Slika je simbolična.
Ptičja gripa je po petih letih ponovno pri nas. Tokrat so jo odkrili pri domačih živalih, kar se do sedaj v Sloveniji še ni zgodilo. Tamkajšnja reja je do nadaljnjega zaprta, ptičjo gripo so odkrili tudi že pri dveh primerih divjih ptic.

Na kmetiji v Slovenski Bistrici so minuli teden potrdili ptičjo gripo. Do sedaj se je pri nas pojavila samo pri divjih pticah, tokrat so jo prvič odkrili pri rejenih kokoših. Državno središče za nadzor bolezni se je takoj sestalo, ukrepali so nemudoma. 

»Živali so bile neškodljivo odstranjene, prav tako je bilo opravljeno mehansko čiščenje in dezinfekcija. Ta reja do nadaljnjega ostaja prazna,« pojasni Breda Hrovatin, vodja sektorja na upravi za varno hrano.

Večje reje niso v nevarnosti

Takšna bolezen pomeni veliko škodo za rejce. A na srečo Peter Pribožič iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj meni, da pri množičnih rejah do bolezni pride težje, saj je higiena tam veliko večja.

»Pomembno je preprečiti, da bi v hlev fizično prenesli virus. Na obutvi, na rokah, s krmo. Za to moramo redno skrbeti in potem te nevarnosti ni. Mislim, da je v intenzivnejših rejah manj verjetno, da bi ta influenca prišla v hlev,« pravi Pribožič.

Omejen promet

Omejili so tudi promet v območju treh in desetih kilometrov okrog kmetije. S tem omejujejo širjenje gripe na druge konce Slovenije. Žal pa so ptičjo gripo odkrili tudi pri dveh divjih pticah. Posledično ukrepi veljajo za celotno Slovenijo.

Prepovedano hranjenje divjih ptic

Da bi omejili širjenje ptičje gripe med prostoživečimi pticami in posledično prenos bolezni na domače živali, so prepovedali hranjenje ptic, kot so labodi in drugih živali v rekah, jezerih in potokih.

»S tem ukrepom želimo preprečiti, da bi se labodi ali pa druge divje ptice zadrževale na določenem območju, torej tam, kjer jih ljudje krmijo in s tem omejimo prenos bolezni med pticami,« razloži Breda Horvatin iz Sektorja za zdravje in dobrobit živali.

Kakšni pa so sploh znaki bolezni?

Med znaki so zmanjšana ješčnost za več kot 20 odstotkov, ostajanje krme, živali ne pijejo vode, pojavljajo se pogini, ki se prej niso. Lahko pride tudi do spremembe barve jajc pri kurah.

Če pride do neobičajnega vedenja živali, opozarjajo, da naj rejci obvestijo veterinarsko službo, ki bo opravila pregled in svetovala, kako naprej.

V nujnem primeru je treba proste reje ograditi, živali krmiti znotraj zgradb, da ne privabljamo divjih ptic.

Ko pa se bolezen enkrat razširi na divje ptice, so ukrepi zelo omejeni.

»Divje ptice pridejo, prinesejo virus s seboj, odletijo, se vrnejo, tako da pri divjih pticah ne moremo pravzaprav narediti nič,« še pove Breda Hrovatin.

Ptičja gripa ni nevarna za ljudi

Dodajajo pa, da ptičja gripa za ljudi trenutno ni nevarna. Prenos bolezni preko mesa zaenkrat ni bil dokazan. V vsakem primeru svetujejo termično obdelavo mesa.

Če opazite mrtvo ptico, o tem nemudoma obvestite veterinarsko službo ali pokličite na 112. 

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
545543534545 (nepreverjen)

PODKUPLJENI mediji vam lažejo 24ur 10x na dan! NATEG in PREVARA po celem svetu! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK IN STRUPENIH CEPIV!

racman joko (nepreverjen)

dajmo jih testirat na 24 ur
in pa nadenimo jim maske

00m89 (nepreverjen)

Maske, Tako kot hrckom, ki jih je videla upokojena pediatrinja na rtvslo.

In reply to by racman joko (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Pride gospod inšpektor na obhod, z posranimi bataši pa direktno v štalo, kakšna higijena in kakšna dezinfekcija. To kontrolira samo takrat ko pride drugič v kontrolo za te zadeve.

Nalezljive bolezni (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=banGRFh9GX4
youtube.com/watch?v=-ZBSld-9mjw

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Jack000000 (nepreverjen)

sem preveril, žena je zdrava

Milan Veliki (nepreverjen)

Naj jih cepijo z pfajzeron

Ne svinjsko meso (nepreverjen)

stil.kurir/lepi-zdravi/sta-sve-moze-da-vam-se-desi-kad-jedete-svinjetinu-zastrasujuce-i-veoma-opasno

Starejše novice