FOTO: Gimnazija Murska Sobota
Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije že vrsto let podeljuje društvena priznanja za uspešno pedagoško in strokovno delo na področju matematike, fizike in astronomije.

Letos je na 74. občnem zboru Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije bilo slišati tudi ime Gimnazija Murska Sobota, za kar je zaslužen profesor Renato Lukač.

Renato Lukač je eden od petih letošnjih prejemnikov in eden redkih prejemnikov priznanja v pomurski regiji. Priznanje mu je bilo podeljeno na podlagi precej obširne utemeljitve, ki zajema niz uspešnih dejavnosti ter uspešnega dela z dijaki, mladimi raziskovalci in ljubitelji na področjih fizike in astronomije.

Odprt za ideje dijakov

Izjemno je predan svojemu pedagoškemu delu, svoje znanje z veliko vnemo prenaša na mlade rodove, prav tako je odprt za nove ideje dijakov, jih pri tem podpira in vodi, kar se kaže tudi v številu raziskovalnih nalog dijakov in njihovih dosežkov na vsakoletnem državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije. Prav tako je zelo dejaven na področju astronomije.

Poleg državnega tekmovanja iz znanja astronomije, katerega organizacijo je prevzel in prenesel tudi v Gimnazijo Murska Sobota, organizira še astronomske tabore ter občasna astronomska opazovanja.

Priznanje je dokaz za izredno uspešno in požrtvovalno že opravljeno delo, hkrati pa naj predstavlja motivacijo za rast in razvoj novih uspehov ter dosežkov.

Utemeljitev:

Renato Lukač je leta 1992 zaključil študij fizike na takratni Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Že leto prej se je zaposlil kot učitelj fizike in računalništva na Gimnaziji Murska Sobota, študij pa je nadaljeval in leta 1999 na Univerzi na Dunaju doktoriral na področju uporabe numeričnih metod pri raziskavah tekočih kristalov.

Že tri desetletja Lukač z veliko predanostjo do pedagoškega in raziskovalnega dela uspešno vzpodbuja številne dijake k poglobljenemu delu na področju naravoslovja in računalništva. Dijaki so pod njegovim mentorstvom pripravili več kot 20 raziskovalnih nalog, med katerimi so bile nekatere nagrajene tudi z zlatim priznanjem na državnem srečanju mladih raziskovalcev, osvojili pa so tudi vidne uspehe na tekmovanjih v znanju fizike in astronomije.

Kot tajnik Astronomskega društva Kmica Renato Lukač že vrsto let organizira poletne astronomske tabore in priložnostna javna astronomska opazovanja, občasno pa sodeluje tudi v lokalnih medijih in na znanstveni konferenci PAZU.

Zaradi njegovega aktivnega sodelovanja je Gimnazija Murska Sobota ena od treh lokacij, kjer poteka državno tekmovanje v znanju astronomije. Lukač je svoje navdušenje za astronomijo uspešno prenesel na številne dijake in dijakinje; nekateri med njimi so zdaj že uveljavljeni raziskovalci, zaposleni na domačih in tujih ustanovah.

S spleta

Komentarji (1)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
rtgrtgrth (nepreverjen)

Zanimivo ka včij na srednji šauli takšen stručko. Večijnoma se takšni predajo znanstvenomi deli na univerzaj. Zgleda ga pedagogika rejsan boel veselij.

Starejše novice