Bili smo priča nizkih temperaturam oziroma izrednemu mrazu, ki je bil nenavaden za ta letni čas. Tako je bilo na prelomu iz februarja v marec po nižinah nekaj dni zapored od 10 do 15 stopinj Celzija hladneje kot običajno v tem času.

To pa predstavlja velik temperaturni odklon in enega najhladnejših zaključkov meteorološke zime v zadnjih 70 letih, opozarja Agencija Republike Slovenije za okolje.

V prvi dekadi marca se ob hitri spremembi vremenskega stanja nad Evropo temperatura pri nas naglo zvišuje. Tako smo ta konec tedna – zlasti po nižinah na vzhodu – znatno presegli dolgoletno povprečje za ta del leta. S temperaturnih -10 smo se za vikend dvignili do več kot 10 stopinj Celzija, kar pomeni razliko med obdobjema za okoli 20 stopinj Celzija.

»Za primerjavo, takšna je običajna razlika med zimo in poletjem,« so zapisali.

Močna otoplitev v desetih dneh

Tako močno otoplitev v približno desetih dneh konec meteorološke zime ali na začetku meteorološke pomladi kot letos je redka; podobno je bilo v zadnjih desetletjih le v letih 1948, 1963, 1978 in 1994.

Tako je močna otoplitev v kombinaciji z vetrom in obilo sončnega vremena zlasti pri nas, na vzhodu, hitro pobrala doslej zajetno snežno odejo, saj je v le nekaj dneh marsikje že skopnel ves sneg – »ponekod tudi več kot pol metra«.

»Podobno hitro taljenje zajetne snežne odeje smo imeli marca v posameznih nižinskih delih države le v letih 1952, 1955, 1963, 1976 in 2004,« še navajajo na Agenciji RS za okolje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je trava?

Starejše novice