Mariborskega rednega profesorja so brez njegove vednosti posneli, kako po telefonu med uporabo programa Microsoft Teams obupano prosi za pomoč, posnetek pa že avgusta lani naložili na YouTube. Profesor za obstoj posnetka ni vedel.

S poukom na daljavo so se nekateri profesorji spopadli bolj uspešno kot drugi. Na družbenem omrežju YouTube so bralci Sobotainfo zasledili posnetek mariborskega rednega profesorja, ki mu je prehod na poučevanje preko spleta povzročil kar precej preglavic. 

V posnetku, ki si ga je doslej ogledalo skoraj štiri tisoč oseb, opazimo, da ima profesor težave z uporabo programa Microsoft Teams, preko katerega na mariborski univerzi poteka študijski proces. Profesor se pogovarja po telefonu in sogovorca obupano prosi za pomoč, saj se sam nikakor ne znajde. 

Kot kaže, ga je na skrivaj posnel nekdo izmed študentov, čeprav je snemanje predavanj, seveda, prepovedano, kaj šele brez vednosti profesorja. Na Sobotainfo posnetka zato ne bomo objavljali.

Posnetek se je v javnosti delil, za obstoj pa nista vedela ne profesor ne univerza

»Vsaj malo resni univerzitetni profesorji so se v času karantene vsaj malo pripravili na študij na daljavo. Določen profesor je pa kar brez predpriprave in poznavanje programa MS Teamsa začel s predavanjem. Tako je nastal tale posnetek,« je neznani uporabnik YouTube zapisal ob spornem posnetku, ki je bil na spletno stran za izmenjavo posnetkov naložen 31. avgusta 2020

Profesor z obstojem spornega posnetka po informacijah uredništva vse do danes ni bil seznanjen, za Sobotainfo je dejal, da platforme YouTube ne uporablja.

»Pri prvem predavanju so bile določene težave z povezavami, ki sem jih rešil v nekaj minutah. Vsi sistemi niso bili povsem kompatibilni, zato v prvem poizkusu ni bilo vse optimalno. Po nekaj minutah je zadeva stekla in ne vem, kje je problem,« se je mariborski redni profesor odzval na vprašanja Sobotainfo.

Za odziv na posnetek, ki je še vedno dostopen na YouTube, smo se obrnili tudi na Univerzo v Mariboru, kjer s posnetkom prav tako doslej niso bili seznanjeni. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Komentatorji na YouTube profesorja vzeli v bran

Profesorja, ki bil v trenutku obupanega telefonskega pogovora več kot očitno v stiski, je večina komentatorjev na YouTube vzela v bran.

»A ste lahko vsaj toliko fer, da ta posnetek odstranite? Starejša generacija se pač ne znajde z računalniki in velika večina profesorjev, učiteljev ni bila deležna nobenega treniranja. Če ga je tako prizadelo že samo to, da ni mogel začeti predavanja, kako ga bo šele to, ko bo videl ta posnetek?« je zapisal eden izmed uporabnikov.

Spet drugi pa so se spraševali, ali njegov delodajalec ni nudil nobenih možnosti za izobraževanje o pouku na daljavo: »Najmanj, kar lahko naredimo zanj, je, da mu pripišemo dovolj razsodnosti za sprejemanje odgovornosti za svoje vedenje in višino glasu,« je bil oster drugi komentator.

Na tem mestu moramo opozoriti, da profesor ni vedel, da ga kdo sploh gleda ali celo snema. Kot je razvidno iz posnetka, je prepričan, da njegovega telefonskega pogovora ne spremlja nihče drug.

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
retert (nepreverjen)

Klasična hinavčina mladih lidij. So starejši nej gor rasli z telefonon pa laptopon in tudi iz osebne izkušne zoom in ms teams mata svoje muhe na dnevni bazi ko mamo sestanke, taka to da en starejši profesor ne znajde ni glih čudež.

Smešno ker je "doktor" in ne ve uporabljat ms teams. Otroci.

bralka (nepreverjen)

Jp,praf si napijsau.Nasa deca pa celjlo pamet pojeli,s tejmi zomi,mobitel...ovacik pa sploj nevejo mekle v rokaj drzati...

In reply to by retert (nepreverjen)

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

pa mi po resnici povejte
kateri profesor je boljši
Ta na sliki
ali pribac

In reply to by bralka (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

prof Pribac je boljši

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Napaša Pofukić (nepreverjen)

tudi jaz pravim da je prof dr Pribac boljši

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Obrev (nepreverjen)

Doktorat bi naj pomeno, ka se je nešče sposoben navčiti novij stvarij. Microsoft Teams ni nobena umetnost.

In reply to by retert (nepreverjen)

marta pol. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In taki so zaposleni ,kot profesorji in ne obvladajo računalnika . Po tem bi morali preveriti kaj in kako je postal profesor ?

Odvzet (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Odvzet doktorat takim, ki se niti osnov računalništva ne morejo naučiti.
Očitno niso primerni za to delo!

DiMitrij (nepreverjen)

Tebi najprle odvzeti pravico komentiranja, pa te lepo dale...

In reply to by Odvzet (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

tanja flaškon je tudi dala n0ge
narazen na izpitu iz računalništva

In reply to by DiMitrij (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

takrat ko je tanja hodila v šolo
še ni bilo računalnikov
razen onih seveda na kuglice

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

a misliš japonske kroglice
ki jih tanja obožuje
jaz sem pa proti

In reply to by gasilec lojz (nepreverjen)

polit (nepreverjen)

DiMitrij ............... Tebi so lekar pamet odvzeli tak se mi zdi

In reply to by DiMitrij (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ge ščem vidi posnetek ali pa se to nej zgodilo !

eder (nepreverjen)

po 148 clenu KZ jim kazenska ovadba ne uide. zapor so enega leta ali denfan kazen. Plus civilna tozba. Najde naj si dobrega odvetnika.

laik (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Od 00:25s do 00:34s, tü se zgodij cejla zgodba. Najbouša je ova, kda pijta :"Pa kaj naj nardim?" Prokleti stari profesor, vö pa tou si postavo retorično vprašanje, IDI V PENZIJO, či si nej dorasel tehnologiji. Porazni so tej stari doktori, moj sosid je isti, niti enga mejla ne vupa poslati, pa me zove na pomoč. Jebeš tij takše doktorate, zeti jin vse, pa poslati na izobraževanje - človik bi pričakuval od doktorata, ka de se sposoben friško novo stvar nafčiti, pa zgleda ka kmica. Moj sousid ne vej posodo, pa cote oprate, čijsti seljak, ali of je stari doktor, pa ga še edni izda na ramaj nosijo. Naj jin dajo na doktorati predmet samooskrba, pa enga strogoga kmeta za profesora, keri de vrgel sakšoga loleka. Či maš doktorat, moreš biti sposoben rokovanja z najnovejšo tehnologijo. Vsaka čast študenti, keri je tou objavo, naj jemi dajo diplomo brez izpitof, ka je razkrinkal te blefejre predavatelje, keri nemajo trij čijste.

ekooooo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Obvezno uvesti izobraževanje na vsake telko lejt, sicer adijo doktorat.

In reply to by laik (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam. Sem imel na fakulteti isti problem, ko profesorica v 21 stoletju ni znala uporabljati računalnika in je posledično na tri urnemu predavanju ves čas brala s prosojnic in to celo leto. Dejansko sploh ni znala predavati, samo brala je ves čas. Za profesorja na fakulteti se pa dandanes res mora pričakovati, da bo znal rokovati z računalnikom. Sploh, ker večina fakultet uporablja trotel ziher Microsoftove programe.

In reply to by laik (nepreverjen)

Sobocankkica (nepreverjen)

PowerPoint je isto kak prosojnice:)

In reply to by Sobočanec123 (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

Ampak na prosojnice leiko s flpmastrom pišeš

In reply to by Sobocankkica (nepreverjen)

laik (nepreverjen)
Lolop (nepreverjen)

Eni ste nej sposobni se osnovnih manir in spoštovanja se nafčiti.

Maskaxxxx (nepreverjen)

Pa to večni študenti objavlajajo, naj dobi redno kazen za to.

IZGUBLJENA VZGOJA (nepreverjen)

V KAJ TO VZGAJATE DANAŠNJO DECO IN MLADINO ????

realnoo (nepreverjen)

SOBOTAINFO S TO OBJAVO PRISPEVATE K BLATENJU TE OSEBE!!
JO BOSTE TUDI POKLICALI IN JO VPRASALI ALI PROTI PLACILU ZELI, DA SE OBJAVI CLANEK KJER ZADEVE MALO LEPSE NAPISETE:)

VSE ZA KLIK KLIK...

POZORR (nepreverjen)

Kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegove privolitve in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost, ali kdor takšno snemanje neposredno prenaša tretji osebi ali ji takšen posnetek prikazuje ali ji kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

Če stori dejanje iz prejšnjega odstavka uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic ali poskusi to storiti, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.

tanja flaškon (nepreverjen)

to pa ni res
Če je zadeva snemana tako kot treba
ni nobenih sankcij

In reply to by POZORR (nepreverjen)

pejtek (nepreverjen)

Mogoče učitelj posname in objavi posnetek ustnega izpita, ko je zgodba obrnjena. Učenci ne obvladajo tega kar obvlada on, učitelj. Pa da vidimo kako se študenti potem zvijajo in počutijo neprijetno!

brakak (nepreverjen)

a ta ki mu je pomagal prek tel pa se ni spomnil, da bi obavila prek team viewerja? ali pa niti to ne ve naložiti?

revival (nepreverjen)

Ta mladijna ide v nekšo čujdno smer... Hinavščina, lakomnost, lopovija so na nouvo sprejete družbene norme, za štere je več nikoga nej sran....

fghfghgfh (nepreverjen)

Ne glede na toga profesora, je gnes den pač tak, ka kda je nešče v slabom položaje mladijna v potejgne telefon pa snema pa se smigej kak de se of tau rejšo. Včasih smo si pomagale. Zato pa več nega rejdnih kolegov gnes den.

In reply to by revival (nepreverjen)

Kak pa te (nepreverjen)

Tri četrt današnje mladine je za p.m., brezdušni, egoistični, brez empatije, kak prave barabe, ne glede na do-
seženo izobrazbo. Pametne telefone in računalnike obvladajo, saj je to edino, s čimer se ukvarja večina njih od
rojstva dalje, za vse ostalo so pa analfabeti s tremi levimi rokami. Čim dalje od njih, parazitov!

Kak pa te (nepreverjen)

Če so zasledili profesorja, kako se "muči", naj bi mu ponudili svojo pomoč - inštrukcijo. S tem bi dokazali svojo
solidarnost, človeškost, ne pa z zasmehovanjem in hinavščino. Tako, kot ste nekateri moji predhodniki že pravilno
ugotovili. Čez nekaj desetletij večina današnje mladine tudi ne bo kos novim izumom, tehnologijam, tistikrat bodo
tudi sami deležni podobnih zaničevanj in spoznali, česar se še danes ne zavedajo - da starejši ko si, težje hodiš v
korak z mladimi.

Napaša Pofukić (nepreverjen)

jaz na takšno šolo kjer poučuje tak profesor ne bi hodila nikdar

čarni vrag (nepreverjen)

Vsekakor je to ne samo brezdušno, ampak tudi kriminalno ravnanje. Tudi sobotainfo je vreden svojega denarja. Pouk na daljavo nikoli ne more biti tako kvaliteten kot je predavanje v živo.

čarni vrag (nepreverjen)

Očitno imate spomin zlate ribice. Pred leti je podobno snemanje ravnatelja in objavljanje posnetka v medijih povzročilo samomor tega ravnatelja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice