo kak je predvideno za obvoznico, ka nedo pa te tu zastoje, zdaj de eno leto oviran promet, pa te pa pre izgradnji obvoznice?

jurišniki (ni preverjeno)

Glede na dokumentacijo v naročilu do te del ,kak de novi rondo prišo, pustili kak je. Pač de se to dodelalo, da končno to vzhodno obvznico skuper spravijo.

In reply to by Sobočanec 75 (ni preverjeno)

občan Rakičana (ni preverjeno)

KVALITETA,verjetno-10-nadzor ??????????

serborc (ni preverjeno)

Saj to ni končna cena izvedbe. Tu bodo zraven še "nepredvideni stroški" ...

realnooo (ni preverjeno)

A SO PRI ZNIZANI CENI ENAKE KARAKTERISTIKE KOT PRI NAJVISJI CENI POSAMEZNEGA PONUDNIKA?

BEDASTI CLANEK....

butci (ni preverjeno)

Vidin ka pa sami direktori, lastniki velkih firm, doktori ekonomje pa ne kakšni vse nej strokovnjaki komentejrajo. Čudno ka se v Prekmurji ne cedita med pa mleko, glede na to ka mamo telko vrhunskih znalcov pa strokovnjakov.

Petro (ni preverjeno)

Znižal za 600000€ na koncu do pa mogli spet dolpačat 1000000€ kak ponavadi

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Vsi gradbinci so LOPOVI ❗❗❗

Za tretjino spustijo ceno.

To je DOKAZ, da so vse cene prenapihnjene ❗❗

Vse kar se dela za javni denar se močno PREPLAČA ❗❗❗

Delta Force (ni preverjeno)

ceno po pogajanjih spustil za več kot 600 tisoč evrov😂😂😂😂nič bat bodo aneksi prinesli te denarce z obresti vred nazaj. Kam pa si naj misli vsak po svoje!

Hdjdjsnd (ni preverjeno)

Falabougi bar de mer skouzi rakičan

kkkjklkl (ni preverjeno)

Pomgrad more delate. Te de vsaj čedno napravleno.

Hiho (ni preverjeno)

No toliko o tem koliko gradbinci služijo !

evaotsa (ni preverjeno)

A ste za referendum, da kdo javno poziva k vojni mora iti tja v prve bojne linije?

lukčev mesec (ni preverjeno)

Še nekaj POMEMBNEGA ❗❗❗

V drugi fazi bi bilo nujno narediti cesto od križišča in mimo naselja Rakičan do magistralne ceste.

In enkrat končno narediti pošten in normalen most.

Z sedanjim pristopom se nič ne reši.

Nujno je speljati cesto mimo naselja ❗❗❗

Kaj res MOMS ne premore razumnih ljudi in dobrih urbanistov ❓❓❓

čarni vrag (ni preverjeno)

Problem Rakičana de se rešo s soboško obvoznico in novim mostom prek Ledave. To pa de Bog zna kda, ker so nesposobni občinari kot pogoj za gradnjo obvoznice sprejeli sebeborski zadrževalnik. To pa nema blage veze s poplavno varnostjo soboške obvoznice. Mi plešemo!

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

vse poti vodijo v lidel, nega okolišanja

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

šandor (ni preverjeno)

Še aneksi pridejo in teh 600 tisoč se bo vrnilo tri krat

Sirotinja (ni preverjeno)

Samo nej sobočanova grupa te de se asfalt lujpo

Trucker (ni preverjeno)

Pomgrad se odavle
Telko ka de za stroske ovo pa jih boli

Hanzo (ni preverjeno)

Što de nadzor?

Actrose (ni preverjeno)

Alenka Bratušek.

In reply to by Hanzo (ni preverjeno)

LZN (ni preverjeno)

Glejte, tej vladi je popolnoma vseeno. Praktično vsi se zdravijo pri zasebnikih, zato njim noben pregled ne odpade. Če se pa morajo operirati, bodo vedno našli priročnega direktorja, ki bo našel termin v svoji bolnišnici. Vse te nepojmljive reči delajo zavestno, z jasnim zavedanjem o posledicah za zdravstveni sistem, ki se sesuva pred našimi očmi.

Kaj pa vam ostane? Za vas pa ostane propadli sistem v propadlih stavbah z izgorelim kadrom, ki ga je iz leta v leto manj. Ena rešitev se je našla v karavanškem predoru: čeprav je za Goloba noč najtemnejša v tunelu, je na koncu tega tunela vendarle luč – škoda le, da je v Avstriji.

. (ni preverjeno)

potem jim zdaj lahko potegnejo še wifi kabel v rakičan

vrag od vraga (ni preverjeno)

Kaj vse ne zvemo. Nekateri pišete cele ekspertize. Moje mnenje pa je tako. Če je izvajalec znižal ceno za 600.000,00 mu je ostalo še vedno dovolj, ker zastonj ne bi delal. Ampak jaz bi takega izvajalca, ki te je po domače hotel nategniti na koncu izključil iz postopka in razpis ponovil.

Starejše novice