Ni več izgovorov. Če bo vaša peč bistveno presegala mejne vrednosti emisij, jo boste morali zamenjati.

Tudi Murska Sobota je eden izmed krajev v Sloveniji, kjer je koncentracija delcev PM 10 presežena več kot 15 dni v mesecu. V prekmurski prestolnici se to število dvigne do 19 dni na mesec. To jasno kažejo podatki Agencije Republike Slovenije za okolje. Glavni vir delcev PM 10 je zgorevanje trdih goriv v gospodinjstvih in komercialnem sektorju, predvsem zaradi uporabe lesa v neučinkovitih starih kotlih na trdna goriva ali v drugih napravah z neoptimalnim zgorevanjem lesne biomase.

Ministrstvo za okolje in prostor zato načrtuje izvajanje meritev emisij prahu iz malih kurilnih naprav na trdna goriva. Če bodo vrednosti vaših peči presežene, boste morali bodisi vgraditi filter bodisi zamenjati kurilno napravo.

Neustrezne peči bo treba zamenjati

V pripravi je namreč predpis, ki bo določal metodologijo meritve emisij prahu iz malih kurilnih naprav na trdna goriva, z nazivno toplotno močjo 4 kW do 1 MW, poroča Žurnal24. Meritve se bodo izvajale med uporabo kurilne naprave pri uporabniku na domu oziroma v obratu. Kurilne naprave, katerih emisije prahu presegajo mejne vrednosti, bodo morale svoje emisije zmanjšati. Kako?

V kurilne naprave, ki bodo presegale mejne vrednosti koncetracije PM 10 v manjši meri, boste morali vgraditi filtre, medtem ko bo najverjetneje nujna zamenjava s sodobnejšo kurilno napravo v vseh gospodinjstvih, kjer bodo kurilne naprave presegale mejne vrednosti emisij v večji meri. To predvsem velja za peči na trda goriva starejša od 20 let.

Predpis se obeta do konca leta

Na podlagi preseženih emisij in znanih lokacijskih značilnosti vgradnje kurilne naprave bodo izbrani filtri z ustrezno učinkovitostjo, še piše Žurnal24. Pri njihovi vgradnji pa bo poleg njihove učinkovitosti nujno obravnavati tudi dodatna tehnična vprašanja, na primer zagotavljanje minimalne tlačne diference pretoka dimnih plinov zaradi dodatnega upora filtra, možnost priklopa elektrofiltrov na električno omrežje, prostor za vgradnjo in kasnejši dostop za čiščenje filtra ... Ministrstvo predvideva, da bo predpis izšel do konca leta z novo zakonodajo za dimnikarsko ureditev, uporabljati pa naj bi se pričel z začetkom prihodnjega leta.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Le vkup, le vkup uboga gmajna!!!!

Gost_2 (nepreverjen)

Čista vrejdi je tak. Vdihavlemo zastrupleni zrak, te pa se spitavlemo zakoj je telko raka itd. Stare stvari pač trbej menjavati.

890k (nepreverjen)

In včem je sedaj fora; Privajčujte denar?? kako hudiča ga bomo prihranili če bomo morali za novo peč izdvojiti 4-5 tisoč eur? in kje sedaj na enkrat vzeti ta denar?

divjejabolko

Hja, če nimaš telko denarja, lahko greš na banko, morda dobiš kredit (večinoma tisti, ki so redno zaposleni, ostali se lahko pofučkajo) ali pa tudi ne. Še vedno pa ti ostane možnost, da izposodiš denar pri tistih, ki lomijo kosti, če jim čez čas ne moreš vrnit.

In reply to by 890k (nepreverjen)

jožek. (nepreverjen)

Termalno vrtino načrtno poškodovali.S tem bi zmanjšali največ onesnaževanja zraka.
Plani za biomaso na lendavski so gotovi pa li naprej občinari.Trdi delci,formaldehid plinski motor v kotl.....Imajo še puno idej.

dseme

more se edino mrejti...nej nam z takšimi

divjejabolko

Tudi smrt ni brezplačna.

In reply to by dseme

Panči (nepreverjen)

Meni nikaj nejde v račun. Če gledamo 30, 40 let nazaj se je v vsaki hiši kurilo na drva ali premog. V vsakem bloku se je kurilo na premog. Danes več kot polovica hiš ali blokov uporablja olje, plin ali toplotne črpalke. Tudi industrije ni več. Od kod naenkrat zdaj vsi ti delci? Ne morem se znebiti občutka, da so v ozadju lobiji, ki bodo izvajali meritve.
Kaj pa če je krivo povečano število avtomobilov in pa hitra cesta, ki ji pravijo avtocesta in promet na njej?

Gost (nepreverjen)

Panči tako je. Premog se več nikjer ne rabi, drva pa nikoli niso bila problem. Nekdo bo spet zaslužil preko države (tudi to je maslo levičarjev).

Gost (nepreverjen)

Panči,
Delci so vedno bili. Samo je razlika če jih (znaš) meriti ale nej. Pa če te zanimajo.

zabitus (nepreverjen)

Lepo, ka do merili.

Ali ne ven če de to "rešili" problem kurjenja smeti. Naš sosid ma par leto staro küčo, novo peč na drva pa mlado škrtlavo babo. Ova glujpa in pa "glupa" ko metak. Namesto ka bi smeti pa plastiko v koš metala vse v novo peč. Dim dobesedno reže v nosi da si odijavleš.

Vörvlen ka do meritve na novoj peči šle skoz. Samo da merarge odidejo ka pa te? Baba de dale tetrapake gor metala in vse de isto.

PS: Pa ka si nete mislili ka se ide za dva srmaka. Službe obadva b.p., kuča napravlena z kešon, avtoji novi, ali potači pa glij nej na mesti...

zauber fantič (nepreverjen)

@Panči ka je tebi nej jasno.? 30-40 let nazaja smo živeli kak naši mladi pa stari komunajzeri v komunističnon raji. Plastičnij vreč, tetrapakov pa vsega toga ka spušča v luft slabe delce neje bilo.
Se pravi köro si lejko samo na rejsan DRVA. Če si si ščel segreti so ta mogla biti SUJA, pa kvalitetna. Tak je tüj vsega živoga v lüfti nej bilo.
Tak vidiš moj Panči je komunizem rejsan dober bül. Če nekaj nemaš (plastike...) te toü nemreš gor vižgati in te je luft čisti. Sicer pa se ne nikaj ne boj pri nas de v par letaj pa tak kak je bilo nekda. Solidarnost v bedi, zdaj da gor vižgemo še kaštiganje grdoga güča, te pa de sploj carsko. Nikaj več ne mo tu na wanabejov forumu "negativne" falajčke piščavi v eter. Vse de fajn orng zauber.

šestiapril (nepreverjen)

zauber fantič, 1986. leta je nej bilou plastičnij vreč pa tetrapakov?

oj-oj (nepreverjen)

če nan date kakša nepovratna sredstva mo menjavale če nej mo pa dale v staroj drva smodili

gost1 (nepreverjen)

joži ,dobro si napijso....

gfbnhjtuzk (nepreverjen)

narod nima denarja za kruh. pravi bedaki so naši politiki. ČE BI IMELI DENAR BI KURILI NA OLJE . jAZ SEŽIGAM OD GUMIJA DALJE VSE KAR GORI KO JE MRAZ. SAMO DA ME GREJE

dupont

ne vidin razloga za razburjanje!

nekda so lidje bili malo bole poučeni o ton, kakšna drva se lejko kurijo. je prehajalo iz generacije v generacijo. seveda so tudi pred 50 leti bili prašni delci prisotni. ampak so se pa kurila izključno suja drva in paper.

odkar je saubermacher uvedo ločeno zbiranje embalaže, se v vsakoj vejsi voha ka kurijo smeti. tudi drva se ne kurijo več suja.

če človek nema pejnez za kruj, kuri pa gume in odpad - iz česa pa tej odpad pride? lačen rajši okrog prosjačiš za gume, zato ka boš te doma na toplon ešče dale lačen?

tou so samo izgovori. eni ste lenobe prve vrste. ne bi s prston mignoli za nikoj, samo od kuče pa do gostilne. pa bunili bi se za vsakšo malenkost. država za izgradnjo ekološkoga ogrevalnoga sistema še vedno davle subvencije. što de še dale na drva kuro, pa četudi z novo napravo, sam sebi grabo kople.

eni probamo normalno življenje živeti v povprečnih, a solidnih objektih. tou pomeni, ka normalno ogrevamo čez celi den in tudi luftamo. kda pa pet sousidov okoli mene najbole gor naloži mokra drva, eden pa še kakšo malenkost smeti, moremo mi okna zapirati. pa ka ne gučin o ton ka trbej sakšo leto fasado doj prati, drvaši se pa tomi potiho posmehuvlejo. oni so itak zadihtani v tej svojij podrtijaj, ker jin šiba voda v radiatore po 60°C pri -5°C pa ka ne bi slučajno ta "jako poceni" toplota vo vujšla.

žalostno je, ka sakši slehernik ščej, ka bi ga vsi meli radi in spoštovali. kda se pa ide za njegovo integriteto, je pa pripravleni tuj sranje spuščati v luft, samo ka so oni na toplon.

in ja, eden ka vrže plastično vrečko v peč v novon, varčnon objekti, napravi malenkost menje škode kak tisti, keri majo še butane stene in pokurijo pol kubika odpadne embalaže na den, samo zato ka je voda topla.

če si slep in ne vidiš, ti je oproščeno. če pa si slepi zato, ker si butasti, ti pa nega pomoči.

pa še malo strokovnih informacij: trdi delci ne predstavlajo samo posredno nevarnost celomi prebivalsti (torej vdihavanje trdih delcov v ozračji). pri kurjenji polimernih materialov se ustvarijo prekleto mastni ogljikovi delci (=saje). tej se tak kak vse drujge saje nalagajo po cejli dolžini dimnika. večji kak so tej delci in bole kak so mastni, lepše se lepijo na stene dimnikov. kda pride do požara v dimniki, tej saje gorijo. torej gorijo delci, keri so že enkrat goreli - to pomeni, ka morejo zdaj te saje goreti še pri dosti višji temperaturi kak prej. takšen ogenj se prekleto hitro širi pa še težko ga je gasiti.

pečar (nepreverjen)

keri to predlaga naj pride pa mi jo zamenja če ima peneze z veseljem njemi dovolim

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice