Ena največjih bioplinarn v Sloveniji, ki se nahaja v Lendavi, bi po neuradnih informacijah naj tokrat vendarle dobila novega lastnika.

Dolgo časa je bioplinarna v Lendavi razburjala javnost zaradi smradu in mnogih nepravilnostih, končalo se je z odvzemom okoljevarstvenega dovoljena in stečajem Ecosa, družbe, ki je z bioplinarno upravljala. Premoženje družbe, vključno z bioplinarno, je romalo na javno dražbo, kjer pa kupca niso uspeli najti.

Navedeno premoženje je ocenila družba Cenilna družba d.o.o. in iz cenitvenega poročila izhaja, da znaša tržna vrednost bioplinarne 5.286.000 evrov in likvidacijska vrednost 3.700.000,00 evrov. Konec tega meseca bodo poskušali še tretjič z javno dražbo, izklicna cena je tokrat "samo" 600 tisoč evrov.

Zemljišče bioplinarne veliko več kot 20 tisoč kvadratnih metrov

Bioplinska elektrarna je bila zgrajena leta 2008 in se nahaja v naselju Trimlini v občini Lendava ter že nekaj časa ni v uporabi. Velja za eno največjih bioplinarn v državi, premore pa 7,2 MW nazivne moči.

Nahaja se na 20.216 kvadratnih metrov velikem zemljišču in obsega šest fermentorjev, pisarniško-skladiščni objekt, skladišče suhega substrata, objekt za polnjenje suhe biomase, tri kogeneracijske enote na prostem in dva znotraj objekta ter pomožne objekte. 
 

Banka premoženja ni želela, sedaj je na voljo za 600 tisoč evrov

Vso premoženje Ecosa v stečaju so sicer najprej želeli prenesti na ločitveno upnico banko Raiffeisen - Landesbank Steiermark, a ta premoženja v naravi ni hotela prevzeti. Zdaj pa je, po poročanju Dela, stečajni upravitelj Matjaž Nanut očitno našel resnega kupca za bioplinarno, vendar za veliko nižjo ceno od ocenjene vrednosti – kupec ponuja 600.000 evrov, ocenjena likvidacijska vrednost bioplinarne pa je 3,7 milijona evrov.

Sodišče se s ponujeno ceno strinja in banka Raiffeisen, kot ločitvena upnica, očitno tudi, zato je 23.10.2019 bila objavljena javna dražba z izklicno ceno 600 tisoč evrov. Javna dražba bo potekala 26.11.2019 v Komendi

Na Delu poročajo, da jim imena skrivnostnega kupca stečajni upravitelj ni želel izdati, dejstvo pa je, da je bioplinarna v precej slabem stanju in z bremenom 21.000 kubičnih metrov trohnečega digestata v ustavljenih fermentorjih.

Bomo pa zagotovo izvedeli po 26.11.2019, ali bo javna dražba, ki bo potekala po načinu višanja cene, resnično uspela.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Značilno za naše stečaje, je da se premoženje stečajne družbe v glavnem uniči. Sicer pa v Sloveniji veljajo drugačna pravila kot v normalnem svetu. Ta bioplinarna je služila za pranje denarja. Velik del kreditov je končav zasebnih žepih. Obratovanje brez zadostne surovinske baze in plačevanje ogromnih kreditov ni moglo dolgo trajati. Edino kar ostane srečnemu kupcu je demontaža in prodaja po delih.

partijci.. (nepreverjen)

kdo je lastnik in ustanovitelj Ecosa?

novinarjoz- (nepreverjen)

Delov clanek je bolj popoln. “družbo Ecos Center – okoljske storitve, d. o. o. Družba v lasti družine Jožefa Pavlinjeka je bila tista, ki je po začetku stečaja družbe Ecos – storitve pri varovanju okolja (tudi ta je bila v lasti Pavlinjekovih) vzela v najem Ecosovo Bioplinarno Lendava in jo nekaj časa še upravljala.”

In reply to by partijci.. (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Lastnik je Yusufi Ibrahim!!!!

In reply to by partijci.. (nepreverjen)

en sd (nepreverjen)

"kupec ponuja 600.000 evrov, ocenjena likvidacijska vrednost bioplinarne pa je 3,7 milijona evrov."

Hmm ... torej situacija "lastnik objekta se ga želi po najhitrejšem postopku rešiti".

Putin (nepreverjen)

Luknja brez dna!

Svetice13 (nepreverjen)

Odvetnik Franci Matoz oziroma njegova zena je lastnica bioplinarne v Vucji vasi....... Ce gre vse po planu mesecno ostaneokrog 100 jurje. Proizvedejo pa za 500 jurjev eletrike...... Toliko o tem, kako dober biznis je to....

Risto Kubura (nepreverjen)

Lastnik Bioplinarne sem Yusuf Ibrahim na začasnem delu v Makedoniji!!!!

Domačin (nepreverjen)

Ponudnik je B.R. ni nikšna tajnost

Domačin (nepreverjen)

Samo tu več to sranje ne bo delovalo to občani garantiramo

Risto Kubura (nepreverjen)

Kaj pe, če se bo Yusuf ukozio bo spet se smrad širil naokrog sploh pa po LENDAVI!!!!

In reply to by Domačin (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Yusuf imenovan seronja se bo zagotovo usral in bo še kako smrdelo!!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice