Razvpita lendavska Bioplinarna podjetja Ecos Center je bila prodana. Prodajna pogodba je bila sklenjena v višini 600 tisoč evrov, nov lastnik pa je s tem dobil še parcelo in stavbno pravico v Šalovcih.

Po tem, ko so Lendavčani zaradi bioplinarne leta 2017 zoper lastnika in samo bioplinarno skorajda uvedli vojno stanje, je podjetje šlo v stečaj, bioplinarna pa je v dokaj kratkem roku bila prodana

Soglasje za prodajo je murskosoboško okrožno sodišče dalo stečajnemu upravitelju Matjažu Nanutu, ki je postrojenje prodal za 600 tisočakov, kot izhodiščna cena - ocenjena likvidacijska vrednost bioplinarne je sicer bila 3,7 milijona evrov. V praksi torej to pomeni, da bi novi lastnik, ob pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj, bioplinarno lahko znova zagnal, s čimer pa se zagotovo ne bodo strinjali občani. 

Premoženje zajema bioplinarno z močjo 7,2 MW, pripadajoča zemljišča ter zemljišča ob napravi, sončno elektrarno na objektu ter v Šalovcih kmetijsko zemljišče s stavbno pravico, kjer sedaj stoji sortirnica odpadkov. Za sončno elektrarno znaša kupnina 5.000 evrov. Kdo je kupec bioplinarne in sončne elektrarne, ni znano.

Digestat še kar v fermentorjih

V fermentorjih razvpite bioplinarne, ki stoji ob povezovalni cesti Lendava – Petišovci in ki že dobro leto ne deluje več, se še vedno nahaja kar 21.000 kubičnih metrov odpada oz. digestata. Za primerjavo, to je osem olimpijskih bazenov. Pristojni okoljski inšpektorat je upravljavcu bioplinarne že pred časom naložil odstranitev materiala, ki sicer še vedno zaudarja, a se to, kot kaže, ne bo zgodilo. 

Po ocenah okoljskega ministrstva, bi stroški čiščenja fermentorjev in odvoz odpada znašali okrog 2 milijona evrov. Ker madžarska tovrstnega materiala ne sprejema več, bodo stroški čiščenja in odvoza še dražji. Ker država denarja za čiščenje ne bo mogla izterjati bomo račun plačali iz državne denarnice.

Domačini se ob tem sprašujejo, če jim v Lendavi obeta vnovičen zagon dejavnosti, ki jim je povzročal ogromne preglavice s smradom.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Risto Kubura (nepreverjen)

Kupec je Yusuf Ibrahim!!!!!

Mura14 (nepreverjen)

Tak je, mi mo placali, Pavlinjek pa de se dale kurco po ms... Bravo narod... Lekar rejsan vse v tri pizde ide pomali

marlyegh42 (nepreverjen)

haha, stare že 10 lejt je vse v pm

In reply to by Mura14 (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

Rituper Mafija v ozadju

Lepec (nepreverjen)

Pavlinjek je na službenem potovanju!!!!

jfbsfjmu (nepreverjen)

Vsi lendavcani bomo sli na sodisce za clovekove pravice, to van obljubim banda pokvarjena!!!

siloš (nepreverjen)

Še bole de v Lendavi smrdelo in za to me boli karina naj vohajo

jaklovic (nepreverjen)

a Rituper, zanimivo

čarni vrag (nepreverjen)

Ravno včeraj sem se vozil po Avstriji. Bioplinarne delajo, niti ena ne stoji in ne smrdi. Samo pri nas lekar vala načiša pamet. Mi še koze ne vemo pasti. Nejasno je tudi kak je lejko digestat naenok nevaren odpadek, tu okoli Sobote pa ga vozijo na njive kot gnojilo. Mogoče pa v Lendavi valajo drugi fizikalni zakoni.

čarni vrag (nepreverjen)

Med nami in Avstrijci je samo ena razlika. Oni iz dreka delajo denar, mi pa iz denarja drek.

popotnik (nepreverjen)

Normalen digestat (koruzna silaža, koruza, organski odpadki od kuhinj..) iz bioplinarne je za zemljo zelo dobrodošel, saj je naravno gnojilo, ki niti nima ostrega vonja. Digestat ki pa je v lendavi, pa ga nebo noben kmet na njiva vozo, saj lahko zajema težke kovine (zato se je vozil na madžarsko). Kmetije po Sloveniji delajo vsakih 5 let obvezne nitratne teste vseh poljščin in se teh hecov ne grejo .

čarni vrag (nepreverjen)

Povej nam odkod bi naj prišle te težke kovine v digestat? Saj so uporabljali enake surovine kot drugi. To bo zopet ena velka prevara. Digestat bodo zvozili na njive, od države pa pokasirali milijone za "uničenje". Ti pišeš, da lahko zajema težke kovine. Prisotnost težkih kovin je treba ugotoviti z jemanjem vzorcev in laboratorijskimi testi, ne pa z domnevanjem. Sicer pa našim laboratorijem ne moreš zaupati. V Postojni je zgorelo več sto ton nevarnih odpadkov, okolica pa ni utrpela praktično nobene škode. Temu lahko verjame samo norec.

In reply to by popotnik (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice