V Centru domače in umetnosti obrti Zavoda Marianum Veržej so odprli razstavo projekta z naslovom Prlek'ja, kjer je bil predstavljen sodobni prleški pogrinjek.

Projekta "Prlek'ja - sodobni prleški pogrinjek", se je izvajal v sklopu razpisa LEADER, LAS Prlekija, v njem pa so sodelovali Društvo kmetic Križevci-Veržej z izvedbo tečaja vezanja, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, z izvedbo tečaja kulinaričnih delavnic in Zavod Marianum Veržej-Center domače in umetnostne obrti. Pod strokovnim vodstvom Sonje Šterman so pripravili prleške pogrinjke z domačimi recepti.

Na tečaju vezanja so pridne roke kmečkih žena ure in ure s šivanko in pisano nitjo prebadale blago, kar je pustilo sled prleških korenin, posledica dela na kmetiji, življenja na travnikih in polju s preteklostjo, ki zre v prihodnost. Prleški lončarji pa so v delavnicah v Veržeju gnetli in oblikovali s spretnimi rokami čudovite lončarske izdelke, s sodobnimi poslikavami na lončenih izdelkih.

Dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci pa so še k projektu dodali svoj kamenček v mozaiku, »začinjen« s kulinariko. Dijaki so iskali nove okuse v lokalni kulinariki in v kulinaričnih delavnicah na šoli je večkrat zadišalo po prleških dobrotah tudi z novimi inovativnimi vsebinami.

Pogrinjek, ki je na ogledu v Centru domače in umetnostne obrti v Veržeju, poudarja domačnost in sodobni pristop. Tradicija je dobila nov okus, novo doživetje. K vsakemu razstavljenemu pogrinjku so še dodali prleške kulinarične recepte, kot so čemaževa kremna juha, piščančje ruladice na čemaževi omaki, pisani žličniki  in smetanova-skutna strjenka.

Partnerji v projektu so bili Društvo kmetic Križevci - Veržej, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci in Zavod Marinanum Veržej - Center domače in umetnostne obrti.

J. Ž.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice