Kot je bilo pričakovati, so policisti minulo soboto prvič izrekli prepoved obiska tekem za eno leto.

Na večnem derbiju v Ljudskem vrtu sta se v sobotnem večeru pomerila Maribor in Olimpija, kar je na tribunah dodobra ogrelo Viole in Green Dragonse. Celo do te mere, da so policisti morali poseči po novem ukrepu, ki lahko navijačem, ki so v preteklosti že bili kaznovani in izvajajo izgrede, začasno – za dobo enega leta, prepove ogled športne prireditve.

Od 4. maja civilizirano navijanje

4. maja je začelo veljati dolgo napovedovano novo policijsko pooblastilo, s katerim želijo zagotoviti mir in red ter preprečevati nasilje na športnih prireditvah, predvsem na nogometnih tekmah. Policija ima tako vso pravico pridržati »zaloteno osebo pri prepovedanem ravnanju na športni prireditvi ali v zvezi s športno prireditvijo, ki jo določa Zakon o športu,« je za naš medij pojasnil Andrej Bračko s Policijske uprave Murska Sobota. Policija s tem ukrepom želi preprečiti dostop nasilnim skupinam ali posameznikom, ki so izgredniki in so v preteklosti že bili kaznovani zaradi kršitev. »Kaznovana oseba tudi ne sme ponovno priti na športno prireditev, v kolikor se vseeno vrne sledi izrek globe. Obenem mora prizorišče nemudoma zapustiti, če tega ne stori, policija osebo lahko pridrži,« še dodaja Bračko.


Black Gringosi: Zakon smo pričakovali

Sprejetje in izvedbo novega zakona so pričakovali predvsem navijači, ki ne podpirajo niti huliganstva niti nasilja. Po mnenju navijačev kluba Mura 05 si želi policija s tem ukrepom »skrajšati delo in probleme.« Člani skupine Black Gringos menijo, da se strpnost na tribunah ne bo zmanjšala, saj »če se nekdo odloči delati nered, ga bo tudi naredil in šel do konca, kolikor se bo le dalo.«

Kot nam je zaupal član skupine Black gringos tudi opažajo, da prihaja velikokrat do nepravilnosti pri delu policije, saj odstranijo »napačnega« navijača. Strastni navijači pa se sprašujejo tudi, kaj bo sledilo, če bo policija kot po tekočem traku odstranjevala vročekrvne navijače, sa si tekme brez polnih tribun težko predstavljajo. »Bojimo se, da če se bo odstranjevalo pogosto, bo to vidno zelo hitro tudi na tribunah! Moram pa dodati, da razgrajaško navijanje ne podpiram, obenem pa mislim, da dimna bomba ni nič takega, saj nobenemu ne škoduješ, si pa država lahko polni žep.« 


Policija pričakuje manj nasilja na tekmah

Kljub temu, da so policisti pričakovali izgrede tudi na sobotni tekmi Mure in Celja niso izrekli nobenega ukrepa, niti ni prišlo do kršitve, nam je še zaupal Bračko, obenem pa dodaja, »da v prihodnje pričakujejo manj nasilja na javnih prireditvah, predvsem športnih«.

S spleta

Komentarji (44)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Truplo

Čisto prav! Ne vem, kaj misli predstavnik Black Gringosov z izjavo, da bo nekdo delal nered in šel do konca. Sedaj je vseeno razlika: prej je lahko to počel večkrat, sedaj naj proba... iti do konca. Kaj sledi pravi pač zakon, od odstranitve, do plačila globe, če te ne more verjetno zapor in še kaj.

Enkrat spoznajte, da nekateri pač na tekme ne spadate! Tekma je športno-družabni dogodek, dobro včasih se zgodi tudi kaj nepredvidenega... ni pa to dogodek, kjer se že malodane vnaprej neka skupina pripravlja, da bo delala kraval, ustrahovala druge ipd...

Vsaka podobnost z Black Gringosi je nenamerna, morda neprimerna... pišem na splošno!

šimi (nepreverjen)

ka ti sediš doma cejle dnejve, pa F5 klikaš na sobotainfo in čakaš na novo novico ka lejko te nekšo glupost napišeš?

Vipko
Truplo

Vsaka dobra misel je dobrodošla... pa ti napiši, kaj misliš, kako bi ti kaj naredil... s stališča organizatorjev tekme, kateri plačujejo kazni za navijaške izgrede, s stališča lastnika stadionov, kateremu se nemalokrat naredi škoda zaradi polomljenih teh in onih stvari, s stališča normalnih gledalcev, kateri pridejo gledat tekmo in ne ene vrste navijačev?

ninca_

Truplo, podpis!
»Bojimo se, da če se bo odstranjevalo pogosto, bo to vidno zelo hitro tudi na tribunah!« ja dečki, navijajte športno in nede odstranjevanj. Trenutno nemreš na tekmo iti, sploh pa nej z otrokon, keri to vse opazuje. Nasilje, žaljivi transparenti in žalitev nasprotnikov glede na narodnost, kulturo,... to je nedopustno in folk bi se lejko zamislo nad sebof. Odstranitev iz igrišča je pa sicer preslab ukrep - nujno bi bilo uvesti denarne kazni.

Levenstein

Ta zakon sicer načeloma podpiran, čeravno se mi zdi, ka de le ta preveč posegal v samo navijaštvo in do neke mere uničil pristno navijanje ( seveda pa za nasilje pa razgrajanje nega opravičila, ničelna toleranca, absolutno ). Apel pa zaj za vse, ki ste tak glasni ka ste do zdaj na tekme nej mogli normalno hoditi zaradi navijačov, neprimernosti le teh, ipd..
V soboto proti Kopri se vas lejko čaka ene 200 lidij več torej! :) Aja, pa de nekši drugi izgovor..

theused

Nikakor s ene morem strinjati s tem zakonom, denimo tisti, ki prižge bakljo je bolj kaznovan kot nekdo, ki na avtocesti vozi 100 km/ prehitro.
Ja športa prireditev..pa otroci gledajo navijaško nasilje in poslušajo vulgarizme..joj bau bau..potem pa skupaj športno gledate boks ( Dejana Zavca ), pa hokej kjer je itak največja atrakcija ko pride do pretepa, pa razni oni boji ko se tepejo brez pravil..itd..da ne omenjam da vsi ti strašno zaskrbljeni starši pošiljajo svoje otroke vsak vikend v razne diskoteke..kjer s edogaja kaj? Droga, alkohol, kurbarija in pretepanje..vsak teden znova in znova..pa pride čas božičnih in novoletnih praznikov, ko vsi ti silno skrbni starši, ki ne vozijo otrok na tekme zaradi strahu pred nevarnostjo, histerično kupujejo razne ognjemetke, ki jih za silvestrovo skupno prižigajo..pa še in še bi lahko našteval, v glavnem ena velika dvoojna morala vas je, predvsem se pa gre za služenje denarja in za odstranitev navijačev, ultrasov, ki si še edini upajo na glas povedat kar si mislijo, ja tudi z vulgarnimi parolami..med tem ko ostali iz nenevarne množice veselo obmetavate sodnike in nasprotnikove igralce z vžigalniki, kovanci, jih zmerjate..itd..v mnogo večjem obsegu kot to počnejo ultrasi.
Ja, se strinjam, kaznovati je treba tistega, ki je povzročil materialno škodo, ali je vrgel bakljo med nasprotne navijače ali na igrišče..to pa je tudi vse..ni treba gonje zaradi tega ustvarjat, ker dragi moji, pravi razlog zakaj ne pridete na nogometne stadione je dejstvo da dejansko ne marate nogometa in bi radi večno gledali tkeme Barcelon : Real, ampak to lahko vidite bolj ali manj samo na tv..torej tv navijači..
Pa še nekaj, da lahko polpismeni policist zavrne gostujoče navijače, ko se bo njemu sprdnilo ali zaradi nekega posameznika je milo rečeno absurd, stanje policijske države.
lp

dexter

Pri kvaliteti slovenskoga fuzbala bi skoraj mogli vspodbujati navijaške izgrede... bi se bar kaj zanimivoga na stadioni dogajalo. :)

žćč

theused absolutno se strinjan z vsen napisanin.

dosta bole kak navijači keri (četudi vulgarno in z bakljami) spodbujajo svojo ekipo na deco vplivajo filmi pa igrice, te pa jih mejte doma zaklenjene naj se kolejo v ''call of duty-jih'' pa gda jih vo spistite do mislili ka se na takši način rešavlejo problemi.

gda san ge bil mali je bilo vulgarizmov več, pretepov več, pirotehnike več pa začuda tudi lidi na tekmah več - tudi družin pa dece! argument ka naj bi zaradi navijačov bilo menje lidi na tekmah je smešen!

navijači negujejo tradicijo pa kulturo navijanja. prepovedati navijačon neka ka je v toj kulturi prisotno od sigdar pa se neje zatiralo do pred 20 leti pa nikomi nika ne škodi je za navijače nesprejemljivo. kak de en navijač ka posluša kak je vužigo bakle njegov dedek, pa njegov oča, pa starejši brat povedo ja ge pa nemo zato ka je policaj pravo ka nesmin. isto kak či si zaj več nišče nebi vina doma delo neprijavleno pa brez davka zato ka so pravili ka nesmijo. ovi ka bi meli vino pa bi jin prepovedali vstop v gorice :D

pri navijaškon nasilji je pa tak ka pri pretepi vala navijaški kodeks - nenapadanje dece, družin, navadnih gledalcov. prenehanje pretepanja nekoga gda leži nemočen naklaj ali se preda (zanimivo zgleda ka majo policaji obratni kodeks pa najbole mlatijo v postaji 5 na enoga). či keri posameznik krši kodeks je pa to sramota za celotno navijaško skupino. zato pa relativno redko pride do kakšnih resnih poškodb tudi pri masovnih pretepih.

fata

GRINGOSI vi niste navijači sedaj ko vas igralci najbolj rabijo ste jim obrnoli hrbet.Vodja če nisi sposoben voditi in organizirati navijanje prepusti to novemu vodju.GRINGOSI so bili včasik ponos kluba in najboljši navijači v Sloveniji.MURA rabi prave Gringose.

Vipko
tinka78

Kakšen navijaški kodeks? Se vam je čisto zmešalo? Fizično obračunavanje je prepovedano in prav je, da se obravnava kot kaznivo dejanje. Ljudje, ki konflikte in nesoglasja rešujejo s fizično silo, nimajo kaj delati na tekmi oziroma na prostem nasploh.

Vipko
Truplo

Tinka, plus sem ti dal. Vidiš, če se že v kolesarstvu ne "najdeva", pa se vsaj tule strinjam s tabo!

žćč

Tinka na to lejko gledaš kak nekšne vrste ekipni borilni šport :)v borbo ideš po lastni želji, maš taktiko, psihološko in fizično pripravlenost, moralo...

Znan ka je prepovedano. V ton primeri bar lejko vidin logiko v prepovedi, za razliko prepovedi pirotehnike.

Inači pa (nasploh nej samo v ton primeri) je argument ka je prepovedano nej za mene nikši argument. prepovedanih je dosta stvari kerih se ti ne držiš pa ge ge tudi nej zato ka so neumne,nepotrebne ali pa nepravične. či bi se vsi vsega držali brez ugovarjanja bi čez par lejt delali 15 ur na dan spali pred firmo pa čakali ka nan potorijo gesti.

Vipko
Truplo

Ne delajte si nekih iluzij, da je v konkretnem primeru navijač mislim da Olimpije nedolžno malo razgrajal. Sigurno je bilo kaj hujšega, morda tudi napad in upiranje policiji? Ne delajte si nekih predstav, da pa bodo sedaj policiji vsakemu, kateri se kaj zadere ali zažuga proti njim ali sodniku, morda "pripali" baklo takoj izrekli kazen negledanja tekem. Bi se zaklel, da se gre za hujše prekrške.

Pač leto dni ne bo hodil na tekme. In sigurno ne bo edini!

RX7

Izjava vodje oz navijačev BG ni na mestu.Tekme bi bile dosti bolj obiskane če nebi bilo izgrednikov saj nekateri imamo to kot družinski dogodek ...ogled tekme .Kam naj peljem sina in ženo na tekmo in kako se naj vsedem med navijače in navijam ,če nevem iz katere strani mi bo kaj priletelo v glavo ...še huje ženi ali sinu ?Problem bi morali navijači oz. vodstvo rešiti že med seboj in takšne navijače bi moralo že vodstvo BG samo izločiti. Torej šel bi z družino večkrat na tekmo z vstopnico pomagal klubu žal pa se ne počutimo varni in zato negremo.Zagovarjam zakon in ga podpiram.Bil sem na tekmah tujih kjer se navija res pošteno ,glasno se veseli ... ne meče se pa bakel ,steklenic in podobno na igrišče ,se ne trga stolov in ne pretepa .Navijanje in ogled tekme zna biti velik užitek ter družinski dogodek dokler ga ne zmoti in prekine krdelo podivjanih ,pijanih razgrajačev ,ki jim je namen samo zakuhati nerede .

black panter

sami softiči,te pa ite gladat šah,ali pa v gledališče.zlata doba navijaštva je ŽAL minola,najbokše je bilo v 90" bakle ,dimne ....to so bile tekme,še dobro ka torcida hara na hrvaškon

joco

RX7 tak, da se bo po tvojem mnenju obisk v sloveniji povečal za... kolko? enkrat, dvakrat? štart je odličen, v gorici 350 ljudi, velenju 600, domžalah 300, pri nas 450, pa še ti podatki so sigurno pretirani. pa da te še vprašam, zdaj ko je sprejet ta zakon, boš šel na vsako domačo tekmo in se počutil varno? boš šel my ass.

takšne nebuloze eni kvasite, da je to neverjetno. itak ja, v roku dveh let bo povprečen obisk na tekmi slovenske lige vsaj ene 1500 če ne 2000 tisoč. in to zaradi tega super zakona s čimer rešimo največji problem slovenske družbe.

@truplo; tudi jaz pravim naj si narod naj ne dela iluzij. kolko sem jaz slišal je imel nož, enega policaja zabodel, na samo srečo ga je zadel v ščit in ta ni umrl. pa granato so mu našli.

theused

Med organizirane navijače gre vsak po svoji želji, s tem tudi prevzame določeno mero tveganja, enako kot če greš v disko.Konec koncev kdaj jo je skupil kak otrok , ženska, ali kultiviran moški?
Obiskanost tekem se ne bo povečala, ker kot sem rekel, slovenski navijač bi najraje gledal samo Barcelono, MU itd..Domžale, Kranj, Celje, Gorica, Koper, Velenje, KidričevoMurska..pred kom se počutijo družine ogrožene v teh mestih?Stadioni pa prazni..bla bla bedni izgovori..

uzk

pa kdo fizično obračunava? kda ste nazadnje na tekmi v slovenski prvi ligi vidli fizično obračunavanje? v zadnjih 2 letih se ge spomnin 1 primera in sicer na predzadnjon derbiji mb-olimpija zaradi tistega izleta padalca na igrišče keri je zakuho kar pač je zakuho.

stadioni so prazni, vi pa še vedno kao ne vupate dece pelati na tekmo.. smešno res.

če pa je prižgana baklja, kera je del koreografije huliganizem, te pa resno svašta.. za nauvo leto kda ste voni na ognjemeti mate 100x večjo šanso ka v glavo dobite petardo kak pa na tekmi, ge se baklje prižgejo na navijaški tribuni in tan tudi ostanejo v 99% primerov.

mile82

Truplo...navijač olimpije je zakuro baklo. Tou je tou. Bilou je fejst nedužno. Najšli so ga na kameri, pa njemi prepovedali obisk.preverjena informacija....

Zakon se je napravo iz enoga samoga razloga. Navijači so kritična masa, kero trbej po direktivi Bruslja eliminejrati. Dela se Evropa pokornih ovčic. Prvo se uničijo vsi, ki razmišljajo s svojo glavo, in upajo svoje mnenje tudi na glas povedati. Eni se še skoz obremenjujete z Janšo pa Jankovičon, po drugi strani pa ne vidite, ka je od naše neodvisnosti osto še sano n! (pa še tej se slabo vide)

ACAB

Vipko
Truplo

Mile82, daj no mir s tem Brusljem. Sedaj bo ta kriv tudi zato, če se ti prdec ustavi? Marsikaj si moramo sami počistiti pred pragom in pod pokrovko in zato ne rabimo Bruslja oz. nas on pusti kar precej do neke mere na miru.

Da je dobil tako kazen za prižgano baklo pa po svoje ni hec. Se strinjal ali ne... če to kazen naprtijo vsakemu, kateri stori kaj takega, bodo prej ali slej taki navijači razmislili, če je to prižiganje bakel sploh smiselno, ima učinek na navijanje (če sem na tekmi mene to sploh ne gane) in nenazadnje, se to sploh splača. Po svoje mislim, da bo navijač poleg prepovedi dobil še denarno kazen.

rafael santi

No je že čas,ka se tao zrikta,ka tak kak se prinas navije se še sasmo na Balkani navija. Fuzbal je za prave naviječe,nej pa za živijno,kera ide na tekmo,ka de sranje tan delala.

npr.angleži sidijo meter krej od aut linije pa nedelajo sranja,ka majo stroge zakone,pa tao je edijno prav.

budale do pač doma ostale,ali pa do se normalno obnašali nej pa kak živijna

BuLsHiT

anglezi delajo pizdarije, samo nej v 1. ligi

uzk

ne nosite naprej angleške lige pa njihovih zakonov ker so DALEČ od toga ka bi bili dobri. nasilje se je preselilo na ulica, kar je še hujše, ker nega policije in varnosti. incidenti se dogajajo tudi v 1. ligi, prejšnji teden naprimer je bil vdor na igrišče na tekmi Aston Villa-Chelsea in pa v 2. ligi na Watford-Leichester. Bakle se kurijo KONSTANTNO tudi v 1. ligi. Razlika je samo v ton, ka televizije toga ne prikažejo, prinas v sloveniji pa največji bum glede navijaštva delajo prav mediji.

Spy

1. Primerjava med slovensko in angleško ligo je betežna. V Angliji je v zadnjih desetletjih v navijaških izgredih mrlo na desetine ljudi. Kelko v Sloveniji?

2. RX7, povej mi, če resno misliš, ka se na Fazaneriji (denimo na južni tribuni) ne počutiš varno? Čist resno to misliš? Koga se bogiš tan?

3. Če se bakle ne meče na igrišče so popolnoma nenevaren 'rekvizit' keri popestri dogajanje in navijaško kuliso na tekmi. Kakšno nevarnost predstavla vužgana bakla na tribuni?
Mimogrede, RX7 pelaj svojo deco enok na tekmo in pitaj maloga (če je recimo star okoli 10 let) če so njeme vugane bakle fanj ale se počuti zaradi le-teh izjemno ogroženi. Te mi povej ka de ti odgovoro...

Nasilje trbej preprečevati. S ten se strijan. Ne strinjan se pa ka nešče dobi eno leto prepovedi zaradi vužgane bakle. wtf? Zgleda ka so bakle že bole nevarne kak pištola.

Izzivan vas ka ovržete moje pomisleke in vprašanja. Predvsem vas 'pametnejše'. Fala.

theused

Spy imaš moj podpis in še nekateri ;) .
Ta zakon se je spremenil zaradi bedastega Vilfana in zaradi košarkarskega EP..Vilfana je strah izgredov, ki se bodo pa itak dogajali v okolici dvoran in ne v dvoranah, pa četudi se bodo izgredi dogajali v dvorani jih bodo izvajali kvečjemu Srbi ali Hrvati...ne vem če so bosanci na EP in kakšna kazen bo doletela denimo srbskega navijača, če bo prižgal baklo v dvorani? Prepoved obiskovanja naših dvoran za 3 leta? :)..pa boli srba hurec, ko ga 10 let več ne bo na slovenske tribune..kar nekaj, polnjenje žepov in odganjanje s stadionov slovenskih navijačev, ki bodo najbolj nasankali zaradi tega dopolnjenega zakona. Trpel pa bo slovenski fuzbal, ker so ultrasi še zmeraj, od malih krajev do velikih krajev tisti, ki dajejo ton tekmam in da le te ne izgledajo kot sedmina.

joco

najbole smešno de, ka razen možno hrvatov, srbov, bosancnov itak niti nega variante ka bi bili kakšni incidenti (kar je tudi prav ka se razmimo samo je nej to poanta). taka tej malo omejijo, spelajo prvenstvo brez večjih incidentov, na konci de se pa vilfan mlato po prsaj kak je bil potreben tej zakon, saj pa ste vidli ni bilo incidentov. :)) tak da resan košarkaška prvenstva beležijo neverjetno huligansko zgodovino. malo se mogoče zaj smešno čuje, ali dan staviti ka de tak.

Vipko
Truplo

Daj no mir s temi baklami v dvorani. Če pa že kateri prižge, bo po mojem letel ekspresno iz države. Še jaz ga pomagam zbrcati v ta zadnjo.

Ne mešajte košarke z nogometom. Tja hodi veliko bolj kulturen narod, pravila glede navijačev so tudi drugačna... in nihče se ne buni ker: prepovedano je žaljenje sodnikov, nasprotne ekipe in še koga (to se v dvorani hitro sliši in že ob enem takem vzkliku lahko sledi kazen), prepovedana je glasba med tekmo (na rokometu čisto drugače), da se ne kadi v dvorani se razume, da ni dovoljen vnos alkohola v dvorano je tudi jasno, da se lahko izprazni del dvorane ali vsi je samoumevno (pa se to zgodi zelo, zelo redko)... V glavnem med košarkarskim navijači zelo, zelo redko kdo pride v dvorano z baklo, petardo ali kakšnim drugim trdim predmetom, katerega bi imel namen vreči na parket.

Zdaj to navijanje v nogometu praktično izpostavljate samo v tem, da ne boste smeli prižigati bakel. Pa kaj? Če zakon pravi, da se ne sme dihati, pač ne boste dihali. Pa ja ne bo peščica, truma navadno pijanih in nasilnih navijačev predpisovala neki red v družbi? Se z njim strinjali ali ne, zato so pooblaščeni drugi, kateri zakone sprejemajo, nekateri pa jih morajo izvajati.

Vipko
Truplo

Kar se tiče Vilfana in njegovega zakona ima čisto prav!

Vilfan o teh stvareh veliko ve... da ga malo opišem: on je bil tak talent, da si je v mladih letih dovolil marsikaj. Po pripovedovanju je navadno on metal na en koš na tistem igrišču Branika v Ljudskem vrtu (tega več ni, tam je sedaj pomožno igrišče NK Maribor oz. kaj drugega), ostali soigralci pa na drugega. Imel je stalno probleme s sodniki (tudi fizični napad) in so to zaradi njegovega talenta, perspektivnosti pač skrivali.

Marsikaj si je privoščil tudi, ko je bil že profesionalec, med drugim sta z Bobanom Pertovićem kazala na tekmi zadnjice... Človek se pač z leti zresni in Vilfan sedaj verjetno gleda na zadeve drugače, kot kadar je bil star 17, 18 let.

Nenazadnje, Vilfan je tudi poslanec Pozitivne Slovenije in po svoje tudi nabira politične točke... morda pa kje izgublja?

In glede srbskih, hrvaških navijačev po mojem ne bo incidentov. Kakšne BBB (pa oni ravno dosti ne hodijo na košarko?) bodo že vedeli ukrotiti, jih odstraniti. V Beogradu temperaturo med navijači navadno dvigne nešportno obnašanje trenerja Vujoševića... ampak on ne bo v neki uradni funkciji. Nič bat... vse bo v redu. Stavim pivce!

theused

truplo..tisti, ki s ejih Vilfan boji so pretežno nogometni navijači, ki bodo šli pač zaradi bližine malo v akcijo, košarka jih pretežno niti ne zanima ;) .
Aja pa te večne trditve košarkarskih ljubiteljev, da hodijo košarko gledati bolj kultivirani ljudje in bolj izobraženi :) . Mah ne reci, to sklepaš po ameriških navijačih ali po slovenskih :)))) ?

theused

Aja pa v premier ligi in v nižjih angleških ligah se vsak mesec zgodi toliko incidentov, da jih pri nas v desetih letih ne naberemo ;) . Da ne omenjam ostalih zahodno evropskih držav, od Nemčije, Švice, Avstrije, Beneluxa, Skandinavije..vi še na tv- ju nekateri niste videli huliganizma, kaj šele v živo..in to kar se pri nas kdaj zgodi je babji ravs in kvečjemu vandalizem, še zdaleč ne huliganizem ;) .

Vipko
Truplo

Kar se tiče huligalizma v drugih državah: a nam morajo nekateri biti za "vzor" ali pa si red lahko, zmoremo narediti sami? Če se nekje streljajo (pretežno v ZDA), ali se mora to dogajati tudi pri nas?

Kar se tiče primerjave navijačev: jaz sem samo napisal, da hodijo košarko gledat bolj kulturni navijači od nogometnih. O izobrazbi nisem pisal. Pa bi lahko tudi o tem... Če bi primerjali npr. dva tisoč gledalcev ene košarkarske tekme z nogometno, bi bili rezultati meni v prid. Pač tako je... balet tudi hodi gledat neko določeno občinstvo, dočim bom težko tam jaz ali pa Pištek s Kükeča. Pa nič slabega ne mislim o njem.

Koga se Vilfan boji ne vem... vem pa, da so začeli razmišljati o tem zakonu po neki tekmi v Stožicah, ko se je izruvalo nekaj deset, mogoče sto stolov in še kaj. Navijanje gor ali dol, to ne spada h tekmi. Če to delajo v Angliji ali morda v Vatikanu naj delajo, zakaj bi pri nas?

joco

truplo, saj ravno to sem hotel napisati. na ep v ljubljani tudi brez tega zakona nebi bilo in tudi ne bo incidentov (ajde da sem recimo 90% siguren v to, mogoče kakši manjši), vendar, dam staviti da bo vilfan to opravičeval s sprejetjem tega zakona. Sam je večkrat omenjal oz. povezoval prihajajoči ep in tedaj še predlagan zakon, kak se on boji tam nekih incidentov, da si ne sme to slovenija privoščiti in podobno. v bistvu si samo potrdil moje besede, zakon in ta ep nimata nobene povezave.

drugače pa vilfan kot igralec legenda, kot človek in sedaj tudi "politik" pa... vsak ma svoje mnenje, osebno se ga raje vzdržim.

theused

Truplo..

1.Pri nas je več nereda vsak konec tedna v diskotekah, kot pa na nogometnih stadionih ;) .

2.Še enkrat, moreš mi dokazati zakaj so ljudje na košarkarskih tekmah bolj kultivirani od nogometnih navijačev..pa ne mislim na organizirane navijače, ker se gre pač za subkulturo.

3.Še enkrat, na čelu z Vilfanom, moremo začeti ločiti vandalizem od huliganizma, ruvanje stolov je vandalizem in NK MB je dobil položnico za nastalo škodo, tudi posamezniki, ki so ruvali stole so bili finančno in kazensko obravnavani..torej mčemu novi zakon? ;) .

Vipko
Truplo

Takole in potem končam: mene in verjetno marsikaterega tule, kateri zakon podpirate po svoje ne moti ena, dve prižgani bakli? Četudi sedim kje v bližini takih navijačev. Tudi kakšen manjš incident v smislu kakšne provokacije - velikokrat se to tudi konča mirno, imamo tudi redarje, policijo na tekmah. Saj se ljudje stepejo tudi na ulici, ane?

Ampak, to da npr. neke gostujoče navijače dobesedno policija v kolonah vodi na stadion, da je opremeljena, kot bi nas napadli Marsovci... Tega pa nam ni treba. Naj se postaviji tudi kamere, če to tehnične možnosti stadiona dovoljujejo in bomo videli. Nekateri navijači plezajo po ograjah, mečejo od tam bakle na travo (to je že povzročanje škode), verjetno kaj drugega, žalijo sodnike do amena in še kaj, nacionalnost marsikomu... Proti temu pa sem! In zakon kot zakon, za koga pa je sprejet, če gledamo strukturo gledalcev na tekmi npr. Mura - Maribor, kjer je bilo in verjetno še bo 6 tisoč gledalcev: za 300 Black Gringosev in 300 Vijol ter eno dvesto še drugih, ali za vse ostale? Mene ne moti, četudi bi bil v zakonu zagrožena smrtna kazen. Kajti zame tak zakon ni napisan, ker pizdarij ne bom delal! Jih nisem nikoli in jih tudi v bodoče ne bom. Če se stotnija navijačev misli dobesedno zajebavati, pa naj zakon udari. Pa to izmislil Vilfan ali sam Janša. Če nekaj podpiram, pač podpiram. Drugače itak veste, da sem politično podpornik SDS-a, da ne bo kdo mislil, da sem Vilfanov fan!

Vipko
Truplo

Theused... na košarkarskih tekmah, če je že nešportno skandiranje uradni napovedovalec gledalce opozori in to zaleže bi rekel na skoraj 100%. In tak "kraval" povzročajo več ali manj skoraj stoprocentno organizirani navijači, dočim so ostali skoraj vedno pomešani med seboj. In ni nekih pretepov, groženj... po tekmi v kakšnem bufetu složno tudi pijejo skupaj in nikom ništa. Kaj pa v nogometu? Ne mi o tem, da ni razlike med navijači. Kot bi sedaj trdil, da lahko primerjaš navijače košarke in umetnostnega drsanja. Tudi tu je razlika...

Vipko
Truplo

... še enkrat: nekajkrat sem bil na tekmi Mura - Maribor na jugu... oz. na tistem ovinku. Pa sedijo med nami tudi gostujoči navijači. Se vmes tudi kaj pogovarjamo. Eni navijamo za ene, drugi za druge. In vse je mirno.

Torej, za koga je zakon potreben? Zakaj varovalo? Zakaj se ne bi v red spravilo 300 domačih in 300 gostujočih navijačev z nekim zakonom? Mene zakon ne briga, ker vsled vsega, kar sem napisal, zame ne velja, ker ga niti ne potrebujejo zame! Torkra pa res pika glede neke splošne naštevanosti problema.

theused

Truplo..pa še zmeraj nima za moje pojme kultura zveze med enimi in drugimi navijači..da pa je stanje na nogometu bolj napeto je nekaj povsem drugega, nogomet je družbeni fenomen, šport, ki ga spremlja daleč največ različnih populacij, je šport, ki je popularen povsod , še na Grenlandiji verjetno in takšna globalna je tudi njegova pomembnost.
Pa zdaj jaz ne bi rad žalil košarke ampak le ta ni primerljiva z nogometom, ne po popularnosti in ne po pomembnosti za navijače. In tiste reči, ki so bolj napete, sprožijo tudi čustvene vale večjih razsežnosti..tudi na balinanju ali keglanju so potem takem bolj kulturni ljudje, kot so denimo na košarki itd..pač ne moremo tega primerjat;) . Načeloma pa imajo tako športi z žogo bolj ali manj iste gledalce ;, samo čustva se od športa do športa razlikujejo, kot sem pravil.
V glavnem, pri nas ni H od huliganizma, zaradi tega so neki zakoni, ki bodo dejansko frustrirali in s tem rodili nasilje, povsem nepotrebni.
Tisti, ki smo redni obiskovalci slovenskih nogometnih igrišč, vemo, da je na slovenskih stadionih 99 % varno ;).Ostalih pa tako ne bo razen na kakšnem derbiju se prikažejo ( zanimivo, takrat pa ni več ljudi strah in je na tribunah na tekmi med Olimpijo in MB v Ljubljani lahko 8 tk ljudi, ko pa igra Olimpija z Domžalami jih je pa strah in jih je na tribunah zgolj 400 ali kako je zdaj to s strahom? Kdo to straši iz Domžal sa si družine ne upajo na tekmo :::?). )..ali pa se ti paranoiki brez težav prikažejo ko so evropske tekme, kjer je stopnja nevarnosti še bistveno večja, kot na naših lokalnih tekmah..mah brez veze..
lp

Vipko
Truplo

Moram se ugrizniti v jezik, ker sem napisal, da končujem debato.

Pa kaj te toliko srbi ta zakon, če ni huliganizma oz. zelo, zelo malo? Kaj te skrbi zakon, kateri prepoveduje npr. več kakor 130 na avtocesti, če vsi vozimo po teh omejitvah? Kaj te skrbi zakon in smrtna kazen, če smo Slovenci tako miroljubni, da nikogar ne ubijemo?

Je pač kot neka preventiva... kaj že pravi pregovor: Bolje preprečiti kot zdraviti oz. nekaj takega. Je za vsak slučaj. Res ne vem, zakaj vas večina tule zganja ene vrste histerijo, kako sedaj ne bo navijanja, gledalcev...? Zaradi teg? Pa bejžte prosim!

Kar se tiče primerjave s košarko in navijanja bi kar držalo, tudi zaradi različnih tipov navijačev, kateri hodijo na tekme. Pa to priznal, ali ne. Pa ne mi, da košarka ni zanimiva. Še kako te lahko kaj prizadene, razveseli.

Ravno jutri po tem, ko je Jugoslavija takrat v osemdesetih zapackala mislim da 9 pik prednosti v eni minuti proti Rusom, sem celo dopoldne pri bratu molčal, šlo mi je na jok, medtem ko sem kopal jarek za temelje hiše. On kot totalni antišportnik seveda ni nič razumel.

Vipko
Truplo

... porkamadona bi rekel kakšen Štajerec... torej pork... in navijači:

Gledam portal www.slovenskakošarka.si in kaj vidim: v Novem mestu so v ponedeljek odstranili gledalca zaradi žaljenja uradnih oseb. Take zadeve se pišejo praviloma v moškem spolu, če pa sem natančen: odstranili so gledalKO, he, he... Torej je tudi pri nas včasih "vroče"! No upam, da pa ji enoletno prepoved obiskovanja tekem vseeno ne bodo naložili?

theused

truplo

1. skrbi me zakon zaradi tega, ker ni potreben, točno zaradi tega, ker imamo pri nas večje težave, tudi v športu, kot je prižiganje bakel..tu so stave, legalne ali ilegalne, tu je pranje denarja preko nogometa, tu so klubi kot je vaša Mura ali še kateri drugi klub, ki so dolžni milion in več €, objavi se stečaj, noben ne odgovarja za nastali dolg, jutri se pa že lahko registrira nov klub..to so problemi, ne pa baklja.

2. Sicer pa, če bi želeli dvigniti gledanost bi mogli, kot je rekel moj kolega, razširiti ligo, v kateri bi mogla svoje mesto imeti tudi Nafta in Mura..pa Izola, Novo Mesto, zagorje, Trbovlje, dravograd konec koncev tudi Ptuj in Zavrč..tako bi bilo več lokalnih derbijev in več gledalcev, z izjemo Zavrča so to tudi klubi s tradicijo in tako bi liga morda izgubila malo, zelo malo, na kvaliteti in pridobila na zanimanju..

Vipko
Truplo

Majko mila si "plüjmo mijmo"... Moje mnenje!

1. Za vse te zadeve, katere si naštel imamo več ali manj že zakone, predpisane sankcije. Zdaj, verjetno so po svoje nekoliko pomankljivi, ker se ali nikomur nič ne zgodi, ali pa vse anomalije dokaj pozno kaznujejo. Tu končam, ker bova drugače debatirala že na A4, kakor se pravi. Vsak ima svoje mnenje... se pač razlikujeva. Tudi, da jaz smatram, da je zakon o navijačih potreben. Kot pravim, bolje preprečiti, kot pozneje zdraviti!

2. S tem ne boš dvignil kvalitete, gledanost? To morda, samo da bo to kratko trajalo. Saj smo imeli v začetku ligo z ogromno klubi... tudi Izola je bila notri, pa Rogaška, pa vrag bi vedel, kdo vse. Tudi Dravograd, pa mislim da Prevalje... Da bi imel igralce, kateri bi igrali za sendvič ne bi šlo, za neko vsaj polprofi ligo pa bi bili stroški vseeno previsoki. Taka liga z 10 klubi je trenutno optimalna, potrebni sta dve drugi ligi in potem se mora vejevje razrasti. Ni druge. Moje menneje.

theused

Truplo..že sedasj imamo polprofesionalno ligo, ampak na žalost polno neatraktivnih ekip ;)..opoglej si stadione, prazni so, pa kot velika večina ve niso razlog ultrasi a je temu tako..sicer pa je edini klub profesionalen Maribor, potem deloma Olimpija in blizu je še Koper, ostalo je životarjenje in verjemi mi da tudi v drugi ligi igra kar nekaj dobrih nogometašev..Zavrč, Krka, Dob..to dokazujejo ;) .

I-OWN-YOUR-MOM

Truplo, znaš sploj, ZAKOJ so dejansko sprejeli te zakon? Mislin, sakši zakon ma svoje ozadje ter benifite, kere si oblast obeta. Ka je po tvoje razlog?

Vipko
Truplo

Mogouče zatou, ka so mele ka delate?

Ma ne vem, zakaj bi si mučil glavo s tem. Vsepovsod vidite neke teorije zarote. Zakon je bil po mojem potreben, he tu in pika.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice