Po petih letih prizadevanj za ustanovitev in izgradnjo MC-ja v nekdanjih prostorih Rdečega križa v Gornji Radgoni, vodilni danes napovedujejo njegovo otvoritev v marcu prihodnje leto.

Kot pravi Norma Bale, direktorica MC-ja in Kultprotura hkrati, je MC dokončan in pripravljen na vselitev. Kot še pove, otvoritev centra predvidevajo v marcu zato, ker so vezani na občinski proračun, kot pojasnjuje svetovalec za investicije radgonske občine Andrej Subašič, pa je v postopku tudi pridobitev uporabnega dovoljenja. Razvojni program občine je izgradnjo MC-ja sicer do konca leta 2013 predvidel in tudi uresničil, vendar pa nekateri mladi še vedno menijo, da bi z več volje in naklonjenosti ta lahko bil izgrajen že prej. 

Pomisleki glede MC-ja s strani posameznih skupin, tudi političnih strank

Na dvome mladine glede izgradnje in otvoritve direktorica zavoda, ki je januarja 2009 na župana naslovila prošnjo za ustanovitev MC-ja, odgovarja takole: »Od takrat do danes nam je uspelo, da smo pridobili splošni javni konsenz (omenim naj, da je bilo veliko nasprotovanja in pomislekov tako s strani posameznih skupin, kot tudi nekaterih političnih strank), pridobili smo prostore in jih spravili do točke obnove,« še doda. »Kultprotur kot krovna organizacija je doslej še vedno izvedla obljubljeno, in sama vežem svojo častno besedo na otvoritev v mesecu marcu,« se zavezuje Balejeva, ki si v centru želi enake možnosti sodelovanja za subkulturne, alternativne in skavtske skupine.

Za izgradnjo MC-ja porabljenih 123 tisoč evrov

Za obnovo prostorov MC-ja, je bilo v občinskem proračunu, po Subašiču, skupno namenjenih 123 tisoč evrov, od tega 15 tisoč evrov v lanskem letu, 70 tisoč evrov v iztekajočem se letu in 38 tisoč evrov v letu 2014, slednji znesek je po informacijah namenjen izključno za poplačilo že v celoti izvedenih del. Kot zatrjuje Subašič, so bila vsa omenjena sredstva v celoti porabljena za svoj namen, ob tem pa zagotavlja, da bo MC svoja vrata odprl v mesecu marcu 2014. Tako bo Radgona po več kot dvajsetih letih dobila MC v takšni obliki, kot so si ga želele in si zanj prizadevale že prejšnje generacije. 

Nekaj mladih smo povprašali o tem, kaj od MC-ja pričakujejo

Michael Leopold oziroma raper Majki di Majk: "Vesel sem, da bomo po štirih letih obljubljanja in prestavljanja datumov končno le dočakali mladinski center, ki ga mladi v Gornji Radgoni nujno potrebujemo. Menim, da bo MC lahko odlično služil svojemu namenu, če se administrativno vodstvo centra (skupaj s političnimi tetami iz ozadja) ne bo vpletalo v programski del, kar pa v naši občini žal ne bi bilo nič čudnega."

Predsednik študentsko-mladinskega kluba Klinka, Marko Filipič: »Veseli me, da se po štirih letih prizadevanj projekt zaključuje in bo prostor za mlade končno vzpostavljen. Pričakujem prostor, kjer si bodo mladi upali ustvarjati, uresničevati ideje. Veliko je odvisno tudi od mladih samih, ki preveč časa posvečajo kritiziranju na ravni facebook-kavnih debat, namesto da bi dajali spodbudo okolju in se premaknili k uresničevanju idej«.

Gregor Rajk, predsednik športno-alternativnega društva X-Klub: »Veselimo se novih prostorov in upamo da bomo v njih lahko razvijali nove ideje, hkrati pa pričakujemo, da bo MC z dobrim dialogom podpiral projekte, ki so nastavljeni za širšo mladino in ne za določene ciljne skupine ter seveda, da bo sledil željam in potrebam mladim«.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Johan (nepreverjen)

Subkulturne, alternativne in skavtske skupine? Se samo meni zdi, da se tu mešajo nekompatibilne zadeve? Ne bi dodali še ljudskih godcev in lokalnih branjevk?

Radgona vsekakor potrebuje mladinski center. Vprašanje pa je ali je za subkulturne in alternativne dejavnosti primeren mladinski center, ki ga v celoti plača in opremi občina. Verjetno je v njem več idej lokalnih obrtnikov, kot radgonske mladine.

gost (nepreverjen)

Subkultura in alternativa je več ali manj isto v večini primerov in večina subkulturnih ali alternativnih skupin/društev/združenj ni kompatibilna z ideološkimi nazori, ki jih predstavljajo skavti. Res je to mešanje navzkrižnih interesov in verjetno to spet dela nekdo, ki se mu o mladinski kulturi ne sanja kaj preveč in dela to samo zaradi lastne promocije in trošenja javnih sredstev.

Pekinška patka

Tovrstne ideje so lokalni politikanti na prehodu v novo tisočletje imeli tudi v Beltincih (t.i. Mladinski center Gümla) in v veliki meri tudi zaradi razlogov, ki jih omenjata predhodnika, doživeli popolni fiasko. Je pa to seveda zelo učinkovita nadzora nad mladimi,ko postanejo (so)odvisni od prostora, "soglasij" in denarnih sredstev. V prijateljski navezi z RKC in politiko lahko tako malomeščanski konformizem s polno paro cveti naprej.

gostizradgone (nepreverjen)

glavno da je normica na sliki, tak mlada, študentje, ki pa čakamo na MC že 5 let pa bomo prej stari kot bo dokončan.

Starejše novice