Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela sklep o ustanovitvi dveh izpostav azilnega doma v Ljubljani in Logatcu. Ob povečanem številu prosilcev za azil pa so določene dodatne kapacitete, med drugim tudi v Murski Soboti.

Enakomerne porazdelitve prosilcev 

Vlada je tako sprejela sklep, ki določa, da lahko zaradi enakomerne porazdelitve prosilcev za mednarodno zaščito ustanovi izpostave azilnega doma. Po sprejemu prošnje za mednarodno zaščito se prosilca nastani v azilni dom, po potrebi pa tudi v ustrezne institucije ali pa se mu, ob izpolnjevanju pogojev, omogoči zasebno nastanitev.

Ob povečanju tudi v staro ekonomsko šolo

Če bo prišlo do povečanega števila prosilcev za azil, se bo aktiviral kontingentni načrt, v katerem so določene dodatne kapacitete za njihovo namestitev, med njimi, poleg omenjenega samskega doma v Ljubljani in kompleksa v Logatcu, še počitniški dom na Debelem Rtiču in objekt stare ekonomske šole v Murski Soboti.

V Ljubljani že deluje azilni dom, ki lahko sprejme 203 osebe. Del prosilcev za mednarodno zaščito je lahko nastanjenih tudi v Centru za tujce v Postojni, kjer je sicer tudi prostor za tujce.

Trenutno sposobni namestiti 1000 prosilcev za azil

Kot je nedavno povedal državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic, smo v Sloveniji po kontingentnem načrtu trenutno sposobni za dlje časa namestiti 1000 prosilcev za azil. Če bi število prosilcev naraslo, pa bi bilo načrt treba dopolniti.

Vzpostavljenih več tisoč mest v sprejemnih in nastanitvenih centrih

Za namene oskrbe prebežnikov, ki v zadnjih mesecih potujejo skozi Slovenijo, pa je država vzpostavila tudi več tisoč mest v sprejemnih in nastanitvenih centrih, v katerih prebežnike registrirajo, oskrbijo s hrano, vodo in jim nudijo medicinsko pomoč ter prostor za počitek. V teh centrih se zadržijo kratek čas.

Odziv župana

Na naše pisanje o nastanitvi azilantov v objekt stare ekonomske šole se je odzval tudi župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. Njegov odziv objavljamo v celoti.

Nastanitev azilantov oziroma beguncev v zadnjih tednih močno razburja slovensko javnost. Zaradi tega se nam zdi pomembno, da kljub temu, da smo že  pojasnili, da prostori stare ekonomske šole v centru mesta Murska Sobota niso primerni za nastanitev beguncev, zato ponovno obveščamo javnost. Prostori stare ekonomske šole, ki so v lasti Vlade Republike Slovenije, so bili kot možna lokacija za nastanitev beguncev prvič omenjeni v vladnem gradivu v drugi polovici leta 2015. Takrat smo s strani Mestne občine Murska Sobota na Vlado Republike Slovenije poslali oceno, da so prostori stare ekonomske šole neprimerni zaradi slabega stanja objekta in neprimerne lokacije za nastanitev beguncev. S strani Vlade Republike Slovenije je bil tak odgovor sprejet. Do današnjega dne se Mestna občina Murska Sobota z nikomer s strani Vlade ni dogovarjala o tem, da bi bila stara ekonomska šola ponovno ena od lokacij za nastanitev beguncev.

S spleta

Komentarji (117)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

V središče mesta bi namestili begunce? Vlada računa na to, da se bo pohlevni prekmurski narod uklonil, ker jim drugje z množičnimi protesti lokalnega prebivalstva to ne uspeva.
STARA EKONOMSKA ŠOLA JE V SREDIŠČU MESTA, ali paše sem napol divji narod, ki ne spoštuje nobenih civilizacijskih vrednot?

Gost (nepreverjen)

Hehe bar se center ozivi:) pa do zupana do meli blizu:)

Vipko
Tujec

Ne strašite ljudi brez potrebe. Do tega enostavno ne sme priti. Država si ni sama izmislila te mogoče variante, že je moral " nek pametnjakovič " iz Sobote ponuditi to možnost. Novinarke najdite to osebo in na dan z imenom te osebe. Temu " pametnjakoviču " predlagam boljšo in bolj humanitarno dejanje za Prekmurce. Uredite nekaj prostorov te šole za prekmurske brezdomce ( drogeraši odpadejo ) in pomagali boste svojim ljudem.

edenpac

Odpadejo drogeraši , seveda tudi pijanci , poleg še tabletomani , deloholiki , morda predebeli , ..... . Ostanejo samo plavolasi , z modrimi očmi. Aha , ti pa so tako delovni in so preskrbljeni. Torej takega doma sploh ne potrebujemo.

In reply to by Tujec

Gost (nepreverjen)

Mi vsi financiramo obstoj te države in predvsem eksistenco teh nesposobnih politikantov!
Čas je, da se jim pokaže, kje jim je mesto, ravno tako tej tvorbi, ki se imenuje EU. Razpad EU je praktično dejstvo, vprašanje je samo, koliko škode bodo še naredili do svojega žalostnega konca. Da bi zunanji dejavniki diktirali neki državi koliko azilantov naj sprejme, na drugi strani, pa ta ista država ne poskrbi za svoje državljane ? NEPOJMLJIVO!!!

Gost (nepreverjen)

NIKOLI V PREKMURJE !!!!!!

portil

Glede na rezultat zadnjih parlamentarnih in lokalnih volitev, kjer je bila izkazana občutna podpora sobočanov iz centra stranki SD in SMC, je taka odločitev vlade več kot primerna. Sam bi predlagal še mikro lokaciji na srednjem delu Mladinske ulice in na Kajuhovi ulici.
Ko bo naš Vanek za trenutek odložil delo (žlico in kupico) se bo tudi zavzel za predlagane lokacije. Vanek, na zdravđe.

Gost (nepreverjen)

Spoštovani občani MO Murska Sobota!
Tukaj imate sedaj svojega ljubljenega župana(tisti, ki ste ga volili, pa tudi tisti, ki vas je nehote to doletelo). Gorenjski in župani v drugih pokrajinah, se borijo za svoje ljudi, v MS pa je izgleda samo pokimal, nič povedal ljudem, ko so ga izvolili, kaj jih čaka in rezultat je tu. Nihče me ne bo prepričal, da vodstvo MO Murska Sobota o tem ni bilo prej obveščeno! Upajmo, da nikoli ne bo prišlo do težav, v kolikor pa bo, pa vste, kje ima pisarno, da se mu boste lahko šli potožit tako ali drugače.

portil

V Bakovcih, v stari telovadnici, je odlično mesto za nastanitev azilantov. Šola in vrtec sta blizu, trgovina, gostilna in frizeraj tudi. Za domom je plac, kjer bi se otroci igrali, ženske bi hodile pomagat na dom, moški na bakovske kmetije. Turizem bi cvetel in vrnili bi se časi, ko si na določenih turističnih lokacijah dobil falat mesa čista pocejni ali pa za škatlo cigaretlinof.

Solidarnost (nepreverjen)

Naj nam bo Avstrija tudi zdaj vzgled. Avstrija ima 85.000 prosilcev za azil. V vsaki tretji vasi so nameščeni. Slovenija jih ima zdaj v enem letu 300.

Preberite ta članek iz današnjega Dela. Raziskovalno novinarstvo mora narediti svoje delo. Pomembno je, da ljudje dobijo informacije, kako je živeti s begunci. Brez nepotrebnih ustrahovanja, bojazni,... življenje poteka normalno naprej. Skupnost dobi v skrb ljudi, ki bežijo iz porušene države. S to realnostjo se je potrebno soočiti, ne moremo se kot edini narod v EU izvzeti iz tega, prej kot bomo to naredili, manj bo gneva in nepotrebnega sekiranja. Če bodo ljudje nastanjeni v ekonomski šoli, bo potrebno nekaj nekaj 10 novih zaposlitev (učitelji, psihologi, socialni delavci, varnostniki, kuharji in tisti, ki bodo obnovili celotno poslopje, nekdo bo moral izdelati postelje, ...). Dejstvo pa je, da bodo ljudje čez nekaj časa odšli naprej proti Nemčiji. Kot se dogaja že 10 let v sloveniji, da kdo pride gre naprej.

"Begunci v Avstriji V Drveši vasi pri Pliberku se je beguncem iz Bosne ter priseljencem iz Slovenije pridružilo 80 azilantov z Bližnjega vzhoda
Pliberk – V občini Pliberk v bližini slovensko-avstrijske meje so prve begunce z Bližnjega vzhoda sprejeli pred tremi leti. Nastanili so jih v dolgo časa zaprti gostilni Antona Stefitza v Drveši vasi. Najprej jih je bilo le 35, danes jih je tam že 80, samih moških, starih od 17 do 55 let. A z begunci se v Pliberku ne srečujejo prvič. Ko je na območju nekdanje Jugoslavije divjala vojna, se je k njim zateklo več kot 300 ljudi, večinoma iz Bosne.

Mateja Kotnik

»Nekateri so se po koncu vojne vrnili v Bosno, drugi so že prej nadaljevali pot k sorodnikom v Nemčijo in Kanado, so pa tudi takšni, ki so pri nas ostali. Približno šestnajst družin se je od takrat že povsem integriralo,« je povedal pliberški župan Stefan Visotschnig. Spominja se, da so begunce iz Bosne nastanili v vse prazne gostilne v občini, v vse razpoložljive zasebne sobe, celo v starih in zapuščenih hišah jih je bilo polno.

Begunci z Bližnjega vzhoda pa so nastanjeni le v eni, gostilni zasebnika Antona Stefitza. A preden so v Drvešo vas begunce iz številnih držav Bližnjega vzhoda pripeljali, so sklicali sestanek s sosedi in se odkrito pogovorili, koga bodo nastanili v gostišču in kaj se bo s temi ljudmi tam dogajalo. Župan Visotschnig pravi, da tudi zaradi takega pristopa v kraju niso imeli niti enega protesta, kaj šele, da bi kdo proti tem ljudem podpisoval kakšne peticije. »Res pa je, da smo se uprli nameram deželne vlade, da našo kasarno napolni s petsto begunci, ki so šele v postopku registracije in za katere se še ne ve, ali bodo zaprosili za azil ali morda tudi ne,« je povedal pliberški župan Visotschnig.

»Jih naj pustimo, da pred našimi očmi umrejo na cesti? Potem ne bi bili nič boljši od islamskih skrajnežev, ki pobijajo nedolžne,« je bil ogorčen Jožko Hudl, upokojeni učitelj, ki v družinsko gostišče Linden od lani jeseni prihaja večkrat na teden in begunce uči nemškega jezika. Malo pred poldnevom so glasno ponavljali za svojim učiteljem, zvečer pa bodo lekcijo utrdili s pomočjo 26-letnega Pakistanca Furqama, ki govori šest jezikov. V Pakistanu je študiral ekonomijo, v Avstriji pa se hoče zaposliti kot računovodja ali morda celo kot učitelj.

V hiši je malo obiskov

»Naš dogovor je, da pred vrati gostišča pustijo tako vero kot politiko. Živimo kot ena velika družina. Preštel sem in ugotovil, da živi skupaj kar petnajst različnih narodnosti. Odkar skrbimo zanje, nismo imeli niti enega samega problema,« je povedal lastnikov zet Martin. Z ženo Martino in njenimi starši živijo tik ob gostišču in so beguncem na voljo 24 ur na dan. Martin pravi, da v gostišče prihaja malo domačinov. Med njimi je še vedno opaziti veliko zadržanost, čeprav so vrata gostišča odprta vsem ob vsaki uri. »Tisti, ki prihajajo, ponavadi prinesejo kakšna oblačila. Tu in tam kdo z njimi sede za mizo in kakšno reče. A bolj kot to bi bilo zanje dobro, če bi se lahko vključili v življenje zunaj hiše,« je prepričan Martin.

Koroška Slovenka Maria Toljić trdi, da je bil začetni diskurz do novih prebivalcev v mestu »nesprejemljivo odvračajoč«. Bila je med prvimi, ki je predlagala predstavitveno srečanje in številne aktivnosti za zbližanje beguncev z lokalnim prebivalstvom. Maria Toljić pravi, da je njen pristop k drugim kulturam morda za številne nenavadno odprt. »Leta 1987 sem na črnogorski obali spoznala svojega moža, po narodnosti Srba. Od takrat sem razpeta med Avstrijo in Srbijo. V družini imamo dvojezične, enojezične, levo in desno misleče družinske člane, ki so pripadniki različnih ver. Brat je poročen z gradiščansko Hrvatico. A vsi smo ljudje, ki hočemo živeti, predvsem pa biti sprejeti v družbi, ne glede na svojo drugačnost,« je prepričana Maria Toljić.

Pri učenju nemščine so pomagali tudi priseljenci iz Slovenije.

»Pogosto me sprašujejo, ali je preprosto vzpostaviti stik z begunci. Odgovarjam jim, da je vse odvisno od lastne samozavesti. 'Pojdi tja in se prepričaj', jim rečem,« je pojasnila Toljićeva. »Vsak stik z njimi človeka bogati in pomaga prevetriti lastno, težko zasidrano, včasih že skoraj fašistično držo,« pravi Maria Toljić, zaposlena kot socialna delavka v bolnišnici v Wolfsbergu.

Jožko Hudl je tik pred koncem pouka nemščine tečajnikom naložil še domačo nalogo in se z njimi sproščeno pošalil. Tokrat jih je za mizo sedelo trinajst. Med njimi je tudi Sirijec iz Damaska, ki je delal kot receptor v hotelu s petimi zvezdicami, oče štirih otrok. Njegove misli so pri otrocih in ženi, ki so nekje na begunski poti. »Vsak ima svojo zgodbo. To, kar so doživeli v svoji domovini ... To so hude stvari. Zelo travmatične. Redki so pripravljeni o tem govoriti. Sam to njihovo odločitev vedno spoštujem,« je sklenil Hudl. Jutri se bo spet pripeljal na dvorišče gostišča in azilantom nesebično pomagal pri učenju jezika. »Trije so izpit že opravili. Od sto možnih do dosegli kar 98 točk,« se uspeha svojih učencev veseli njihov učitelj.

Za begunce skrbi družina Stefitz. Kdor želi, lahko pri hišnih opravilih vedno pomaga. Foto Tadej Regent

Pliberški azilnati se večinoma zadržujejo v hiši, kjer so nastanjeni in okoli nje.

Jožko Hudl med svojimi učenci - »Med azilnati so tudi zelo izobraženi posamezniki, na primer zdravniki in inženirji«

Kovačev Mišo (nepreverjen)

Neje stara ekonomska nevarna za bivanje ali neka ker se vse ruši, vred s stopniščon?

plitvi potok

Pa zato jih ta pakivajo!

In reply to by Kovačev Mišo (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

To je pač še en projekt za oživitev mestnega jedra. ;) @solidanorst, napiši še, da je ta propadla gostilna na obrobju in ne v centru Bleiburga.

Gost Gost (nepreverjen)

Lastnik objekta je ministrstvo, v objekt je potrebno vreči ogromno keša za obnovo, ker stavba trenutno zgolj z namestitvijo postelj niti slučajno ni primerna za bivanje. Občina teh pejnez itak nema, niti ne vidin razloga, ka bi davala kaj pejnez za objekt, keri niti njeni neje. Tik pred izbruhon krize je melo eno drugo ministrstvo zelo konkretne načrte z to lokacijo, ampak ... vprašanje je, če de kdaj kaj iz teh načrtov. Drugače pa ne glede na to, če si proti ali nisi proti beguncon&migranton ... lokacija stare ekonomske šole ni primerna za ta namen.

portil

Največja prednost stare ekonomske šole je ravno njena lokacija. V neposredni bližini je upravna enota, kjer si bodo migranti urejali stalna prebivališča in državljanstvo. S predlogi za izboljšanje življenja v Soboti bo do župana samo korak, če bodo nastanjeni v sobah s pogledom na zahodno stran, bodo lahko podali predlog županu, ko bo prihajal v službo.

In reply to by Gost Gost (nepreverjen)

groza (nepreverjen)

što li je biu tisti soboške pametnjakovič, ka je predlago tou lokacijo, pa ka ste normalne...do toga pa rejsan ne bi smelo prijte! Pa valda nemo tou tak enostavno požrle, ale??

Gost (nepreverjen)

To je kost za glodanje, da ne bomo govorili o predstavitvi letala za "povezane".

Gost (nepreverjen)

In tako bodo te divjake imeli za sosede tisti miroljubni, ki jih sploh niso hoteli.

kostur (nepreverjen)

Ja, to je zelo verjetno kost za glodanje :) za odvračanje pozornosti od aktualnih problemov.
Pronicljiva ugotovitev - Gost (141.101.93.42)
Po drugi strani pa je nastanitev azilantov dobro plačana, in si morda Občina obeta denar za proračun......za še več lastne "promocije" ?!
(Oprostite, a ko odpove pamet, preostane le še sarkazem in samoironija...).

pepi1951 (nepreverjen)

Azilanti so zamenjava za paviljon EXPO.

0000

Samo v Ljubljano .To nesnago nišče naj ne vozi v Soboto in to v središče mesta zraven parka ge do vsakodnevno posilstva .Te nesnage morilske ne pismene ne nücamo v Soboti

krbrezimena (nepreverjen)

solidarnost...če bolje prebereš članek, je v njem omenjeno, da so možne tudi nastanitve v zasebne objekte. Razpri roke in sprejmi nekaj teh revežev z močno izraženimi spolnimi deviacijami v svoj topel dom. Bodi za vzgled in potem nabijaj slabo vest drugim.

Gost (nepreverjen)

Takšni komentarji niso vredni svetlobe najmanj foruma na katerem si posamezniki izlivajo svoja čustva in frustracije ,tako radi hodijo v cerkev vendar ne poslušajo papeža in nauka Jezusa glede migrantov,če je vse naš denar takoj izplačati vse evropske projekte ,ki jih je financirala EU in življenje se bo obrnilo na glavo?Vrnemo vse kredite v tujini in vse kar ni slovensko izženemo če že tako navijate za čistost,samo da ne postanete samostojni otok sredi morja,res se sramujte svojih komentarjev?

migrant (nepreverjen)

Jevšek se povezuje... z migranti :)

Gostišče (nepreverjen)

Non stop poslušam znance in komentarje, kako imajo informacije iz prve roke, da so begunci sami grozni ljudje. Pet minut na terenu je bilo dovolj, da ugotovim vsi ti znanci z zanesljivimi informacijami nimajo pojma, da so navadni tutarji, ki prenašaja rekla kazala. Med begunci so, tako kot med nami, različni ljudje. Tudi kakšen falot se najde, ni jih pa toliko kot med komentatorji. Begunca so vidli samo na televiziji ali pa na ekranu svojega računalnika in vejo vse povedati o njih. Se pa hitro pokaže, da je 99% trditev paničarjev navadna laž. In ja, begunce bodo namestili sredi Ljubljane, na Kotnikovi.

Gost (nepreverjen)

Nimam nič proti nastanitvi beguncev, sem pa proti nastanitvi migrantov.

krbrezimena (nepreverjen)

Gostišče (162.158.89.150)
Gost (162.158.88.150)

ja, ja, razumemo te revček....daj še par nickov si izmisli....

VRANA (nepreverjen)

Gostišče (162.158.89.150) torej, muslimani spoštujejo ženske, po tvojem mnenju?? Na katerem planetu pa ti živiš? Zakaj pa imajo predavanja po državah Evrope, da npr. krilo in parfum še ne pomenita seks?? A ni to DIREKT povezano s posilstvi??

krbrezimena (nepreverjen)

Solidarnost (162.158.89.150)
očitno si edini za v tej debati....

Rok-er (nepreverjen)

ZAHTEVAMO TAKOJŠNJO PRIKLJUČITEV PREKMURJA K MADŽARSKI DRŽAVI! RAJE PREBIVALEC MADŽARSKEGA PREKMURJA KOT ISLAMISTIČNEGA PREKMURJA! ZA NEKAJ LET PA BODO TI ZAHTEVALI ŠE IZGRADNJO DŽAMIJE, ZA 30 LET PA ŠARIAT IN SEKANJE GLAV V PREKMURJU?? OČITNO NAM HOČE TO TA LJUBLJANSKA/SRBSKA "OBLAST" PODTURITI! MADŽARI NAS BODO VSAJ ZAŠČITILI, TI PA HOČEJO K NAM PRIPELJATI SAVDSKO ARABIJO, KATAR IN MAROKO! HVALA NE!

Gost (nepreverjen)

krbrezimena (141.101.93.36) 15 minut nazaj #27
Solidarnost (162.158.89.150)
očitno si edini za v tej debati....

To pomeni, da je izgleda edini normalen v tej debati glede na komentarje ostalih, kateri vsi po vrsti nabijate laži in predsodke, kateri verjetno v resnici sploh ne držijo in so sproducirani iz strani manipulatorskih medijev in desničarskih hujskačev. Kot je zgoraj napisano, kateri od vas je imal kakšen stik s temi begunci in migranti? Je kdo sploh katerega od blizu videl, da veste toliko povedati o teh ljudeh? Mogoče center mesta res ni primeren za takšno zadevo, vendar ne zaradi teh azilantov ampak zaradi vas domorodcev. Mislim, da bi v našem okolju bili azilanti bolj ogroženi iz strani domorodcev kot pa obratno. Spet je vse skupaj samo eno veliko natolcevanje, ker itak vsi vemo, da do te nastavitve v centru MS ne bo nikoli prišlo. Glavno, da lahko eni spet dokazujete do kam sega vaš mentalni domet.

Gost (nepreverjen)

Samo brez panike.

ZMOGLJIVOSTI V OKVIRU KONTINGENTNEGA NAČRTA

Azilni dom (Ljubljana) in integracijski hiši (Ljubljana in Maribor)
Center za tujce (Postojna)
Samski dom na Kotnikovi (Ljubljana)
Počitniški dom Debeli Rtič (Ankaran)
Kompleks Logatec

NEPREMIČNINE ZA TRIAŽNE-SPREJEMNE CENTRE POLICIJE

Območje Občine Brežice
Območje Občine Črnomelj
Območje Občine Grad
Območje Občine Ilirska Bistrica
Območje Občine Lendava
Območje Občine Podlehnik

ZMOGLJIVOSTI CENTRA ZA TUJCE
Center za tujce (Postojna)

ZMOGLJIVOSTI ZA NASTANITVENE CENTRE

Nepremičnine, primerne za takojšnjo uporabo
Športna dvorana (Zapolje pri Logatcu)
CŠOD Soča (Tolmin)
Dijaški dom Pobrežje (Maribor)
Samski dom podjetja Vegrad – v stečaju (Velenje)
Nekdanja OŠ Vide Pregarc (Ljubljana-Polje)
Sejmišče Gornja Radgona
Hotel Marjan (Tolmin)
Nekdanji hotel pri Lenartu v Slovenskih goricah
Stara poslovna stavba Marlesa (Limbuš)
Stara šola (Maribor)

Nepremičnine, ki so pogojno uporabne (potrebna večja ureditvena dela)
Srednja ekonomska šola (Celje)
Vojašnica 27. oktober Stara Vrhnika – objekt Trojica
Nekdanji samski dom (Trbovlje)
Samski dom (Štore pri Celju)
Objekti v IOC (Zapolje pri Logatcu)
Stara pekarna (Prevalje)

MANJŠE ZMOGLJIVOSTI ZA NASTANITEV DO 50 OSEB

Počitniški dom Beli križ
CŠOD Kurent na Ptuju
Objekt s stanovanji, Ravne pri Šoštanju
Nastanitveni objekt, Zavodnje pri Šoštanju
Poslovno-stanovanjski objekt v Zadobrovi (Škofja vas, Celje)
Nastanitveni objekt (Izola)

ZEMLJIŠČA ZA POSTAVITEV ŠOTORIŠČ V NOTRANJOSTI

Nekdanje kopališče TAM (Tezno, Maribor)
Izobraževalni center Pekre (Limbuš)
Zemljišče (Limbuš)
Zemljišče na območju nekdanje vojašnice Mokronog

Solidarnost (nepreverjen)

krbrezimena (141.101.93.36): Več nas je, samo večina jih ne piše na forumih :) Lidje prosim vas, migrantov več nega... so še samo begunci iz Sirije... večina žensk in otrok. Malo se zamislite kaj pišete. Ne pravim, da ni straha ampak takšno sovražno ozračje je neverjetno.

Mislim...nič se nismo naučili skozi zgodovino - temnopolti in njihova borba za pravice, geji, invalidi... vsi posebni drugačni... Dajmo pokazati Sloveniji, ka smo Prekmurci strpni, solidarni... ker mi znamo, kak je živeti z drugimi narodi, etničnimi skupinami, evangeličani in papinci na kupu - mi smo od zunaj videni kot tisti, ki to znamo in zmoremo.

Moja babica je bila begunka v Evropi, sorodniki so bili begunci v USA, koliko od vaših staršev in starih staršev prav tako? Cel čas nam razlagajo zgodbe, kak so hvaležni ljudem, ki so jim pomagali med vojno... kaj se je zgodilo s tem spominom? To kar zdaj nekateri delate je po mojem mnenju sebično. Zakaj smo si mi zahodnjaki sami naredili konvencijo o beguncih? Za svoje potrebe, samo ko nam letijo bombe na glave, ko pa drugim pa se zapiramo!?

In res je smešno, da tisti, ki zagovarjajo sprejem beguncev (ne vseh, normalno da ne - more biti omejeno), da smo tisti označeni kot rablji Slovenskega naroda in se nam očita, da se sprenevedamo, ker ne vzamemo beguncev domov. Večna ljudi nima prostora za družine, ki v 90% prihajajo. Begunce je potrebno razpršiti po državi, po majhnih skupnostih (Avstrijci so pametni, ka to delajo). Če jih spraviš v eno dvorano (kak vsi na velko kričite, ka jih naj v parlament damo oz ljubljano) se zgodiji geto situacije, ljudje nagneteni v nečloveških razmerah sprejemajo čudne odločitve. Probajte se postaviti v njihov položaj.

Vse prakse mednarodnih humanitarnih organizacij (literature) kažejo, da je ljudi potrebno razporediti v skupnosti, jih predstaviti v vaseh in mestih, pripraviti skupna srečanja, da lokalno prebivalstvo spozna begunce. Nemci, Švedi, Nizozemci, Angleži to delajo že destletja in so razvili prave modele, s katerimi se tudi lokalno prebivalsto vključi v sam proces integracije. Mislim to se dogaja v 10.000 mestih in vaseh po celi Evropi, mi smo pa zdaj šokirani in prestrašeni....zakaj že?

smc (nepreverjen)

Solidarnost (162.158.89.150),Gostišče (162.158.89.150),ena ta ista oseba ha ha domov si pelaj te migrante pa župana seuf zemi ka de van popejvo na dvorišču kak za staro leto,namesto ognjemeta pa naj pero eno parkrat preleti nad tvojo kuču ka se van vrne nasmešek na obraz ;-)

Miha3 (nepreverjen)

Gost (162.158.89.143)
Ti ne predstavljaš NAŠEGA glasu, zato bodi tiho, saj večina Prekmurcev nasprotuje migrantom, kot tudi beguncem! Zato zapri to goflo, ka ti jo nede što razbil

gostjaa (nepreverjen)

Če že pridejo v Mursko Soboto oz okolico, je čista praf ka pridejo občini "na nos", ker samo tak de se občina zavzela za občane. Če jih nastanijo ge v rakičani, černelavcaj ali pa pri markišavski šumi, to občine nede tak bolelo.
Tak ka, če že, te tak...

VRANA (nepreverjen)

Solidarnost (162.158.89.150)

Ravnokar gledam po RT, kako je migrant posilil "prostovoljko", ki je pomagala migrantom!! Se tako izkaže hvaležnost? Migranti morajo hoditi na predavanja, da se v Evropi pa samo tako ne posiljuje, da ženske imajo pravice kot moški in niso nek predmet !! Jaz osebno nočem imeti nobenega opravka s takim, ki potrebuje predavanje, da krilo in parfum še ne pomenita, da lahko žensko posili. Misliš, da bo predavanje pomagalo?? Če pa prihaja iz okolja, kjer je ženska ničla, nula, manj od živali! Ali tudi to zanikaš, da to ni res, v muslimanskem svetu? Celo življenje živi drugače, zdaj pa bo čudežno tukaj civiliziran?

solidarnost (nepreverjen)

smc (141.101.93.56): Ne vem kako, ampak resnično nisem pisal kot Gostišče. Ne vem pa, kako je mogoče, da ima nekdo moj IP :).

solidarnost (nepreverjen)

smc (141.101.93.56): Ne vem kako, ampak resnično nisem pisal kot Gostišče. Ne vem pa, kako je mogoče, da ima nekdo moj IP :).

Gost (nepreverjen)

Ko bodo padale bombe nad nami in boste hoteli izvlečti celo kožo in boste morali pobegniti v druge DRŽAVE,da bi se rešili boste vi tudi begunec,migrant ali kaj še drugega.POSTAVITE SE ŽE ENKRAT V NJIHOVO KOŽO in boste videli da ni lep občutek.Oni so tudi ljudje kot mi in hočejo normalno živeti v miru zato so pa pobegnili.Seveda da nas je vse strah,ker v tej množici ljudi so MOGOČE tudi ĐIHADISTI,ki imajo v glavi samo ubijanje.Samo ljudje božji,da mi je znati kako boste se počutili ko boste na istem kot oni.To se tudi lahko zgodi ko bodo padale bombe na nas in bomo morali tudi mi pobegniti.MALO PREMISLITE,NE DA VSE DAJETE V ISTI KOŠ.ĐIHADISTI SO ZELO NEVARNI.NJIH SE JE TREBA BATI IN NJIH TREBA IZLOČITI.

solidarnost (nepreverjen)

Daleč od tega, da bi to kakorkoli opravičeval. Begunci, migranti vsi mi, se moramo držati norm in pravil, ki smo se jih dogovorili in zapisali v ustavi in zakonih. Za take zločine je potrebno ljudi kaznovati in jih omejiti.

Ampak v Sloveniji, katera je ena najbolj etnično čistih držav na svetu, brez beguncev je v zadnjih letih po 70 posilstev na leto (btw Sobota je bila leta 2012 na drugem mestu po poslistvih za Ljubljano, 5 posilstev v enem letu). Torej tudi med begunci se najde gamad. Ampak to ni izgovor, da jim ne bi pomagali v našem kraju. Ker smo samo do žensk sami zelo naslini (glej podatke o število nasilja v družini) in predvsem v Soboški občini so ljudje, ki posiljujejo ženske vsak dan.

vir: http://www.fvv.um.si/dv2014/zbornik/Viraj.pdf

VRANA (nepreverjen)

Gost (141.101.93.42) ko bodo padale bombe nad nami je moja DOLŽNOST, da branim sebe in družino. Kvečjemu da recimo družino (ženske, otroci, starostniki) pošljem nekam na varno, jaz pa branim svoj narod. Kaj se pa dogaja sedaj?? Ali veš, da je velika večina migrantov moškega spola, ženske so pa ostale spodaj? Podatek preveri na strani UN, ni treba verjeti meni!

Gost (nepreverjen)

@VRANA se podpišem, IP nam očitno določa Cloudflare

solidarnost (nepreverjen)

VRANA: Po petih letih vojne, ko bo vse porušeno, ko bodo okrog tebe vsi mrtvi boš tudi ti šel. Dolžnost, nacionlnost, država gor ali dol. Torej se s tem, ko trdiš da boš poslal svojo familijo na varno strinjaš, da jim je potrebno pomagati... enako kot bi tvoji ženi in otrokom pomagali drugje? Tudi če je to v centru Sobote?

Gost (nepreverjen)
nikkooo (nepreverjen)

Tau je siher dogovor jevška ke de te pavilijon expo daubo v soboto! Izdajalec!

Gost (nepreverjen)

Gost (141.101.93.42)in kdo bo metal bombe na nas ?če že kdo so prav to te muslimani ki podpirajo IS.Ne mečem vse v isti koš vendar je tako.

Gost (nepreverjen)

Rajši red napravite v tej Murski Soboti.Preveč je narkomanov,norih ljudi in pijancev.A da ne govorim o ljudeh,ki namesto da bi se družili oni nabavijo si psa.Toliko psov v Murski Soboti še nisem v življenju videla.Zelo rada imam živali samo da preko živali eni hočejo stike navezati res nimam besed.Če pa se nekdo noče družiti in hoče mir imeti pri sprehajanju svojega ljubljenčka pa se vrivajo in za tabo hodijo dokler jim ne pobegneš.Če pa jim kaj nazaj poveš potem takoj se nekaj derejo.OČITNO MOREŠ BITI TIHO.Vidim v čem je stvar,da vam na jetra grejo ljudje iz drugih držav.ZAKAJ POTEM HODITE NA HRVAŠKO NA MORJE?OSTANITE V SLOVENIJI LEPO.SLOVENIJA IMA PREKRASNO MORJE :)

VRANA (nepreverjen)

Seveda, sem za pomoč BEGUNCEM, predvsem nemočnim (ženske, otroci, starostniki)... Problem sedaj je pa, da je večina moških-hkrati pa še takšnih, ki si po mednarodnih pravilih ne zaslužijo statusa azila! In poderejo cel sistem pomoči. Si videl migrante v Lendavi? Je bila vsaj 1 ženska zraven?? Ne!!!

"vir: http://www.fvv.um.si/dv2014/zbornik/Viraj.pdf " Sem preletel zadevo! Dokaj površno narejeno, predvsem pa ne po mestih, kot zavajaš!!! Leta 2008,2009,2010,2011 torej v MS ni bilo nobenega posilstva?? 2012 pa 5 posilstev v MS!! Če vzamem povprečje je to 1 posilstvo na leto v MS? Je to srednješolska seminarska naloga? Zgleda že tako... In ja, tistega enega na leto kastrirat ali 20 let ječe, četudi je naš-prebivalec MS...

Vajz (nepreverjen)

Med takšnimi skrajnežami, kak se pojavlajo eti na ton forumi, se človik bole počüjti varne med azilantami.....

plitvi potok

Te pa ajd gas ta med njih

In reply to by Vajz (nepreverjen)

jjjjjjj (nepreverjen)

@Solidarnost. Če mo ge kam mogogel bežati, mo se tan obnašal kot oni zahtevajo. Mo tan kak "picek" priden, poslušen... Ta narod je pa necivilizirani in nikak nejdejo v našo družbo. Preveč je razhajanj, ka bi lahko skupaj živeli. To so bojevniki, ljudje ka so se vojni rodili. Oni niti ne vejo živeti v miru.

smc (nepreverjen)

Vajz (141.101.93.43) te pa idi k njim ka boš varen....

divjejabolko

To je dobra novica. Itak je center na tistem delu mrtev, zdaj bo oživelo ;)

lageraš (nepreverjen)

jaz se pa strinjam , poživili bomo mestno središče in še nekaj zaslužili !

Vajz (nepreverjen)

smc (141.101.93.56), koji si tij faktor, ka boš mene nekan guno?

Gost (nepreverjen)

Štihec je vrgel 150.000 EUR za ustanovitev Fakultete za turizem v Soboti. Od tega ni bilo nič, ziher mu je padlo kaj v žep. Za ta denar bi lahko za silo obnovili kakšen objekt in v njega namestili otroke, ki se jih kot vidimo celotna Slovenija otepa. A bo kdo Štiheca in Modro listo klical po odgovornosti?

"Kaj se je zgodilo s 150 tisoč evri, ki jih je MOMS nakazala Valvasorjevemu centru iz Krškega, in kje je dislocirana enota Fakultete za turizem v Murski Soboti?"

http://www.vecer.com/clanek/201602236190557

smc (nepreverjen)

Gost (162.158.89.150) ha ha še itak ste obremenjeni z bivšim županom,kda van ide vse naopak ste včasi pripravleni z prstom pokazati na bivšega župana samo ka bi preusmerili na drugo debato in naj bi se ta pozabila ha ha nizkotno predvsem pa brez efekta ker vas je narod prebral kako se z nasmeškom na obrazu povezujete med sabo ;-)
Vajz (141.101.93.43)

Gost (nepreverjen)

Vajz (141.101.93.43) san si napisal da se bolj varnega počutiš med migranti zato pa sem ti predlagal,da greš med njih ,če se počutiš ogroženega med nami :-)

Gostišče (nepreverjen)

@smc, @ krbrezimena, če bi še bila tako pametna, kot sta hitra na sklepanju...
Težko verjamem, da bi pisal še proti sebi z nickom krzbrezimena. Ima pa ta uporabnik enak ip mojemu. Zanimivo. Pa ni edini.

lec (nepreverjen)

Te pa van je čudno zakoj nas majo za zaostale... Poglednite si ka eni pijšete... prizadeti ste pač. Še bole kak Hitler. Nedo nas vničili begunci, vničili mo se sami, zaradi svoje lastne prizadetosti. Prizadeti nerazgledani netolerantni mali lidje, ki svojo moč najdete v nestrpnosti.

Gost Gost (nepreverjen)

Rok-er (162.158.91.99): Dečko, kelko si ti star?! Priključitev Madžarski, kak koli zveni to sarkastično, ironično, v bistvu še najbole pa glupo, se ti sploh zavedaš, kakšno sranje prihaja skoteno izpod tvojih prstov na tipkovnici?! Se ti zavedaš, ka gučiš? Nemo naklado o ton, kelko naših rojakov, mogoče tudi kaj tvoje rodbine, je moglo mreti zato, ka smo zdaj lejko v samostojni državi?! Glij v tistih letih nas je ščel poteptati madžarski fašizem. Ka se razmimo, neman nič proti Madžaron. Ogromno pa man proti madžarskomi fašizmi in fašizmi nasploh. Tudi med Slovenci je ogromno fašizma. Bljak.

krbrezimena (nepreverjen)

en pravi, da nismo bili v stiku z migranti, da bi vedeli kakšni so. pa dobro, kaj ti moraš tudi roko na vročo ploščo stisniti, da boš verjel, da dobiš opekline? ne moreš tega verjeti kar svoji mami ali sosedu? enako je z tem. zakaj se enkrat za spremembo raje ne naučimo na napakah drugih? jih moramo občutiti še res na svoji koži?
budale ja, pametni madžari pa ne.

Gostkerminepus… (nepreverjen)

@krbrezimena,

če hočes zagotovo vedeti, se moraš prepričati. Če si ti daš očala barvati iz tretje roke, je to tvoj problem. Samo ne mi potem nakladati, da ti veš o čem pišeš. Tvoji posti, so bolj podobni tvojim željam, kot dejanskemu stanju.
In primerjava z vročo ploščo je tvoj simptom, govori o tvoji negativni nastrojenosti vnaprej, zato begunce enačiš z vročo ploščo-nečim negativnim.

A zdaj maš pa drug IP?

smc (nepreverjen)

nejsan nestrpen ali to ka se dogaja z temi beguncami je pa preveč.zato si jih ne želim nej v moji bližini nej v naši državi.nemamo zadosta svoje sirotinje ?ali pri nas vala ka so ludski več vredni kak domači,zato pa smo tan ge smo.me zanima ka bi vi keri tak zagovarjate te begunce posilili vašo ženo,deklo ali bog nedaj otroka,te bi jih še itak tak velikodušno sprejemali kak zdaj.Te begunci so v čista načišnem okolju gor rasli zato se nedo nikoli in nikdar spremenili in povzeli naše vrednote ampak do meli dale svoje v keron je ženska samo objekt in nič več zato pa ge zdaj telko pizdarij z njimi ka ne razmijo kak je pri nas.

Vipko
buldog

Vsi, ki ste sposobni kakršne koli empatije do imigrantov... razmislite, če boste kaj še napisali. Teh tukaj ne zanima, kaj vi pišete...v osnovi ni pomembno, če bodo begunci kdaj v središču Sobote ali pa nekje na madžarski meji. To so zakleti haterji, to so ljudje z globokimi predsodki... oni sovražijo vse; od musličov, narkomanov, brezposelnih,socialcev, homoseksualcev, intelektualcev, zaposlenih v javnem sektorju, komunajzarjev, privržencev združene liste... in še tisoče drugih. Oni so vojščaki; nimajo preveč lastne pameti; zato bodo šli v boj na namig... nevarni pa so tipi z polizobrazbo; nekaj malega jim delajo možganske celice, a le toliko, da so sposobni totalne ideološke indoktrinacije... pazite se napr. VRANE!

In še dve stvari: teh vojščakov ne zanimajo vaša stališča; njih zanima edino kdo ste vi! Da vas napadejo iz globoke inkognitosti in vas diskreditirajo na vaših, privatnih tleh! Oni so mali podleži in verjamejo, da so varno skriti pod raznimi IP - ji...hahhaha. In druga, najpomembnejša stvar: ti "domoljubci" vam bodo že sedaj grozili... sposobni pa so priti tudi na vaš dom in vas likvidirati. Poglejte si samo grožnje proti buldogu in mujre.

Zato vam priporočam: umaknite se s tega portala in ne delujte več na ta način v javnosti. Poslužujmo se drugačnih socialnih omrežij. Lep pozdrav!

VRANA (nepreverjen)

Gostkerminepust... (162.158.89.150) Pa ka si ti za bumbara? Jaz ti pravim: če se z avtom zaletiš z 150km/uro v zid, imaš praktično 0% šanso, da preživiš. Ti se moraš to prepričati, da boš zagotovo vedel? Čeprav je iz izkušenj vidno, kakšne so posledice, ti še vedno ne verjameš? Izvoli, VENDAR MENE NE VLAČI ZRAVEN V TO !!

Ker si pa ti tak napreden in razgledan, bi vzel enih 3-4 Maročanov na svoj dom, pa jim pomagal, z lastnimi sredstvi? Ker to bi bila konkretno pomoč od tebe in samo od tebe! Vse drugo je opletanje s tujim k..cem po koprivah... Daj konkreten odgovor, bi vzel??

smc (nepreverjen)

buldog ha ha si ti vojščak pa na keri strani tudi taka neboi o tem što je ger kakšen vojščak

VRANA (nepreverjen)

Buldog, ker si izpostavil konkretno mene pa začniva pri osnovah: jaz ne vem kdo si, niti me ne zanima, verjemi... Me pa moti, da brezglavo zagovarjaš nekatere stvari, samo pod pretvezo, da pa to je NAPREDNO, RAZGLEDANO, INTELIGENTNO...
Vse kar je drugače, kot misliš ti, je pa seveda sovraštvo, ksenofobija, rasizem...
To pa preprosto ni res!!! Če bi me poznal osebno, bi to vedel...Imam pa jasne predstave, kaj je dobro in kaj slabo.

Odgovori mi konkretno (ker prihajajo predvsem muslimani):
1)muslimani ženske zatirajo, ženska je nula, ničla, še manj DA/NE
2)izstop iz vere se kaznuje s smrtjo DA/NE
3)kazen za homoseksualce je smrt DA/NE
4)demokracija in šeriat sta izključujoča in nezdružljiva DA/NE

To so samo 4 vprašanja, za začetek, na katera moraš 100% vedeti odgovor, če si vsaj malo razgledan.

en tak tak (nepreverjen)

Ob 17,00 uri danes že ca. 90 prosilcev za mednarodno zaščito ali podobno (všeč jim je Slovenija, ne želijo naprej). Če bo šlo tako dalje bo teh beguncev že v treh mesecih za približno 10.000 tisoč, ko bo pomlad brez ukrepov sam Bog zna koliko?. Vsak stane državo ca. 400 EUR na mesec. (povedano danes v poročilih a je Mramor povedal da begunec stane 840 EUR državo, da se razumemo po kmečki pameti ne dobi te vsote). Kje so tisti, ki bodo še delali z njimi in pazili na njih? Ali si to lahko privoščimo? Zanima me ali to država lahko zdrži? Mogoče jih prijazni zagovorniki vzamejo domov in pokažejo, to kar zagovarjajo tudi tistim, ki smo bolj zadržani do Beguncev?

smc (nepreverjen)

Gost (162.158.89.150) ,Gostkerminepust... (162.158.89.150), Gostišče (162.158.89.150), jjjjjjj (162.158.89.150),solidarnost (162.158.89.150) zakoj man takšen filing ka je ta oseba z večimi imeni in enakim IP-jem mađister ?

Vipko
Truplo

Odgovor župana je kar v redu in jaz mu verjamem.

Država pa kot država oz. kura brez pameti na dvorišču. Na seznamu so videli pač to zgradbo, videli, da je prazna, ugotovili, da ima toliko in toliko sob... in dalje vemo.

Pač brez strategije, nekega načrtovanja, vse delajo iz danes na jutri. Če bo prišlo do kakšnih večjih zapletov... verjetno mislijo, da bodo nosili glave na prodaj slabo plačani vojaki in policaji? Kaj menite?

Barbara Tompa (nepreverjen)

Lahko bi bili v stari šoli. Ne bojim se migrantov, bojim se skrajne desnice in histerije katero zganjajo. Zavedam pa se tudi, da je Afrika z delom Azije zelo veliki kontinent.

domoljubka (nepreverjen)

Čas je,da tudi mi Sobočanci organiziramo shod proti naselitvi migrantov v našem mestu. Migranti , ki jih želijo nastaniti so isti ljudje, ki jih je Nemčija zavrnila, ker so bili tam izgredniki. Računam na pomoč našega župana, da se te nekulturne osebe namestijo nekje za ograje, nekam kjer se ne bodo prosto gibali in kratili in ustrahovali naših ljudi.

Ne damo Sobote (nepreverjen)

Če pa slučajno tou požremo pa pistimo te turiste v center Sobote smo pa rejsan nej vredni ka živemo v njej.

Ne damo Sobote (nepreverjen)

Ne ven zakoj eni napadajo Jevška, če je pa dau izjavo v šteroj demantera to nastanitev. Dvomim ka si dovoli zavajati Sobočance.

Gost (nepreverjen)

Majke mi da jo zažgem ko prvi prestopi prag..

gost3 (nepreverjen)

Ne mi trditi, da župan ni nič vedel. Ne bodite smešni!

smc (nepreverjen)
Gost (nepreverjen)

Buldog, pravilno si ugotovil, najbolje, da se umakneš, ker tako nizek in brez predmeten komentar premore malo kdo.
Od kod ti te ideje, je s tabo vse v redu?

asdfghjk (nepreverjen)

prosilci za azil se že prosto sprehajajo po Ljubljani, so v neposredni bližini fakultete, dijaškega doma, vrtca, študentskega doma, osnovne šole, srednje šole, lokalov, trgovin in pa seveda centra Ljubljane. Me prav zanimle kak dugo de mer. Nan se tudi to ne vijdi ka so v Ljubljani.

neveneven (nepreverjen)

te muslimanske migrante, begunce,drhal necivilizirano,ki ne spoštuje ne ženske ne zakone itd, odpeljati na samotni otok in naj si tam pridelajo hrano za preživetje ne pa da jih mi hranimo zastonj (pa ti ne bodo delali,ker se znajo iti samo terorizem in nič drugo) NE VEM ZAKAJ PRIMERJATE NAŠE DEDEKE IN BABICE KI SO ŠLI V DRUGE DRŽAVE S TREBUHOM ZA KRUHOM IN SO SE TAM RAVNALI PO NJIHOVIH ZAKONIH, TA DRHAL PA SE NE BO NIKOLI PO NAŠIH... ti ki jih pa zagovarjajo pa naj si jih vsak pelje v svojo hišo tam od 50 do 100 musličev in naj jih imajo radi in delajo z njimi kar se jim zljubi, vaša stvar ......ajd zdaj pa pišite proti meni da sem .....se ne sekiram ....

black panter

dobro si napiso,naši predniki so tudi šli po svejti,amerika kanada...šli so tja delat, nej pa postopat po žel.postajah ali trgih pa tan nadlegovat domačine pa delati sranje tak kak delajo tej musliči,te se pa ljubitelji te nesnage kre njih še gor gemlejo

Vipko
buldog

Jezus, ti si pacient...zgodovino si v šoli mel čisti cvek, bar vupan. Prešti si, ka so tvoji "predniki" delali "po svejti, v ameriki in kanadi" dvejsto let preden so šli ta "delat"... nej so "nadlegovali" domačine; konjenica je prišla, ka jih iztrebila, vmes so malo posilili pa pokradnoli zemljo....no, to seveda ni nadlegovanje v pravem pomenu besede. To je bil genocid, tak njemi pravijo v sodobnih učbenikih. Saj se ne želim vpletati v to konstruktivno debato, niti ne želim žaliti tvojih domoljubnih čustev; samo hočem izpopolniti tvoje znanje zgodovine.

In reply to by black panter

black panter

ne razmiš ali neščeš razmiti,ge san se navezo na komentar nad menov,ge je pravo za dedeke pa babice ka so šli v ameriko na začetki prejšnoga stoletja,še dobro ka si nej šou dale nazaj v zgodovino v čas Vikingov,šteri so tudi po ameriki odili....

In reply to by buldog

0000

Po Soboti je danes bilo čüti ka bi to bagro nesnajžno naj naselili tüdi v zapuščeni Mercator trgovini na Lendavski ulici .Što kaj zna ka je tü istine ?V Kidičovem jih ne nameščajo v Šentjurju jih ne bojo nameščali a v Soboti pa bi jih nameščali .Ali bomo rejsan Prekmurci dovolili ka nam nekoga vsiljujejo ali pa idemo na ceste ?

neveneven (nepreverjen)

pa še to kot je napisal ( Gost (141.101.93.42) 9 ur nazaj ) ko bodo padale bombe in bo vojna pri nas bom lahko tudi jaz BEGUNEC ali MIGRANT toda jaz bom srečen če lahko pobegnem v prvo sosednjo varno državo (AVSTRIJA - MADŽARSKA - HRVAŠKA in ITALIJA ) ne pa v 8 ali 9 državo .....in vi mislite da vsi bežijo pred bombami....prosim vas malo razmislite vi nekateri pametnjakoviči,kaj bo iz tega nastalo....3 svetovna vojna in ISLAMIZACIJA CELEGA SVETA...PA TO ONI HOČEJO in NIČ DRUGO !!!!!!!!!!!

urbans (nepreverjen)

Haha @buldog, kakšna ironija ka njemi očitaš neznanje zgodovine.
Močno dvomin ka so kakšni prekmurci sodelovali pri špansko-portugalskem-britanskem koloniziranju Novoga sveta in posledično genocidu.

Kovačeš Štejf (nepreverjen)
Toš (nepreverjen)

Ljudje Slovenski zavedajte se, da ti muslimanski emigranti ne prinašajo nič dobrega? Delal sem v Nemčiji in sem videl kaj delajo muslimani avtohtonim prebivalceo,ustrahovanja, posilstva in veliko kriminala. Ljudje v Nemčiji se več ne upajo iti ven po mestu, zakaj? Ker nihče ne more poskrbeti za lasten narod, za varovanje naroda. Muslimani nikoli ne bodo se integrirali, hočejo samo svoje pravice in šeriatsko pravo. Ljudje slabo se nam piše v Sloveniji. Svoje otroke bo treba zaščititi pred MUSLIMANI.

cvfbgd (nepreverjen)

[email protected] BOJ SOLIDAREN PA JIH VZEMI V SVOJO HIŠO.NAJ TI ČERKO NATEGNEJO TAK SOLIDARNO

Vipko
buldog

Jao, cvfbgd (141.101.93.48), tole bi bilo smešno, če ne bi bilo tragično! Ste vsi izgubili vsaj malenkost razuma in empatije? Pa resno verjamete, da so priseljenci vsi kriminalci? In da za to obstajajo dokazi? Ste se resno vsi pripravljeni solidarizirati s tem zadnjim "solidarcem"? Če ja, potem je ta deželica resno do kraja izgubljena....

smc (nepreverjen)

buldog-drago vse te migrante si domov odpelaj,če jih maš tak rad ;-)

buldog

Vipko
buldog

Eh, moj Karči... to so samo ljudje. Hočejo živeti boljše. Znaš, ka jih kar nekaj poznan, pa vsaj dva sta v krogu mojih najboljših prijateljev; človeka na mestu....to so dobri ljudje, zato so moji prijatelji. Vera ne igra nobene vloge. Nekdo je človek, lejko pa tudi nej... kristjan, musliman, jud ali budist ali karkoli tretjega... ni pomembno. Pa teh ljudi ne moreš iti streljat na mejo.... pa niso oboroženi, tam so ženske, otroci, starčki... da so z njimi barabe? Seveda so; če izženeš pol Slovenije, bo z begunci odšlo tudi nekaj ljudi, ki ne mislijo dobro.

No, vsaj nekaj vidim pozitivmega: večina tukaj se je znebila tistega strahu, da prihajajo teroristi.Mislim, da je vsem jasno, da so potencialni teroristi že zdavnaj v centru Evrope.

In reply to by smc (nepreverjen)

Sirijec (nepreverjen)

Alah agba (bummmmm)

Divjef (nepreverjen)

Strojanovi ?ali begunci?ode sobota u trij krasne

VRANA (nepreverjen)

Buldog, taki kot ti ste povzročili tale kaos, tole je bistvo. Začetek katastrofe je vojna, seveda so v vojni tudi begunci. Begunci imajo pravico do mednarodne zaščite. Do tukaj se strinjamo, menda???
Potem se je pa začelo, poleg beguncev, gibanje raznoraznih migrantov, ilegalnih, nezakonitih (s tem mislim tistih, ki niso upravičeni do azila)!!! Ko smo začeli pisati, da pa je treba zdaj malo bolj preverjati, kdo prihaja, od kod, zakaj, kam, je bila prva reakcija levičarskih ekstremistov-ti si ksenofob, rasist. Kar pa ni niti približno res: država lahko in CELO MORA zaščititi svoje meje in izvajanje zakonov!! Kaj pa je sploh država, KI NE SME UVELJAVLATI svojih zakonov? Ker so tile prehodi bili ilegalni, nezakoniti, bi se vsa debata že lahko končala s tem... Potem pa je še pod pritiski kvazipravičnikov Merklova izrekla "Willkommen", vsul se je plaz in je stanje kot je zdaj. In nič več ne more tole zaustaviti, to je jasno!! Ampak meni ni treba, da je to všeč. To pa ni sovraštvo!! Samo vojna se bo iz tega vsega izcimila.

Vse primerjave z našimi dedki in babicami, ki so šli s trebuhom za kruhom takoj po vojni, so neprimerne. Šli so z dokumenti, z namenom iti delat. V sebi niso nosili sovražne ideologije (1 manjvrednost žensk,2 smrt homoseksualcem,3 upravičevanje posilstev,4 otroške neveste-upravičevanje pedofilije,5 po ureditvi razmer vzpostavitev lastnih zakonov-šeriata,...). In nisi mi odgovoril na ta preprosta vprašanja, pa zopet obtožuješ!! Kontraargument je tak, da napišeš točke od 1-5 in stvari pojasniš oz. zavrneš z razlago, ki je boljša od moje !! Zato prenehaj z lažmi in obtožbami, ki so povsem neutemeljene. Drugačno mnenje od tvojega ni takoj sovraštvo !!

Vipko
buldog

Hvala VRANA za laskavo oceno. Nisem vedel, da imam moč, da povzročam mednarodni kaos in spore. Nič ne bom komentiral; s tabo pa sploh nič ne mislim debatirati. Lep nemuslimanski pozdrav!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

خادم الله (nepreverjen)

Bo vojna čim hitreje, tem bolje. Razcefranje Evrope skupaj s Slovenija! Alah velik!

black panter

marššš govno

In reply to by خادم الله (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

To je divji in bojevniški narod, mi pa "mirovni inštitut", ZL, ..., saj pa za malo malico nas pojejo. Edina naša obramba je nič teh krvoločnežev k nam!

VRANA (nepreverjen)

Vidiš Buldog, ko nimaš argumentov se zatekaš k obtoževanju ali pa "ne misliš več debatirati". Ampak jaz vztrajam, da se debatira z argumenti! Zatorej ti ponujam točke, ki jih lahko zavrneš in me osramotiš, ker očitno ti veš nekaj več od mene.
Prišleki nosijo s sabo privzgojeno kulturo, vero, navade, ki:
1)zaničuje ženske
2)upravičuje posilstva
3)kaznuje s smrtjo homoseksualce
4)otroške neveste-upravičuje pedofilijo
5)zahteva vzpostavitev lastnih zakonov v državi gostiteljici-šeriat (neupoštevanje šeriata se kaznuje s smrtjo)
.
.
.
.
Razloži mi točko po točko, kje se motim, kaj ni resnica, kaj je resnica... In temu se potem reče debata. Če ne odgovoriš, si pogorel na celi črti, si luzer. Zato te vabim, da me osramotiš. Prepričan sem, da misliš isto kot jaz, da te stvari niso sprejemljive in se jih rahlo bojiš, tako kot jaz. Ni mi pa jasno, kje se pa potem zgodi preskok iz kritičnega gledanja na drugo stran-anarhija. Anarhija- nič ni potrebno premisliti, vse dovoliti, brez vprašanj o posledicah, bomo že nekako...

Toš (nepreverjen)

Muslimani so ljudje , ki poznajo samo posiljevanje,ubijanja,sekanje glav,ustrahovanje ljudi in polno kriminala. Takšno življenje mi v Sloveniji ne potrebujemo.Tukaj je krščanstvo in nočemo ustrahovanja ljudi. Emigranti muslimanski ne prinašajo nič dobrega, poglejte danes jih je 30 v Vrhniki pobegnilo iz migrantskega centra in se prosto gibljejo po Sloveniji. Ljudje Slovenski zavedajte se slabo se nam piše, če država ne more zaščititi svoje državljane pred MUSLIMANSKIMI EMIGRANTI, BO TREBA ČIMPREJ SE ZANESTI SAMI NA SEBE!? Drugače bodo ropanja, posilstva in veliko kriminala.

smc (nepreverjen)
Vipko
Tujec

Zaradi teh beguncev se boste še " poklali " med sabo. Malo se smirite. Če bi se za druge, bolj pomembne stvari tako zavzeto " bunili " ( kraja družbenega premoženja, visoka nezaposlenost, vsak dan večja revščina, ...... ), bi mogoče bilo kaj drugače, kot je. Vi pa pametujete o neki stvari, ki lahko bo ali pa ne bo. Debatirajte raje o tem, kar kot ljudje vsak dan doživljate. Z begunci pa nehajte, ker do kraja tako ne boste prišli.

Gost (nepreverjen)

Ljudje božji, muslimani držijo skupaj, v skupinah na ulicah gnjavijo narod, kot posameznik se jim ne moreš upreti, za policijo ni dovolj dokazov, ... delajo lahko kar hočejo in jim nihče nič ne more. Star vendar efikasen recept, kar ste lahko že videli pri šiptarih in romih. Zahod pa še nima protistrupa temu in ga niti ne bo imel.

Stranka Sloven… (nepreverjen)

Vsak lahko vidi kaj se dogaja po Evropi. Države katere so sprejele veliko število migrantov se soočajo z nasiljem le teh nad domačini, s povečano stopnjo posilstev ter z zahtevami po uvedbi šeriatskega prava. Slovenska policija ter vojska sta v razsulu, saj je to v interesu levičarske politike z Cerarjem na čelu. Zato je edina možnost za preživetje Slovenskega naroda da zapre meje za migrante, zavrže zahteve Nemčije ter Avstrije po sprejemu, tam nezaželjenih migrantov. Hkrati pa je treba zahtevati odstop izdajalske politične elite, katera uničuje državo že 25 let. Povsod po državi se začenjajo upori proti namestitvi migrantov ter proti nesposobni vladi. Čas je da se tudi prekmurje prebudi. Obiščite nas na: https://www.facebook.com/SSN.Ptuj/

muslič (nepreverjen)

če bo ta golazen ostala pri nas bo še bolj zaščitena kot cigani,samo naša vlada ne ukrepa NIČ,ker posluša EU in MERKELCO...to vse tirati v 3 pičke materine,našo vlado in muslimane....sem prečital da se lahko svobodno gibljejo po Lendavi joj kaj bo iz tega.....poglejte si naše sosede MADŽARE oni nimajo sranja z to golaznijo zato ker ima ORBAN kelko telko v glavi ne pa v Bruslji kak ovi komandirajo....buldog ti imaš dva prijatelja musliča kdaj si pa ti bil v Siriju in Iraku ali v Afganistanu da so ti kolegi,ker so tako dobri...ne mislim našo južno bračo BIH ker ti so daleč od tistih ki tukaj lazijo....buldog kdo pa beži,od vojne in bomb v 8 ali 9 državo to mi sedaj razloži, zakaj tako daleč in ne v prvo sosednjo varno državo in ko se vse umiri lahko gredo nazaj v svojo domovino...ČE BI SE MUSLIMANI MED SABO SPOŠTOVALI NE BI PRIŠLO DO VOJNE....zakaj pa lahko mi živimo skupaj ker je več veroizpovedi pomešano oni so pa samo MUSLIMANI med sabo in se ne spoštujejo.KAKO BODO PA NAS SPOŠTOVALI IN PREVZELI NAŠE ZAKONE KAKO ????????

Silva.v.m.d. (nepreverjen)

Dragi ZUPAN, prosim da prej organizirate volitve, pa bomo videli če se strinjamo obcani in sosedje stare ekonomske šole da se sem preselijo begunci. Že zdaj ne upam hčerko samo s pson pustiti v park zaradi pijancov, ka de se te? Si želite posilstva,kriminala in morilstva v Murski Soboti ???? Želite miren park spremeniti v strah, da si nobena ne bo upala v park? Želite to mirno mesto Murska Sobota spremeniti v katastrofo?

Kot soseda stare ekonomske šole sem proti temu, in priporocam da prej kot naselite koga sem organizirate volitve. Hvala in lp

muslič (nepreverjen)

http://www.barenakedislam.com/2013/05/17/more-muslim-animal-abuse-settin... TO JE POTREBNO TUDI NJIM DELATI KOT ONI DELAJO NA ŽIVALIH KI NISO NIČ KRIVE....http://www.barenakedislam.com/?s=Muslim+Animal+Abuse

lauraas (nepreverjen)

V vseh teh mesecih noben levičar še ni dal odgovora, zakaj begunci niso ostali v prvi varni državi, ampak grejo tisoče težkih kilometrov.

solidarnost (nepreverjen)

lauraas (162.158.88.130) : vsakemu levičarju se zdi odgovarjati na tako bedasto vprašanje poniževalno. A si pismen? Ask google. Pa še pomagal ti bom, da ti ni potrebno vklopiti še tisto malo mozaka.

https://www.youtube.com/watch?v=ywKnj4JHO1Q

https://www.youtube.com/watch?v=nG0pLicXYds

Mislim ne morem verjet, da moreš to ljudem odgovarjati, oz. da se lahko kdo še to sprašuje.... Res.. katastrofa!!!!

solidarnost (nepreverjen)

Silva.v.m.d. (141.101.93.118): Silva moja, kot praviš hčerko že zdaj ne pustiš v park zaradi pijancev. V čem je torej problem? Je še kaj humanosti v tebi ostalo? Mislim premisli preden pišeš take nebuloze!

Gost (nepreverjen)

Osebno nimam nič proti beguncem in me ne moti če pridejo v Ms. Sem jim pripravljen/a še pomagati. Edino kar me skrbi je tou ka živen med nestrpnimi(domačimi) ljudmi. Tou me pa fejst skrbij.

Gost (nepreverjen)

Gost (141.101.93.42)
Ta težava pa je res enostavno rešljiva!
Izoliraš se od okolic, vzameš domov begunce in živite v sožitju. V kolikor pa ti t predlogni pogodu, pa ne gnjavi ljudi z svojimi brez veznimi skrbmi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice