Civilna iniciativa je v Gederovcih predstavila problematiko nevzdržnega stanja državnih cest Murska Sobota - Gederovci in Petanjci - Gederovci, saj je država znova preložila obnovo in ureditev.

V vaško-gasilskem domu Gederovci se je zbrala civilna iniciativa, kateri predseduje Franc Gibičar in je sestavljena še iz predstavnikov krajevnih skupnosti po katerih potekata problematični cesti: Murski Petrovci, Sodišinci, Gederovci, Krajna, Vanča vas - Borejci in Rankovci.

Prisoten je bil tudi župan Občine Tišina Franc Horvat. V civilni iniciativi opozarjajo na prometno varnost in pozivajo državo, da nemudoma ukrepa.

Država obljubila ureditev, ampak jo nenadoma preložila za nekaj let

Civilna iniciativa je bila ustanovljena pred kratkim, ko so izvedeli, da se rekonstrukcija omenjenih cest z novim načrtom države ponovno prestavlja, in sicer za cesto Murska Sobota - Gederovci iz leta 2020 v obdobje 2022-2024, za cesto Petanjci - Gederovci pa iz leta 2022 na obdobje 2024-2026.

Novembra 2017 je bil sprejet šestletni nacionalni program v katerem je bila uvrščena tudi rekonstrukcija teh dveh cest, ampak je zdaj nenadoma prišlo do spremembe, zato so se odločili, da stopijo skupaj in državo prisilijo, da ukrepa.

"To je za nas nesprejemljivo, saj sta oba odseka v izredno slabem stanju in se vozišče iz leta v leto še poslabšuje," je povedal Gibičar in še izpostavil: "Promet se stalno povečuje, bankine so slabo vzdrževane, ob obeh cestah pa manjkajo površine za kolesarje in pešce, zato varnost ni zagotovljena, kar pričajo tudi številne nesreče predvsem na odseku Murska Sobota - Gederovci".

Rekonstrukcija v celoti iz žepa države in to takoj

Predstavniki krajevnih skupnosti so še poudarili, da je samo še vprašanje časa kdaj bo prišlo do kakšne tragedije, saj trdijo, da omenjeni cesti nista primerni niti za kolesarje, kaj šele osebni promet in tovorna vozila. Apelirajo na predstavnike vlade, da naj pridejo v Prekmurje in se osebno prepričajo kakšne ceste imamo tukaj.

V civilni iniciativi zasledujejo dva cilja:

  1. Takojšnja rekonstrukcija obeh cest
  2. Država naj v celoti financira rekonstrukcijo

Popravilo desetih kilometrov, kolikor znaša dolžina obeh odsekov, naj bi sicer stalo slabih 20 milijonov, zato menijo, da občina v tako kratkem času ne bo zmogla sofinancirati rekonstrukcije in hkrati izvajati še ostale naloge, ki ji jih nalaga zakon.
 

Zakaj si je država premislila? Ministričina vrata so zaprta

Tišinski župan Horvat je podprl civilno iniciativo in njihove pobude: "Mi ne moremo zagotoviti varne poti otrokom, kolesarjem in pešcem, prenova je nujno potrebna in hvala bogu, da še ni prišlo do kakšne hujše tragedije," obenem pa s prstom pokazal na državo, ki je po njegovem mnenju odgovorna za takšno stanje, saj je pred dobrimi dvajsetimi leti dvignila kategorizacijo in na ta način povečala promet, posledično pa se tako povzročajo poškodbe vozišča.

Povedal je še, da je višina potrebnih sredstev za cesto Murska Sobota - Gederovci ocenjena na 9,8 milijona evrov, za cesto Petanjci - Gederovci pa 9,6 milijona evrov, kar je občutno prevelik zalogaj za občino. 

"Pravkar smo v zaključku investicije za cesto Murska Sobota - Tropovci, kjer je bila višina sredstev 3,5 milijona evrov, naša občina pa je sofinancirala 700 tisoč evrov, kar znese okoli 20 odstotkov. V primeru sofinanciranja rekonstrukcije obeh problematičnih cest bi to pomenilo 4 milijone evrov, kar mi nikakor ne moremo zagotoviti".

Horvat ne ve, zakaj si je država premislila in preložila obnovo cest, zato so pa tudi podali prošnjo za sestanek z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, da bi jim pojasnila, kaj se je zgodilo. Na odgovor čakajo že štiri tedne.

Obenem se še sprašuje: "Kako, ob gospodarski rasti in višjem proračunu, država ni sposobna dati 20 milijonov evrov za obnovo teh slabih 10 kilometrov, ki je nujna potrebna za zagotovitev prometne varnosti?"

Civilna iniciativa sicer načrtuje že to nedeljo sestanek z vaščani vseh krajev, da se jim predstavi problematika. Svoje zahteve bodo posredovali ministrstvu za infrastrukturo, direkciji za infrastrukturo in Vladi RS.

Devetega decembra pa načrtujejo izvedbo protesta in to na način, da bodo motili promet, ki poteka po obeh cestah. Upajo, da bo država tako sprejela opozorilo in jim vendarle prisluhnila.

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost 5 (nepreverjen)

Ime vasi je Krajna in ne Krajina. Popravite.

muraII (nepreverjen)

20 MILJONOV za 10 kilometrov asfalta? Ka je zlate?

hhrthrth (nepreverjen)

1km autoceste je 120 jurjof. Taka očitno so preračunali za tropasovnico.

Drugače pa bi lejko nadujte jodlare kaj prispevale itak njin je tau glavna relacija za moravce

In reply to by muraII (nepreverjen)

ffran

Pravilno jodlari naj ostanejo doma, ne da pri nas trošijo, naj malo šparajo !

In reply to by hhrthrth (nepreverjen)

joker07 (nepreverjen)

J**e se ovin v LJ za prekmurske ceste, glavno ka so tan lejpe ceste!

Seljo (nepreverjen)

Bodo dali omejitev 50 in rešili zadevo..

Krumpec (nepreverjen)

San se eto pelo tan skoz po sodisincaj. Tou je cesta za kero ne najden izraza. Katastrofalno od katastrofalnoga. Vse neksni jaski vö stogijo po bankinaj, usred ceste so lüknje 20 x 20cm, flika na fliki. Kak neksen vojaski poligon. Rejsan je tou ena velka zalost. Tou cumprnco lopovsko Bratuskovo, pa boli cüca za prekmurce. Glij tak kak jo boli patak za korosce pa 3. razvojno os. Banda pokvarjena. Ite pa doj zaprite krozno v gederovcaj! Vgojdno od 5 pa do 7 vecer!

In reply to by Seljo (nepreverjen)

Cim320 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj pa živite v takšnih krajih. Se velikokrat ven mečete, kak dobra infrastruktura je na vasi.

Ka te briga (nepreverjen)

Ne motaj

In reply to by Cim320 (nepreverjen)

Rankovčar (nepreverjen)

Me zaijma kak bi ti reagejro če bi mijmo tvoje hiše bil stalno takšen promet kak je prinas.....
Malo premisli preden kaj napišeš.....

In reply to by Cim320 (nepreverjen)

Zvc (nepreverjen)

Ce trbej priden na protest. Pa ciglij se1x letno pelan po toj cesti! Nevarna za vse udelezence!!!

G (nepreverjen)

Pa to bi mogla biti občinska cesta! Občine so ceste rivale na državo, zdaj pa trpimo občani. To je značilno za vse občine, ne samo tišinsko! Če bi cesta ostala občinska, bi občina lažje prišlo do sofinanciranja(razpisi), kakor pa
popravilo ceste direktno iz proračuna. To si župani ne dajo dopovedati.68 krat dokazano-pa zastonj.

Jože 56 (nepreverjen)

Kaj pa cesta znotraj v vasi Rankovci? Občina naj to sanira, to ni državna cesta, pa s strani Občine NI odnosa do rankovcanov!

In reply to by G (nepreverjen)

gostttt (nepreverjen)

Ti si rejsan samo gnes betežen v glavi ali skous? Ge pa si vido, da lejko občina prenese cesto na državo! Kategorizacijo cest dela država z zakonodajo in tu je problem, da sta se ti dvej cesti prenesle na državo. V času gradnje avtoceste se je vozil material iz Sotine, ter je država dovolila ta tovorni promet. Pozneje pa so traso izkoristili tudi tuji tovornjakari.

In reply to by G (nepreverjen)

polipol00 (nepreverjen)

A to je izsiljevanje? Je Šarec sprejel nov interventnio zakon, tako da se naj ne oblačijo v vojaška oblačila, ker jih zaprejo.
ZAkaj imeti občino, če mora vse delati kavzi civilna iniciativa?

dars.cesta (nepreverjen)

Tako kot je uničena cesta Petanjci - Gederovci, tako ni nobenwe, niti Gederovci - Mursak Sobota. Glavni vzrok pa je gradnja kanalizacije pred leti. To je odgovornost izvajalca gradbenih del.

vedilok11 (nepreverjen)

bodo protestno motili promet*?? kaj tem tipom ni jasno. in s tem motili in oteževali še bolj kot je že sedaj, življenje domačinov, ki tam živijo. Samo škodo sebi delajo. Boli tiste v Lj, ali vi motite promet v gederovcih ali ne? Le kdo od teh brihtnežev si je izmislil tako noro idejo??
Če imajo ti iz iniciative jajca, naj grejo v Lj pred parlament motit promet.

berber (nepreverjen)

Točno tako. Samo poglej jih zgoraj na fotki! Takoj veš, koliko je ura. Kaj dosti v buči ni.

Pred Ministrstvo za promet bi morali iti demonstrirat, ne pa tukaj zej*bavat stanovalce.

In reply to by vedilok11 (nepreverjen)

Bodybam (nepreverjen)

N3 lapajte na pamet !
Marsikje bi bilo potrebno popravit ceste
In ne reagira nisce

98789 (nepreverjen)

Prišli bodo in objublali marsi kaj samo ko bodo volitve

skporecA (nepreverjen)

To kar delajo v kvazi civilnih iniciativah, sem pricakoval od obcinske uprave, direktorice in zupana. In potem vse tiho je bilo. Ne rabimo obcino, ce obcani sami delajo pritisk na drzavo.

Jože 56 (nepreverjen)

Župan naj poskrbi za enakomerno vlaganje po vaseh. Rankovci so tudi del tišinske občine.

In reply to by skporecA (nepreverjen)

Špricer

To cejle čas neka krpajo. Če be čedne bilij be enauk napravle pa bi biu 50 lejt mer

Adrenalin... (nepreverjen)

Ce pa vedno nekoga pogresajo in potem kopljejo in rezejo asfalt, pa ga ne najdejo. Potem pa spet krpajo.

In reply to by Špricer

Babn (nepreverjen)

Podpiram. Nej san tan poleg doma se pa občasno vozin po teh cestah in se čudim ka je sploj mogoče ka v Sloveniji leta 2019 mamo takše ceste.
Samo tak naprej! Mate tudi mojo podporo!!

tt (nepreverjen)

takoj ? što pa popravla ceste pozimi ? :)

Rikardo (nepreverjen)

Pomoje je nobena cesta v prekmurji nej vzdrževana kak trbej, samo flikajo grabe in je na konci nej nič nači kak če je graba. Za vzgled si zemte cesto od markišavskoga križišča pri semaforaj do Merkura, KATASTROFA!

pancho vila (nepreverjen)

Sramota za občino in državo. To ni cesta to je malo boljša gozdna pot. Kje smo mi doma? Katastrofa. Samo kimamo pa imamo kar imamo. Nisem domačin sem se pa vozil po tej cesti par krat letos. Drugorazredni občani občine Tišina.

Jože 56 (nepreverjen)

Pancho vila, strinjam se rejsno drugirazredni so za župana

Gost 5 (nepreverjen)

Za župana so vsi drugorazredni, razen nekaj posvečenih po vaseh. Se tip še vedno ne zaveda da ga nekaj ljudi ne more zvoliti ampak kaj ko ljudem to ni jasno, ker bi drugače že zdavnaj letel.

In reply to by Jože 56 (nepreverjen)

fwefwef (nepreverjen)

Ceste v prekmurje in slovenije so v kurce, ker se ob rekonstrukcije niti nišče ne obada z pravilnof zasnovov. Vejpa so ovo cesto pri veščice ka letijš prek pri andrejeki krpale že tudi 25x pa je cesta stara 10 lejt.

V sloveniji se podlaga za cesto ne dela jebeš tau. Asfalt se pofrejza pa se potejgne 6 centi pa gotovo. Za 2 leti se ga krpa z bitumnom za 2 leti ga narazno spotejgne pa se v rejže pa not krpa. Tak pač je vzdrževalce majo delo, pejneze pa se cecajo.

omejitev 30 (nepreverjen)

Priporočam omejitev 30 kot se dela v občini MS. Upam da ne bo šlo spet iz mojega žepa za to cesto. Na cesti se uredi par ležečih policajev in stvar je zaključena.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice